Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Hogyan vehetném rá 3 hónapos babámat, hogy a nappali alvásoknál 30-45 percnél tovább aludjon? fórum

Hogyan vehetném rá 3 hónapos babámat, hogy a nappali alvásoknál 30-45 percnél tovább aludjon? (tudásbázis kérdés)


1 2
43. Dorka29 (válaszként erre: 6. - Viragneni)
2008. dec. 1. 15:19
Az én lányom is ugyanígy volt.
42. szurgo
2008. dec. 1. 14:55

Már 4 hónapos is elmúlt :).

Lekopogom, a nappali alvások egész szépen alakulnak.

Délelőtt egy 1,5 alvás a levegőn (terasz vagy séta), de nem feltétlenül kell már tologálni a babakocsit, csak elalváshoz egy picit.

Délután 1-2 óra körül megint alszik egy nagyot, immár az ágyában. 45 percnél ugyanúgy felébred, ha viszont sietek be a szobába és a cumit a szájába teszem, akkor visszaalszik. Most is épp durmol már másfél órája :). Már nem kapkodja a fejét jobbra-balra és általában nem sír fel, csak nyöszörög, ilyenkor futok befelé. Az esetek 90%-ban már visszaalszik.

Késő délután, úgy 5 - fél 6 felé megint alszik egyet, de már csak rövidet és általában azt is a teraszon.

Nem tudom, hogy hogyan alakult így, nem küzdöttem különsképpen, szerintem már nagyfiú :) és ezért alszik egyre ügyesebben. Persze mindent megteszek, segítem őt, hogy jobban tudjon aludni, ezért nem baj, ha délben fél- de akár 1 órát is benn kell töltenem nála. Nem kell végig fogni a cumit, elég, ha ott ülök és ha véletlen kiesne, akkor figyelem őt, hogy kéri-e vissza. Ha igen, akkor visszakapja. Ennyi.

Ja, és homeopátia. Amióta szedjük a bogyókat nem pörög túl, kábé 5 perc alatt elalszik az ágyában és szerintem ezért is alszik nyugodtabban.

Köszi mindenkinek a hozzászólást.

Most épp nemevős periódusunk van, csak hogy találjak megint valami aggódnivalót. Nem gyarapszik valami jól, a héten kábé semmit se. Ez van, de ez is megoldódik majd, mint az alvás.

41. Ndia
2008. nov. 29. 19:21
Biztosan jóllakik ? És eleget van levegőn ? Ha igen, akkor el kell fogadni hogy ő ilyen. Egyébként van hogy egyik napról a másikra változtat majd a szokásain, alvási ritmusán. Reménykedj !
40. rasza
2008. nov. 2. 23:49
Nekem 14 hónapos a lányom de elképzelésem sincs hogy hogyan lehet irányítani egy 3 hónapos babát.Hidd el de szerintem tapasztalod is hogy ez fordítva működik az elején még.
39. Jakus
2008. nov. 2. 20:20
Sehogyan!
38. szurgo
2008. nov. 2. 17:27

A hétvégén ismét kipróbáltam valami újat. Ágyban fektettem le Áront a nappali alvások alkalmával, nem szeretném elmulasztani azt az alkalmat, amikor már képes lesz visszaaludni magától :).

Ez ugyebár még nem történik meg, nagy sírás rívás közepette ébred, gyors öltözés után kitettem a babakocsiban a teraszra, kicsi tologatás, majd újabb másfél két óra alvás következett.

Már többször próbáltam a csak babakocsis változatot arra gyanakodva, hogy a hűvös levegőn jobbat alszik, de ilyenkor is megébred, tologatni kell egy kicsit (20 perc...) csak így alszik vissza.

Így legalább mosolyósan ébredt, még ha több részletben is alszik.

37. szurgo (válaszként erre: 36. - Gyopár)
2008. nov. 2. 17:23
Megvan a könyv, babakocsi tologatás közben gyorsan át is lapoztam, elkezdem elolvasgatni majd, bár úgy tűnt, hogy jellemzően az éjszakai ébredést tárgyalja.
36. gyopár (válaszként erre: 24. - Szurgo)
2008. nov. 1. 21:51
A Sears könyv szerint azért ébred föl a baba ennyi idő után (kb), mert az alvásciklusában ekkor történik változás - most nem emlékszem pontosan, azt hiszem, felületesebb lesz. Szerinte a babának segíteni kell átjutni ezen a szakaszon, mert ennyi idősen sok baba még nem tudja magát visszaaltatni. Majd csak később, kisgyerekként (1-2-3 évesen, melyik mikor).
35. gyopár (válaszként erre: 22. - Szurgo)
2008. nov. 1. 21:47

Igen, gondolkodtam. Szerintem ahogyan kinövi a szopás iránti igényét, azzal együtt kialakulnak majd más elalvási módok. Már most sem igényli mindig a szopit elalváshoz, van, hogy elég neki egy kis összebújás, simogatás. 3 hónappal ezelőtt a szopi még szinte kizárólagos volt, mára már változott a helyzet.


A Suttogót én is olvastam, de a babám nem :), trenírozni pedig egyáltalán nem akartam őt.


Hozzám sokkal közelebb állnak Sears: Éjszakai gondoskodás c. könyvében leírtak (de ez többek között igény szerinti szoptatásról és kötődő nevelésről szól) .

2008. okt. 31. 16:19

Régen ott volt a máktea és a pálinkás kenyér. Ma inkább azt mondják, hogy törődni kell a babával, nem altatni.


Nálunk 2 hónapos a baba, de már inkább éjszaka alszik, nappal nem igazán. Amikor hazaérek este a munkából, akkor teljesen ki van akadva a szegény párom, mert egész nap a babát etette, babusgatta, mosott, takarított és egy perc nyugta sincs. Megértem a problémát, de nem sokat lehet ellene tenni. Néha el kell hívni a nagyit, bekészíteni neki pár adag "konzervcicit" (cumisüveg) és átmenni a másik szobába aludni egy nagyot/moziba menni/vásárolgatni/sétálni.

33. Danica16 (válaszként erre: 32. - Szurgo)
2008. okt. 31. 16:07

Tényleg nincs két egyforma gyerek :)

Akkor tényleg csak a türelem segít, Tomi is kinőtte nagy nehezen mostmár legalább 3/4 órát alszik, de leginkább másfelet, kétszer egy nap.

32. szurgo (válaszként erre: 30. - Danica16)
2008. okt. 31. 15:07
Nálunk a vásárlás és a babakocsizás is teljesen esetleges. Néha működik, néha futás van haza, néha egész jól elvan egy darabig akkor is ha felébred.
31. szurgo (válaszként erre: 27. - M_Marcsa)
2008. okt. 31. 15:05
Nem tudom, nappal is le szoktam engedni a redőnyt, igaz nem teljesen, némi fény szűrődik be, de alapvetően sötétet csinálok. Az a baj, hogy tök sötétben én sem látom Őt :), nem baj, kipróbáljuk legközelebb.
30. Danica16 (válaszként erre: 24. - Szurgo)
2008. okt. 30. 22:28

Már írtam, hogy a fiam sose aludt ennyi idősen 20 perceknél hosszabb időket, de a vásárlás az kivétel volt, indulás előtt megetettem, a kocsiban elaludt és én nyugodtan bevásárolhattam, ő meg átaludta az egészet csak itthon ébredt fel újra.

Egyébként Tomim csak egy módon volt képes hosszabb ideig aludni, a babakocsiban sétaközben. Ha ott aludt el akár fel is jöhettem miután elaludt kinyitottam az ablakot (erkély híján) és így aludt még tovább általában jó hosszan... magához képest.

29. 9bbb5bd983 (válaszként erre: 26. - Szurgo)
2008. okt. 30. 21:03
Köszönjük szépen! :o)
28. M_Marcsa (válaszként erre: 25. - Szurgo)
2008. okt. 30. 20:55
Sztem ne erőltesd a cumit, ha nem akarja.
27. M_Marcsa (válaszként erre: 22. - Szurgo)
2008. okt. 30. 20:52
Sötétben kevesebb az inger, nem lát, azért altatja magát vissza.
26. szurgo (válaszként erre: 23. - 9bbb5bd983)
2008. okt. 30. 17:57
Nagyon édes a Luca baba!
25. szurgo
2008. okt. 30. 17:54

Ma délben megint megfigyeltem alvás közben. Bementem hozzá fél óránál és figyeltem. Nagyjából 45 percnél el kezd mozgolódni kezét próbálná a szájába tömni, kevés sikerrel. Közbeléptem és megpróbáltam a cumit. Ment egy darabig, csakhogy kiesik és elkezdi (hason fekve) forgatni a pici fejét és hergeli magát, aztán ha nem dugdosom a cumit és tartom benn, akkor hamar sírva fakad. Volt már rá példa, hogy fél órás cumi dugdosás és fogás után 2,5 órára ébredt, de most nem ment, felébredt.

Fel is borult a napirend, muszáj volt még egyszer letennem most aludni, mert nem bírta volna ki fürdetésig.

24. szurgo (válaszként erre: 23. - 9bbb5bd983)
2008. okt. 30. 17:50

Megvan nekem, sőt a harmadik is, a suttogó mindent megold.

Ha itt lenne velem, lehet, hogy megoldaná :) és mondaná, hogy ötletszerűen nevelem a gyerekem.

Igyekszem tartani magam a könyv ajánlásaihoz, de nem tudok (és nem is lehet) mindent adaptálni, egyszerűen az én gyerekem nem úgy működik.

A 45 perc után felébredésre azt mondja, hogy részben azért van, mert nem tanult meg egyedül elaludni, így nem tudja magát visszaaltani, cicin alszik el stb.(Érdekes éjjel meg visszaaltatja magát?)

Nagyon igaznak tartom az "úgy kezd ahogyan folytatni akarod" elvet, de sajnos nem tudtam tartani. Babám besárgult a kórházban, folyton aludt, megszokta, hogy a szopival alszik el. Erről leszoktunk, már nem szopival alszik el, hanem ahogyan tanácsolja, rituálét kialakítva, ébren teszem be az ágyába, kisebb-nagyobb (mostanában megint nagyobb) nyűglődés után elalszik egyedül. Csakhogy felébred, hol 30, hol 45 perc után, valamikor nem és akkor durmol 2,5-et.

Szeretnék viszonylag állandó napirendet tartani, hogy tudjak tervezni, mondjuk elmenni vele vásárolni, ügyeket intézni, barátokat meghívni stb. Most nem merek nekiindulni, mert ha 30 perc után megébred akkor van ám ricsaj :), de nem nagyon tudok.

2008. okt. 30. 17:06

Van egy nagyon jó könyv, megéri elolvasni. Aztán vagy egyet értesz, és használod a benne leírtakat, vagy nem. De hátha segít. Már biztos hallottál róla.

Tracy Hogg: A suttogó titkai. (Remélem, jól írtam.)

22. szurgo (válaszként erre: 20. - Gyopár)
2008. okt. 30. 16:56

Szia!

Ágybatevős módszerem nekem is van, a lényeg, hogy az arcához érjen a kezem amíg teljesen ellazul. Ezt szoktam az éjjeli szopinál bevetni, este erre sincs szükség, mert ugye a nappali minalvások miatt már szinte alig vacsizik, cuppant kettőt és már alszik is.

Hogy miért van az, hogy éjjel visszaaltatja magát nappal pedig nem?

Mit fogsz csinálni, ha már nagyobb lesz és nem lesz szopi? Gondolkodtál már ezen?

2008. okt. 30. 15:09
Az ágyba betevésről: nekem sem sokszor, amint beraktam, felébredt. Akkor aztán még egyszer kétszer újra el kellett altatno, mire annyira elfáradt, hogy nem ébredt fel rá, hogy betettem az ágyba. Egy idő után megszokta az ágybatevés mozdulatait és nem ébredt fel. Persze voltak kivételek.
20. gyopár (válaszként erre: 18. - Szurgo)
2008. okt. 29. 21:31

Értem, te tudod ugyan, hogy nektek mi a jó.


Nálunk sincs cumi, de a szopival való altatás kiválóan működik, persze van, hogy rajtam is "lóg" fél órát, de ezt én normálisnak tartom. Ha cumizna, azon lógna ennyit vagy többet.


Azt egyébként nekem is ki kellett tapasztalnom, hogyan tehetem le a kiságyba úgy, hogy ne ébredjen fel, vagy legalábbis ellazult marajon, ha nem is alszik még: nekem az vált be, hogy fokozatosan tettem le, nagyon puhán, először vagy csak a lábát, vagy a fejét, majd utána a többit, lassan. Ezután ő még "elrendezi" magát és alszik.

19. szurgo
2008. okt. 29. 15:59
Ja és az, hogy 3 óránként ismétlődik, azt ő alakítja, megyek utána. Eszik, ha éhes, altatom, ha álmos, de nem etetem, ha álmos.
18. szurgo (válaszként erre: 17. - Gyopár)
2008. okt. 29. 15:56

Próbáltam ezt is, cicivel elaltatni, illetve visszaaltatni. Sajnos ez sem jött be sokszor. Volt úgy, hogy 30 percet "lógótt" azon a cicin, amiből utóljára evett és abban a pillanatban, hogy betettem az ágyba, felkelt és kezdődött minden előlről.

Cumit nem szereti, vagyis nem tudja "használni".

3 óránkénti szopi: szeretem, ha van valamiféle napirend, így én magam is kiigazodom a napon, Áron baba megszokta és szerintem ő is szereti, biztonságérzetet nyújt neki, hogy tudja mi után mi következik.

2008. okt. 29. 15:43

Miért 3 óránként szoptatod?


Én mindig visszaaltattam szopival a babámat, ha nyűgösen vagy sírva ébredt. Ha jókedvűen, akkor nem. Sokszor ő is ilyen 30-40 perces szakaszokban aludt "egyfolytában" 2-3 órát. Azt a mellet adtam neki, amelyikből előzőleg már evett, így nem fájt a hasa sem esetleg attól, hogy túleszi magát (ezt sajnos kicsit későn olvastam, de nagyon jó tipp volt). Az anyatejben egyébként vannak nyugtató anyagok is a bab számára.


(És még mostanában is csinálom ezt a 6 hónapossal, ha nagyon nyűgös. Nálunk ez egyértelműen bevált.)


Cumit használtok egyébként vagy nem?

16. szurgo (válaszként erre: 15. - Mágika75)
2008. okt. 29. 15:25

Szia!

Védőnő egy dolgot mondogat folyton: semmiképpen ne etessem meg 3 óránál hamarabb. Mondom, OK, de nem ez a bajom, hanem hogy 45 perceket alszik a három órás ciklusokban és nyűgös. Válasz, adjak neki vizet két etetés között, de semmiképpen ne szoptassam meg. Persze.

Egyébként nagyjából 3 óránként eszik, de ha látom, hogy éhes, engem nem érdekel, hogy még csak 2,5 óránál járunk...

Édes pofa most úgy elfáradt, hogy már több, mint egy órája alszik.

2008. okt. 29. 15:16

Sziasztok,


Szurgo! Szerencsére ezzel a problémával (még) nem találkoztam. Védőnő, gyerekorvos mit mondott?

Nem lehet, hogy nem eszik eleget esetleg? Vagy a százaz levegő miatt nem lehet, hogy szomjas?


De az is lehet, hogy Áronodnak ilyen az alvókája...


Sok sikert és türelmet!

Mágika

2008. okt. 29. 15:07
próbálj meg kihagyni egy alvást és úgy ütemezni a többot
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook