Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan készítsem a rizst, hogy "pergő" legyen, a szemek külön maradjanak? fórum

Hogyan készítsem a rizst, hogy "pergő" legyen, a szemek külön maradjanak? (tudásbázis kérdés)


1 2
58. cca887cff8 (válaszként erre: 57. - Sicike)
2010. febr. 19. 12:00
:)
57. Sicike (válaszként erre: 56. - Cca887cff8)
2010. febr. 19. 11:04
Elsőre nekem is ez villant be,de bátortalan voltam leírni....
56. cca887cff8 (válaszként erre: 54. - Roli01)
2010. febr. 18. 19:37
kis okoskaaaa :)
55. Sicike
2010. febr. 17. 14:42

Én úgy tanultam a szakács suliban,hogy addig pirítod,még kifehéredik és a kezed már nem bírja el a hőfokod,ezután öntöd fel.Jobb,ha a sütőben párolódik a gőzben lefedve,nem ég oda és nem kell keverni sem-nem is szabad keverni.Sosem várom meg még teljesen kész lesz,előtte lekapcsolom és hagyon a gőzben elkészülni.

Ettől teljesen külön álló rizsszemek lesznek.

És jóval nagyobb lábosban készítem,mint a pontos mennyiség.

Én is csak másfélszeres vizzel öntöm fel,de azt forrón.

Én nagyanyám lábasában készítem,nem kell nekem teflon...... abban is pergős lesz.

54. Roli01
2010. febr. 17. 14:11

Olvasgattam itt sok hozzászólást és elég érdekes ötletek vannak.

Mivel én testépítő életmódot folytatok, napi rendszerességgel eszem rizst, ráadásul 5-600g/nap, így úgy gondolom, nagyobb rutinom van ebben, mint a háziasszonyoknak. 


Először is olaj, zsír kizárva. (éljünk már egészségesen…)

Nem kell sem sütőben tovább sütni/melegíteni, sem átmosni a rizst.

Persze ehhez „A” minőségű rizs kell, nem valami olcsó vacak.


Minden pirítás nélkül felteszem teflon edényben a rizst, ráöntök KÉTSZERES mennyiségű vizet, befűszerezem, és addig kavarom, amíg a rizs magába nem szívja majdnem az összes vizet. Ezután letakarom és a lehető legkisebb fokozaton tovább párolom, vagy akár le is lehet venni a gázról, úgyis jó lesz.


10-15 perc párolás után a rizs tökéletes lesz.


Ez alatt a jó 10 év alatt rengeteg módszert próbáltam ki, és nekem ez jött be a legjobban.

Én jázmin rizst eszem, az még finomabb, mint a sima. ;-)

53. cca887cff8 (válaszként erre: 52. - Luli62)
2010. jan. 25. 09:18

én is kb így csinálom.

de nem zsírral hanem kis olajjal pirítom meg a rizst.

és másfélszeres vizet öntök rá és valóban nem kell túl sokáig főzni...alig fél főttre készítem..elzárom alatta a gázt és hagyom had párolódjon magában. néha megkavarom fa villával..


fűszert rakok bele mert amúgy hiába sóznom még édeskés marad: leveskocka, petrezselyem, majoránna, stb... mindig más ízt kreálok..persze attól is függ milyen feltét van hozzá...

52. Luli62
2009. jún. 26. 21:40
Mindenkinek igaza van, aki azt mondja, meg kell mosni, meg kell pirítani picit a rizst. Én a libazsírra esküszöm. :-) De(!) nem kétszeres víz kell, hanem másfélszheres, és nem kell sokáig főzni, csak kb. 5 percig, utána (közben)fedővel letakarni és magától kb 15-20 perc alatt fő meg. Pergős attól lesz, ha valami nagyon ritka fogú villaszerű dologgal többször átforgatjuk, egészen addig, amíg ki nem hül. Én nem gondolom, hogy ha túl sok vízbe főzzük, meg, ha utána még vízzel öblögetjük, akkor marad egyáltalán valami "saját" íze. A húsleveskocka, a petrezselyem, a só, bors, az nálam is "kötlező". A többi fúszert, amit írtatok még nem próbáltam, de fogom.
51. liza52
2009. jún. 24. 20:23

Éppen a héten hallottam az egyik ismerősömtől, hogy ő ugy készíti a rizst mint a tésztát és ha

kész a végén leszüri.Én még igy nem próbáltam.Majd kipróbálom.Azt mondja mindig pőrgős neki.

2009. jún. 24. 16:39
A pergős rizsnek az a titka,hogy jól ki kell áztatni belőle a keményítőt és párolás előtt egy pici zsiradékon meg kell futtatni.
2009. ápr. 19. 22:28

Még egy főzési mód, ha még nem unjátok... :):

Én először az olajban egy kis cérnametéltet pirítok )apróra törve), ebbe teszem a rizst, azt is átsütöm, aztán dupla mennyiségű forró vízzel öntöm fel.

Jól megsózom és ennyi.

A pirított tészta íze nagyon jól áll a rizsnek. :)

Én SOS rizst használok, elronthatatlan.

2009. márc. 31. 11:39
Én úgy szoktam csinálni és mindig nagyon finom, hogy egy kis zsiradékon megpírítom s csak utána öntöm fel vízzel. Ételízesítővel, sóval ízesítem megkavarom és hagyom főni míg el nem fővi a levét.
2009. márc. 31. 11:00
Miután leszűrted,alaposan mosd át és jól csepegtesd le.Csak sima sós vízben kell főzni.
2008. aug. 8. 14:01
2 féle rizs van, amivel nagyon meg vagyok elégedve, az egyik fajta Ciprusról van, ez 3A-s rizs, hosszú szemű és enyhén sárgás színe van. A másik rizs, amit bármikor be tudok szerezni, az a Tesco-ból van, a neve Basmati Rice, sima tescos rizs, hosszú szemű, ez fehéres színű. Gondolom Mo-on is kapható Basmati rizsként, az van a jelzésen, h 10 percig kell főzni. Nos, tényleg kb annyi idő alatt készül el az általam leírt módon. Vékony hosszű szemű rizsfélék ezek. A vastag és rövid szemű rizst tényleg csak tejberizsnek, gyümölcsrizsnek vagy rizspudingnak használjuk, másra nem igazán valók.
45. MelisUK (válaszként erre: 44. - MelisUK)
2008. aug. 8. 13:53
Itthon 2 személyre főzök, a páromra és magamra. Nekünk 300 ml-nyi rizs az adagunk, ehhez ugye akkor 600 ml-nyi forró vizet kell önteni. Olajat kb 1 dl-nyit öntök az edény aljára, de ezt sose mértem ki. Próbáljátok ki, megéri. És amit ne feledjetek: fűszerezni. A sima sós vagy vegetás/deli kátos rizs borzasztó. A párom is világ életében utálta a rizst, de most már hetente két három alkalommal is rizs van itthon köretnek. Isteni, ízletes és minden szem külön van. :D
2008. aug. 8. 13:46

Természetesen vannak olyan rizsfélék, amiket nem lehet túlfőzni, ezek a legjobbak köretnek, de pl. tejberizsnek az a fajta a jó, amit szét lehet főzni. :D

A hosszú szemű rizs jobb köretnek.


A tuti rizsfőzés titka bármelyik rizshez:

A rizst először forró olajon süsd meg, majd dupla annyi forró vízzel öntsd fel, mint amennyi a rizs. Fűszerezés ízlés szerint, bár én őrölt köménnyel, vegetával, sóval és sáfránnyal szeretem a legjobban. A lényeg, hogy kavargatni tilos, fedőt rá és kis lángon főzzük addig, míg el nem párolog róla a víz. Ha kész, akkor le kell venni a tűzről, pár percig lefedve hagyni, majd lehet tálalni. Nagyon gyorsan elkészül és isteni lesz.


Figyelem: bátran fűszerezzétek a rizst! Egy bangladesi étteremben dolgozom, onnan tudom, hogy milyen finom is a rizs valójában. Ezelőtt utáltam a rizst, de most a kedvencem. :D


Tipp: ha sáfránnyal fűszerezzük a rizst, akkor tálalás előtt várjunk egy picit több időt és akkor a rizs ami közvetlenül a sáfrány darabok mellett volt, gyönyörű vöröses sárga színt fog kapni. Nagyon jól mutat ám! A bangladesiek és az indiaiak szinte minden rizshez használnak sáfrányt.

2008. jún. 18. 16:19
Én nem szoktam megpiritani,csak megmosom, bele rakom az edénybe,és annyi vizet öntök rá,ami kb 1.5 - 2 ujjnyira ellepi.Só,esetleg vegeta,attól függ mihez készül.Ha felforrt kb 5 percig nagy lángon fözöm,(vigyázat könnyen kifut)majd elzárom,konyha ruhákkal letakarom,kb 20 percre.Azon csodálkozom,hogy nem mossátok meg,mert idönként olyan koszos a vize,hogy ihaj.
2008. jún. 12. 15:31
Nem olvastam az előző hsz-okat végig, lehet vk már írta. Én mindig Uncle bens rizst veszek, mert ez az egyetlen (amit próbáltam) és nem lesz kásás, ha megfőzöm. Főzni meg úgy főzöm, ahogy ált. leírtátok..csak az alapanyag nem mindegy.
41. lufi
2008. márc. 15. 09:18
Az egyik áruházban lehet kapni olyan rizst, amit akárhogy is csinálsz, mindig pergő marad.
40. emrus (válaszként erre: 39. - Alyce)
2008. márc. 15. 09:11

Én is közreadom a tapasztalatomat. Van amikor megpirítom a rizst, van amikor nem. Mindíg a mikróba főzöm a legalacsonyabb fokozaton és azt figyeltem meg, hogy a víz mennyisége nagyon fontos

nem szabad rá sok vizet tenni, mert akkor rongyá válik.Zsíradékot én is teszek bele és különböző ízesítőket. Bróbáljátok meg a curris rizst.

39. alyce
2008. márc. 14. 16:19

Lehet, hogy az én verzióm már elhangzott, de leírom azért...

Anyukámtól tanultam a "rizsfőzést", ő pedig Ausztriából. Én speciel ugyanúgy kifőzöm, mint a tésztát. Felteszek egy lábosba vizet sóval, felforralom, és ízlés szerinti mennyiségű rizst beleteszek. Sűrű kevergetés mellett készre főzöm, utána pedig leszűröm, hideg vizzel átöblítem. Gyönyörűen külön lesznek a szemek. De akár lehet tenni a vízbe húsleveskockát is, vagy vegetát, ki hogyan szereti. Én natúrban szoktam csinálni.

38. cirmesitompika (válaszként erre: 27. - Imo)
2008. márc. 9. 13:01
Tényleg ez a nyerő. Én is mindig így csinálom.
37. andrea54 (válaszként erre: 33. - 9778ca1817)
2008. márc. 9. 08:31
Megosztanád velünk is ?? Köszi.
2007. dec. 28. 19:10
Tegyel kis olajat vagy vajat belle amikor fozzod.most mar lehet kapni a maggi kockat kimondottan rizsnek ,nagyon jo,kiprobaltam mar.az is mehet belle egy.
2007. nov. 6. 14:32
A rizst megmosom, keves olajon megpiritom majd ket resz vizzel feltoltom es lassu tuzon ,kavargatas nelkul megfozom,vagy 1 resz rizs ket resz viz es ez mikroban a legmagasabb hofokon, kozbe itt megkavarom,hogy ne fusson ki a viz az utobbi 20 perc alatt kesz van
2007. okt. 29. 20:54
probaljatok akor ki a kuktaban ,es az a rizstol is fug.szep hoszu szemu tiszta rizset megmosod es bele a kuktaba,fuszerezes,fahej,szegfuszeg,koriander ,leveskocka,kis oliva olaj. stb.. ki mitt akar a viz az nagyon keves es nagyon lasu tusnel megfozni,szuper
33. 9778ca1817 (válaszként erre: 32. - 9778ca1817)
2007. okt. 26. 13:45
Ja és az általatok itt leírt egyik recepttel sem teljesen egyezik. Eddig én is tudatlanságban éltem, de mostmár lassan-lassan meg fogok tanulni rendesen főzni.
2007. okt. 26. 13:42
Engem a fiam oktatott ki a minap, hogy hogyan kell párolt rizst készíteni. Sőt el is készítette.(most tanulták a suliban) Nagyon finom és jó állagú lett, a gasztronómiai értékéből még az se vont le, hogy a konyhában végül nekem kellett megszüntetni az ostromállapotot:)
2007. okt. 26. 11:28
Azon mosolygok magamban, hogy tényleg minden háziasszonynak, -férfinek van egy "tuti" recije a pergős rizs készítéséhez. Biztos, hogy mindegyik jó, de nem biztos, hogy annak, aki először kipróbálja, ugyanolyan jól fog sikerülni. Próbálgatni kell. Én pl. mindig ügyelek arra, hogy a rizst és a vizet ugyanabban a csészében mérjem ki. És kimérem. Nem csak úgy felöntöm, hogy 1,v.2 ujjnyit lepje el. Nekem akkor sikerül. Előtte persze kevés olajon fehéredésig pirítom, sózom, rá a kétszeres mennyiségű forró víz és be a már előre bekapcsolt, takaréklángol lévő sütőbe. Időnként megnézem, de nem kevergetem. Mire szükség lesz rá, "tuti" elkészül....:)
2007. okt. 26. 11:09

Én megpiritom az alapos mosás után alig zsemleszinűre. Felőntőm kétszeres mennyiségű bőven vizzel, izesitem leveskockával, borssal, petrezselyemmel, hagymával /egészbe kicsit belefőzöm/. Szoktam beletenni még zöldborsót, mirelit morzsolt kukoricát, karikára /fél centi/

vágott krumplit. De ezel elhagyhatók ha csak fehér rizst akarsz. Átkeverem lefedem és 2-3 fokozaton sütőben főzőm. Amikor kiveszem fedőt levéve több rétegű konyharuhával letakarom. Ami gőz még van benne azt felszivja a konyharuha. Mióta sütőbe teszem gurul.

29. Lilly1
2007. okt. 26. 09:45
Nagyon sok múlik a rizs minőségén! Valaki írt már a "parboiled" rizsről, nekem is az vált be (magyar gyártmány, zöld zacskós). Nem kell mosni és válogatni sem (finnyásabbak futólag átnézhetik). Kevés olajon átpirítom, 2x annyi forró vízzel felöntöm, mint a rizs térfogata volt, ízesítem, felforralom, majd takarékon főzöm. Ennek még a kavargatás is jót tesz! :-)
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook