Hajnali gondolatok (beszélgetős fórum)
A tejfehérje allergia az teljesen más, mint a laktóz intolerancia!
Allergia: az immunrendszer ellenségnek azonosítja a tejfehérjét (pl)
Laktóz intolerancia: hiányzik, vagy kevés a laktáz enzim.
Ja, te már a mindenre érzékeny barátnőd miatt képben vagy. :-)
Na majd lassan csak sikerül már nekem is. Azért nekem mégiscsak egyszerűbb. Csupáncsak a finomított lisztet meg cukrot kell elkerülni. Vannak ugyan másfajta megszorítások is, de az már legyen az én dolgom. :-)
Nem a tejfehérje allergiásoknak!
A laktóz -érzékenyeknek.
A tejfehérje- és gluténérzékeny barátnőmnek sütöttem kukoricalisztes almás-diós sütit, kefir helyett almalével. Szerencsére a lekvárpöttyöket nem kellett a tetejéről lehagyni. Finom lett a próbasütés, bátran vittem neki a batyus bulira. (Ő el volt szánva, hogy csak nézi a felhozatalt...) Örült a sütinek nagyon, nem is vitte ki kínálni! És a receptet is elkérte.
Azért mert a tejfehérje allergiából nem lehet kigyógyulni? Egy olyan allergiásnak nyilván rém macerás az étkezése.
Nade egy izmos diabétesznek meg rém sok lehet a szövődménye.
Relatív, hogy melyik a rosszabb. Szerintem mindenkinek a sajátja tűnik csapásnak. :-)
Én nem tudom, de talán létezik olyan ember is, aki laktózérzékeny, meg még diabeteszes is. Na az már tényleg tré.
Aha, talán kezdem érteni. Szóval ha átalakítják a tejben a laktózt a laktáz enzimmel, akkor a tejfehérje allergiásoknak az teljesen jó. A cukrosoknak meg teljesen rossz, mert a laktáz enzim hatására glükóz lesz benne, ami cukortartalmában erőteljesebb, mint amilyen normál tej korában volt.
Akkor nekem nem jó a laktózmentes tej.
Köszönöm, ez tanulságos volt. :-)
"Más komoly médiumokban pedig azt olvasni, hogy a laktózmentességet egyenlővé teszik a cukormentességgel."
Pedig ebben van igazság. Ha nincs feltüntetve erről infó egy sajton, meg kell nézni a szénhidrát tartalmát. Mivel laktóz= tejcukor, ha nullához közelít a szám, laktózmentesnek tekinthető.
Laktóz= tejcukor.
Ez a kisebbik rossz. Ha valaki tejfehérjére allergiás, annak nincs segítség.
Olvasgattam.. Nézd csak mit találtam!
A laktóz vércukorszint-emelő hatása alacsonyabb, mint a glükózé. Ezért számukra egy enzimmel kezelt termék fogyasztása előnytelenebb, mint a cukormentes élelmiszeré
De jó, hogy szóltál, én nem tudtam!
Tényleg beleteszik az enzimet, és az glükózzá alakítja a laktózt.
Most azt akarod mondani, hogy ha a cicáknak jó, akkor nekem is? :-) Tudtommal ők nem prediabeteszesek…
Majd megnézem az árfekvést is. Egyébként tényleg. Láttam már a Pennyben sokfajta laktózmentes dolgot. Nem nagyon érdekelt, nem vagyok laktózérzékeny. De a tejcukor nem javallott. A laktózmentes az egyáltalán azt jelenti, hogy a tejcukor sincs benne a tejben?
Nincs külön ráírva, hogy UHT, de én a cicáknak vettem egy litert, sokáig elég volt.
Eleve hűtőn kívül volt a boltban.
Én meg jó sok tehéntejjel, franc a pofámat. Eliszom a macskák elől... :-) Mellesleg illene valami növényi tejet alkalmaznom, a cukor miatt. A tej nem tűnik édesnek, de a tejcukor mégis nagyon fel bírja nyomni a vércukrot. Arról híres.
Nekem is van időnként nyanya vacsorázhatnékom, de mostmár nem tej meg sütike, hanem kaukázusi kefír, meg teljes kiőrlésű akármi. :-)