Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
...mert tavaly se volt már kakasunk , nem volt kakasos tojás , nem tudtunk megültetni 1 tyúkot se / az egyik pasi itt az utcába mondta eccer Bundynak h neki a keltető kikelti !!!! a férjem + megkérdezte tőle , ha nem is láttak kakast akkor hogyan is ?! :( /
...na akkor mekkorát vihogtál volna :) :) mikor egyik nap becsöngettek tojásért , a fiunk mondta h apám foglalkozik a tyúkokkal , jöjjön vissza , ha gondolja :) Bundy tejesen felháborodott ezen , mi az ? h ő foglalkozik ?! tojik rájuk !!!!
...régen az egyik szomszédnak megtetvesedtek a tyúkjai :( a férjem hazajött és megnézte őket , h nálunk mi újság ?! de mivel ők mindig kaptak fahamut , nem voltak tetvesek , fürödhettek homokba v porba v fahamuba :)
Kedves egészségetekre! Finom is az!
Ne haragudj, értem én, csak gyorsan egybe olvastam... Bocsánatot kérek, ha rossz viccnek érzed.
Köszönöm szépen, rendben gyógyulnak a sebek. Holnap lesz a varratszedés!
De tényleg reformálni kellene az étkezésünket.
Jajjjjj, most, hogy írod...
:D:D:D
"kotlana szegény , de kakasunk nincs , Bundynak kedve sincs vele bacakodni" ,
Ne haragudj, de elkezdtem hangosan röhögni :)) :))
A lestyánt én a zeller helyett használom. De mindkettőt szeretem! :)
Nekem a cserépben nem lett magja a petrezselyemnek. :(
A "fejkendősöket" ezer éve ismerem, akiktől a piacon vásárolok zöldségeket. Néhánynak én magam is könyveltem, tehát tudom, hogy ő termeli, vagy osztálytársak voltunk, és tudom hogy a szülőktől tanulták a gazdálkodást...
A tojást egyszer akartam a piacon vásárolni ismeretlen fejkendőstől: kérdem a nénikétől, friss a tojás? Persze! Kérdem tőle hány tyúkja van? Gondolkodik, majd kiböki: van vagy 6-8. És ott volt előtte akkor 10-12 doboz x 10 db tojás. No mondtam neki, majd jövök vissza. Lehet, hogy azóta is vár rám?
A piac egy része az őstermelőké nálunk. Láttam, hogy van, aki megveszi a nagy csokor petrezselymet a "nagy" piacon, szétszedi kis csokrokba, és jó kis árréssel eladja, mint saját.
Azóta megnézem alaposan, kinél vásárolok. De már tavaly is vetettem itthon petrezselymet. Idén is, de még nem kelt ki.
Már nincs is zöldségbolt a faluban, csak a boltokban van kis zöldség-gyümölcs részleg.
Szinte mindenki rendszeresen bejut a városba, teszkóba, lidlibe, vagy akár munkából jövet is útbaesik neki, vagy a gyerekei ellátják onnan.
Én viszont most ezért vegyek kocsit?
Nyilván át kellene állnunk a normális étkezésre. Konkrétan ebben az esetben eszembe sem jutott egy kiló zöldpaprika. :D
Fejkendős nénik sincsenek a környéken, piac sem, az is igaz. Ha rengeteg zöldpaprika lenne nyaranta a boltban, talán rávinne a vizuális inger a vásárlásra, de hát nem látok.
Azt a nyomorult mákos sárgabarack lekvárt sem tudom kipróbálni, már évek óta sem.
Mondjuk a krumplit, hagymát, káposztát én is csak annyit veszek a zöldségesben, ami 1 hétre kell, a többi romoljon a zöldségesnek.
De amikor karácsony előtt akkorát ugrik a zöldségek ára, hogy képtelenség megfizetni, ahogy lehetőségem volt, vettem a kombi hűtőt: attól kezdve nyáron a piacon, a fejkendős nénikétől megveszem olcsón, és a téli hónapokra elosztva van zöldség a tányéromban. Mert hogy nyáron 120-ért veszek egy egész kiló zöldpaprikát, és ilyenkor 1200 Ft-ért jószerivel csak a paprika csumát árulják, és hasonló. Én azt mondom, nem bántam meg, örülök neki, hogy van zöldségem.
Én is szeretem, ha a bolt hűti...
De nem mindig lehet kapni amit szeretnék megvenni, így akkor veszem meg, amikor van. Konyhakészen beteszem a mélyhűtőbe. Meg aztán jó az is, ha nem kell mindig vásárolni menni.
Elég sok az akció, és én spórolós is vagyok! ;)
Szóval általában tele a mélyhűtőnk. Már ideje leolvasztani, úgyhogy "kiesszük". :)
Általában azt szoktam mondani, hogy hűtse a bolt.
Akinél esetleg saját disznót vágnak, és /vagy saját gyümölcs, zöldség is sok van, akkor érthető a fagyasztás.
Katka ! először 2 és fél fiókosunk volt sok évig , a nagyot / ma már sajnálom , h megvettem , de akkor úgy tűnt jó ötlet , nem venném meg újra :( / én minden szir-cart belerakosgatok és tudom h nem kéne ! de ha valami mégse fogy el , megeszik a csirkék , kicsi adagokat csinálok , elég az :) sokszor arra gondolok , h ne adj Isten h bármi gond lenne és nem lenne áram ? mi a rossebet kezdenék ?
...tudod mikor 4-en voltunk is sokáig elég volt a 2.5 fiók :) ma is elég lenne , de én lekvárnak valótól kezdve alapléig minden felesleges dolgot fagyasztok , 21 éve vettem a nagyot , forog benne a cucc , de azóta se volt még üres soha , télen kell hozzá -8-10 fok , h letudjam olvasztani / és erre akkor jöttem rá , mikor az amiknál láttam h micsoda hatalmas tartalékot tud egyik-másik hibbant felhalmozni !!! minek ? csak az ésszerűség határain belül kellene ! de Te tudod !!! végülis nem kell minden tartalék tartalékát fagyasztva tárolni se :)
És ha a mostanit hűtőt cseréled nagyobbra, no frostra, csak kombira, ami alapterületileg nem kér nagyobb helyet, de több fiókos, polcos felfelé???
Mondjuk amikor én ezt a leolvasztós kombit vettem, akkor is ajálgatták a no frostot, de akkora különbség van árban közöttük, hogy azt mondtam: annyiért évente 2x leolvasztom én. Igaz, hogy az enyém is az előszobában van, de az árkülönbözeten akár egy 3 fiókos kis fagyasztó szekrényt is lehet már kapni, amit akár egy beépített szekrény aljába is be tudsz állítani, ha panelos vagy. :))
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)