Hogyan készítsem a rizst, hogy "pergő" legyen, a szemek külön maradjanak? (tudásbázis)
Mivel a kuktás verziót nem láttam, leírom:
A kuktában a rizst megpirítom, másfélszeres vízzel felöntöm. Lezárom a kukta tetejét. Forrástól számítva 8 percig főzöm és kb 5 percig hagyom kikapcsolás után állni.
Ezt tényleg nem lehet elrontani:)
hú, most nem olvasom végig ki mit írt, bocs az ismétlésért!
pici olajon meg piritod, majd be teszed a sütőbe, kb 1,5 szer annyi vízzel. Persze ez attól függ milyen rizs (fehér, barna, a, b, stb..)
2 rész rizs : 3 rész víz
Persze előtte pirítsd meg egy kis olajon vagy vajon, illetve fontos, hogy miután összeöntötted a vízzel, valóban csak egyszer keverd meg, utána takarékon főzd, és valóban a gőzben fog szépen megdagadni a rizs.
Én teljesen hagyományosam főzöm, és mindig külön állnak a szemek: nagyon pici olajon megpirítom (pergelem), majd bőven öntök hozzá vizet. Főzöm, ameddig puha nem lesz (ha kell, még adok hozzá vizet). Ha megfőtt, és esetleg van még víz rajta, akkor leöntöm.
Ilyenkor már látszik, hogyan állnak a szemek: ha esetleg összeállnak, egyszerűen leöblítem hideg vízzel. Ez mindig segít, és szép, pergő rizst kapok. Úgy tudom, hogy a rizsnyák az, ami összetartja a szemeket, ezért kell leöblíteni. Persze van aki ragaszkodik hozzá, hogy az is az ételben legyen.
Köszi az újabb válaszokat! Épp most készítettem el a rizst, úgy csináltam végülis, hogy jól megmostam, összekevertem annyi olajjal, hogy mindenütt fényes legyen, egy nagyon kicsit melegítettem a tűzön, de nem pirítottam meg, aztán jött annyi hideg víz, hogy tényleg kb. egy ujjnyira ellepje, kis só, aztán fedő nélkül felforraltam, aztán lefedtem, a lehető legkisebb lángon párolódott, amikor megpuhult, még rajta hagytam a fedőt, végül villával felkevertem, és életemben először úgy érzem, sikerült tökéletes rizst készítenem! Már alig várom, hogy a Párom megdicsérje:)
Igazából sok pici odafigyelésen múlik, aztán később már bitos megy rutinszerűen.
Velheim: pont úgy készíti Édesanyám a rizst, ahogy Te leírtad! Neki eléggé egybe szokott állni, ezek szerint Neked jó pergős lesz?
Emagdi: Ez sem rossz:) Egy másik fórumon a basmati rizst dicsérték még sokan, hoyg abból mindig pergős lesz a rizs, de maikor megláttam, hogy mennyibe kerül, elgondolkoztam, hoyg akarom-e, hoyg a rizs drágább legyen, mint a hús:)
Szerintem egyik verzió sem jó :)
-rizs késhegynyi vajon(!) megpirít + kevés vegeta (lehet só is)
-felönteni vízzel, hogy ellepje (és a rizsszemek se látszódjanak már). Tehát durván 1 ujjnyival több vizet adjunk hozzá. Pár percig forralgatni, kevergetni (Addig, amíg a fehéres lé alatt előjönnek a rizsszemek körvonalai)
-Előmelegített sütőbe (150 fok) fedővel betolni 30-40 percre és kész. Ha még picit nyirkos a rízs, akkor a fedő levétele után még 5 percre hagyjuk a sütőben.
Tökéletesen pergős, ízletes.
Magát a fôzést én is így csinálom,de a vizet nem szoktam mérni,mindig bôven teszek hozzá,kôzben kóstolgatom,és amikor már puhának találom a szemeket,leszûröm.Ugy hallottam,ha leszûrés után hideg vizzel leöblíted,nem ragadnak össze a szemek.Kipróbáltam,nekem bevált.Ha nagyon kihûl,egy percre beteszem mikróba tálalás elôtt.
A fôzôvízbe én is szoktam tenni ételízesítôt,leveskockát,mikor mi akad,de lehet kapni rizsfôzô kockát is,az is finom.
De ha azt akarod,hogy fehér maradjon,csak sót adj hozzá,eek egy picit besárgítják.
Szia
Én úgy csinálom,hogy:1csésze(teás) rizshez 2 csésze vizet adok.Először is az 1 csésze rízst olajon,kevés sóval megpirítom(kb:2-3)perc,és felöntöm a 2 csésze vízzel.Teszek rá fedőt,és ha felforrt takarékra veszem.Többször meg kell keverni közben és kb.15 perc alatt elfővi a levét és kész.Ha kész még tálalásig hagyd rajta a fedőt és közbe amikor már nem föl többször meg lehet keverni.Ha még gondolod, akkor amikor a vizet ráöntöd 1 húsleveskockát beledobhatsz,attól ízletesebb.Ha kipróbáltad írd meg hogy sikerült.Puszi Márti
További ajánlott fórumok:
- A buborékfújóba miből készítsem el a löttyött?
- Mivel tisztítsam az ezüst ékszereimet, hogy szépek maradjanak?
- Hogy készítsem el a spenót levelet 9 hónapos babának?
- Sóoldatos orrspray házilag.Hogyan készítsem?Hány %-os legyen?
- Hogy készítsem el a zacsis rizst, hogy az ne legyen tapadós, hanem szépen szétváljanak a szemek, "gurulós"maradjon?:-)
- Most kaptunk 6db keszeget hogy készítsem el, hogy igazán finom legyen?