Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Köszi, néztem már. Nem visz tovább, mert nem tudok ilyesmiket beszerezni.
Konkrét kérdésem, hogy próbált-e már valaki kefirt valami olyannal helyettesíteni, ami nem tejtermék.
Nyilván kell valami savanykás folyadékféle a tésztába. Ami amúgy is tartalmaz almát. Ezért gondoltam valami gyümölcslére.
Tapasztalt süti-sütögetők,segítsetek!
Két hét múlva találkozóra megyek, a vendéglátó házaspár többféle diétán él. Szeretnék vinni valami sütit én is. Arra gondoltam, hogy a kukoricalisztes süti eleget tesz a gluténmentes diétának. Többször sütöttem már, almás-diós.
Igen ám, de tejfehérje-diéta is van, azaz nem a laktóz a baj, hanem növényi tej kellene. A sütibe viszont kell 2 dl kefir.
Nem tudok a környéken növényi tejet is meg kefir-oltóanyagot is szerezni addig. Mivel tudnám helyettesíteni? Gyümölcslével?
6kanál liszt, 5kanál porcukor, 3kanál olaj, 3 tojás 1/2 sütőpor, 1 kanál ecet valamilyen gyümölcs..
szépen összekeverni a tetejére dobálni a gyümölcsöt(én most diót szórtam rá)egy szilikon formába beletettem és 8 percig a legnagyobb fokozaton sütöttem a mikróba.. és kész.. a tetejére mikor ettem tettem lekvárt nagyon finom de tényleg..:)
Köszi szépen a recepteket!
Az volt az, amit már megpróbáltam, a lusta asszony túrósa. Lehet, hogy túl hevesen öntöttem a tejet, felkavartam a por réteget. Szép lassan, lustán kell csinálni. :-)
Kukoricalisztes dolgok prósza néven vannak a neten.
Én is sütöttem régebben, talán ezt a receptet:
Almás-diós prósza
Hozzávalók 4 főre:
35 dkg kukoricaliszt
2 pohár kefir
10 dkg cukor
1 citrom héja
2 tojás
1 cs sütőpor
0,5 dl étolaj
2 db nagyobb alma
10 dkg dió
5-6 ek lekvár (kevés citromlével folyóssá keverve)
Elkészítés
A kukoricalisztet, a sütőport, a cukrot egy edénybe öntjük, majd belereszeljük a citrom héját.
Ezután beletesszük a tojást, a kefirt és az olajat, majd az egészet jól összekeverjük.
A meghámozott almát felkockázzuk, és a felvágott dióval együtt a tésztába keverjük.
Az egész masszát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.
Tetejére lekvárt csepegtetünk (én most ribizli lekvárt használtam).
Előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük.
Agglegény túrós
10 dkg Rama egy részével kikenjük a tepsit.
25 dkg réteslisztet összekeverünk 20 dkg kristálycukorral és 1/2 sütőporral. A felét a tepsibe szórjuk, így ahogy van, por alakban.
50 dkg túrót rámorzsolunk, majd a maradék lisztes cukrot rászórjuk.
3 tojást, 4 dl tejet, 1 cs.vaníliás cukrot, és mazsolát (ízlés szerinti mennyiségben) összekeverünk, és a 10 dekából, a kikenés után megmaradt margarint is felolvasztva, belekeverjük. Ráöntjük az eddigi tésztára.
175 fokon 35 percig, majd ugyanezen a hőfokon légkeveréssel még 15 percig sütjük. (Én nem feleztem a sütőport, az egészet beleöntöttem. Olyan, mintha homokoznál, de nagyon finom!!! És szigorúan kihűlés után szabad csak felvágni, különben szétmorzsálódik.
A másik recept:
Lusta asszony túrósa
Hozzávalók
6 dl rétesliszt
2 dl cukor
1 cs sütőpor
Töltelék:
50 dkg túró
1 ü őszibarack befőtt
Öntet:
3 db tojás
2 dl cukor
4 dl tej
2 cs vaniliáscukor
10 dkg margarin vagy vaj
Rövid leírás
A réteslisztet, cukrot, sütőport összekeverni, 2 részre osztani. Öntetet összeállítani.
Elkészítés leírása
A tepsit kivajazni, fele lisztes cuccot beletenni, rá a túró fele, őszibarack, túró másik fele. Rá a lisztes maradéka. Az öntettel leönteni.
sütés 175 fokon 55 percig
Mindkettőben van tojás.
Rengeteg türelmed van. Nekem utoljára a nagyanyám csinált a hosszú hajamból körfonatot. Szintén reggel, és én sem késtem el. :-)
Nekik volt, az ő korosztályuknak olyan hosszú fonott copfjuk, amit ide-oda tekergettek. A nagyanyámnak is olyan volt, egérke kinézetű, de nagyon hosszú. Aztán sokkal később modernizálta a haját, és rövidre vágatta.
Én meg tojásra nem emlékszem ebben receptben - de az biztos, hogy nem olvasztottam fel a vajat a tejben: rákockáztam a tetejére, és meglocsolgattam a tejjel. A száraz dolgokat én is a tepsiben kevertem össze :-)
Nagyon szerettem ezeket az időspórolós dolgokat!
:-)))
Nemnem! Szépen, kézzel - pedig rengeteg haja volt és hosszú is. És egyszer sem késtünk el :-)))
Régen sütöttem már, most megnéztem. Tényleg a margarint meleg tejben olvasztom fel, na az egy kis tejeslábas.
Először megmelegítem a tej egy részét, beleteszem az eldarabolt margarint. Kevergetve felolvasztom, de nem melegítem sokáig, leveszem. Utána beleütöm a tojásokat, beleszórom a vaníliacukrot és kicsit felverem.
A lisztet meg a cukrot meg a sütőport ha nagyon tálban akarod papírzacsi helyett, akkor is elég utána a tálat kiöblíteni.
Holnap csirkehúsból tervezek saslikot! Remélem nem fog esni a sütögetés alatt! :))
És nagyon apró újkrumplit vettem, azt fogom megsütni sok-sok petrezselyemmel és snidlinggel!
Rendben, de egy edénybe kimérem és összekeverem a száraz összevalókat, egy másikba pedig a folyékonyakat. Csak utána kerül a tepsibe!!!
Az ajánlott zacskóban pedig nem is olyan egyszerű egyneművé keverni a lisztet a többi hozzávalóval! És ráadásul utána növeli a nem lebomló szeméthalmot... :(
Gyorsan használd ki az érdeklődését!!!
És tudatosítsd vele, hogy menyi pénzt meg lehet spórolni ha tud az ember főzni!!!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)