Hogy főzitek a rizst? Nem zacskós, előfőzöttet! Beáztatjátok a rizst előtte? Vagy csak simán sós vízben? (tudásbázis)
12. Kálbá
2011. jún. 30. 09:07
Lepirítok olajon egy kis fokhagymát, majd ezen lepirítom a rizst (simán csak mosás után nyersen) ha egy kicsi színt kapott, akkor ráöntök annyi vizet, hogy ellepje és lassú tűzön kevergetés nélkül, megfőzöm. Ha kell, akkor meleg csapvízzel felöntöm. Mikor már majdnem jó akkor leveszem a tűzről, és egy konyharuhát teszek a rizs tetejére rá a fedőt és hagyom állni kb. 10 percig és akkor a saját gőzében, megpárolódik. Mikor a vizet ráteszem, akkor adom hozzá a sót is. Unokabátyjám brazil felesége tanította és nagyon finom. Mi így jobban szeretjük, mint ha csak simán megfőzném.
11. 864c5534c9
2011. jún. 30. 09:07
Én hagymát is pirítok előtte(ha van időm..Így még finomabb), arra rá 1 bögre rizs, kicsit pirítom tovább, majd 2 bögre víz rá, só, és hagyom főni, míg a víz teljesen felszívódik..:D
10. banita32
2011. jún. 30. 09:06
Én két féleképp is csinálom. Vagy olajon kicsit megpirítom és kétszer annyi vízzel felöntve párolom fedő alatt (anyu csinálja így). Vagy bő vízben mint a tésztát megfőzöm. Ilyenkor teszek bele kukoricát, borsót.. ki mit szeret.
9. Drakobaby
2011. jún. 30. 09:06
Mi Jénai-ban szoktuk főzni... Egy csésze rizs, másfél csésze víz!!! A vizet először fel kell forralni, majd bele a jénai-ba. Olajon megdinsztelek egy kis hagymát, majd hozzáadom a vizet!!! Ízesítem...
Rá a fedőt, be a mikróba 18 percre (legmagasabb fokozat) ... kb. 3-4 perc után ismét forr a víz benne... ekkor levenni a legalsó "melegítős fokozatba"
Szuperül megpuhul, Isteni finom!! :)
8. erikpipi
2011. jún. 30. 09:06
Megpirítom a rizst, sózom, felöntöm 3x annyi vízzel, ráteszem az edény tetejét, amikor forr a víz lezárom, és hagyom, magától megpuhul.
7. Tjudor (válaszként erre: 4. - Rozália)
2011. jún. 30. 09:06
Én is így szoktam. Csak én még mikor pirítom a rizst, akkor dobok mellé babérlevelet. Só helyett meg ételízesítőt használok és még borssal is megszórom.
6. jozsi.38
2011. jún. 30. 09:05
nem kell beáztatni csak megmosni :) felteszed vízben sózod, megfő aztán leöblíted hideg vízzel hogy ne tapadjon össze
5. kitrákotty (válaszként erre: 1. - Kicsi Andi)
2011. jún. 30. 09:04
Én kicsit megpirítom olajban főzés előtt. így nem tapadnak össze a szemek.
4. Rozália
2011. jún. 30. 09:04
Fogok egy bögre (vagy amennyi kell) rizst. Kevés olajon addig pirítom amíg kifehéredik. Felöntöm két bögre forró vízzel, sózom, aztán beteszem a langyosra állított sütőbe. 20-25 perc alatt kész, nem kell kevergetni és szép pergős lesz.
3. Vigyorex6 (válaszként erre: 1. - Kicsi Andi)
2011. jún. 30. 09:04
Én nem áztatom, csak megmosom és odateszem a sós löttyben.
2. Pné Veronika
2011. jún. 30. 09:04
Olajon megpirítom (teflonos edényben)és a dupla mennyiségű vízzel felöntöm. Sózom, fedő alatt párolom el róla a vizet.
1. Kicsi Andi
2011. jún. 30. 09:02
Hogy főzitek a rizst?Nem zacskós, előfőzöttet!!Beáztatjátok a rizst előtte?Vagy csak simán sós vízben?
További ajánlott fórumok:
- Lehet adni 1 éves kor felett zacskós, instant leveleseket?
- Imádom a gagyi kínai zacskós levest, minden nap beverek egyet :)
- Ti hogyan főzitek a töltött káposztát?
- Hol lehet Budapesten igazi/házi (nem zacskós, dobozos) tehéntejet venni?
- Hol lehet előfőzött/félkész kukorica darát (puliszkához) kapni? Melyik boltokban?
- Még sosem főztem "rendes" rizst, csak zacskós előfőzöttet. Nem tudom, hogy meg kell-e mosni?