Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


65329. forrest2010 (válaszként erre: 65311. - Anyagi)
2016. jan. 19. 23:06
1 v 2 hetente veszek kenyeret , a frissnek imádom a sarkait a héját / a férjem csak a kenyér belét / ezért a többnapos kenyeret mindig ropisítom ?! pirítósként eszem , van , h 2 nagyon vékony szelet között egy szelet sajttal pirítom +
65328. Anyagi (válaszként erre: 65295. - Klingy 15)
2016. jan. 19. 22:58

Ebben a formában polenta a neve!

Én is szeretem! :)

Meg a puliszkát is - juhtúróval! :)


A maradék polentát érdemes egy sütőpapírra simítani és ha megdermedt, halrudacskányi rudakra vágva, teflon serpenyőben, pár csepp olajon szép színűre sütni. Finom pár kanál sós, fokhagymás tejföllel, de szilvalekvárral is!!!!

65327. forrest2010 (válaszként erre: 65298. - Klingy 15)
2016. jan. 19. 22:53
Valamikor a kubai narancs volt nagyon finom lédús . Azt nem is hámoztuk , inkább csak kicsavarva ittuk .
65326. Anyagi (válaszként erre: 65293. - Guruljka)
2016. jan. 19. 22:52

Dehogy gondolnánk rólad ilyesmit!!! - viszont mindég újra meglepődünk, mennyire nincs igényed a friss zöldségekre, gyümölcsökre.

De hát mindannyian mások vagyunk....

65325. Anyagi (válaszként erre: 65292. - Alidamolnar)
2016. jan. 19. 22:48
A zeller almával is finom!!!
65324. forrest2010 (válaszként erre: 65320. - Anyagi)
2016. jan. 19. 22:48

A fiam vett az apjának mozzarellát / mert azt még + tudja rágni !!! :D / nem próbáltam , de az is jó lehet ? salátába . Következőbe is akciós / 149 /

Akciós lesz csütörtöktől a tarja / spa.r /-ba , 749 = nagyon jó ár szerintem , én szeretek csontot rágni is , jó levesbe is .

65323. Anyagi (válaszként erre: 65288. - A360345bdd)
2016. jan. 19. 22:46

Sima nyers sárgarépa, kis lyukú reszelőn lereszelve és majonézzel összekeverve! - még az is cuppogott hozzá, aki nem is szereti a répát!!!

A maradékot este, pirítóra kenve lehet megenni! Meglepően finom!!!

65322. Anyagi (válaszként erre: 65275. - Klingy 15)
2016. jan. 19. 22:42

A lucerna és a retek a kedvencem!

Van egy emeletes, műanyag csíráztató tálkám más sok-sok éve (egy ezres az ára talán) azt használom.

Az a lényege, hogy naponta többször, de minimum reggel-este át kell öblíteni a magokat szobahőmérsékletű folyó víz alatt.

És a legfontosabb dolog, hogy CSAK étkezési csíráztatásra árult maggal szabad kísérletezni, mert a vetésre szántak csávázva vannak!!!

65321. forrest2010 (válaszként erre: 65319. - Anyagi)
2016. jan. 19. 22:36
Nemrég a lányunk is felvetette az apjának , h hurka helyett néha ehetne salátát !!!! az + leüvöltötte a fejét .
65320. Anyagi (válaszként erre: 65274. - Sajtostallér)
2016. jan. 19. 22:35

A kínai kel, a piros és fehér káposzta, a mindenféle retek, a többféle hagyma mind jó salátaalap. Én kedvelem a jégsalátát, mert édeskés, roppanós állagú és akár másfél hétig is elvan a hűtő zöldséges rekeszében. Csak levágok belőle egy darabot és a többit visszateszem.

Egy-egy kígyóuborka is jó beruházás, mert elég a fele-harmada egy vegyes salátába. Sokáig nem kedveltem, de most rajongok a fekete olajbogyóért! Felezve vagy szeletelve szórom a többi összetevő közé.

Viszont én kedvelem az almát és a körtét is a többi alapanyag között és néhány apró kocka sós (feta jellegű) sajt is finom benne.

Egy fél marék hántolt, pirított szotyola vagy magkeverék pedig teljes értékű egytálétellé varázsolja a salátánkat.

65319. Anyagi (válaszként erre: 65273. - Caravell)
2016. jan. 19. 22:22

Én is igyekszem nyomatni ezerrel a családi étrendbe a salátákat, zöldségeket és gyümölcsöket! :))


Mondjuk a fiatalság befogadóbb, de Férjemuram is beletörődött néhány egészségesebb fajta ételbe! :)

65318. Anyagi (válaszként erre: 65267. - Forrest2010)
2016. jan. 19. 22:18

Annyit beszéltek itt kocsonyáról, hogy végül én is kedvet kapok hozzá, hogy újra megkóstoljam. Hátha most ízlene...

Kb. 40 éve ettem ilyesmit utoljára.

65317. Anyagi (válaszként erre: 65260. - Forrest2010)
2016. jan. 19. 22:14
Őszintén szólva, én arra emlékszem, hogy szerettem a főtt kolbászt mustárral és friss kenyérrel. És amikor elfogyott a kolbász én simán megettem még egy szelet kenyeret úgy, hogy csak a mustárt törölgettem vele.
65316. Anyagi (válaszként erre: 65258. - Lisy50)
2016. jan. 19. 22:12
Ez is milyen jó ötlet!
65315. Anyagi (válaszként erre: 65256. - Ab61752c45)
2016. jan. 19. 22:10

A tarkedli az simán fánk - szerintem.

Az volt szörnyű neked, vagy én tudom rosszul?

65314. Anyagi (válaszként erre: 65254. - A360345bdd)
2016. jan. 19. 22:08
De jóóóóó! Erre a csiperkével töltött fasírtra még sosem gondoltam!
65313. Anyagi (válaszként erre: 65252. - Fehérke111)
2016. jan. 19. 22:06

Még sosem hallottam Mandaráról,

de valamire emlékszem egy tévéműsorból, hogy régi nénikék még a piacon is árultak valami hasomlót és azt vitték magukkal az emberek, mert nem romlott meg és jól lehetett lakni tőle.

65312. Anyagi (válaszként erre: 65251. - Guruljka)
2016. jan. 19. 22:01

"a gyümölcsfáknak jellegzetessége az alternálás"


Na ezt a kifejezést sohasem hallottam még, de azt én is tapasztaltam, hogy egyik évben van sok sárgabarack a fán, aztán meg alig.

65311. Anyagi (válaszként erre: 65240. - Forrest2010)
2016. jan. 19. 21:56

A férjem a teljesen friss péksütit is átsüti, mert imádja, hogy forró és ropogós a héja.

Én meg a szelet kenyeret pirítom meg szinte mindég - tehát nekünk kár is frisset venni! :)

65310. Anyagi
2016. jan. 19. 21:50

Ma gyömbéres.narancsos-mézes csirke volt ebédre.

Gondoltam reggel, hogy csinálok egy adag rizst hozzá, de nem volt... :(

Akkor zöldséges bulgurt. - Hát az sem volt. Illetve leghátul egy zacskóban találtam egy fél maroknyit, de annak olyan érdekes (büdös) szaga volt. Talán megdosododott, vagy valami hasonló...

Járt már így valaki?


Szóval krumpli lett a csirke körete! :)

65309. caravell
2016. jan. 19. 21:20
A spórolás olyan, mint a fogyókúra. lehet néhány napig pánikszerűen megszorítani a kiadásokat, de az igazi, amikor a szemléletváltás kialakul, beépül szép lassan a háztartás vezetés minden területére. Már nem kell számolgatnod,mint a kalóriát, tudod, mi az, amivel a saját háztartásodban a leggazdaságosabban spórolhatsz hosszútávon. Persze valahol csak el kell kezdeni. Sok sikert! :)
65308. Klingy 15 (válaszként erre: 65306. - Katus3)
2016. jan. 19. 21:11
Főleg,amikor elhatároztam,hogy na majd én aztán az új évben milyen ügyesen fogok spórolni.Nem baj,hosszú még az év.
65307. caravell (válaszként erre: 65274. - Sajtostallér)
2016. jan. 19. 20:13
35% alma, 35% répa és 30% nyers cékla finomra reszelve. Elvileg semmi nem kell rá, a céklának és az almánaka leve jó ízt ad, édeskés-savanykás. Néha teszek rá joghurtot,de csak egy kicsit. Nagyon szeretem a jégsalátát, kínai kelt, szívsalátát, lila és fehér káposztát, mindenféle retket. Mindig azt veszem, ami akciós. És teszek rá magvakat is: lenmag, napraforgó, szezámmag, kis korpa, zabpehely stb. Olajbogyóval, konzerv kukoricával, savanyúsággal fel lehet szaporítani, a levét is lehet olcsón pl az olajbogyó levébe egy evőkanál majonéz, egy kis fokhagyma stb.
65306. katus3 (válaszként erre: 65295. - Klingy 15)
2016. jan. 19. 19:46
Sajnos ezek a plusz kiadások mindig rosszkor jönnek. :-(
65305. Klingy 15 (válaszként erre: 65303. - Guruljka)
2016. jan. 19. 19:05
Akkor tulajdonképpen puliszkát főztem.Régen anyukám is főzött valami hasonlót,csak soha nem köretként volt,hanem ahogy többen is ismerik,hogy valamilyen zsírral,túróval,vagy édesen tejjel.Gyerekkoromban meg nem ettem semmi pénzért se.Most meg már az anyukám sajnos nincs köztünk.
65304. csikil4ny (válaszként erre: 65303. - Guruljka)
2016. jan. 19. 17:20
Gyerekkoromban sós vízben jó sűrűre főzte nagymamám, majd kiborította egy törlőkendőre jól megrakta juhtúróval vagy ordával és felcsavarta, amikor kihűlt cérnával felvágta. Én ugyanezt lerakva készítettem, ha az alja jól megsül az a része a legfinomabb. Igaz mostanában nem főzök puliszkát. Simán sós vízben főzve ettük házi tejjel, a tetejére tejfölt tettünk. Köretként resztelt máj vagy hagymatokány mellé ettük. Van aki paprikással is fogyasztja.
65303. Guruljka (válaszként erre: 65301. - Klingy 15)
2016. jan. 19. 15:58

Én húslevest nem főzök, alaplének sem használok.


A jó zöldséglevest még nem próbáltam külön tartani, az eddig mindig elfogyott azzal, ami benne főtt.


Ízesítőt nem használok semmilyet, mert a sokféle fűszeremből szeretek rögtönözni. :D

A puliszkát szokták sós vízben is megfőzni sűrűre, zsíros kanállal nagy galuskákat raknak belőle sorba a tepsire,hogy összeérjenek. Zsírral meglocsolva megpirítják forró sütőben, és túróval és/vagy dinsztelt hagymával eszik. Ha rákeresel, ezerféle változatot találhatsz.

65302. Guruljka (válaszként erre: 65299. - Klingy 15)
2016. jan. 19. 15:53
A puliszka rengeteg féle lehet, az olaszoknál Polenta a neve. Ne is törődj a nevével, adjatok valami családi nevet neki, egyétek bátran és jó egészséggel! :D
65301. Klingy 15 (válaszként erre: 65297. - Guruljka)
2016. jan. 19. 15:53
Lehet maradék húsleves is,de akitől a receptet hallottam,Ő ételízesítős vízben főzte.Én ételízesítőből csak olyat használok,amiben nincs ízfokozó.Szerintem kinek éppen mi van otthon.
65300. Guruljka (válaszként erre: 65298. - Klingy 15)
2016. jan. 19. 15:51

Pedig az sem mindegy, honnan hozzák.


Ez egy régebbi cikk, de támpontnak még jó. Hasonlókat fordítottam én is régen.


[link]

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook