Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Házközponti fűtést önkényesen lejjebb vitték, hideg van, mit tehetünk? fórum

Házközponti fűtést önkényesen lejjebb vitték, hideg van, mit tehetünk? (tudásbázis kérdés)


1 2 3
64. Mezei Virág (válaszként erre: 61. - Kutymuty)
jan. 11. 13:05

Neked nem kell magyarázkodnod, és kínos se legyen!

Ő egy alkalmazott, akinek azt kell betartania, amit ti megszavaztatok! Ti fizetitek őt, azért, hogy elvégezze, amit rábíztatok. Nem döntheti el, hogy hány fok legyen a lakásokban.

A társasház kezelőjének kell az ilyesmit jelezni először.

- Aztán aláírásgyűjtés, ha kell.

63. syria (válaszként erre: 61. - Kutymuty)
jan. 11. 10:03
A történetben az a legérdekesebb, hogy ebben a téli szezonban nem is volt igazán hideg, nulla fok alá nem ment tartósan a hőmérséklet Pesten. Mi lesz ha ideér a beharangozott hideg?
62. aileron44 (válaszként erre: 61. - Kutymuty)
jan. 10. 22:04
Ne legyen neked kínos, elvégre ti fizettek érte, gondolom még a fűtőt is tőletek kapja a fizetését. Fogjatok össze ha kell, hogy ne kelljen 17 fokban lenni. Remélem a gyerkőcöd már meggyógyult.
jan. 10. 21:48
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást! Úgy néz ki, megszántak minket, picit melegebb van, igaz nem annyira mint eddig minden télen, de egy-két fokkal igen, és ez már vigasztaló. Mindenhol van hőmérő, szóval akár percenként tudom ellenőrizni, hol hány fok van. Az volt itt a dühítő, hogy ami ment sok évig, azt idén miért kell kikönyörögni...Állítólag önkényesen lejjebb vette a fűtő a fűtést, mert szerinte ez elég a háznak. Igaz, ő nem itt lakik, innen biztosan hazamegy a fűtött lakásába/házába :) Meg ami még zavart, hogy nekem kellett magyarázkodni és kínos volt, hogy még neki állt feljebb, elmesélte, hogy jó a fűtés, én meg elmeséltem, hogy fázunk...
60. temmp (válaszként erre: 59. - Aileron44)
jan. 9. 17:49

Nem is neki kell! Neki annyit kell tudnia, hogy van-e elég melegvíz a radiátoraiban. Ha nincs, akkor tenni az ellen kell első sorban, mert pár cm belső hőszigetelés -10°C-ban nem fog érni semmit a ~40-45°C-os radiátorai mellett. Ha nem kap elég hőz, azt meg rendszer szinten kell megoldani, mert nem keveset fizet érte.


Hőmérsékletet tud mérni, azt is meg tudja nézni, hogy a radátorai egyenletesen melegek-e (ha nem, lehet hogy csak levegős lett). Ez nem magas szintű. Ez egy jó kiinduló alap, a jó szakember is azzal kezdi, hogy ráteszi a kis kezét a radiátorra mert az hasznos információ. Sajnálom, ha az épülegépészet bonyolultabb, de ilyen a fizika, lehet ellene ilyen olyan módon védekezni, ami vagy bejön vagy nem, vagy kárt okoz vagy nem, de végül akkor is a fizika fog győzni.

59. aileron44 (válaszként erre: 58. - Temmp)
jan. 9. 17:34

Szerintem meg te magyarázod túl az egészet! Igazad van abban, aki kijön hőmérsékletet mér, amikor elküldtem már láttam, hogy nem jót írtam. A kérdező azok közül amiket leírsz neki semmit nem fog tudni sem ellenőrizni, sem megmérni.


Olyan tanácsot kellene neki adni, ami ilyen "magas szintű" tudás nélkül ( ahogy te próbálod magyarázni) is megvalósítható.


Részemről a párbeszéd befejezve veled, nem kívánom ennél jobban szét Offolni a fórumot!

58. temmp (válaszként erre: 57. - Aileron44)
jan. 9. 17:22

Te kevered a hőmérsékletet a hőmennyiséggel. Nagyon nagyon nem ugyanaz! Ha te hőmennyiség mérést kérsz és jönnek egy léghőmérővel, jobb, ha azonnal kirugod a házadból, mert nem ért hozzá.


Tény, hogy semmi nem változott, csak a helyiségek hőmérséklete, tény, hogy akkor csökkent a kapott hőmennyiség, a kapott teljesítmény.


3 módon lehet a fűtés teljesítményét szabályzni:

- tömegáram változtatásával (ezt műszer nélkül mérni problémás)

- előremenő víz hőmérsékletének változtatásával (ez viszonylag könnyű mérni és kell is)

- a kettő kombinációja.

(4.: ha lecseréled a fűtővizet más közegre, de azt asszem ezt kizárhatjuk)Mondd meg nekem légyszíves, hogy a léghőmérsékletből hogyan következik, hogy elegendő-e a radiátorban a lévő víz hőmérséklete a megfelelő teljesítményhez, mit árul el a fűtési rendszer hibáiról?


Nálatok megváltoztak az üzemeltetési körülmények, csökkent az épület hővesztesége, a sugárázási nyereséget az épület már meg tudja tartani, stb. s így összességében a radiátorok túlméretezetté váltak le lehet zárni. De a kérdezőnél semmi ilyesmi nem történt, teljesen irreveláns, hogy nálatok szigetelés után lehetnek hidegek a radiátorok.

57. aileron44 (válaszként erre: 51. - Temmp)
jan. 9. 16:50
Szerintem meg teljesen felesleges a radiátort tapogatni! Ha kérsz hőmennyiség mérést a lakásban, a mérőember, megáll a szobában ( vagy bárhol máshol a lakásban) és 1 méter magasságban megnézi mennyi a hőmérséklet. A levegő hőmérsékletét fogja nézni, nem hogy meleg vagy hideg a radiátor! Nálunk szerencsére már szigetelték a házakat, azóta nincs bekapcsolva csak a fürdőszobában a radiátor, anélkül is 22 fok van az északi szobában, a többiben még több, főleg napközben ha a nap is süt. Sajnálom a fórum indítót és nagyon drukkolok Neki, hogy sikerüljön elérnie, hogy a korábbi hőmérséklet meglegyen újra a lakásába.
56. temmp
jan. 9. 16:34

Pont azt magyarázom már egy ideje, hogy nem egyszerű dolog a szigetelés.

Örülök, hogy te is hallottad (bár én halottam, hanem tanultam), hogy kárt tud okozni, épp ezért kellene körültekintően tanácsot adni.

Az ismereteid tévesek a panelos építésimóddal kapcsoaltban, a régi panelek sem sima betonból vannak, még a csúszózsalusra is tettek 6-10 cm szigelést, a szendvics szerkezetűekben benne van (inkább már csak volt) a szigetelés, az univázasban is a BVM rendszerűben is.

A hidraulikai beszabályozás (nem hidraulikus szabályozás, az totál mást jelent a gépészetben) márpedig létezik, ha hallottár róla ha nem,de bátran keress rá, nagyon jól érthető cikkek vannak pl. a VGF szaklapban. Még a családiházak fűtési rendszerét is illene beszabályozni, nemhogy egy társasházét.

Amíg átalányt fizet valaki és nincs módja egyedi fűtésre, akkor igenis joga van a többi lakáshoz hasonló hőmérsékletre. A külső fal egyébként társasházi közös tulajdon, egyetemlegesen kell viselni a következeményeit annak is, hogy hül. Ha a társasház letojja, akkor bírósági úton lehet érvényt szerezni. Ha mindenki megoldja így-úgy maga ahelyett, hogy megkövetelné ami jár a pénzéért, akkor soha semmi nem is fog változni.

55. Mezei Virág (válaszként erre: 54. - Temmp)
jan. 9. 15:15

Egy régi társasházban nem egyszerű dolog a szigetelés.

Még a házszéli külső sem.

Sokan ezért tették meg maguk.

Én is hallottam, hogy kárt tud okozni. A baj az, hogy a társasház lakói letojják sokszor, a ház szélein lakókat.

Mindenki azt használ, amit tud!

A régi panelek sima betonból vannak, mindenféle szigetelés nélkül - az én ismereteim szerint.

Ezt a hidraulikus szabályozást pedig sehol sem halottam még. Sok helyen egyszerűen mérőt szerelnek fel. Már ahol, szigetelték már a házat...

54. temmp (válaszként erre: 52. - Mezei Virág)
jan. 9. 12:39

Akkor van mázli, ha pl. a panel szendvicszerkezetében a hőszigetelés még valamennyire jelen van, és a fal belső szerkezete nem kerül még a fagyzónába.

Vannak esetek, amikor tényleg nincs más megoldás, mint a belső oldali hőszigetelés, de ahhoz a teljes épületet épületfizikai szempontból ismerni kell, nem elég annyi, hogy tegyel ra XPS-t másnak is bejött. Vázkerámia falszerkezetre javasolni pl. kifejezetten veszélyes!

Másrészről nem elég a téli állapotot vizsgálni. Ha szigeteléssel elzárjuk a hőtároló tömeget, akkor nyáron az nem vesz részt a hőtárolásban, garantáltan meg lehet dögleni.


A szigetelő festékek nem sokat érnek. Olvasd el ezt:

[link]


A lényeg, hogy nagyon sokmindent kell végig gondolni, és amíg van más megoldás szóba sem jöhet. De itt valószínűleg van más megoldás: hidraulikai beszabályozás, az egész háznak előnyös lenne.


(temmp: okl. létesítménymérnök, épületenergetikus, építészmérnök)

53. Mezei Virág (válaszként erre: 50. - Temmp)
jan. 9. 10:00

Amikor nincs lehetőség a külső szigetelésre, meg kell oldani a belsőt.

Jobb, mint a semmi!

Sokféle lehetőség van, már kenhető festék is pl. Hőszigetelő tapéta.

52. Mezei Virág (válaszként erre: 50. - Temmp)
jan. 9. 09:51

Ők meg ezt mondják, és mutatják.

Én meg nem értek hozzá, de sokan megcsinálták, és nem volt gond.

[link]

Belső szigetelés XPS lap segítségével házilag - Festékes

[link]

Válaszok a belső XPS szigetelést érintő kérdésekre

51. temmp (válaszként erre: 49. - Aileron44)
jan. 8. 20:40

Már miért kellene a fűtővíz hőmérsékletét használati melegvízben mérni???? Hol írtam én ilyent.

Nagyon egyszeű: kell egy normál hőmérő, meg mondjuk egy darabka csőhéj (vagy zokni, vagy konyharuha vagy bármi) amivel rá van fogja egy mezei hőmérő a csőre folyadéktartállyal a cső fele, 2-10 perc alatt, mivel a csőhéj a levegőtől elszigeteli +/- pár fok pontosan meg tudja mondani mennyi az előremenővíz hőmérséklete. Persze lehet venni infrahőmérőt is, de egy ilyen tájékozodó mérésért még nem érdemes.

50. temmp (válaszként erre: 48. - Mezei Virág)
jan. 8. 20:36

Vagy nem! Nagyon egyszerű a kérdés, hova esik a harmatponti hőmérséklet belső és külső szigetelés esetén? Hol megy végbe a kapilláris kondenzáció? Ezek fontos kérdesek, és nincs az a vékony belső szigetelés, ami felérne hőtechnikailag és épületfizikailag egy normál külsővel.

Az XPS lapok meg főleg nem arra lettek kitalálva, hogy belső szigetelésnek alkalmazzák. A zárt cellás szigetelés nem vesz fel és így nem is enged át nedvességet, pl. lábazatra való, meg pl. fordított rétegrendben lapostetőre, ennél fogva párazáró is, páracsapdát hoz létre és vékonyan meg szinte semmit sem ér. Ráadásul olyan vegyi anyagok párolognak ki belőle, hogy komforttérbe nem valók.

49. aileron44 (válaszként erre: 47. - Temmp)
jan. 8. 12:30
Már bocsánat, de hol nézze meg a fűtővíz hőmérsékletét? Nehogy már azzal fűtsenek amit a vízvezetékben keringtetnek!
48. Mezei Virág (válaszként erre: 47. - Temmp)
jan. 8. 11:36

Manapság már léteznek korszerű,vékony, nem drága belső szigetelések, amik használhatók.

Pl. XPS lapok.

47. temmp (válaszként erre: 42. - Kutymuty)
jan. 8. 01:21

Egy vagy kétcsöves a rendszer? Amikor épp van fűtés, melegek mindenhol a radiátorok vagy csak nagyjabol ott, ahol a meleg víz érkezik?

Ha nem elég meleg, akkor nincs elegendő tömegáram, vagy levegős a rendszer. Esetleg szennyeződés a gond.


Valójában a hidraulikai beszabályozás lenne a mindenkinek jó megoldás, nem a csökkentem a hőmennyiséget és letojom mi lesz a szélső lakásokkal. Nem olcsó, de megéri az egész háznak. Épületgépészt kell keresni.

Nem is értem, miért nincs ez a köztudatban.

A 24 °C tuti nincs meg a fürdőben, erre már jó alappal lehet hivatkozni.

Olyan nincs átalánynál, hogy mindenki megkapja a hőmennyiséget es van amelyik lakásnak az elegendő van amelyiknek meg nem, mert az alulfűtött lakás is melegíti, ill. széltől (hűléstől) védi a mellette lévő nem szélső lakást. Nem lehet így büntetni senkit!


A belső szigetelésbe meg nehogy belemenjetek, ha esetleg azt javasolják. Épületfizikailag totális katasztrófa tud lenni. Persze bizonyos feltételek mellett tud működni, pl. ha van légrés a szigetelés mögött és az kiszellőztetett, de annak meg is van a helyigénye a gondolom amúgy is kicsi lakás alapterületéből elvenni luxus, és még így is lehet tiszta penész minden a szigetelés mögött, a penész spórák meg korzóznak a lakásban.


Most szinte tavaszi az időjárás, ha most 19 fok van, akkor mi lesz -5, -10 fokban?


Jah és azt is nézd meg, hogy hány fokos csúcsfűtés idején a fűtővíz. Ha csak 40, akkor az a víz nem lesz elegendő a radiátorba, mert igen valószínű, hogy 60-70 fokos vízre lettek kiválasztva.

Ha folyamatosan jön a 40-50 fok korüli víz, és nem szabályozzák be a rendszert, akkor megoldás a radiátor cseréje, de kifejezetten alacsonyhőmérsékletre tervezettek jöhetnek csak szóba.

46. Mezei Virág (válaszként erre: 42. - Kutymuty)
jan. 7. 19:27
Ez legalább már haladás. Drukkolok nektek, hogy sikerüljön elintézni a jobb fűtést!
45. forrest2010 (válaszként erre: 42. - Kutymuty)
jan. 7. 07:48
az a nagyobb gond , ha más helyett is fizetni kell ! akár direkt , akár akaratlanul is :(
44. kutymuty (válaszként erre: 38. - Gribedli***)
jan. 6. 21:04
Amúgy nála az arcüreg gyulladása akár egy kis cúgtól is ki tud alakulni sajnos, tehát mezei megfázásból...ezért figyelünk nagyon oda, de ezt senki nem gondolta, utólag már mi is okosak vagyunk.
43. kutymuty (válaszként erre: 38. - Gribedli***)
jan. 6. 21:03
Mire észrevettük, hogy ennyire hideg a fal, már megtörtént a baj, mivel egyetlen éjszaka alatt fázott meg...17 évig a fűtés miatt a fal is belangyosodott, hidd el mi se gondoltuk, hogy pár fok híján a fal okádja a hideget. Utána már meg lett oldva, mivel a másik szobában, védett falnál alszik azóta, de a gond is úgy néz ki megoldódik, ma már egész meleg volt :)
42. kutymuty (válaszként erre: 39. - Mezei Virág)
jan. 6. 21:01
Köszi, nem várok a sült galambra, hanem nem értek egy teljesen jól működő, 17 év óta semmi gondot nem okozó helyzetet, azaz a változását. De közben az a jó hír, hogy több szomszéddal beszéltem és együttesen felléptünk, mert bizony máshol is észrevették a problémát, és már nincs elzárkózás. Mi az átalányból semmit nem érzünk, tök mindegy mennyit spórol a ház, hogy ez miért van, ne menjünk bele, van pár problémás lakó és mi nyögjük.
41. syria (válaszként erre: 38. - Gribedli***)
jan. 6. 18:41
Valahogy így is lehetne...
40. forrest2010 (válaszként erre: 32. - Kutymuty)
jan. 6. 18:28
mekkora a fűtendő hely , lakás ? és mennyi a fizetett összeg ? havonta ? / csak összehasonlításképpen érdekelne :(
39. Mezei Virág (válaszként erre: 32. - Kutymuty)
jan. 6. 18:15

"mert tudatában volt a képviselet is, hogy a nagyon magas átalányért illik szolgáltatni is... csak most rajtunk akar vszínűleg spórolni...pedig pluszos a ház."


A fogyasztást mérik, és valamikor kiegyenlítik a fogyasztáshoz képest az "átalányt"

Az nem az ő hasznuk,nem rajtatok spórolnak, hanem nektek. Csak elfelejtették megkérdezni a lakókat.

Lehet megszavaztatni a leghidegebb lakások falainak külső szigetelését.

1 szobában nem olyan drága a radiátor cseréje, ami a tulajdonos feladata. Megéri, mert azt be lehet állítani. Nálunk nagyon sokan szereltettünk fel új radiátorokat.

Addig pedig bizony neked kell gondoskodni arról, hogy ne a hideg falnál aludjon a gyerek - meg ti sem.

Sokat lehet tenni a hideg ellen, és magatoknak is tenni kell érte, nem csak a drágább fűtés a megoldás. Itt pl. sokan leszigetelték a ház szélén a falat, ami igaz, hogy nem a legtökéletesebb megoldás, de meleg van a szélső lakásokban is.

Ne várj a sült galambra!

38. gribedli*** (válaszként erre: 32. - Kutymuty)
jan. 6. 09:26

De miért nem teszel a falra egy falvédőt? Ne haragudj, nem kell okvetlenül milliókban gondolkodni, de ha az èn gyerekem hideg fal mellett aludna, hát egy, azt egy napig sem hagynám, hanem elmozdítanám onnan az ágyát és tennék falvédőt,hungarocellt, vagy bármilyen olcsó hőszigetelő lapot. Nem várnám meg, hogy megbetegedjen, illetve nem várnám meg,míg a lépcsőház lesz kegyes eldönteni, hogy most legyen plusz fűtés vagy nem.


Amúgy mindegy, hogy mitől lett neki, szerintem az arcüreggyulladás általában baktérium eredetű, nem a hidegtől jön, de ha te tudod, hogy neki fokozódik a baja a hideg miatt, miért is hagyod, hogy ott aludjon? Valami gyors megoldás biztos van. Aztán hogy utána elmész aláírást IS gyűjteni, oké, lehet, hogy lesz látszatja, lehet, hogy nem, mindenesetre addig is sokat tehetsz érte.

37. Enissa (válaszként erre: 33. - Kutymuty)
jan. 5. 21:47
Az arcüregem nekem is. :) Többször műtötték is.
36. kutymuty (válaszként erre: 27. - Johannia)
jan. 5. 21:33
Köszi szépen!!
35. kutymuty (válaszként erre: 26. - Enissa)
jan. 5. 21:32
Ugye most viccelsz? Ha kint 6 fok van pl. és nincs fűtve rendesen a lakás, akkor bizony a 6 fok bekúszik a szigeteletlen falakon és előbb utóbb lehűti a lakást is. Huh.
1 2 3

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook