Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Ízlések és pofonok...
Én az édeskésebb csalamádét (céklát) szeretem jobban.
Jó sok okos ötletet írtak neked a többiek! :)))
Végül mi lett a fél csirkemellből?
Én biztosan valami ragut készítettem volna belőle!
Vagy gyors húslevest, mert a férjem nagyon szereti!
A szokásos rántott mindenféle volt ebédre: 1 db. csirkemell vékony csíkokra vágva, gomba és cukkini. A gomba fogyott el legelőbb! :)
Hozzá hagymás-zöldborsós bulgur volt apró koktélparadicsomokkal és hatalmas adag hagymás-petrezselymes paradicsomsaláta.
Levest a gombák tönkjéből és két szem krumpliból főztem.
Holnap saslikot grillezünk. Mellé a maradék bulgur, krumplipüré (de rég volt!!!) és vegyes saláta lesz.
Vettem még a piacon kacsa szívet 500Ft/kg. -ért. Majd megcsinálom tejfölös paprikásnak, már a hétfőre gondolva.
Köszike!! Már el is fogyott. 4-en voltunk rá. :D
Nagyon finom lett! Ész merre jár? Van is sütőpapirom. Most odaírtam a Recepthez. Kottából készítek mindent. Nem igazán vagyok okoska ,de szeretem a finomakat.
Nem csorda, hanem konda:) a tehén a csorda.:)
Igen, a legjobb a falun nevelt disznóhoz hozzá jutni, ha van ismerős.
Persze már falun sem mezőre hajtják a kondát, hanem ólban nevelik, de nagy rá az esély, sőt.., hogy kapnak frissen kaszált lucernát, a konyháról kikerült zöldségmaradékot a táp mellé.
Az már csak nosztalgia, hogy egy disznó csakis zöldségen, kukoricán nevelkedjen, mert az 2 év, mire le lehet vágni.Nagyon alacsonyak a felvásárlási árak, ezáltal az a cél, hogy minél hamarabb vágósúlyba kerüljön.
Csakis tápos takarmányozásnál ez fél év, és akkor 100-120 kilós egy jószág, ezt már lehet vágni.
Nem zsíros, hanem húsdisznó lesz belőle. Ez a cél.
Én már ettem háznál nevelt, vegyes takarmányozású mangalicát. Az valami hihetetlen finom! Kevés a húsa, több a zsírja, de az a hús, az össze nem hasonlítható semmivel.
No,ha már felneveltük a disznókat, akkor mindenkinek szép délutánt kívánok! Pihenjetek egy kicsit, én is azt teszem.
Nem jár erre most senki?
Nagyon finom,csak kicsit nehéz kiszedni a tepsiből.
SOS!!
Most készítem ezt a sütit.
Őszi gyümölcsös zabpelyhes sütemény
Hozzávalók:1 bögre zabpehely, 1 bögre joghurt, 1 tojás, 1/2 bögre cukor, (akinek nem elég édes rakjon többet!) 1 kk őrölt fahéj, 1 cs sütőpor, 1 bögre liszt, 1 csipet só, 6-8 szem szilva apróra vágva és 1 nagy alma lereszelve.
Mindent összekeverünk, tepsibe simítjuk, majd 180 fokon 40 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
Egy bögre 2,5 dl.
Ebbe nem kell valami olaj? vagy zsiradék?
Briel34 tette föl.
Ezért jó ez a fórum, hogy segítük egymásnak, mi háziasszonyok.
Egyetlen pici információ is sokat jelenthet.
"Az üvegbe csak lazán szabad rakni, másképp megpuhul."
Akkor most már tudom, hogy az enyém tavaly miért lett puha.:(
Köszönöm, az információt!:D
Előkerestem az Anyukám híres csalamádé receptjét. Ezt a kolleganőmnek is átadtam pár éve, azóta nagy tételben készíti, és kizacskózva árulja. Majd Szétszedik érte a vásárlói.
Hozzávalók:
-1,5 kg káposzta
-1 kg uborka
-1,5 kg paprika
-0,5 kg hagyma
Nem kell ezeket pontosan mérni, az a lényeg, hogy összesen 4,5 kg legyen.
-7 dkg só
-0,5 kg cukor
-3 dl 20%-os ecet
-csipet nátrium benzoát
-teáskanál borkén
Összekeverjük, 24 órán át állni hagyjuk, és üvegbe rakjuk.
Dunsztolni nem kell.
Az üvegbe csak lazán szabad rakni, másképp megpuhul.
Régen, amikor még nagy család voltunk, akkor több adagot készítettem, és savanyúságos műa. hordóba tettem.
Bátran ajánlom a receptet.
Így könnyű olcsó tep. krémet csinálni :-)
Vacilálok a csalamádé só tartalmán, fogalmam sincs hogy elegendő e a recept szerinti mennyiség. Mikor az enyém megromlott kidobtam a receptet mérgembe ezt neten találtam.
2kg uborka, 2kg káposzta, 1kg hagyma, 1kg paprika, 1/2kg répa, 7dkg só, 1kg cukor, 3dl 20%os ecet, 1 k.kanál nátrium benzonát, 1k.kanál borkén.
Egy napig állnihagyni és többször átforgatni.
Elég ebbe a 7dkg só vajon?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)