Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nagyon finom! Az én ízlésemnek egy kicsit édes, következőben kevesebb cukrot teszek bele.
Békés, boldog Karácsonyt kívánok!
Most rohanok kenyeret, tejet venni!
A karácsonyfa már áll, a takarítás megvolt, csak panírozni és sütni kell majd a halat és csibét.
Kívánok mindenkinek nagyon boldog, békés és háziasszonyi sikerekben gazdag Karácsonyt!!!!!
Az igazi sajttorta alá nem sima háztartási keksz kerül.
És a sajtkrém sem akármilyen, hanem a méregdrága Philadelőhia.
Egyszer kóstoltam egy szeletet, nagyon finom volt, de még az elegáns cukrászdák árainál is drágább egy szelet belőle.
Nem tudom, helyettesítő anyagokkal milyen lesz.
MINDEN sós alapízű ételbe teszek 1 mokkáskanál cukrot. Magát a cukrot nem érezni, de összehasonlíthatatlan az ízhatás. Nekem egy öreg nént mondta még 20 éve, néztem is nagyot, ő meg azért nézett, hogy ezt nem tudtam. Idézem őt:"Aranyoskám, ha nem teszi, semmi íze nincs semminek."
Na jó, így a mondat túlzás, de totál más az ízélmény (persze nem egy evőkanállal belevágni, de egy lábos pörköltbe 1 mokkáskanál, s minden íz jobban előjön)
Abból se olcsó 90 deka.
És nem vajból van, azaz valamiféle "termék", azt sem szoktam venni.
Mivel a mi túrónkhoz hasonló nemigen van másutt, talán tejföllel áttört túró-torta lehetne a sajttorta megfelelője, ami még elérhető árban van, és nem feltétlenül savanykás. Mert a recept eszerint egy sajtféleségből sütött, lágy tésztájú torta, és a túró is tekinthető sajtféleségnek.
A zserbó diójába hogy tesztek citromot? Azt csak beleszórjuk szárazon a lekváros kencébe,nem?
Nagyon látványos sütit csináltam ma, maradék piskótából kakaóval, lekvárral, kevés vajjal masszát gyúrtam és apró szemű kakaós rizspehekyból raktam a lapokat rá,így csináltam tobozokat, porcukorral meghintve nagyon látványos. Keressetek rá a neten tobozsüti képek.
Közel egy kiló krémsajt ára? Kicsi dobozzal se szoktam venni... 3000.-Ft körül van kilója, inkább több.
Ha jó hozzá a lecsepegtetett joghurt, az is elég drága ekkora mennyiségben, mert a fele marad a lecsepegés után, azaz 6 nagy pohár kell. És savanykás, nem tudom, az jó-e.
Végülis egy recept sem szentírás lehet rajta változtatni.
Nekem nem tűnt macerásnak, habár így elsőre féltem tőle, 2000Ft egy tortára sok?
Unom: holnap majd beszámolok az édességéről.
Köszönöm!
Kicsit túlbonyolítja a recept-író.
Eleve lehet kapni darált kekszmorzsát.
Az olvesztott vajjal a morzsát tálban dolgoznám össze, és utána gyömködném a formába.
Az egész tojásokat kikeverném fakanállal simára, a krémsajtot vízfürdőben kicsit meglangyosítva kevergetném,mert úgy puhább.
A buborékoktól sosem tartottam ennyire. de lehet a tésztát állni hagyni. És lehet a sütőben is hűlni hagyni.
Macerás,és nem is olcsó...
Bocs, belekotty:
Nem folyik ki, mert a nedvességet beissza a tészta.
Főleg, ha nem totál a széléig kened, hanem 2-3 mm-t hagysz. Már a rátett következő lap is szétnyomja, és még akkor is le tudod szedni az esetleg lecsurranó felesleget egy késsel. Úgyis csak utána vonod még be, sütés és kiszedés után.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)