Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Hűűűha! Jobbulást!
Remélem, mi megússzuk.Garancia persze nincs.
Köszönöm a sok idényjellegű finomabbnál finomabb téli salátákra az ötletet!
Ma alj nélküli túróslepényt fogok sütni zapbpehelylisztből,és a negyedkanálnyi édesítővel,így kalóriaspórolós lesz. Az árán is spóroltam egy picit: akciós tejfölt, akciós túrót vettem. Még vissza is léptem a polchoz, hogy gyorsan csinálhassak egy fejszámolást: 100 forint körül spóroltam 2 db 25 dkg-os túró és egy nagy poharas tejföl vásárlásánál, úgy,hogy az akciósakat vettem le a polcról.
Ez azért nem rossz ilyen kevés tételnél, úgy vagyok vele, hogy inkább ide, mint oda!
Majd csíráztatsz máskor. Addig a csicserit. :D
(Nálam sincs.)
No, akkor jó! :D
Bónuszként elárulom, hogy azért nem eszem csírazöldségeket, mert SAJNÁLOM a kis drágákat, olyan ügyesen kibújtak a nagyvilágra! :D
Valamikor, amikor még megpróbálkoztam a kiskerttel, azt olvastam, hogy mustármagot meg zsázsát kell előre vetni, azt pár centisen belekapálni a földbe, zöldtrágyának.(A zsázsát enni is lehetett volna, salátába.) Egy virágtartó gyanánt megtartott beton izében próbáltam ki.
Hát olyan édes, zsenge zöld tömeg lett belőle... :D Később fel is magzottak szépen. :D
Köszönöm, hogy felvidítottad a napomat:D, nagyon jókat nevetgéltem az írásodon.
Fura figura vagy az biztos, de jól áll Neked, és mi így szeretünk!:D:D
Pár darab megvan belőle nekem igaziból. :D
Végre megnézte valaki! :D Csiki lehet, éppen olvasgatja? Őt is nyilván érdekli. :D
Wow! Micsoda kincset szúrtál be!
K Ö S Z I ! :)
Bulgurból saláta - csakis fincsi lehet.
El tudok képzelni olyant, hogy a bulgurhoz:
- paradicsom, paprika, zeller
- zöldborsó, kukorica, petrezselyem
- hagyma, gomba ....
Nem is folytatom, inkább körülnézek a konyhámban! :)
Fincsi! Biztos szeretni fogod.
Nálam sajnos nem tud csírázni, mert hideg az ablakpárkány, beljebb meg nem kap elég fényt. :(
Egyelőre nem tudom megoldani, hogy ketrecben legyen a veteményes. :D (Kutyák-macskák.) Nem is igen értek a kerti kapirgáláshoz, a talajelőkészítéshez sem. Olcsóbb megvenni. Majd kifigyelem egyszer, ha lidliben járok.
A csíráztatáshoz van ám kicsi szakkönyv, alkalomadtán beszkennelem!
de a sorozatot is idelinkelem, ha sikerül, mert sok hasznos füzetke van benne, antikváriumban kaphatóak.
Itt mindet meg lehet nyitni: rákatt, és legurgatva olvasható.
Sziasztok! Hű micsoda salátadömping, mindjárt jövök jegyzetelni. :) Remélem nem baj, hogy beteszem őket a receptes naplómba, mindig feltüntetem a forrást.
Megvettem az almás-póréhagymás-tojásos stb. saláta alapanyagát - ezt is betettem a receptes naplómba - holnap kísérletezek vele, természetesen Anyagi-féle majonézzel próbálkozok. Szerintetek póréhagymától büdös leszek, ha dobozolom vagy annyival gyengébb az illata, hogy nem?
Caravell: ezzel a spórlás-elmélettel csak az a baj, hogy az ember annyira le tudja vinni az életszínvonalát, hogy a végén már siralmas. Magamon figyeltem meg, hogy három év nagyon spórolós időszak után már vannak területek ahol eltűnt az igényem. Pl. ruhát csak akkor veszek amikor már nagyon-nagyon muszáj.
Tegnap a zölbabfőzelékbe hirtelen ötletből belefőztem egy kevés bulgurt.
Zsiradékot az egész nem látott, csak joghurtos lisztes habarást, annak is a fele zabkorpa volt.
Remek lett, tegnap magában ettem, a mai maradékát kemény tojással fogom enni.
Azon mulatok, hogy ezt is lehetne salátának mondani. :D Zöldbabsaláta bulgurral, tojással. :D
Tegnapelőtt sertéstarjából mentett kis adag pörkölt-alapra tettem a zöldbabot, lett belőle amolyan húsos zöldbabpörkölt. Ettem belőle, de tegnap a gyereknek hagytam a másik felét, ezért főztem sima zöldbabot magamnak.
Azt akarom mondani, hogy főtt bulgurt talán más salátába is lehetne tenni. Gondolom, azt sem rontaná el.
Szeretem a piros káposztát, de hónapok óta nem láttam. Jégsalátát tán még sosem, nem tudom, hogy néz ki.
Kelkáposztát, káposztát meg nem fogok naponta enni, csak mert éppen az kapható. Kínai kel...hát nagy ritkán azért akad.
Retek? Mostanában látok fehéret, más mindenfélét nemigen. Max a pirosat.
Többféle??? hagyma? Vörös mindig kapható, de még lila sincs mindig. A másik boltban néha van póré, de az meg nagyon nem zsengének látszik. Akkora, hogy vívni lehetne vele.
Olajbogyó dömpingszerűen van egy-egy ládányi üveggel, de nem visz ár a lélek, hogy megkóstoljam.
Sajtválaszték: a drágák, meg a Trappista. Régen Pesten rengeteg féle sajt volt, a sovány Óvárira kifejezetten emlékszem, most semmi hasonlóhoz nem jutok hozzá. Hántolt-pirított szotyi ritkán és erősen sózott fémdobozos változatban van. Mármint ha nincs autód, hogy feltankolj néha a városban.
Itt tényleg éhenvesznél. :D
Amikor ideköltöztünk, rákérdeztem a boltban a rozskenyérre vagy a félbarnára. Megrökönyödve nézett rám a boltos néni: - Nyugodjon meg, fiatalasszony, itt nálunk mindig csak szép foszlós fehér kenyeret kaphat! :D (Anyu úgy hívta: spongya, de ő ingyen buszozhatott a városba barna kenyérért.)
Tőlem az is nagy szó, hogy rászoktam annyira a gyümölcsre, hogy napi egy narancs és/vagy alma bekerül a zabkásámba. És néha sajtot eszem almával.
Valószínűleg a sok éves szegénység is belejátszik ebbe. Nem tellett rá.
Bármilyen sajtot bele lehet tenni a salátákba, de nekem a friss, sós jellegű sajtok jönnek be a legjobban.
a FETÁNAK VAN TÖBB (OLCSÓBB) ALTERNATÍVÁJA IS.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)