Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan készül a finom zöldbabfőzelék? fórum

Hogyan készül a finom zöldbabfőzelék? (tudásbázis kérdés)


2015. nov. 18. 08:02
az osszevagott zoldbabot sosvizben megfozom,majd tefolos liszttel behabarom.
2010. febr. 25. 18:20
Felénk itt az Alföld legdélibb részén úgy csináljuk a zöldbab főzeléket, hogy az összevágott zöldet sós vízben megfőzik. Közben a tükörtojást megsütik, és utána ebben az olajban/zsírban pirítanak meg 1-2 gerizd apróra vágott fokhagymát, lisztet, utána piros törött paprikát és a bab megfőtt levével öntik fel lassan. A tojássütéstől különleges ízt kap a főzelék.
18. Pné Veronika (válaszként erre: 17. - Mreich)
2009. okt. 19. 20:43
Én is így készítem, csak rakok bele egy csokor finom friss kaprot is.
17. mreich
2009. aug. 12. 15:54
Vöröshagymát kell pirítani, bele pirospaprikát, ez adja meg a jó ízét. Erre víz, abban főzni a zöldbabot, végül behabarni.
16. kriszti71 (válaszként erre: 4. - Rozsazsa)
2009. aug. 11. 19:39
Nekem is ez jött be,szerintem így készül a finom zöldbabfőzelék,én is így csinálom:))))))))))
2009. aug. 11. 19:05
Mi csak a zöld színű zöldbabot szeretjük, sárgát nem... egyebekben fokhagymás, vöröshagymás, kevés paprikás, tejfölös, más fűszer nincs.
2009. aug. 11. 18:46

én krumplival készítem :))

1-2 db krumpli kis kockára vágva, a zöldbabhoz főzve, ízesíteni vegetával szoktam és nem sózom, fokhagymás rántással sűrűsítem és tejföllel megbolondítom

Anyukám receptje szerint.

13. DOMA
2007. szept. 25. 18:29
én szoktam tenni bele finomra vágott kaprot, és petrezselymet még az utolsó rottyantás előtt.
2007. szept. 16. 21:08

Én így készítem:

A megtisztított, fölvágott zöldbabot sok zúzott fokhagymával, kevés majorannával és ételízesítővel puhára főzöm, de csak annyi vízben, hogy épphogy ellepje. Mikor puha, a zöldbab egy részét kiveszem (kb egyharmadát), turmixolom, összekeverem tejföllel, max. egy evőkanál étkezési keményítővel (de ha lehet, kevesebbel),és ezzel behabarom a főzeléket. Összeforralom, így be is sűrűsödik.


Azért így készítem, hogy a "köze" is zöldbab ízű legyen, ne lisztes. A rántást pedig egyszerűen nem szertem. A keményítőtől pedig sokkal lágyabb, mintha liszttel csinálnám.

2007. szept. 16. 20:19

Só,kevés cukor, babérlevél, vörörshagyma, fokhagyma. Kevés vízben főzöm egyet. Utána bele az összevágott bab. Mikor megpuhult, tejfölös habarással besűrítem. Rottyan egyet, ecettel ízesítem. Isteni finom, selymes lesz.

(habarás: kb. 1-2 evőkanál liszt, 1 nagy doboz tejföl simára, csomómentesre keverve. Mielőtt beleteszed a fazékba, kevés forró vizet a babból tegyál bele, azzaé simára kevered, legjobb a kis képz habverő, így tuti nem lesz csomós.)

Jó étvágyat.

10. mongi
2007. jún. 14. 22:21
Köszönöm a recepteket.Már elkezdtem a kipróbálásukat,s a végén döntök,hogy melyik jött be leginkább!:-)))
9. Loni
2007. jún. 14. 08:52
NAgyon jó kis receptjeitek vannak. Összefutott a nyál a számban. Nyami
2007. jún. 11. 23:25
én csak pörköltesen szeretem így: a hagymát , megpárolom, zöldpaparikát, paradicsomot is teszek hozzá, ráteszem az összevágott zöldbabot, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, teszek bele összevágott zölpetrezselymet, majd puhára főzöm. Ekkor megszórom 1 evőkanál liszttel, majd tejfölt teszek bele és összeforralom. Jó étvágyat hozzá!
7. NOA
2007. jún. 11. 14:09
A vágott babot puhára főzöm, fél paprikával, paradicsommal, vöröshagymával, egy fokhagymával,bazsalikommal kis őrölt pirospaprikával sóval és ha megfőtt behabarom lazán.Csöpp ecetet pici cukrot teszek hozzá.
6. 1a50c86bb0 (válaszként erre: 5. - 1a50c86bb0)
2007. jún. 11. 12:49
Csak ha pikansan, savanykasan szereted, akkor probald ezt ki!
2007. jún. 11. 12:48

En igy keszitem: tejszines vizben puhara fozom a zoldbabot, tengeri soval es (sok)tarkonnyal izesitem, majd amikor megpuhult, rantast keszitek. Teljes kiorlesu lisztbol(1-0,5 kanallal szoktam, mert a pirospaprika is surit szerintem es higan egeszsegesebb), fokhagymabol es pirospaprikabol, es azt hozzaadom, elkeverem, aztan meg kb. 7-8 percig szoktam hagyni rotyogni, akkor lesz igazan finom. Chilivel es citromlevel szoktam a vegen izesiteni, ha kicsit kihult.

Nem egy szokvanyos megoldas.

2007. jún. 11. 12:33

A megtisztitott, összevágott babot puhára főzőm 2 hüsleves kockával izesitett vizben. Lassan párolva fözöm, a viz éppen ellepje. Készitek vékony rántást kevés lisztel, félreveszem a tűzről, teszek bele 2-3 gerezd fokhagymát zúzva, 2 kis doboz tejfőlt, kis kanál édes pirospaprikát. Összekeverem simára és felöntöm egy kevés vizzel, ez függ attól milyen sürüre szeretném a főzeléket. Ráöntöm a babra, keverem felforralom vele, tetejére szórok petrelyemzöldet. Ha kevés a só pótolom tengerivel.

Jóétvágyat.

3. mongi (válaszként erre: 2. - Loni)
2007. jún. 5. 13:39
Köszi:),de maradnék a főzeléknél:))
2. Loni
2007. jún. 5. 13:19

Nem... A párom szerint mindig tökfőzelék-íze van.

Egy jó kis palócleves-recepttel viszont ki tudlak segíteni, ha érdekel....

2007. jún. 5. 13:16
Tudtok finom zöldbabfőzelék receptet?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook