Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Hajnali gondolatok fórum

Hajnali gondolatok (beszélgetős fórum)


❮❮ ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 ... ❯❯
714. ab61752c45 (válaszként erre: 710. - Százas Evelin)
2018. nov. 14. 14:28
gondolhatod,mikor az anyám sütött valami krémes vacakot,mi mindig is utáltuk.ott a sütőpapír,miért nem tettél bele,vagy szólt volna,én belisztezem.csak kizsírozta,aztán bele a trutymó.életében egy tepsit ki nem mosott,azt mindig nekünk kellett kivakargatni.
713. ab61752c45 (válaszként erre: 712. - Ab61752c45)
2018. nov. 14. 14:21
haha,mondom elmúltak a szép idők,mikor 10 vajat vettem a karácsonyi sütéskor.
712. ab61752c45 (válaszként erre: 710. - Százas Evelin)
2018. nov. 14. 14:19
az apám utálta a diósat,mint én,az anyám szerette.mivel soha senkinek nem főzött a kedvére,csak a magáéra,az apám azt mondta kivágatja az összes diófát.hogy miért van három diófám?egyet vettem,abból szoktam a lányom fájós torkára mézes diót csinálni,csak fél napocska,mire lehúzgálod a héját.a másik kettő magától kelt,de ami késik az csak múlik.
711. Guruljka (válaszként erre: 708. - Hajnali madar)
2018. nov. 14. 13:34

Süssék meg! :D

A legtöbbjét megsütöttem már régebben, amikor még többen voltunk.

710. Százas Evelin (válaszként erre: 709. - D5bae51d10)
2018. nov. 14. 13:24

Értem. Nem szereted, nem is tudsz sütni. De ez azért szerintem még nem egy ok-okozat. :-)

A családtagjaid sem szeretik?

Én akkor voltam nagy sütigyáros, amikor a mamám fizikailag már nem bírt a konyhában túl sokat ácsorogni, az apám viszont továbbra is rettentően édesszájú volt. Én nem a magam kedvéért sütögettem, de ha már úgyis sütök, az egyéb hozzátartozók is kaptak a termékemből, mondjuk az hogy akkor már én is kóstolgattam, az egy kifejezett hátrány volt. Nade szegény apám már nem él, ezzel a helyzet gyökeresen megváltozott.

2018. nov. 14. 07:39
Jó reggelt. Nem szeretem a sütit.
708. Hajnali madar (válaszként erre: 707. - Guruljka)
2018. nov. 14. 04:50

Szóval csak izgatod egyesek fantáziáját a finomabbnál finomabb sütikkel?

Előbb-utóbb számon fogják majd kérni rajtad!

:)

707. Guruljka (válaszként erre: 706. - Hajnali madar)
2018. nov. 13. 17:51

Én csak ajánlgatom, nem sütöm meg.

Az almás-mákosat talán, de sokkal kisebb mennyiségben. (Lehet, az lesz a vége, hogy csak magamnak nem sütöm meg, a fiam nem szeretni a töltött sütiket.

Attól, hogy a boltok pár napig zárva lesznek, nem fogunk másképp étkezni, mint egyébként.

2018. nov. 13. 05:13

Jó reggelt és kellemes napot mindenkinek.

(Itt is)

Látom/olvasom, készülődik a karácsonyi süti kínálat!

705. Százas Evelin (válaszként erre: 702. - 124637ff9b)
2018. nov. 12. 15:16
Elmúltak már azok az idők, amikor nagyobb formátumokban gondolkodtam. :-)
2018. nov. 12. 15:04

Mézes (hetekig is jó):


1 kg liszt

30 dkg porcukor

30 dkg méz

3 tojás

1/2 cs. margarin ( 12,5 dkg)

szódabikarbóna

fahéj, szegfűszeg, mazsola ( 1-1 mokkáskanál)


Összedolgozod, vékonyra (1/2 cm lap) kinyújtod. Késsel v.szaggatóval formázod, aztán nem túl forró sütőbe dugod.

Sütés előtt még kilyukaszthatod karácsonyfa dísznek, és cukros tojásfehérje habbal dekorálhatod.(Szintén sütés előtt, nejlonzacsiba töltöd a habot, a sarkára pici lukat vágsz, és rányomod.)


Hozok egy másik karácsonyi sütit is, mert almás-mákos. Valószínűleg megsütöm karácsony körül. Nem krémes, hátha a fiam is megeszi.


Karácsonyi almás- mákos sütemény


Hozzávalók:


-a tésztához

60 dkg finomliszt, 38 dkg margarin, 1 kiskanál só, 7-8 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 dl hideg víz, 1 tojás a lekenéshez


-az almatöltelékhez

1 kg alma, 30 dkg cukor, 5-6 dkg zsemlemorzsa, 2 kiskanál Lucullus Almás sütemény fűszerkeverék, 1 citrom reszelt héja


-a máktöltelékhez

40 dkg cukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt mák, 6-8 dkg mazsola


Elkészítés

A tésztához a lisztet 35 dkg margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel meg a vízzel összegyúrjuk. Ragacsos marad, nem válik el az edény falától de így jó. Letakarva legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Ezután 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lánggal 180°C-on kb. 10 perc alatt elősütjük.


Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk.

A harmadik tésztalapot kinyújtjuk, a kivajazott tepsibe simítjuk, az almatölteléket rákenjük, majd az elősütött tésztalappal befedjük

. A máktöltelékhez a cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot belekeverjük. Mazsolával gazdagítjuk, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Amikor kissé kihűlt, a tepsin lévő tésztalapra rétegezzük, a maradék tésztát kinyújtjuk és a máktölteléket befedjük vele. Fölvert tojással lekenjük, villával megszurkáljuk, majd közepesen forró sütőben 35 perc alatt megsütjük.

703. ab61752c45 (válaszként erre: 702. - 124637ff9b)
2018. nov. 12. 14:54
piciben egy kiló lisztből?na akkor alaposan átgondolom.
702. 124637ff9b (válaszként erre: 698. - Százas Evelin)
2018. nov. 12. 14:25
Kicsi sütizgetésben kell gondolkodni, nem nagyban, hidd el nekem ;)
701. Százas Evelin (válaszként erre: 700. - Ab61752c45)
2018. nov. 12. 14:17

Igen. Picike cukorka, mint egy-egy színes gyöngyszem. :-) Miért, csak porcukor-víz oldat lehet rajta, mint fehér mintarajzoló? :-) Minden mézeskalácskám olyan volt, mint egy valódi műalkotás. Mellesleg mégcsak kemény sem volt. :-)

Akkor se csinálok többet. Egyszer volt Budán kutyavásár. :-)

700. ab61752c45 (válaszként erre: 699. - Százas Evelin)
2018. nov. 12. 11:43
hát magvakkal talán én is,de cukorral?egyszer küldött az unokahúgom egy kis mézeskalácsot,szép volt,mondom ne dobálózzunk vele?persze lényeg a jó szándék.utál főzni,mint az anyja,és halvány lövése sincs róla.igaz könnyű helyzetben van,a férje szakács.
699. Százas Evelin (válaszként erre: 695. - Ab61752c45)
2018. nov. 12. 11:15
Az én idegeim is némileg tropák voltak. :-) Azért csináltam akkora mennyiséget, mert szimbolikus ajándéknak szántam, ide-oda. Akkor nem árt még díszíteni is, ugye. Attól igazán dizájnos. Úgyhogy a fehér cukormáz az csak az egyik díszítő komponens volt, de az száradt meg a legnehezebben. Ezenkívül én még színes szórócukorral, meg különféle magvakkal, mandulaforgáccsal, meg színes, nagyobb cukorkadarabkákkal is dolgoztam, állítom hogy az évszázad legszebb mézeskalácsa volt a részemről. És egyben az egyetlen. :-)
698. Százas Evelin (válaszként erre: 696. - 124637ff9b)
2018. nov. 12. 11:12

Ja, idáig meg már nem láttam el. Már itt is van a megkuksizandó, köszi. :-)

Ez már csak azt a szempontot nem tudja figyelembevenni, hogy nekem mindeközben a nagy sütizgetés közben még fogynom is illene. :-) Nade legyen az tényleg az én egyéni világfájdalmam. :-)

697. Százas Evelin (válaszként erre: 694. - 124637ff9b)
2018. nov. 12. 11:09
Akkor nem tudom, mi lehet benne, szabad a gazda... :-) Nade csak viccelek, láttam már valahol azt a golyóbist, majd megkuksizom. :-)
2018. nov. 12. 08:21
695. ab61752c45 (válaszként erre: 675. - Százas Evelin)
2018. nov. 12. 08:19
olyan receptem van,amihez egy kiló liszt kell.kicsit kikészíti az idegeimet,a díszítéshez már nincs kedve,így is van benne elég cukor.
694. 124637ff9b (válaszként erre: 687. - Százas Evelin)
2018. nov. 12. 08:17

Egyszer a főnököm meglepett pár szem zserbó golyóval.

Mennyei volt és teljesen zserbó ízű:)

Liszt, cukor, margarin stb. nélkül:)

693. ab61752c45 (válaszként erre: 689. - Százas Evelin)
2018. nov. 12. 08:17
szaloncukrot már vagy 20 éve nem vettem.nem szeretjük,majd lesz a nyugdíjas ajándék szatyorban.azt továbbadom.
692. ab61752c45 (válaszként erre: 675. - Százas Evelin)
2018. nov. 12. 08:14
á,van úgy,hogy nem sem kóstolom,amit sütöttem.majd meglátjuk.például a zserbót.a diósat utálom.általában azért sütök többet,mert a lányom másnap,harmadnap visszamegy,aztán aztán azt eszik egész héten.most az apjának is kell küldenem.na meg az anyáméknak.
691. Százas Evelin (válaszként erre: 690. - D5bae51d10)
2018. nov. 12. 08:12
Senki nem született eleve úgy. :-) Szerintem a konyha az a szabad kísérletek színhelye. :-)
690. d5bae51d10 (válaszként erre: 687. - Százas Evelin)
2018. nov. 12. 08:06
Főzni állítólag jól tudok. Sütni nem. :-(
689. Százas Evelin (válaszként erre: 679. - Globus)
2018. nov. 12. 07:58

Az milyen jó ötlet, az a házi szaloncuki... :-)

Én már évek óta nem merek szaloncukit enni, aztán a "többieknek" mégis általában megkegyelmezek, veszek valamennyit, pedig valójában senkinek nem hiányzik az ilyesmit mondjuk ötösével tolni. És persze nekem is becsúszik egy-kettő-három... :-)

Kicsit mintha papacs dolognak tűnne az amit a házi szaloncukiról írtál, de akkoris nagyon tetszik. :-) Erősen gondolkodom rajta. :-)

688. Százas Evelin (válaszként erre: 685. - Hajnali madar)
2018. nov. 12. 07:52

Jó reggelt!

Neked mindig mindenről eszedbejut valami... :-)

687. Százas Evelin (válaszként erre: 677. - Globus)
2018. nov. 12. 07:51

Én állatira nagyon finomat tudok sütni, hagyományos módon, már igen hosszú évek óta gyakoroltam, az a kedvenc. Rendes porcukor, fehér liszt, dió, rendes baracklekvár, étcsoki a tetejére. Még rumot sem átallottam tenni a csokimázba. :-)

Nade az tényleg egy cukorbomba.

Megcsináltam már diétás változatban is, de az se ízre, se formátumra nem volt az igazi. Hát talán még gyakorolni kellene.

Van most ellenben egy ötletem: csinálok hagyományos beiglit a fiúknak, nekik nincs gond a cukrukkal. (Még.) :-)

A mamámnak meg nekem pedig valami olyant, mint pl. A paleo mákostorta, citromos krémmel... Azt már egyszer "előadtam", és bár több ponton is némileg eltolódott, mégis jó volt. És szép. :-)

2018. nov. 12. 05:31
Jó reggelt, kellemes hetet Mindenkinek!:-)
2018. nov. 12. 04:43

Jó reggelt!

Rengeteg ötletet kapok tőletek.

Csak így tovább.

❮❮ ... 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook