Hajnali gondolatok (beszélgetős fórum)
Süssék meg! :D
A legtöbbjét megsütöttem már régebben, amikor még többen voltunk.
Értem. Nem szereted, nem is tudsz sütni. De ez azért szerintem még nem egy ok-okozat. :-)
A családtagjaid sem szeretik?
Én akkor voltam nagy sütigyáros, amikor a mamám fizikailag már nem bírt a konyhában túl sokat ácsorogni, az apám viszont továbbra is rettentően édesszájú volt. Én nem a magam kedvéért sütögettem, de ha már úgyis sütök, az egyéb hozzátartozók is kaptak a termékemből, mondjuk az hogy akkor már én is kóstolgattam, az egy kifejezett hátrány volt. Nade szegény apám már nem él, ezzel a helyzet gyökeresen megváltozott.
Szóval csak izgatod egyesek fantáziáját a finomabbnál finomabb sütikkel?
Előbb-utóbb számon fogják majd kérni rajtad!
:)
Én csak ajánlgatom, nem sütöm meg.
Az almás-mákosat talán, de sokkal kisebb mennyiségben. (Lehet, az lesz a vége, hogy csak magamnak nem sütöm meg, a fiam nem szeretni a töltött sütiket.
Attól, hogy a boltok pár napig zárva lesznek, nem fogunk másképp étkezni, mint egyébként.
Jó reggelt és kellemes napot mindenkinek.
(Itt is)
Látom/olvasom, készülődik a karácsonyi süti kínálat!
Mézes (hetekig is jó):
1 kg liszt
30 dkg porcukor
30 dkg méz
3 tojás
1/2 cs. margarin ( 12,5 dkg)
szódabikarbóna
fahéj, szegfűszeg, mazsola ( 1-1 mokkáskanál)
Összedolgozod, vékonyra (1/2 cm lap) kinyújtod. Késsel v.szaggatóval formázod, aztán nem túl forró sütőbe dugod.
Sütés előtt még kilyukaszthatod karácsonyfa dísznek, és cukros tojásfehérje habbal dekorálhatod.(Szintén sütés előtt, nejlonzacsiba töltöd a habot, a sarkára pici lukat vágsz, és rányomod.)
Hozok egy másik karácsonyi sütit is, mert almás-mákos. Valószínűleg megsütöm karácsony körül. Nem krémes, hátha a fiam is megeszi.
Karácsonyi almás- mákos sütemény
Hozzávalók:
-a tésztához
60 dkg finomliszt, 38 dkg margarin, 1 kiskanál só, 7-8 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 dl hideg víz, 1 tojás a lekenéshez
-az almatöltelékhez
1 kg alma, 30 dkg cukor, 5-6 dkg zsemlemorzsa, 2 kiskanál Lucullus Almás sütemény fűszerkeverék, 1 citrom reszelt héja
-a máktöltelékhez
40 dkg cukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt mák, 6-8 dkg mazsola
Elkészítés
A tésztához a lisztet 35 dkg margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel meg a vízzel összegyúrjuk. Ragacsos marad, nem válik el az edény falától de így jó. Letakarva legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lánggal 180°C-on kb. 10 perc alatt elősütjük.
Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk.
A harmadik tésztalapot kinyújtjuk, a kivajazott tepsibe simítjuk, az almatölteléket rákenjük, majd az elősütött tésztalappal befedjük
. A máktöltelékhez a cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot belekeverjük. Mazsolával gazdagítjuk, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Amikor kissé kihűlt, a tepsin lévő tésztalapra rétegezzük, a maradék tésztát kinyújtjuk és a máktölteléket befedjük vele. Fölvert tojással lekenjük, villával megszurkáljuk, majd közepesen forró sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Igen. Picike cukorka, mint egy-egy színes gyöngyszem. :-) Miért, csak porcukor-víz oldat lehet rajta, mint fehér mintarajzoló? :-) Minden mézeskalácskám olyan volt, mint egy valódi műalkotás. Mellesleg mégcsak kemény sem volt. :-)
Akkor se csinálok többet. Egyszer volt Budán kutyavásár. :-)
Ja, idáig meg már nem láttam el. Már itt is van a megkuksizandó, köszi. :-)
Ez már csak azt a szempontot nem tudja figyelembevenni, hogy nekem mindeközben a nagy sütizgetés közben még fogynom is illene. :-) Nade legyen az tényleg az én egyéni világfájdalmam. :-)
Egyszer a főnököm meglepett pár szem zserbó golyóval.
Mennyei volt és teljesen zserbó ízű:)
Liszt, cukor, margarin stb. nélkül:)
Az milyen jó ötlet, az a házi szaloncuki... :-)
Én már évek óta nem merek szaloncukit enni, aztán a "többieknek" mégis általában megkegyelmezek, veszek valamennyit, pedig valójában senkinek nem hiányzik az ilyesmit mondjuk ötösével tolni. És persze nekem is becsúszik egy-kettő-három... :-)
Kicsit mintha papacs dolognak tűnne az amit a házi szaloncukiról írtál, de akkoris nagyon tetszik. :-) Erősen gondolkodom rajta. :-)
Jó reggelt!
Neked mindig mindenről eszedbejut valami... :-)
Én állatira nagyon finomat tudok sütni, hagyományos módon, már igen hosszú évek óta gyakoroltam, az a kedvenc. Rendes porcukor, fehér liszt, dió, rendes baracklekvár, étcsoki a tetejére. Még rumot sem átallottam tenni a csokimázba. :-)
Nade az tényleg egy cukorbomba.
Megcsináltam már diétás változatban is, de az se ízre, se formátumra nem volt az igazi. Hát talán még gyakorolni kellene.
Van most ellenben egy ötletem: csinálok hagyományos beiglit a fiúknak, nekik nincs gond a cukrukkal. (Még.) :-)
A mamámnak meg nekem pedig valami olyant, mint pl. A paleo mákostorta, citromos krémmel... Azt már egyszer "előadtam", és bár több ponton is némileg eltolódott, mégis jó volt. És szép. :-)
Jó reggelt!
Rengeteg ötletet kapok tőletek.
Csak így tovább.