Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
106961. forrest2010 (válaszként erre: 106953. - LadyBird 2015)
2019. máj. 14. 11:10
1x v 50 éve nekiálltam , valaki grízestésztát evett volna , én + el nem tudtam képzelni h hogy a manóba lesz majd puha az a dara ? aztán a nagypapám felvilágosított , h a megpirított grízre öntsek 1 kis forró vizet és gyorsan takarjam le ! utána + gyorsan keverjem meg , hadd puhuljon meg abba a gőzbe :) utána + borítsam bele a megfőtt tésztát keverjem át és megint hagyjam puhulni azon a forró tésztán :) a végén egész fincsi lett :) azt hiszem mi híg vörös szilva lekvárral öntöttük le :) de a munkahelyemen jó néhányszor volt a gyerekeknek vacsira , egyik kolléganőm hatalmas púpos mélytányérral tudott eltüntetni belőle :) másnap mi reggelire kaphattuk a maradékot , volt dögivel !! olcsó kaja , nem volt kidekázva soha ! / mint a káposztástésztából is :) csodálkoztunk h hova fér bele annyi ? mert ekkor még vékony kis cilinke volt :) /
106960. forrest2010 (válaszként erre: 106952. - Lúdanyó)
2019. máj. 14. 11:02
:D :D na látod ? én az 1 kilóból 5x leszek elégedett :D bár én elégedett vagyok 1 szelet pirítóssal is :) :D
106959. lúdanyó (válaszként erre: 106957. - Ab61752c45)
2019. máj. 14. 10:10
olyasmi mint a császár morzsa?
106958. LadyBird 2015 (válaszként erre: 106957. - Ab61752c45)
2019. máj. 14. 10:10
jó, ez a grízes tészta. Ezt még csak-csak értem. De hogy teszik oda a szósz mellé? És minek?
106957. ab61752c45 (válaszként erre: 106956. - LadyBird 2015)
2019. máj. 14. 10:01
kifőzöd a tésztát,aztán megpirítod a grízt,fölöntöd vízzel.kevergetni kell,most mit mondjak,amíg úgy látod,hogy jó.én egy pici sót teszek bele.mikor kész,összekevered a tésztával.hát házi baracklekvár kell hozzá.
106956. LadyBird 2015 (válaszként erre: 106951. - Ab61752c45)
2019. máj. 14. 09:55
De még akkor sem értem, hogy teszik oda a szósz mellé. Belefőzik? Vagy gombóc??
106955. ab61752c45 (válaszként erre: 106948. - Lúdanyó)
2019. máj. 14. 09:55
az anyámnak vettem lókolbászt a piacon,mindig mondta,milyen finom volt.hát az pocsék.mikor felszámolták a lótartást,az összeset,tán volt 25.eladták egy vágóhídnak.
106954. 12d083b51b (válaszként erre: 106948. - Lúdanyó)
2019. máj. 14. 09:54
Én meg a lókolbászt, még az '50-es, '60-as években azt ettük.
106953. LadyBird 2015 (válaszként erre: 106951. - Ab61752c45)
2019. máj. 14. 09:53
Be kell valljak valamit: Még soha nem csináltam:(( De a menzán ettem régen.
106952. lúdanyó (válaszként erre: 106927. - Forrest2010)
2019. máj. 14. 09:53
nekem a férjem nagyon szereti a pacalt ha kedveskedni akarok neki veszek 1 kg azt 2x re meg is eszi kenyérrel és nagyon elégedett lesz akkor..:)
106951. ab61752c45 (válaszként erre: 106947. - LadyBird 2015)
2019. máj. 14. 09:51
nem szoktál grízes tésztát csinálni?én is ritkán.
106950. lúdanyó (válaszként erre: 106918. - Sajtostallér)
2019. máj. 14. 09:50
paradicsom szósz lesz a főtt hús mellé..:)
106949. lúdanyó (válaszként erre: 106915. - Ab61752c45)
2019. máj. 14. 09:49
nálunk mindenki nagyon szereti a húst biztos nem igen van nap, h ne ennénk..:O
106948. lúdanyó (válaszként erre: 106913. - Globus)
2019. máj. 14. 09:48
:O pedig egyszer azt is meg kel kóstolni..:) gyerek koromba többször ettem ló húst akkor nagyom ízlett de már legalább 35 éve nem ettem azt sem..:)
106947. LadyBird 2015 (válaszként erre: 106942. - Fincsi5)
2019. máj. 14. 09:39
Pirított gríz azmiaz?:)
106946. ab61752c45 (válaszként erre: 106945. - Bulikázós)
2019. máj. 14. 08:36
én a mákos tésztával voltam így.
106945. bulikázós (válaszként erre: 106944. - Ab61752c45)
2019. máj. 14. 08:32
Na, azt nem! Egyszer a menzán nem ettem meg, fel kellett vinnem a terembe, de délután 4-ig bele sem kóstoltam. Így aztán végképp megutáltatták velem.
106944. ab61752c45 (válaszként erre: 106943. - Bulikázós)
2019. máj. 14. 08:14
én még a finomfőzeléket is.
106943. bulikázós (válaszként erre: 106942. - Fincsi5)
2019. máj. 14. 08:12
Milyen érdekes! Én ezt szerettem! Azóta sem ettem ilyent! :-)
106942. fincsi5 (válaszként erre: 106913. - Globus)
2019. máj. 14. 08:07
Te kolis voltál? azt hiszem, szerdánként volt marhahúsleves, főtt hús (mint a cipőtalp), pirított grízzel, meggyszósszal, minden menzán. Nem csodálom, hogy nem kóstoltad, az egy rettenetes nap volt, még az ovikban is csinálták:(
106941. ab61752c45 (válaszként erre: 106920. - Sajtostallér)
2019. máj. 14. 08:06
fél kilóból nem is lehet.nálunk aratás után főztek,a szakács borókabogyót,meg mittudom én mit tett bele.mi voltunk ketten a segéderő.hagymapucolás,terítés,utána persze mosogatás,bográcspucolás.szerencsére akadt egy-két rendesebb férfi is.aztán mikor jöttek a rosszabb idők,ingyen őz volt a vadászoktól,azt nem szerettem annyira.
106940. ab61752c45 (válaszként erre: 106928. - Forrest2010)
2019. máj. 14. 07:59
kár,hogy kiköpött apám vagyok.a lányom is hajlamos a panírt leenni,hiába mondom,vegyél egy frissen kisült húst,de neki csak az kell.mondjuk én a pucérat is megeszem.
106939. 12d083b51b (válaszként erre: 106938. - Forrest2010)
2019. máj. 14. 07:59
Mert a gombócot mivel töltöd???
106938. forrest2010 (válaszként erre: 106936. - 12d083b51b)
2019. máj. 14. 07:53
... éppen azon spekulálok , h holnapra mit kéne majd ? kotyvasztani ? mára van paprikás krumpli , hozzá dinsztelt káposzta , de szeleteltem még káposztát + raktam ki 1 kis darálthúst a fagyosból , lehet , h lesz belőle gombócos töltött paradicsomos káposzta :) olyan már régen volt :)
106937. *gumibogyó* (válaszként erre: 106935. - Forrest2010)
2019. máj. 14. 07:45
Én is probaltam olyat,nem jó nem finom😊
106936. 12d083b51b (válaszként erre: 106934. - Forrest2010)
2019. máj. 14. 07:42
Ha van apró krumplid, hajában megfőzöd, ketté vágod, és egy cs.májas, gombás, tojásos stb. tölteléket közé, összenyomod, panírt neki, és hadd szóljon.
Ezt most találtam ki, esküszöm én is kipróbálom. Egy kis salátával, uborkával, hordós káposztával, vagy éppen céklával tálalva tökéletes ebéd, vacsora lehet!
106935. forrest2010 (válaszként erre: 106933. - *gumibogyó*)
2019. máj. 14. 07:41
Az az igazság h Mamikám megpróbálta régen h a maradék morzsából tojásból csinált lapos rántani valót , de az nem olyan !!! viszont ha van bele valami kis zöldség az már kifejezetten fincsi :) múltkor akkora hatalmas hagymafejeket vettem aminek szép vastag a szelete is , na az pont rántani klassz ! és 1 tojásból lisztből kis tejjel , pici sóval 3 fejet be is paníroztam , jó ! a legközepét megeszi a férjem nyersen , de mindhármuknak lett belőle fejenként 8-10 db nasinak való :)
106934. forrest2010 (válaszként erre: 106933. - *gumibogyó*)
2019. máj. 14. 07:34
...még szerencse h azóta elterjedt a rántott zöldség :) azóta a lányomnak panírozok hagymakarikát v karfiolt v ami éppen van :) még a krumplit nem próbáltam , de arra is előbb utóbb sor kerül :)
106933. *gumibogyó* (válaszként erre: 106928. - Forrest2010)
2019. máj. 14. 07:30
😅😅😅😅😅
Én is a ruháját szeretem a húsnak.
A kisebbik gyerekem is mindig leette a zsemlemorzsát a husrol.
Anyukam mindig mondta mar utálja ezt a sok kopasz hust eltüntetni vasárnap.
Milyen kopasz húst ?mondtam,aztan megmutatta.
Egyetlen huson sem volt bunda.A kisasszony leette.
106932. forrest2010 (válaszként erre: 106931. - 12d083b51b)
2019. máj. 14. 07:26
...most már a sütit se ! mert nem eheti ! + az epret se , mert v 10 éve nincs már a kertbe :( :( de ha megkóstolná legalább :) :) lehet , h nem sok maradna :)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)