Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Gobelin fórum

Gobelin (beszélgetés)

❮❮ ... 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 ... ❯❯
545. roni nagyi (válaszként erre: 544. - Roni nagyi)
2008. aug. 17. 15:12

Bocs: Öltéstechnika a helyes!

:)) Roni

544. roni nagyi (válaszként erre: 543. - Roni nagyi)
2008. aug. 17. 15:11

Ökltéstecnika pld.:

[link]

Érdemes kipróbálni mielőtt varrni kezdesz, melyik öltés tetszik, ahhoz kell egy képen belűl ragaszkodni, mert csak így lesz egyöntetű!

Roni

2008. aug. 17. 15:07

Szia Margit!

Néhány ötlet, ahol esetleg találsz számodra fontosat.

[link]

[link]

Ezeken az oldalakon érdemes nézelődni.

Roni

542. dc445fa93a (válaszként erre: 535. - Csatolysa)
2008. aug. 17. 00:35

Szia csatolysa!

Most bukkantam ere a fórumra és még csak pár oldalt

tudtam visszaolvasni,de már kaptam jó ötleteket.

Régóta varrok keresztszemes terítőket és díszpárná-

kat.Mostanában egyre többször eszembe jut a gobelin.

Kerestem könyvet amiből megtanulhatnám legalább az alapokat, de nemtaláltam.Szeretnék tanácsot kérni

tőled és a többi fórumtárstól,hogy az interneten

van-e ilyen oldal,vagy esetleg tudtok olyan könyv-

cimet mondani ami még kapható a gobelin készítés-

ről.Több oldalt is megnéztem,amit a kereső kiadott

de szinte mind csak forgalmazta a hozzávalókat

Köszönöm .

2008. aug. 17. 00:04

Miután elküldtem akkor jöttem rá, hogy a legfontosabbat nem is írtam.

<font color=red>

Gyönyörűek a képek és nagyon szépen varrod!

Ha tűgobelinbe kezdesz tanácsolom, hogy vegyél nagyítót. Ha szemüveges vagy akkor kereshetsz szemüvegre csiptethetőt,hajlékony szárút, ha nem, akkor pedig nyakba akasztható 12x15 cm átmérőjű nagyítót.Szürke és merev szárú a jó.

540. roni nagyi (válaszként erre: 535. - Csatolysa)
2008. aug. 16. 23:51

Szia!

Ha előveszed a régi Fürge ujjakat sehol sem találsz még utalást sem a gobelinre. Nekem 1957-től járt az újság egészen 96-ig. Mindenről bőven volt szó, de mivel az az úrinők kézimunkája volt és a szoc.ba ugye csak dolgozó nők voltak és elvtársnők, így sehol sem tanították. Amikor GYES-en voltam a 70-80 években, akkor volt lehetőségem kézimunka szakkörbe járni. Megtanultam sok gyönyörű tájjelegű hímzést, amit ki is varrtam, horgolás, kötés szintén nagyon divat volt. Az Édesanyám még 1945-ben Rubelért vásárolt festett gobelin alapot és hozzá fonalat. Lehetett kapni mindent 1948-51-es államosításig, azután teljesen eltünt az üzletekből. Divatba csak kb. 20 éve jött újra. Nekünk is még a háború előtti időkből maradt sok fonalunk és így nem volt gond évtizedekig, amivel persze nem dicsekedtünk. Korábban sokan külföldről hoztak be mindent, ez is csak a kiutazások megkönnyitése után volt lehetséges. Ha valaki mást tapasztalt erről az időszakról kíváncsian hallanék erről.

539. roni nagyi (válaszként erre: 536. - Gpetra)
2008. aug. 16. 23:40
Elnézést, de csak mos jutottam géphez.Én 4 lyukkal szoktam a csomót tenni, nekem eddig még nem bújt ki. Bizony az 1-1 öltéseknél mindig probléma szokott lenni a kezdés és a befejezés. Ezért ajánlatos az 1-1 öltéseket már akkor varrni, amikor van lehetőség a hátoldalon más szín alá bujtatni pl a befejezést, mert így nem fog kibújni, a kezdést pedig a leírtak szerint. A fonalpazarlás olyan elenyésző ahhoz képest, ha újból kell varrni, mert kilazul, v. kibújik.
538. gpetra (válaszként erre: 537. - Csatolysa)
2008. aug. 15. 19:44
Köszönöm a segítséget. :) Ki fogom próbálni, mert kíváncsi lettem. És ha így eltűnnek a göbök a hátoldalról, akkor már megérte.
537. csatolysa (válaszként erre: 536. - Gpetra)
2008. aug. 15. 14:44

Szia!

Én értettem, h mit szeretnél. Az én tapasztalatom az, hogy azért jó ha kb 2cm-re visszaöltesz (8 szemnyit), mert jártam már úgy, h 3 szemet öltöttem vissza és míg varrogattam hónapokon keresztül, pakolgattam a képet ide-oda, egyszerűen kibújt félig alóla és akkor már felülről nem olyan szép, mert az az egy szem felpuposodik. (de ez csak az én tapasztalatom). Ha csak két-három öltést kell varrni, akkor én azt szoktam csinálni, h keresek egy hozzá közel lévő nagyobb egyszínű területet (ha lehet szomszédos legyen ezzel a pár öltéses területtel), ott az adott színnel kivarrom, majd kicserélem a fonalat és a már előre kivarrt terület egy során fűzöm át a fonalat, és simán felöltök ott ahol varrnom kell (én ilyenkor is csomót kötök rá, amit majd később szintén levágok), ha meg kivarrtam azt a pár öltést, akkor az elvarrásnál ugyanezt a technikát alkalmazom, az előző terület alatt fűzöm át.

Remélem érthetően fogalmaztam, bár kicsit bonyolultra sikeredett.

Remélem segítettem.

Pusza Mindenkinek. Legyen Szép Napotok és Jó Hétvégétek!

536. gpetra
2008. aug. 15. 08:28

Sziasztok!

Amikor ezt a felül csomózós, majd elvágós kezdést alkalmazzátok, akkor kb. hány öltéssel mentek vissza? (na ez most nagyon értelmes lett, remélem, hogy értitek) Nem nagy fonalpazarlás? És ha csak egy öltéstre van szükség az adott színből, akkor mi a megoldás?

535. csatolysa (válaszként erre: 534. - Roni nagyi)
2008. aug. 15. 08:10

Szia Roni.

Érdekesség: mikor úgy döntöttem, hogy kipróbálom a gobelint, megkérdeztem az összes rokonomat, akik kicsit idősebbek (nem huzsaséveiket tapossák), hogy foglalkoztak e ilyennel régebben. Érdekes, mindenki azt mondta, fogalma sincs, hogy hogyan kell csinálni, nem készítettek így képeket és nem is láttak ilyet. Míg a fiatalabbak, mint a munkatársam is, ő rendszeresen varr... végül ő mutatta meg, hogy hogyan kell öltögetni. A technikákat meg internetről sajátítottam el. Pedig úgy gondoltam, hogy régebben a gobelin varrása nagyon nagy divat volt (míg ma a fiatalok körében nem annyira elterjedt, tapasztalataim alapján), és a nők nagyon sokat varrtak... ezek szerint tévedtem? Amúgy horgolni is most tanulok, és néha hímzek is terítőket (legutolsó édesanyámnak készült anyáknapjára, majd teszek fel róla képeket)... Ja igen, a képeim között már fent van az a tűgobelin is, amit kinéztem magamnak, ha gondolod nézz rá. Nem ismered véletlenül a Mola Gobelin Webshopot? Tőlük akarom megrendelni, de én még nem vásároltam náluk, és nem tudom milyenek...

Kicsit hosszúra sikeredett... Bocsi.

Kellemes napot mindenkinek.

534. roni nagyi (válaszként erre: 533. - Csatolysa)
2008. aug. 14. 20:18

Igen. én is így csinálom a kezdetektől. Ez a technika már a 20-as években a polgári iskolákban így tanították. Édesanyám a háború alatt is sok gobelint varrt és így kezdte mindig és én is így tanultam tőle. Nagyon hasznos, mert a tűgobelinnél igazán sok színárnylat miatt gyakran kell kezdeni.

Már nincsenek régi kereteim, így kereteztetni szoktam A 90-es években a vásárokban nagyon sok régi keretet lehetett látni, de mamár szinte alig találni.

Szép estét Neked és mindenkinek!

2008. aug. 14. 15:33

Szia Roni!

Köszönöm a segítséget, lehet, hogy így már bele merek vágni a dologba.

A képeimnél nem csomózok, a normál elvarrásos módszert alkalmazom, csak kicsit egyszerűbben. A fonalra csomót kötök, a kép színe felöl áthúzom (így lesz egy csomód a képen), majd tőle pár centire, ugyanabban a sorban hátulról vissza felöltök és elindulok a csomó irányába (így nem kell fognod míg elvarrod), majd mikor elértem a csomóig, egyszerűen kicsit felhúzom a csomót és alatta elvágom a fonalat. Volt csomó, nincs csomó és egyszerű is (a carpathia gobelin oldalán, a varróiskolában láttam erről egy videót és azóta ezt alkalmazom). Bocsánat a szóismétlésekért, de próbáltam érthetően leírni, bár nem tudom ez mennyire sikerült.

Keretezőnél keretezteted a képeidet, vagy magad csinálod?

Szép napot mindenkinek!

532. roni nagyi (válaszként erre: 529. - Ea9bff1b44)
2008. aug. 13. 11:31

Most éppen őszibarackot teszek el, csak beleolvastam és gyorsan elküldtem a válaszom, hogy segítsek annak, aki éppen rászorul.

Puszi Nektek és szép napot. Már 30 fok van és ez csak emelkedik. Vigyázzatok magatokra!

:))Roni

531. roni nagyi (válaszként erre: 530. - Csatolysa)
2008. aug. 13. 11:27

Szia Ancsa!

Bátran fogj hozzá! Én már sokat varrtam. Öltéstechnika ugyanaz, csupán a kanavász lyukméret miatt a fonalszál vastagsága határozza meg, hogy (az eredeti 6 szál helyett) 4 szállal varrod v. esetleg /ha gyapju 2 szállal).

Tanácsom, hogy a közepén kezd a fő motívum kivarrásával és a sötét színekkel (általában ezek csak 1-2 öltések, amit később már lehetetlenség beölteni), majd a világosabb szinek, törekedve arra, hogy minél jobban a kevés öltések kerüljenek előútérbe. A szélek felé haladva általában már nagyobb felületek az azonos színek, amiket már könnyű varrni.

Kérdésem a következő? A kezdésnél csomózod a szálat és úgy kezded? A hátoldalán rengeteg a csomód, vagy már technikásan varrsz? A normál gobelinnél nem annyira csunya a csomó, bár ez sem szép, de a tűnél már igen zavaró. Roni

2008. aug. 12. 15:48

Sziasztok!

Szeretnék hozzátok csatlakozni, ha nem baj. :)

Én is nagy gobelin rajongó vagyok. Imádom. Szeretném kipróbálni a tűgobelint is, csak nem tudom, hogy hogyan kell varrni, hány szállal...stb. Ezzel kapcsolatosan siti-től kértem üziben segítséget, de ha bárki más tud nekem tanácsot adni, vagy segíteni, hogy hogyan is essek neki, azt megköszönném. Lehet, hogy csak én reagálom túl a dolgot és nem is olyan bonyolult a sima gobelinhez képest?

Üdv Mindenkinek: Ancsa

2008. júl. 30. 13:48
A varrogatás most nálam is háttérbe szorul, egymást éri a beraknivaló, meg a tennivaló. Na majd télen varrogatunk kedvünkre! Remélem én is, hogy jól vagytok mind, és élvezitek a jó időt. Aki szabin van és pihen, annak kellemes időtöltést, a dolgozóknak pedíg kitartás!!:-)
2008. júl. 30. 13:43

Sziasztok!

Remélem csak a nagy meleg, a szabadságok okán nem beszélgetünk. Azért bízom abban, hogy néha tudtok egy pici időt szakítani a gobelinre is. Én, bevallom elég ritkán tudok leülni, pedig van bőven mihez nyúlni. Puszi Mindenkinek: Roni

527. ea9bff1b44 (válaszként erre: 526. - Roni nagyi)
2008. júl. 15. 22:01
Megtettem, de nem is reagált rá a hölgy! Nem bosszantom magam tovább a dolgon, pedíg hidd el, hogy megviselt! De a barátnőm azt mondta, aki ismeri az írásaimat, az úgyis rögtön felismeri a stílusomat is. Ennyi legyen neki!
2008. júl. 15. 21:47
Sitikém! Igaz nem gobelin, de a saját írás a Te szellemi terméked. Etikátlan, hogy nem a Te neved jelent meg az írásod alatt. A mai divatos magazinok mindenből üzletet csinálnak saját zsebre. Sajnálom, hogy így átvertek. Én biztosan kérnék helyreigazítást, mert senkire át nem ruháztad a közlési jogodat. Na, nem bőszíteni akarlak, de ezzel csak az igazadat erősítem.
525. 6b94deaef4 (válaszként erre: 521. - Ea9bff1b44)
2008. júl. 15. 12:58
szép!
524. roni nagyi (válaszként erre: 523. - Ea9bff1b44)
2008. júl. 15. 11:03
Ez egy reális ár. Nekem is hasonló összegért készítették a képek keretezését. Így nagyon szép munkának látszik és a lényeg az, hogy Te elégedett legyél.
2008. júl. 15. 08:35
Ronikám!Aranyos vagy!2500-ért keretezték a régi helyen, szerintem rájöttek, hogy kicsit borsos volt az áruk, ezt most elég elfogadhatónak tartom. Mégsem zárnak be, így egyenlőre nem váltok keretezőt.
2008. júl. 14. 23:09

A vihar miatt nem tudtam a gépet elindítani csak mostanra, ezért ilyen későn írom:

Sitkém! Láttam a képet, nagyon szép lett. Hogy vagy megelégedve a munkával? Drága volt?

2008. júl. 14. 17:04

Hazahoztam a képet a keretezőtől, feltettem a naplómba!

Azt hittem ma kellemesebb lesz az idő, de hiába fújdogál a szél, a levegő mégis fülledt.

2008. júl. 12. 20:21

Nektek is talált hibát Hoxa?

Mindenkitől elnézést kérek, de egyenlőre nem küldök senkinek képet, mert nem akarom, hogy kellemetlensége legyen és a végén törőlni kelljen.

Én már a sajátomat átnéztem, de úgy látszik valami csak benne maradt, mert ami hiba volt inkább törőltem, amiért ne haragudjatok meg rám.

Soha nem manuálisan másolok, hanem kattintással vagy ctrl-el, és ennek ellenére az automatikus hogy lehet hibás? No, mit gondolkozom rajta, hiszen ez már túl magas nekem?!

519. roni nagyi (válaszként erre: 518. - Ea9bff1b44)
2008. júl. 12. 20:16
Tényleg rekkenő hőség volt ma, holnapra még melegebb lesz. Még az a jó, hogy a lakás viszonylag hűvös, nem melegedtek még át a falak, tényleg most a kinti meleget nem érdemes beereszteni, télen meg fordítva tesszük... Szerintem 1-2 nap és bent is meleg lesz, ha nem hűl le éjjelre egy kicsit. Vigyázzatok magatokra én is azt mondom -mint Siti.
2008. júl. 12. 18:52

Hogy bírjátok a meleget? Aki teheti ki se mozduljon holnap a lakásból! HA csak nem tud valahol pancsikolni egy jóízűt:-) Folyadék fogyasztásra ügyeljetek!!

Vigyázzatok mindnyájan magatokra!

517. roni nagyi (válaszként erre: 516. - Aniko6004)
2008. júl. 12. 07:21

Szia AnikÓ!

Örülök, hogy ismét köztünk vagy és szeretném, ha időnként meglátogatnál bennünket. Gyönyörűek a munkáid. Nagyon szép lesz biztosan ez a kép is. Rengeteg munkád lesz benne és milyen sok gyöngy! Egyedi darab lesz ez is.

516. aniko6004 (válaszként erre: 515. - Ea9bff1b44)
2008. júl. 11. 21:56
Szia!Örülök,hogy újra köztetek lehetek!Biztos nagyon szép lesz a tűgobelin amit készítesz.Igen sajnos az is elég haladatlan,de a végeredmény nagyon szép.Én most nagy fába vágtam a fejszét!Egy 45x60-as képet gyöngyözök<ez a festett méret>,címe ˇ"téli hóesés".Ez egy múlt századbeli kép.Nekem nagyon tetszik,csak nagyon nehezen kapok hozzá nekem tetsző színeket.Ezt őszig el kellene készítenem ,mert szeretném elvinni kiállításra nagyon sokat dolgozok,minden délután rajta,de alig látszik az eredmény.
❮❮ ... 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook