Inzulin rezisztencia! Mit tudtok róla, gyógyítható? (tudásbázis)
Sziasztok, megjöttem a klinikáról.
A rokon dokit végül nem sikerült elérnem beszélgetés céljából, de az asszisztense kinyomtatta nekem a leletet, így most írok róla.
Ami a legjobban meglep, az a TSH. Ugyanis a lányom TSH értéke így alakult (az előzményeket is tudni kell):
06.08-án: 2,88
07.26-án: 5,22
Tegnap: 1,88 (ez van a mostani leleten).
Tényleg nem értem, jó lett volna elcsípni a dokit. Mert ugye, az 5,22 az már totál rossz, de pl. a tegnapi 1,88, az mondhatni tökéletes. Főleg nem értem, ez így ingadozhat?
De akkor beírom a többit is.
D vitamin 11,2 (23,0-60,0)
TSH 1,88 (0,35-4,94)
T3 2,86 (1,71-3,71)
T4 0,99 (0,70-1,80)
FSH 6,33 (2,00-22,00)
LH 9,20 (1,00-105,0)
Prolaktin 8,72 (1,39-24,20)
Ösztradiol 36,5 (30,0-411,0)
Progeszteron 0,7 (0,5-27,0)
SHBG 13,1 (18,0-114,0)
Totál tesztosz. 0,57 (0,06-0,82)
Tesztosz. szabad 21,21 (0,00-15,00)
A 4. ciklusnapon készült a labor.
Amit én kivettem belőle, hát a D vitamin alacsony. Akkor D vitamint fog kapni, gondolom.
Az SHBG (nőihormon megkötő fehérje) az a nyár elején is ugyanilyen alacsony volt, a szabad tesztó most talán valamivel alacsonyabb lett, nyár elején 30 körül volt, most 21,21, de még mindig magas.
Ami talán jó viszont: LH és FSH aránya NEM 1:3-hoz, akkor legalább talán nem PCOS, "csak" IR.
Szerintetek a progeszteron 0,7 (0,5-27 között oké), de azért hogy ennyire közel van az alsó határhoz, ez nem jó, ugye?
Köszönöm, ha írtok.
Sziasztok!
Tita, csak most látom, mivel foglalkozol. Anyukám is gyógypedagógus. :)
Jó sokat írtok mindig, nem nagyon van időm visszaolvasni, de most próbálkozok. :D
Hétfőn megyek dokihoz, mert most a héten nem rendelt. :S Remélem megmondja nekem a tutit! :))
Ha gyümölcsös muffint sütök (tk. lisztből), de mondjuk almával, fahéjjal az akkor lassúnak számít, vagy gyorsnak? Vagy vegyes? És akkor azt mikor lehet enni?
Találtam a Lidl-ben tk kenyeret, remélem az jó nekünk, az van rá írva, hogy tk liszt és tk rozslisztből van.
Hát én az első héten, amikor csináltam a diétát fogytam 1,5 kilót, de most a 2. hét végére vissza is szedtem szépen. :( Pedig minden nap tekertem fél órát a szobabicit, és a diétát tartottam minden nap. :S Talán ha kapnék valami gyogyit akkor fogynék is?
Tita!Gratulálok a fogyásodhoz!!!!!!
Érdekes ez a lapos has dolog. KB. 12 éve, amikor még nem voltam kövér, azzal kezdtek el cukkolni, hogy talán terhes vagyok? Sőt az egyik kolléganőm tényleg terhes volt és aki a helyére akart jönni csaj, összetévesztett vele engem :-(
Lehet, hogy nálam az már egy IR tünet volt? Jó
lett volna, ha idejében kiderül.
GVJ sosem értettem, hogy lehet látatlanban tanácsot adni a teljesség igénye nélkül. Hát látom, hogy így. Nálam az volt az első benyögése a dokinak, mikor meglátott, pedig pm miatt mentem hozzá, hogy meg kéne nézni az inzulin szintjét.
Nekem anno az ikertesom( akinek persze sohasem volt súlyporblémája) rendelt ilyen Norbi menüt, hát elég gusztustalan dolgokat kapott. Algás cuccokat, rántottát reggelire stb. egy fillért nem adtam volna azokért a kajákért. Az ebéd viszont mondom nagyon finom és laktato.
Szalma téged olvasni kész felüdülés :-)
Mosolyka remélem jók lettek a lányod eredményei, nagyon várom, hogy írjál.
Tita, ez tündéri, megható. Ezért lehet érdemes a Te hivatásodat folytatni.
Sajnos én is hajlamos vagyok "jó gyerek", "rossz gyerek" címen kategorizálni, holott mennyi árnyalat van!
Ma az egyik kisfiú (7 éves) akire mindig kiabálnak,mert valóban agresszív és bűn rossz,de rengeteg lelki-sérülése van,odaszaladt hozzám az udvaron átölelt és azt mondta: " Van bennem egy mágnes, ami mindig hozzád vezet." Remélem a ti napotokat is feldobja:)
Ha más nem a tudat,hogy rossz gyerek nincs,csak sérült.
Hát igen, ő az a kategória, aki mindig is 50 kg volt, oltári dudákkal. Terhes lett, csak hasa volt, tök könnyen szült (gátmetszés se kellett), és egy hónap múlva megint 50 kg volt, oltári dudákkal. Na ő mondta nekem, hogy hogy tudom megfogni a nyers húst, mikor az annyira undorító. Tipikusan az a csaj, akinek mindig minden az ölébe pottyan.
A facebookos tényleg nagyon kemény volt...
Tegnap este a szélgenerátorról beszélt nekem, és a leendő házunkról, h ezzel aktívvá tudjuk tenni, mert az átalakító, blablabla... És láttam, amint ott vagyunk a babával az új ökoházunkban és így éreztem, h na, kell a baba. Ő akarja megismerkedésünk óta. De most mi történt velem? :D
Arra gondoltam a mátrai borzaska mellé párolt karfiolt csinálok. Már csak a krémlevest kell kitalálnom. :)
Ja és nekem is ikertesóm van:Dde fiu:D
és egyáltalán nem hasonlitunk egymásra:D
Én is igy vagyok vele mostanában, egyre azon veszem észre magam hogy a babáról álmodozok...de még nincs itt nálunk az ideje, de már érzem magamba az ösztönöket...
az lesz még csak jó, ha majd terhes leszek tényleg, na akkor tutira a kutya észre sem fogja venni...
tegnap vettem egy cukor mentes csokit, megettem uzsira, de a met büntetett valamiért...nem is értettem miért,mikor cukormentes volt...
Kaptam MM hírlevelet:
Kedves Páciensünk,
Örömmel tudatjuk, hogy a cégünk a Centrum-Lab Kft hivatalos vérvételi helyévé vált, egyúttal csatlakoztunk annak partneri hálózatához- amely jelenleg a legalacsonyabb árakkal dolgozik a fővárosban.
Az árlistánk igazodik a Centrum-Lab lakossági áraihoz: ez átlagosan 25-30%-os árcsökkenést hozott magával.
Ezen felül egyszeri, vérvételi díj fizetendő, ami 2.000 Ft – kivéve akkor, ha csak terheléses vércukor vizsgálatot végeznek. Ez esetben nincs külön díj!
Ízelítőül:
* 3 pontos vércukor terhelés, inzulinnal:
10.500 Ft helyett 8.150 Ft
* 5 pontos vércukor terhelés, inzulinnal:
17.300 Ft helyett 11.550 Ft
* női hormonsor, 6 hormonnal (FSH, LH, ösztradiol, progeszteron, prolaktin, tesztoszteron):
14.900 Ft helyett 10.150 Ft (+vv.díj)
* női hormonsor 6 hormonnal + TSH: 17.000 Ft helyett 11.230 Ft (+vv.díj)
* TSH, ft3, ft4 (pajzsmirigy panel): 7.700 Ft helyett 4.360 Ft (+vv.díj)
A változás október 1-től érvényes.
Szalma drága, yeeeees! Mondtam én, hogy egyszercsak érezni fogod, hogy reprodukálni akarod a pasidat. :)
Welkin, hát ez mekkora! Nem is mondtad, hogy szültél :) Mennyi hülye van, komolyan.
Én tegnap találkoztam a barátnőmmel, még valamikor nyáron taliztunk utoljára, mondta, hogy fogytál ugye? Büszke voltam magamra én is, pedig most stagnálok megint.
Ja meg az egyik volt kolléganőm írt a facebookra, hogy: "sokat fogytál Hajni, vagy ez photoshop?!" Hát majdnem visszaírtam, hogy aztán anyád jól van-e?!
Természetes úton kétszer ikreket szülni? Háát ennek nem sok esélye van szerintem.
Óh, akkor nem veszem elő a fagyasztott husimat (bepanírozva fagyasztottam pár darabot), jó nekem a bélszínroló. :) Mert iiiiimádom. :)
Engem is leterheseztek rendszeresen, főleg mikor 88 kg voltam. Na ekkor kezdtem el a 90 naposat, mert elegem lett... Viszont mostanában kezd megjönni a babához a vágyam. Nézegetem a barátom és ilyen érzéseim vannak, h gyereket akarok szülni neki. Amitől megrémülök és csak pislogok, mint pók a lucernásban... :)
XD XD Nektek le merem írni a hülyeségeimet, mert jól értitek. :D De én is szeretlek Titeket!!! <3
tegnap elraktam a könyveket, ma általános takarítás lesz így az ebéd majonézes kukorica lilahagymával, pasimnak bélszínrolóval, nekem ir- rántott husival.
Mai kedvenc kérdésem: egy néni,akit régebben láttam már..."Úristen Angikám, már meg is szült???"-any.ád, any.ád, any.ád,kb.
Gondolom régen látta a hasam, mostmeg látja hogy lapos, gondolta megszültem.de akkor is.any.ád.
Mosolyka, várunk vissza a hírekkel! Az azért erős túlzás, hogy mindent megteszek a lapos hasért, de édes vagy nagyon :) Tényleg csajok, ígérem, fizu után irány a tornaterem.
Szalma, behalok rajtad komolyan, mekkora dumád van, imádlak!
Tita, én dettó, tegnap program volt, úgyhogy nuku főzés. Hoztam magammal egy zacskós smack leves, bűn rossz kajának, dehát nincs más választásom.
:DDDD Szalma te hülye vagy úgy imádlak :DDD
Az én pasim katonai jogász vagy miniterminátorokkal találkozik a munkahelyén vagy a takarító nénivel, egyik sem az esete. De az ördög nem alszik.
És igen Norbi pl küld néha lecsót, amiben van 6 kiló zöldség meg 1 tojás, hát kösz. Nálunk a lecsó az 3 paradicsom, 3 paprika, 3 hagyma 5 tojás meg 3-4 virsli és ez kenyérrel, na ez a lecsó, nem 10 paprika 10 paradicsom 1 hagyma meg 1 tojás.
A tsh valamiért romlik a fogyással ne kérdezd mosolykám miért, de az enyém nincs is gyulladásban most és mégis a decemberi értékem 0,2 az augusztusi 0,8.
Sziasztok, szépülő virágszálak! :)
Tita, örvendezek, h megindult a súlyod! :) Megérdemelted. :) Welkin, Bogica is szépül, meg mindannyian, ügyesek vagyunk!
A norbis cuccok bizti jók ebédre, de a főnököm menüt rendelt és pl. kapott almapépet tízóraira(nincs foga???), meg rántottát v szendvicset hétfő reggelire (ezt péntek reggel szállították, vajon mikor csinálták?), na ezeken én kivagyok. Mert 1 rántotta 2 perc főzőcske, és állottan nem az igazi nekem. De az ebédjeivel semmi gond, de a többi étkezése... Amúgy az ár- érték arányt néztem, és nekem drága, meg a fűszerallergiám miatt nem is szoktam rendelni.
Amúgy a pasim nem csal meg, ezzel poénkodni szoktunk, ha este elmegy pluszba melózni, felhúzott pólóval szaladgálok utána, h : most komolyan képes vagy itthagyni ezeket??? hát nem látod, milyen magányosak lesznek nélküled??? XD XD
Nem értem, a fogyással elromolhat egy jó TSH érték?
Mert a Te TSH-d igencsak szép, valóban.
(Azt már látom, hogy minden mindennel összefügg, de magukat az összefüggéseket még nem tudom nagyon, ez meglepett, azt hittem, a fogyással csak és kizárólag javulhat a TSH.)
TSh-ra nekem a szelént mondta a dokinő. Azt mondta,hogy szedjek naponta egyet belőle ,hogy a szép 0,8-as értékemet a fogyással ne rontsuk le nagyon.
A súlyom ma vissza is fog mozdulni,ugyanis elfelejtettem kaját pakolni (ohh áldott péntek) ezért kénytelen leszek menzás kaját enni. Hát majd meglátjuk mi lesz,mert a déli gyógyszert be kell vennem, lehet rohanós délutánra számíthatok.
További ajánlott fórumok:
- Inzulin rezisztenica diéta...
- Hajhullás, szőrösödés 19 évesen? Kis túlsúly is párosul hozzá! Inzulin rezisztencia, mennyibe kerülnek a vizsgálatok?
- Inzulin rezisztencia / cukorbetegség + lisztérzékenység / gluténérzékenység
- Lehet valaki inzulin rezisztens magas koleszterinszinttel?
- Aki ért az inzulin rezisztenciához, megnézné az eredményem?
- IR azaz inzulin rezisztencia diétás, kidolgozott minta étrendje van valakinek?