Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Extrasystoléval együttélők klubja fórum

Extrasystoléval együttélők klubja (beszélgetés)

343. Gery025 (válaszként erre: 342. - 8ed80e4016)
2016. dec. 7. 18:07
Mindenképp elmegyek ezek utàn ... Hàt igen, kissé nem törődöm az orvosom sajnos :\ De hàt ez van ... Megszivtam :D
2016. dec. 7. 18:05

Nekem a billentyű hibát ekg nem mutatja ki csak az ultrahang.

Inkàbb szànj rá egy kis pénzt,ha nincs gond legalább megnyugodhatsz :)

Elég fura dokid lehet,hogy nem ad egy beutalót :/

Nekem indoknak tahikardiát szokott rá írni .

341. Gery025 (válaszként erre: 340. - Coreyhaim)
2016. dec. 7. 15:54
Ment válasz :)
340. coreyhaim (válaszként erre: 339. - Gery025)
2016. dec. 7. 15:38
irtam amugy privit
339. Gery025 (válaszként erre: 338. - Coreyhaim)
2016. dec. 7. 15:38
Hàt igen ha fizetsz akkor minden oké :( lehet én is elmegyek egy ultrahangra biztos ami biztos ...
338. coreyhaim (válaszként erre: 337. - Gery025)
2016. dec. 7. 15:34
en már 10 x eve maszekba jarok SAJNOS pont ezért.. es ez csak a kissebbik bajom, sajnos van más is azzal is muszaj maszekba menni, különben már hadd ne mondjam mi lenne.... csak ott foglalkoznak Úgymond az emberrel.
337. Gery025 (válaszként erre: 335. - 8ed80e4016)
2016. dec. 7. 15:29
Hàt igen, nem egy leànyàlom az biztos. :( Én is elmennék egy ultrahangra de az orvos nem akar beutalot adni szerinte nem indokolt. Azért is kérdeztem, hogy EKG kimutatja e a komolyabb dolgokat ... Mert neki az elég ... Ránéz és kijelenti hogy semmi bajom sincsen. Pedig engem megnyugtatna egy ultrahang ... Meg a TSH érték is aggaszt, de persze szerinte ez is oké .... :\
2016. dec. 7. 15:16
szedtem*
2016. dec. 7. 15:13

olyan 15-20 perc után tuti hatnia kell :)

a frontinnal tényleg vigyázz nehéz lerakni...

én 1,5 évig szedett meg rexetint is az szorongás oldó.

De aztán gondoltam egyet és szépen lassan leraktam nagyon zombi voltam ezektől.

Én olyam szivesen segitének rajtad mert tudom min mész keresztül sőt szerintem nekem még rosszabb volt mert pszichiátrián is voltam ez miatt :(

Egyèbként nekem ráment a pánik a szivemre mert 2 billentyűm is szar már nem olyam vészes de rosszul zár az egyik :/

Én évente megnézetem szívultrahangon és ez megnyugtat :)

Kitartás !!!

Egyènkènt én is 26 vagyok :)

334. Gery025
2016. dec. 7. 10:41
Amugy a concor milyen gyorsan hat ? Bevettemvegyet reggel ...
333. Gery025 (válaszként erre: 332. - Rboy25)
2016. dec. 7. 09:06
Hát az nem semmi :( Nekem is volt règen egy durvább sérülésem, kb 10 éves lehettem, haverommal egy üres lerobbant házban szaladgáltunk, elestem, ès egy üveg szétvàgta a csuklom ... Spriccelt a vér, gyorsan bevittek a korházba ahol összevarták. Ez elèggè bennem maradt :D
332. rboy25 (válaszként erre: 329. - Gery025)
2016. dec. 7. 08:58

Nem nevetséges ez szerintem. Van olyan 2 méter magas, 150 kilós kigyúrt állat aki meglát egy picike pókot és azonnal lefehéredik, kiveri a víz és ájul is el. Ezek a dolgok nem szégyellnivalóak, nemtől, kortól, testmérettől függetlenek. :D

És igen, ez is kihozhatta az extrákat.

Nekem még pár éve volt egy munkahelyi balesetem, a kezemen sérültem meg de nagyon ronda volt. Kórházba is kerültem miatta mert azt hitték vérmérgezésem van. Lényeg a lényeg hogy nagyon ronda volt a kezem - mint egy felfújt gumikesztyű, tele ujjméretű hólyagokkal. Rá 1-2 évre már a másik munkahelyemen az egyik kollégám leöntötte az ujját savval és azonnal felhólyagosodott neki. Sajnáltam szegényt és emberileg is kötelességemnek éreztem hogy ottmaradjak mellette amíg hűti, mossa a kezét a hideg csap alatt. Persze amint megláttam azt a kis hólyagot (ami az én egykori állapotomhoz képest semmi nem volt) azonnal elkapott a szorongás, az émelygés az extrák pedig sorozatban jöttek.

A fogászat ugyanilyen nekem: bemegyek a váróba (lehet az SzTK vagy maszek, teljesen mindegy) megérzem azt a hülye szagot és már fehéredek.

Említettél még szédelgést is... képzeld, nálam is van ilyen. Többnyire délelőtt és este fordul elő. Nem tudom, lehet nem normális az alvási ciklusom... Reggel felkelek fél 6 körül, aztán bejövök dolgozni 8-ra. Délelőtt itt bent is szoktam szédelegni de csak akkor amikor nincs mit csinálnom és csak üldögélek. Ilyenkor rettenetesen el is szoktam álmosodni, gyakorlatilag ha szégyen, ha nem képes vagyok pár percre elaludni is. Ezt az unalomnak tulajdonítom, mert ha el vagyok foglalva nincsen ilyen problémám. Aztán hazaérek mondjuk 3-4 körülre, már hazafelé ásítozom. Miután hazaértem letusolok és lefekszem egy órára. Felkelek, aztán este olyan 9-10 körül jön megint a szédelgés. Ilyen bizonytalanságérzés szerű. Egyébként fél11-kor fekszem le.

De mégis igénylem a délutáni alvást. Ha nem alszom délután akkor este elálmosodom és kivörösödik a fejem meg a füleim és lüktet az agyam. Egyszer egy ilyen periódusban 150/90 volt a vérnyomásom is.

331. Gery025
2016. dec. 7. 08:11

Na jó reggelt mindenkinek!

Azthiszem elöre örültem sajnos :( Érdekes, hogy elalvás elött egy jó darabig feküdtem, akkor nem volt extra, amint lekapcsoltam a villanyt és indultam aludni, már jöttek is. Viszont próbáltam eröt venni magamon, és aludni, igy sikerült kisebb megszakitásokkal végre kb 7 órát aludnom ... ez mondjuk jól esett. Érdekes dolgot vettem észre hajnalban ... ha épp nem volt extra, akkor úgy vert a szivem, hogy 4-5 gyorsabb ütés, aztán hirtelen egy vagy kettö lassab, aztán megint 4-5gyorsabb ... eléggé beparáztam :(

330. Gery025 (válaszként erre: 329. - Gery025)
2016. dec. 6. 22:18
Pontositok, nem multhéten, mert már kedd van, hanem elötte héten szombaton :) Ez már a fáradtság jele :D
329. Gery025 (válaszként erre: 328. - Rboy25)
2016. dec. 6. 22:14
Köszönöm szépen, nagyon jó fejek vagytok, nagyon örülök hogy rábukkantam erre a forumra. :) Igen, olvastam az összes hozzászolást, láttam hogy sokan pánikolnak sajnos :( Tudom azt is hogy ez nem tesz jót, viszont mégis baromi ijesztö tud lenni egy ilyen roham. Emlitettem, hogy szokott lenni gyakran, viszont ilyen sürün és folyamatosan utoljára 6 éve volt, mikor kezdödött ez az egész. Az napokig tartott. Most ugy veszem észre jobb lett ... fekve sincs extra, pulzus kb 65-70. Remélem ma végre jol fogok aludni, mert totál kivagyok. 3 napja nem aludtam rendesen, csak pár orát, azt is baromi szarul :( Fáradt vagyok mint a fene, nemsoká ki is dölök szerintem :) Amugy közben gondolkodtam egy picit ... hogy mi hozhatta ezt a rohamot elö. Emlitette az orvos, hogy bármi elöhozhatja egy trauma vagy egy stresszes helyzet is akár. Eszembe jutott két eset is, az elsö, mikor magas volt a vérnyomásom. Totál ki voltam, nem ettem pár napig, betojtam, féltem mi lesz velem, ez Októberben volt. Aztán volt egy második eset is, remélem nem fogtok kinevetni :) Multhét szombaton sötétedés után jöttem haza. Bejöttem a lakásba, levettem a cipöm, mint egy robot, megszokottan, és mentem be a szobába ... aztán kb fél ora mulva elindultam kifelé a konyhába ... felkapcsolom a villanyt és mit látok ? Csupa csupa vér bejárati ajtó elött minden .... véres lábnyomok ... akkor láttam, hogy valahol valamikor beleléptem egy hatalmas vértócsába. Fel kellett takaritanom, itt volt a probléma. Totál bepánikoltam, az undort felváltotta a pánik, hogy mi lesz ha hozzáérek, vagy valahogy rámkerül, kitudja milyen beteg vér lehet ... tudom nevetséges, de akkor majdnem elájultam töle ... pedig nem vagyok olyan, aki rosszul lesz a vértöl, viszont ott és akkor más volt a helyzet ...mostmár utolag magam is mosolygok rajta azért egy picit. De hogy szavam ne felejtsem, akár ez is elö hozhatta ... vagy tévedek ?
328. rboy25 (válaszként erre: 322. - Gery025)
2016. dec. 6. 21:12

Szia!

Végigolvastam az egész beszélgetést meg a bemutatkozásod is. :)

Valóban nem szabad méregetni a vérnyomást és a pulzust sem jó dolog számlálni folyton.

Ha otthon 70 volt a pulzusod, simán lehet az orvosnál 93 vagy akármennyi, mert másodpercről másodpercre változik, teljesen normális. Például ha nyugodtan ülsz, és hirtelen direkt elkezdesz stresszes, felizgató dolgokra gondolni egy pillanat alatt felszalad. A vérnyomás is így változik, sőt, az egész vérkép is percről percre változó.

Ha szívbetegséged lenne, azt kimutatja az EKG akkor is, ha éppen nem jelentkezett közben semmi. :) Egy EKG-n rengeteg adat, szám szerepel, ezek mind mind kulcsfontosságúak az orvosnak aki vizsgál - ebből ki tud szűrni egy csomó dolgot.

Valószínűleg a betegség és az ebből jövő kórházi élmény "bevésődött" és szorongásba, szívtünetekbe ment át. A bétablokkoló mehet nyugodtan, semmi de semmi bajod nem lesz tőle. Legfeljebb csak szimplán nem használ, annál rosszabb nem történik, rászokni nem lehet.

A Frontinnal óvatosan, csak legvégső esetben - az nyugtató.

26 éves vagyok, 13 éves korom óta vannak extráim...

Valóban fel tudja erősíteni a gyomorégés is, ami hanyattfekve jön elő. Próbáld meg hanyattfekvés előtt szódabikarbónát vagy egyéb savlekötőt inni/enni, lehet segít az is és ártani nem árthat.

Plusz nyugalom, nem aggódni! :) Persze, tudom ezt annyira könnyű mondani meg ha eolvasod én is panaszkodom és fosok rendesen. :D De akkor sem szabad hogy a szorongás-pánik eluralkodjon.

Nekem még az szokott segíteni, hogyha fekvés közben előjön akkor keresek a halántékomon egy eret és arra teszem az ujjamat. Akkor érzem a pulzusomat, és azt is érzem hogy amikor extra van akkor is lüktet ott is és nincsen nagyobb szünet, nincs nagy baj. Ez megnyugtat valamennyire, plusz így próbálom az eremen keresztül a szívemet "megnyugtatni" és egyszercsak elalszom. :)

2016. dec. 6. 17:26

Kedves timon333.!

Teljesen igazad van. Jobb ha nem olvasunk össze mindent a gyógyszerekről. Mindenkinek más és más használ. Vérnyomást is csak annak kell mérni rendszeresen aki hipertóniàs, és csak kétszer egy nap.

Visszatérve a fekvő helyzetben jövő extràkra , szerintem a gyomor miatt van. Én rendszeresen szedem a savlekötőt. Az orvosom szetint az is okozhatja az extrákat.

326. Gery025 (válaszként erre: 325. - 8ed80e4016)
2016. dec. 6. 16:50
Köszi a tanácsokat ... neked is magasabb volt ? Illetve most mikor EKG-t csinált az orvos, pont nem volt egy extra sem, csak szapora volt a szivverésem ... de igy is ki tudta volna szürni ha komolyabb baj lenne ? :)
2016. dec. 6. 16:48

Szerintem tedd el a vérnyomásmérőt.

Mert nálam amikor elkezdődött a baj teljesen a "rabja"lettem egy nap vagy 50-szer megmértem a vérnyomásom volt hogy még éjjel is felkeltem ezért :D

Az én pulzusom 120 körül volt de gyógyszert nagyon helyre rakta most általában 70-90 között változó :)

És még tanácsolnám h betegtájékoztatót ne olvass és a neten se keress róla semmit mert ettől is pánikolhatsz !!!

Igyál citromfű teát az nyugtató hatású :)

324. Gery025 (válaszként erre: 323. - 8ed80e4016)
2016. dec. 6. 16:14
Egészen pontosan Concor COR 1,25 :) Azt mondta az orvos, hogy ez egy nagyon gyenge béta blokkoló, próbáljam ki szedjem 1 hétig, aztán majd vissza kell mennem ellenörzésre. Most megnéztem, érdekes, hogy ülve állva nem magas a pulzusom, olyan 75 körüli, de amint lefekszem egybol 95 körül, és extrázik ... ülve nem vagy nagyon nagyon ritkán ... :(
323. 8ed80e4016 (válaszként erre: 322. - Gery025)
2016. dec. 6. 15:56

Az 1.25 concort hogy érted ?

Én úgy tudom 5 mg és 10

mg kiszerelésben kapható :)

Én az 5 mg-os kiszerelésűt szedem már lassan 3 éve :)

És nekem nagyon sokat segített.

Volt egy időszak,amikor màr szinte nem aludtam az extràktól annyira a szivdobogásra koncentràltam.

De mióta szedem a concort màr alig-alig veszem észre az extrákat.

És hozzà teszem én is utálom a gyógyszereket fájdalomcsillapîtót is max. ha 3 szemet beveszek egy év alatt.

Szóval probáld meg a concort én csak ajánlani tudom :)

322. Gery025
2016. dec. 6. 14:32

Sziasztok Üdv mindenkinek :)

Nemrég találtam rá erre az oldalra, és nagyon megörültem :) Röviden és tömören megpróbálom leirni az én saját történetem, elöre is köszönöm ha végigolvasod ;) 2008-ban ( akkor 17 éves voltam ) egy iskolai rutinvizsgálaton magas vérnyomást mért a doki, ha jól emlékszem 170 körül volt a systolé. Akkor nem igazán foglalkoztam vele, megigértette velem a doki, hogy ennek mindenképp utánajárunk a háziorvosommal. Meg is tettem, akkor még gyerekorvoshoz jártam. Elküdött a doki szemfenék vizsgálatra, hasi és pajzsmirigy ultrahangra,vérvételre, meg voltam kardiológián is, ott több vizsgálat is volt, nem igazán emlékszem a részletekre, csak arra, hogy minden rendben volt, minimális eltérést sem találtak. A vérnyomásom is szépen helyreállt pár napon belül, igy el is felejtödött a dolog. Aztán jött a feketeleves. 2010-ben iskolából hazatérve fura dolgokat éreztem a melkasomban ... mintha belülröl ütné meg valami ... gyorsan megmértem a vérnyomásom, az rendben volt, viszont a pulzus 120!! Eléggé beparáztam, felhivtuk az orvost ( aki már nem gyermekorvos volt, átkerültem rendes felnött dokihoz) aki anyit mondott másnap suli után menjek be hozzá. Mondanom sem kell, másnap sem szünt a dolog, az extráktól ( akkor még nem tudtam hogy igy hivják öket ) alig tudtam elaludni. Igy mentem suliba, ott valahogy sikerült nem figyelni rá. Suli után irány az orvos, aki meghallgatott, majd EKG-t is csinált. Megnézte a papirt, majd enyit mondott : sinus tachycardia. Jol beparáztam, azt sem tudtam mi az. Annyit mondott, menjek haza, pihenjek, nyugodjak le, és ha nem szünik másnap menjek vissza. Nagyon be voltam tojva, szorongtam egész nap otthon, semmihez sem volt kedvem, alig ettem és ittam. Másnap sajnos nem szünt, pulzusom 140 irány vissza. Megint meghallgatta a doki a szivhangokat, ujabb EKG majd jött a bumm : gyere beviszlek a sürgösségire, mert valószinü hogy virusos fertözésed van, ami a szivre huzodott. Köpni nyelni nem tudtam az ijedtségtöl. Bevitt a saját kocsijával, próbált nyugtatni, hogy nem lesz probléma jo kezekbe kerülök. Bent egy dokinö fogadott, EKG-t raktam rám, de ez valami más féle volt, mert sokkal több vezeték lógott rajtam, a végtagjaimra is kerültek, illetve volt egy kijelzöje is amit figyel az orvos. Utána vért vett, meg mondta, hogy picit ki vagyok száradva, kapok infuziot. Lefeküdtem egy ágyra, bekötötték az infuziot, és kitoltak a folyosora, várni kellett a vérvétel eredményére. Cefetül éreztem magam ott a folyoson fekve, mindenki nézett, sajnálkoztak. Nagy nehezen letelt a várakozási idö, jött a doki mosolyogva, hogy nincs semmi baj a szivemmel, ez egy virusos fertözés. Pihenjek, igyak sok folyadékot. Megnyugodtam, hazamentem és pihentem. Szép lassan, fokozatosan csökkent a pulzusom, 3 nap mulva már helyre is jött, az extrák is megszüntek ... igaz nem teljesen, de csak elvétve volt 1-1 ami a sok 100 vagy 1000hez képest semmi volt. Még visszamentem az orvoshoz ellenörzésre, csinált ujabb EKG-t és megnyugtatott hogy minden oké. Aztán a nagy francokat. Jöttek szépen az extrák, mikor hogy, volt hogy sok, volt hogy csak egy két bedobbanást éreztem. Visszamentem kb 1 honap mulva, hogy kérem szépen itt valami nem stimmel, mert bedobbanások ugyanugy vannak. Ujabb EKG csak hogy lenyugodjak, meg egy kis fejmosás az orvostol hogy ez ilyen, mostmár ilyen marad, probáljak ne figyelni rá, és ne stresszeljek ( sajnos nagyon stresszes vagyok ). Megfogadtam hogy igy teszek. Ment is az élet szépen, voltak extrák, de nem törödtem velük, probáltam elterelni a figyelmem. Persze napközben könnyen ment, viszont este rosszabb volt a helyzet, mert fekve mindig jobban éreztem öket, bepánikoltam és alig tudtam aludni. Aztán valahogy lenyugodott a szivem, alig volt dobbanás. Elkezdtem gyurni, plusz elkényelmesedtem, sokat ültem a gép elött, és röpke 4-5 év alatt 70kg-ról 125kg-ra hiztam. Volt izom is benne, de inkább pocak és zsir. Sokat ettem, és nagy mennyiségeket, nem törödtem azokkal, akik figyelmeztettek, hogy nem lesz jó vége. Csak gyurtam zabáltam és henyéltem. Hozzáteszem folyamatosan méregettem a vérnyomásom, vettünk méröt, és sosem volt már magas, extrák is ritkán voltak, ezért teljesen megnyugodtam, hogy bajom nem lehet. Sosem dohányoztam, nem drogoztam, energiaitalt és kávét sem ittam soha.A cukros üditökröl is lemondtam több mint egy éve, csak ásványviz és csapviz. Mindig nap ettem zöldséget és gyümölcsöt is. Aztán kb 2 hoapja kezdtem magasabb vérnyomást mérni ... mindig csak a systolés érték volt magas kb 150-155 a diasztolés 65-75 között. Épp elhatároztam, hogy felkeresem az orvost, indultam is volna hozzá, amikor furcsa érzés jött rám. Amikor gyalogoltam olyan volt, mintha ringatoznék ... nem tudom hogy irjam le ... bizonytalan volt a léptem, és nyomást éreztem a fejem tetején és a tarkomnál. Egyböl tudtam, hogy vérnyomás miatt van. Mentem is az orvoshoz, aki 160/90-es értéket mért. Elküldött szemfenékre és vérvételre, mondta hogy jó lenne lefogyni legalább 20 kilót, vagy picit többet ( 183 magas vagyok ). Szemfenék negativ lett, vér eredmények is, viszont a TSH értékem 3,91 volt, amire az orvos azt mondta, picit emelkedett, de semmi probléma, majd fél év mulva ujab vérvételre megyek, Addig fogyozzak, ne gyurjak, inkább intenziven mozogjak, sétáljak sokat, kocogjak kerékpározzak. Megfogadtam a tanácsát, elkezdtem napi 2-3 orákat sétálni, fele annyit ettem mint elötte. Fogytam is szépen, most épp 110 vagyok. Örültem, megujultam. A vérnyomásom is kezdett helyre billenni. Aztán 3 napja, ahogy este feküdtem az ágyban, elkezdtek jönni az extrák. Szépen egymás után. Nagy nehezen elaludtam, viszont hajnali 3 kor felébredtem, és már nem tudtam elaludni tölük. ültem az ágyam szélén reggel 8 oráig mint egy bugyuta, és teljesen bepánikoltam. Másnap sprinteltem az orvoshoz. Pulzusom nála 98 volt, ami érdekes, mert itthon 70 körül mértem, csak épp minden 3. ütés extra volt, vagy kihagyott. Csinált megint EKG-t majd leült velem szemben és kioktatott. Azt mondta ez nálam pszichés dolog, látja rajtam hogy mennyire görcsös vagyok, azonnal pánikolok, stresszes vagyok, ami amugy teljesen igaz. Irt fel 1,25ös Concort és 0,25ös frontilt, hogy ha ugy érzem nagyon bestresszelek, akkor egy felet vegyek be belöle, de csak ésszel és mértékkel, csak ha nagyon muszáj, illetve kezdjem el szedni a Concort. Hazajöttem, probáltam lenyugodni, viszont az elvás nagyon nehezen ment. Majndnem minden ütés mellé ment, nagyon zavart. Csak ugy tudtam elaludni, hogy kitámasztottam a hátam, és ilyen félig ülö félig fekvö helyzetben annyira nem volt sürü az extra. Inkább akkor ha teljesen vizszintbe kerültem. Alig aludtam valamit, csak pár orácskát, viszont reggel felé ugy éreztem, csökkennek az extrák, lassul a pulzus. Nem vettem be a Concort, irtozom a gyógyszerektöl, ugy gondoltam várok még egy napot. Most épp 70 körül van a pulzus, extra alig alig, inkább hirtelen mozgásra. Reménykedek, hogy este már tudok aludni ...

321. türelmes (válaszként erre: 320. - Rboy25)
2016. dec. 6. 13:53

Hát mostanában elég gyakran "túldolgozik"a szivem. Ilyenkor fel kell pörögnöm munkaügyileg. Nekiállok valamilyen fizikai munkának. Elég ha csak a konyhában tevékenykedek. Kimegyek az udvarra a kertbe, söprögetek,leveleket szedek össze.(az almafàkról a napokban hullot le a maradék levél)Az a lényeg, hogy ne üljek vagy feküdjek.

Tényleg nekem csak a mozgás tesz jót. Talán tényleg elmulik vagy eltereli a figyelmet a szivemről. Nem tudom,hogy Te milyen munkát végzel csak azt tudom nekem a 35 év irodai munka ártott. Nem volt álló képességem. Mindig azt néztem hol ülhetek le. Ennek most már vége. Párom kivett a munkàból négy éve mióta beteg lettem.(az első pit.fib) Tavasztól őszig kerti munka ami nagyon jót tesz meg örömet is szerez. No meg a heti rendszeres úszás. Minden alkalommal egy km. úszok le.

Orvosom szerint nem állok rosszul szivügyileg. Kombinált aorta vitium a diagnózis és ehhez társult a pitv.fib-o.

Úgy vettem észre, hogy az időjárásvàltozás eléggé megtudja viselni az extrákkal élőket. Gyógymod az nincs csak tüneti kezelés. Még az ablácio sem gyógyit meg. Tüneteket kezel, csökkent.

Úgy mint nálam.

320. rboy25
2016. dec. 6. 10:05

Sziasztok! :)

Mi újság veletek? Utánaérdeklődtem ennek az RonT cuccnak, az orvos dönti el hogy ez mit jelent, nem a holter jelentés. Úgyhogy no para, ha orvos szerint semmi akkor tényleg semmi.

Egyébként borzalmasan vagyok. :(

Főleg esténként szenvedek az extráktól, meg lefekvéskor. Alig tudok/alig merek elaludni, annyira rossz. Minden harmadik/ötödik ütés mellémegy, akkor pár perc nyugi, majd megint. Ha már egy jön, akkor jön a többi is. Komolyan tnap este azt hittem hogy ki fog akadni a szívem... a párom meg alszik mellettem és most keltsem fel?! Legalább ő hadd aludjon nyugodtan. Reggel amikor felkelek, akkor is még érzem majd szűnik.

Nem használ ennek már se gyógyszer, se orvosi negatív leletek, semmi... ez örökre így fog maradni, majd pár hónap után elkopik aztán megint előjön. Bele kell hogy törődjek - csak elég nehéz, szeretnék normális életet!

319. rboy25 (válaszként erre: 261. - E5f70b7ed6)
2016. dec. 1. 18:38

Magadtól sehonnan...

Ha EKG közben jön akkor az orvos azonnal megmondja hogy kamrai vagy pitvari-e. A Holter is ugyanezt elmondja.

Nekem személy szerint van ilyen is-olyan is. :D Minden embernek van, mindkét féle csak valaki meg sem érzi őket, mi pedig minden rezdülést érzünk. Teljesen normális mind a két forma jelenléte.

318. rboy25 (válaszként erre: 317. - E5f70b7ed6)
2016. dec. 1. 17:48

Neked is találtak illetve kihozott ilyet a holter?

Egyébként beleástam magam a témába, de csak azt tudom elmondani amit az internet/orvosi tanulmányok írnak.

Az EKG úgy néz ki, hogy van felfelé egy kis púp, ez a P-hullám, aztán jön egy picike le (Q) egy nagyobb fel (R) majd egy nagy le (S) és utána van egy laposabb, a P-hez hasonló ez a T. Ha beírod google képekbe hogy EKG, ki fogja adni ezt az ábrát és érteni fogod hogy ez mi.

Az R a T-n (vagy más néven R on T) azt jelenti, hogy az extra korán érkezik, és az extra R hullámja a T-hullám helyére esik. Ezt a részt, ahová ez az extra esik, ezt hívják sebezhető (vulnerábilis) periódusnak. Tehát az R on T azt jelenti, hogy az extra a sebezhető periódusra esik. A sebezhető periódusban a vezetőrostok (amik a szív ingerületét vezetik) másmilyen módon vezetnek és ha ilyenkor jön egy extra az veszélyes ritmuszavart válthat ki (kamrai tachikardia, kamrafibrilláció). Ezért nevezik sebezhető periódusnak.

Ez a periódus azonban egészséges szíven nagyon rövid és a rostok vezetése is pont olyan, hogy nagyon-nagyon picike az esélye annak hogy egy ilyenkor jövő extra "bezavarjon".

Egy beteg szívnél (fizikailag, szervileg beteg szívnél, infarktusnál) már más a helyzet.

No, lényegében ezt jelenti az R on T. Viszont ezt egy gép írta ki, magától... egy önműködő masina, ami csak "értékeli" besorolja azt amit éppen látott. Ezért nézi meg a jelentést az orvos is, ezeket mindig alaposan átpásztázza és ő maga már tudni fogja azt hogy ez most akkor egyáltalán az-e, ami.

Nem értek hozzá, de szerintem még az is lehet hogy nem is R on T amit a gép annak ír, hanem csak valamit annak érzékel, mert közel áll hozzá vagy mittudomén. Ezért kell az orvosnak hinni, és nem a holter jelentését böngészni.

De jó okos vagyok... XDDD Itt osztom az észt hogy "tessék hinni az orvosnak" közben meg én magam is beleestem ebbe. :S Csak az ember ilyen... kapsz egy tök részletes információkban gazdag papírköteget, persze hogy megnézegeted. :D Csak az az infó, amit egy ilyen ketyere kiír, gyakorlatilag használhatatlan mert nem vagyunk orvosok. :D

317. e5f70b7ed6 (válaszként erre: 312. - Rboy25)
2016. dec. 1. 16:26
Szia! Mi is ez a R on T???
316. rboy25 (válaszként erre: 315. - Coreyhaim)
2016. dec. 1. 12:17

Lehet hogy a másik meleg helyen is volt, csak ott nem érezted. Erre jó példa, hogy nekem most volt holterem, 190 kamrai és 780 (!!) pitvari extrám volt, a naplóba pedig egyetlen panaszt sem írtam, mert nem is volt. :D Meg voltam győződve arról hogy "na, most biztos egyetlen extra sem lesz rajta, legfeljebb éjszaka.." de nem, nappal is volt, sőt nappal volt a több.

Mondtam is csalódottan az orvosomnak, hogy most tuti minden rendben lesz mert jól voltam bezzeg amikor érzem hogy kihagy na akkor tuti találna valami halálosat. :D Erre azt mondta hogy nyugodjak meg, higgyem el hogy nem hagy ki.

Sajnos nekem is ha előjön, hónapokig tart. Aztán kijövök belőle, visszaépítem a bizalmamat a testemmel szemben és jön valami feszkó... pár napra rá, amikor a stressz már rég megszűnt, kezdi a szívem a műsort. És akkor újraindul a kör. :(

Érdekes, amikor (lassan már 6 éve) megismertem életem párját, egy teljes éven keresztül egyetlen extrát sem éreztem. Az ég világon semmilyen szívpanaszom nem volt. Azt hittem végleg elmúlt - de nem, szerintem ez sosem fog elmúlni. Magát az okot kellene megszüntetni, mivel szívbetegség nincsen a háttérben.

315. coreyhaim (válaszként erre: 314. - Rboy25)
2016. dec. 1. 10:11
én nem tudom igy kivédeni ugyanis ez egy mp alatt történik..sajnos nekem nem megy....a meleget pedig ahogy irtam nem értem, ,mert ott sokkal melegebb volt, mégsem volt legalabbis nem emlekszem.. persze a stressz is nagyon rosszabbít rajta.. az meg nekem van dögivel.en inkabb ugy fogalmazok, nalam ez ugy van, ha elöjön,akkor tart hónapokig sajnos , aztan magatól elmulik...........
314. rboy25 (válaszként erre: 313. - Coreyhaim)
2016. dec. 1. 09:55

Persze hogy vegetatív... azért nem találnak semmit (hálistennek). :)

Személy szerint a bolygóidegemet okolom, mert szabályosan érzem az extra "előjelét" és ha megérzem, képes vagyok elkerülni is. Nyak-váll-mellkas felé megy valami, és a mellkasomban ér véget az "ingerület" egy apró lüktetés-kellemetlen érzés formájában. Sajnos nem tudom normálisan leírni, ezt érezni kell. Ha elcsípem ezt az érzés és nagy levegőt veszek, behúzom a hasam akkor nem lesz belőle szívdobbanás.

Annyira fel vagyok készülve erre tudat alatt, hogy valahányszor jön az érzés már ösztönös a légvétel, hasbehúzás. Csak ha váratlanul jön akkor nem tudom leállítani. De van olyan is, amikor nincsen ilyen érzésem hanem csak simán jön.

Ez a brutál meleg ami mostanság van egészségeset/beteget egyaránt kikészít, teljesen normális szerintem hogy szívdobogásod van. Az a csoda ha valaki nem lesz rosszul ezekben az őrült kánikulákban!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook