Gyermekvállalás fiatalon (beszélgetés)
Igazából, ha akkor ilyenek lettek volna akörülmények, akkor nem tudom hol tartanánk. Vagy korán vállal az ember babát, amíg még nincs annyi tapasztalata azzal akpcsolatban, hoy mennyi esélye van gyermek mellett pl munkátvállalni.
Ha közben telik az idő, akkor szerintem egyre inkább elbizonytalanodik, hogy miből neveli, hogy megy vissza a munkahelyre..stb. és 30 évesen, vagy később vállal gyereket, nem azért mert nem szeretne előbb, hanem akkor már a biológiai óra is erősen ketyeg.
Ezerszer több kétely van bennem most, hogy mi lesz velünk, ha lesz baba(bárcsak már lenne!), mint anno fiatalabban.
Az átlagéletkor csökken nem emelkedik pont ezért öregedik el a világ mert későn szülnek a nők!
Én a csinos fiatal anyukák mellet állok én is fiatalon szeretnék szülni és csinos fiatal gondoskodó anyuka akarok lenni most 21 éves vagyok és jövőre tervezzük a babát!
En 24 evesen fogok szulni, ami szerintem egy jo kor, ha az ember keszen all, es szeretne anya lenni. En mar kozepiskolasan szerettem volna 22-24 evesen szulni, nagyon orulok hogy ez valoban igy alakult.
Szerintem a legeslegfontosabb, hogy a szulok akarjak a babat. Ha belul keszen allnak, akkor a korulmenyek nem is annyira fontosak. Ha valaki anya akar lenni, annak 20 evesen sem lesz nehez aldozatokat hozni, aki meg nem akar, annak 35 evesen is teher.
Mindenkinel maskor jon el az ideje.
(azert a 67, vagy 76eves ujdonsult anyukat nem nezem jo szemmel)
Én is húszévesen szültem. Nem bántam meg. Tény, hogy nehezebb így tanulni, meg dolgozni, háztartást vezetni, de megvan a szépsége, az biztos! Mindketten koránérő típusok vagyunk a párommal, mindig is az idősebbekkel jöttünk ki jobban. A korunkbeliek egy része még a szüleinél lakik, és még csak tervezik a babát. Persze abban sincs semmi rossz, de én már örülök, hogy saját családom van, önálló vagyok, és isteni érzés tudni, hogy valaki engem szeret a legjobban! :)
Az bitztos, hogy a másodikat az ember jobban értékeli, függetlenül attól, hogy mikor szüli, ahogy Sylva írta, hiszen, akkor már tudjuk, milyen hamar repülnek a hónapok, évek.
Nagyon-nagyon régóta várjuk a másodikat, így ha lehet ezt még fokozni, méginkább nem bánom, hogy akkor jött a faim. Most még kilátástalanabb lenne, ha most tervezgetnénk, és máris ilyen akadályokkal kellene szembenézni!
Sziasztok!
Én 23 évesen szültem az első gyerekem, 30 évesen a másodikat. Mindkettőnek meg van a szépsége. Ma már sokkal érettebb, nyugisabb vagyok. Minden pillanatát kiélvezetem a terhességnek és most a kicsimnek is.
Én már 19 évesen anyuka voltam.
Nem bántam meg,mert már 40 évesen nagymama lettem,és ez csodálatos dolog!
Szia!
Nagyrészt ugyanaz a véleményünk. Van, aki fiatalon is alkalmas anyának, van, akinek kell egy kis idő, hogy saját magával is foglalkozhasson, mielőtt leköti magát. Egyik választás sem jobb a másiknál. Mindkettőnek van előnye és hátránya is, és általában ami előny az egyiknél, az hátrány a másiknál. Azért írtam le a véleményem, mert az elején nagyon elment arra a fórum, hogy jaj de jó fiatal anyának lenni, csak előnye van (a későn szülésnek meg csak hátránya) és mindenkinek fiatalon kéne szülni.
Szia!
Abban maximálisan egyetértek, hogy mindenki akkor vállaljon babát, amikor megérik az anyaszerepre, de nem hiszem, hogy fiatalon könnyebb megbírkózni az anyaszereppel, főleg, ha még majdnem gyerek az anya is. A 35 éves azért aggódik, mert jobban átérzi, mit is jelent a gyerekvállalás, már teljes egészében erre koncentrál, már csak ez hiányzik az életéből. Azonkívül szerintem egy 35 éves jobban is vigyáz magára, amikor terhes. Én személy szerint 25 évesen nem tudom elképzelni, hogy lehet érett egy 20 éves lány erre, hogy tudja felmérni azt, hogy ez egész életére szóló felelősség, amikor a saját igényeit háttérbe kell szorítani egy másik lény miatt, nincs továbbtanulás, nincs szórakozás. Persze tudom, hogy mások vagyunk, lehet, hogy van aki 20 évesen olyan, mint más 30 évesen, ezért, ha valaki 20 évesen feltétlenül szülni akar, hát tegye, de az általánosítás, miszerint fiatalon jó anyának lenni, nem helytálló. Én még 25 évesen sem lennék az, 20 évesen meg pláne nem voltam kész erre a feladatra.
Arra vonatkozóan, hogy a 25 évnél idősebb (de 35-nél fiatalabb) korosztálynak bármi problémája lenne biológiailag, nem találtam semmit. Igazából biológiailag a 20-35 közötti ideális, ezen belül nincs lényeges különbség.
A gyermek fejlődési zavarainak gyakorisága némileg változik az anya életkorától függően. A kockázat a 20. és a 35. életév között a legkisebb, a 18-20. év között, valamint 35-40. éves kor között valamivel magasabb. A 18. év alatt és 40. év felett a várható veszélyek előfordulása azonban már számottevően gyakoribb. Tizennyolc éves kor előtt azért nagyobb a terhesség-vállalás kockázata, mivel a lányok szervezete és a méh még nem készült fel a terhességre.
A szülészorvos hangsúlyozza: bár biológiai értelemben 35 év alatt ideális életet adni egy babának, azért a szülés későbbre tolódásának van egy vitathatatlan előnye: a kis jövevény egy anyagi és erkölcsi szempontból is kiegyensúlyozottabb családba kerül.
Az utolsó mondattal teljesen egyetértek! Erről sem szabad megfeledkezni! 20 évesen nem mindenki mögött van biztos családi háttér.
Sziasztok!
Úgy hallottam, a késői szülés meghosszabbítja az életet. Azokat a nőket vizsgálva, akik megérték a 100. évüket, kiderült, hogy az volt a közös bennük, hogy mind szültek még egy gyereket 40 éves koruk felett. Ezek szerint későn szülni jó. Persze nem az első gyereket kell 40 éves kor fölött szülni. mivel 35 éves kor fölött megnő különböző genetikai rendellennességek száma és a mellrák kockázata is nagyobb azoknál a nőknél, akik gyermektelenek vagy első gyermeküket 35 fölött szülték.
Lányomat 24, fiamat 26 évesen szültem.
Egy velem egy korú volt osztálytársam pedig 16 évesen szülte a lányát ... aztán még sokat. Emlékszem, amikor a lánya szintén 16 évesen bejelentette, hogy terhes ... volt cirkusz náluk ... de hát az otthoni példa ragados -> legalábbis azt mondják.
További ajánlott fórumok:
- Mi az ideális gyermekvállalás ideje, avagy örök harc a tökéletes élet után?
- Milyen elveket tartottatok meg melyeket dobtátok sutba gyermekvállalás után?
- Gondolatok házasságról és gyermekvállalásról
- Mennyi kiadásra lehet számítani gyermekvállalásnál?
- Párkapcsolat - gyermekvállalás
- Mikor ideális az idő a gyermekvállalásra?