Életmódváltással a cél heti fél-1 kg mínusz. Tarts velem! (beszélgetés)
Csak megszólalok.
A ketogént ajánlották. Ez komolyan jó hír, hogy egy doki javasolta. Azt éppen az epilesziásoknak találta fel egy amerikai doktornő. 90%-ban hatásos, ami nem kevés.
Kívánom, hogy a kicsi lány gyógyuljon meg!!!!
(két - három év ketogén után, már normál étrendnél is megszűnnek a rohamok általában)
Milyen receptek vannak tele maglisztekkel???
Valószínűleg a süti receptek. De normális paleos jó ha kéthavonta csinál egy olyat.
"Szerintem senki sem hiszi azt, hogy nála van a bölcsek köve."
"De hiába, nagy az ellenállás."
Miben van ez a nagy ellenállás, hogy erőnek erejével nem akarunk áttérni a paleóra? S akkor mi van, nem lesz a Mennyben helye a paleósnak ha nem győzi meg az egész téves úton járó embert, hogy ne egyen ennyi szemetet?
Más terheit nem kell magunkon viselni, addig amíg bárki elmondja az ő sikertörténetét nincs semmi gond, nincs vita sem. Örüljön annak, hogy egészséges és kész, történet lezárva, közreadta a történetet aki akarja kipróbálja, aki meg nem az nem.
A kicsi keresztlányom januárban lesz 3 éves, krónikus epilepsziás, kórházról-kórházra járnak, most hallottam a barátnőmtől, hogy diéta is jár vele, kicsit utánaolvastam a dolognak és láttam, hogy a ketogént ajánlják. Ilyen helyzetben én is kipróbálnék mindent, sőt annyira sajnálom szegény kislányt, hogy a szívem szakad meg. Hálistennek a családom egészséges, nincs egy allergiás sincs a családban, semmilyen egészségügyi panaszunk nincs nem látom értelmét miért kellene nekem paleozni. Itt halkan jegyzem meg, hogy a paleo alapja nem nagyon tér el az egészséges táplálkozástól, sőt én évente kétszer-háromszor eszek sütit, tehát még a paleot is túlteljesítem ezzel.
Írtátok, hogy nem kötelező magliszteket venni, de a paleo receptek tele vannak velük, ezt nagyon nem értem....
Szia LauraK, üdv köztünk!:)
Gyere és mesélj, mennyit szeretnél fogyni, mit szeretnél elérni!:)
Sziasztok!:)
Én ma reggel zabpelyhet ettem reszelt almával, tízóraira zabpelyhes kekszet (jesszus, ennyi zabpelyhet eszem? Nem direkt volt, csak így jött ki a lépés) ebéfre borsófőzelék sült malac husival, vacsira pedig egy kis krumplis tarhonya lesz.
Talán most már rendbe jön a hasam, és tudok majd rendesen enni. Eddig napi 500-600Kcal-t ettem, és nagyon kevés volt, én is éreztem, hogy alig van energiám, gondolkodni alig tudtam. Tegnap meg is jegyezte párom, hogy máskor mindig segítek neki vacsit csinálni, most meg csak úgy leültem. Nem volt erőm egyszerűen. A hetet igyekszem úgy tölteni, hogy eszem ami jól esik, de óvatosan kel véghez vinnem a dolgot. Szerintem most a szervezetem tartalék üzzemmódra kapcsolt, ergo semmi fogyás a kevés Kcal ellenére, viszont ha meg elkezdek enni, azt meg extra módon elraktározza. Szóval majd most figyelnem kell, és csak okosan a dolgokkal:)
Ti holnap dolgoztok? Én sajna igen, nincs is pénteki hangulatom, nagyon egyformák a napok nekem a héten. De hátha holnap azért előbb haza mehetünk:)
Hát sziasztok!
Eddig csak olvasgattalak benneteket. Gondoltam majd csatlakozom. Csakhogy én nem tudok és nem is akarok ilyen tudományos lenni.
Persze igyekszem tájékozódni, sok könyvet olvastam a témában mint ahogy szerintem sokan közülünk. Vannak érvelések a amik hatnak rám s megfogadom, beiktatom az életmódomba, s vannak amiket nem bír bevenni a gyomrom, elutasítom. Az a jó, hogy mi magunk dönthetjük el, hogy mit csinálunk, mit követünk s mit nem.
Szép napot! Finom ételeket! És kellemes mozgást!
Mert ez az egyik oldal csak.
Elhiszem, hogy sokaknak használ a paleo, de nem mindenkinek, ezt viszont közelről láttam.
Ismerős csaj fiatalkora óta Crohn beteg. Tartotta az előírt diétát, nem rosszabbodott sokáig, kipróbált mindent, jelentős javulás sem volt. Hol jobban volt, hol kevésbé.
Kipróbálta a paleot, csinálta kb. egy évig, az eredmény ugyanaz: hol jobban volt, hol nem. Ráadásul biogazdálkodással foglalkoznak, így megteheti, hogy nem a bolti sz.art eszi.
Ami úgy néz ki, segített neki: talált egy könyvet, amiben egy Crohn beteg nő írja le a saját tapasztalatait.
Évekig naplózta, mit evett, annak milyen hatása volt rá. A csaj is elkezdte, eddig úgy néz ki, ez válik be legjobban.
A másik: a legtöbb paleos nem régen csinálja, így a hosszabb távú hatásairól nem nagyon van tapasztalat. 3-4-5 év még nem hosszú táv szerintem.
Szerintem senki sem hiszi azt, hogy nála van a bölcsek köve. Nem paleosként azért inspirálnak ezek a történetek: [link]
Szerintem nagyon meggyőző, hogyan születtek meddőnek vélt pároknak gyerekei a paleora való áttérés után, hogyan javul a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a PCOS, IR, pajzsmirigy alulműködés, endometriózis, candida, Crohn betegség, reflux, allergia stb. Aki ilyet olvas, tapasztal, ne adj Isten, az nyilván szeretné, ha mások is megtapasztalnák jótékony hatását. Szerintem ez az oka, hogy hallatják a hangjukat. De hiába, nagy az ellenállás.
Én is ezt mondtam. Egy ideig tart. Ennyi. Vagy le sem fogynak, vagy jojóznak. És az ezredik módszerre is azt mondják: ez nem jó nekem!
Hát nem is lesz, két hét alatt semmi nem lesz jó.
Az épp érdekes, hogy ketten vitázunk, hisz Te nem próbáltál meggyőzni sem. Felvilágosítottatok, hogy rosszul tudom, habár a paleó a paleolitikumról kapta a nevét - ezt speciel ismerem történelem tanárként - nem ez a lényeg, hanem a ma élő törzsektől átvett szakértelem....
Neked az használ, sok másnak is a paleó az út, én ha jól emlékszek egyszer se kérdőjeleztem meg, csak annyit kértem, hogy majd akkor mondjátok, hogy tévedtem amikor megtorpantam és azt mondom, hogy ez a fránya életmódváltásom tévedés volt, s.o.s. segítsetek.... de ha az ember nem kér tanácsot elég kellemetlen ha erőltetik. Most időm sincs visszaidézgetni, hogy kinél hol jelenik meg, hogy milyen "k.ki" kaját eszünk mi téves életmódváltók... Nagyon sok tisztázatlan kérdés van az emberek fejében, én inkább a fogyókúrázókat félteném, meg azokat akik az életmódváltást úgy értelmezik, hogy az csak egy ideig tart, aztán "mikor kezdesz normálisan étkezni" korszak jön.
Hát most erre mit írjak?
Még mindig elbeszélünk egymás mellett.
Azt hiszem én is elhagyom - e helyet, és majd szépen behal, mint mindegyik fogyásos fórum. És sajnos nem azért, mert mindenki elérte a célját. Nem rosszindulatból mondom. Csak mondom. Pedig egyszer már megfogadtam, hogy nem jövök ilyen fórumra :D de úgy látom jobb is lett volna :D
És senki nem mondta, hogy ez az egyetlen igaz út. És tök mindegy mióta van. Az embernek csak egy élete van. De legalábbis csak egy ebben a testben.
Pont mindegy, ha egy ezeréves módszer nem használ, és használ az ami csak pár éve van. Mondjuk.....érdekes az érvelésed, mert eddig az volt a baj, hogy túl régi mondhatnám ősi a módszer, most meg az, hogy túl új :DDDD
Elbeszélgetünk egymás mellett: nem az a baj, hogy bárki elmondja, hogy én paleós vagyok, én glutén mentesen étkezek, én ch csökkentett diétát követek, hanem amikor a másikot kioktatjuk, hogy tudod a glutén gyilkos, a ch mumus. Az első lépés, hogy rájöttünk, hogy a fehér liszt és cukor öl, a következő ismét egy kis lépés lesz az emberiségnek, aki viszont nagyot tud és akar ugrani és egyből pl. paleóra vált az tegye, ezzel sincs semmi gond. Egy kis félreértés van: az életmódváltás a nagytöbbség számára nem a paleót jelenti, az egy magasabb fokozat ha úgy tetszik.
Engem az zavar, hogy elmenekül a fórum indító, elmegy az akivel a fórum kezdeményező beszélgetett, s lelép mindenki aki nem kíváncsi a vitára, közben meg senki nem lesz attól paleós mert itt vita folyik. Most már olyan nagy az információ áradat, hogy aki ezt a fajta életmódot akarja megismerni megtalálja a közösséget. Itt is van néhány paleós fórum (s most bevallom, hogy benéztem oda is, írni nem írtam, mert úgy éreztem, hogy semmi keresnivalóm nincs, érdemben nem tudok hozzászólni).
Amit meg a gluténról írtam én is sarkítok néha ha már úgy érzem, hogy észérvekkel nem tudom elmagyarázni, hogy az én utam az enyém, az ő újta az övé, s jól elférünk egymás mellett ezen a planétán. A paleós hozzáállásban van egy olyan rész ami kifejezetten ellenszenves: miért gondolja bárki is, hogy attól, hogy úgy él ahogy él az ő véleménye, tudása többet számít egy beszélgetésben a másikénál? Az jön le nekünk laikusoknak, hogy a paleósoknál van a bölcsek köve amit mi fel se bírunk fogni, nemhogy elérjük. Viszonylag új ez az irány, 1975-től még nem telt el olyan sok idő, hogy bizton ki merjük jelenteni, hogy ez az egyetlen igaz táplálkozási út....
Addig, míg én többnyire a diétát támadtam, mások engem mint embert, s lettem lelki beteg, sérült, gonosz, aljas... a lista végtelen. Mondja ezt olyan, aki harmóniában él önmagával, kiegyensúlyozott, szép belül. Ja. Ez egy.
Kettő: nem kell elmondani, hogy ne győzködjük az embereket, mivel mindenkinek van magához való esze, hogy eldöntse, mit csinál.
Három: ha kérdezek valamit más diétákról, akkor tessék válaszolni, alátámasztani, nem duzzogva lelépni, mint az oviban. Lehet azt is mondani, hogy nézd, Mazsinka, a 90 napos azért olyan fantasztikusan egészséges, mert... és itt jönnének az érvek. Az nem megy, csak a besértődés.
Mellesleg ha nekem valaki olyat mond, hogy figyelj, van ez az életmód, xy, ilyen-olyan jó, akkor támadás előtt inkább utánanézek, hogy tetszik, nem tetszik, eszik-e vagy isszák. És lehet, hogy azt mondom, hé, ebben van valami...
Legutolsó sorban pedig ez egy nyilvános fórum, ahová mindenki azt ír, amit akar, és ha elmegy egy irányba, akkor elmegy, kit érdekel?
A vita jó dolog. Itt inkább veszekedés volt.
Abban viszont volt igazság, ha már módszereket kérdezett itt mindenki, akkor bezony abban lesz olyan is, ami gluténellenes.
Ha ez baj, akkor legközelebb bele kell tenni a fórumcímbe, hogy
Életmódváltással a cél heti fél-1kg mínusz. Tarts velem....kivéve ha paleos vagy, vagy GAPS-os, vagy csak egyszerűen nem eszel glutént!
Mert így korrekt lenne. És tuti az orrom nem dugnám arra a fórumra.
Nem akarok én senkire ráerőltetni semmit. De azt is elvárom, hogy ne akarjon más se engem meggyőzni, hogy márpedig az jó.
Abban igazad van, hogy mindenkinek a saját döntése. Az enyém is az. És én tényleg simán leírtam, hogy én hogy csináltam. És mégis azt lett belőle, hogy hülyeség.
Amivel pedig kezdted, ahhoz csak annyit. Nem fog kihalni az emberi faj a gluténtól. Tudniillik amit okoz, az nem befolyásolj a szaporodást. A nagytöbbségnek akkor okoz már betegséget, amikor ezen túl van. Kivéve a "pecheseket" akikből viszont vitathatatlanul egyre több van, és villámgyorsan növekszik a számuk. Lásd kimutatottan gluténérzékenyek, Crohn-betegek-és már autoimmun bélbetegek..etc.
Okoz viszont olyan bajokat, hogy 40 év felett, vagy akár már hamarabb, az életminőség a béka segge alatt lesz. És ez a nagyon nem mindegy. Tudom. Mert én is ezért váltottam. Nem a súly miatt.
A történelem folyamán mindig az erősek túléltek, a gyengék kihaltak. Ha én glutént akarok enni majd évszázadok múlva kihal a fajtám, vagy valamelyik utódom rájön, hogy csak paleóval lehet túlélni, nem kell erőltetni. Jelenleg csak a fórumot öltük ki ezzel a vitával, ami sajnos még mindig inkább hitvitának látszik, mint egyébnek.
Valószínű ha lenne valamilyen betegségem akkor megpróbálnék mindent megtenni az egészségem érdekében, így hogy nincs, igyekszek egészségesebben táplálkozni, nekem egyelőre még belefér a t.k. liszttel sütött saját kenyerem, a tej és származékai, ahogy a zöldséget is a piacról veszem... Néha zsörtölődök a torna ellen is, aztán új lelkesedéssel nekiveselkedek. Jelenleg -20 kg-nál járok, még kb 6-tól akarok megszabadulni. Mivel én jelen pillanatban úgy érzem, hogy jó uton haladok maradok ezen az uton, aztán ha bármikor változtatni akarok azt is megteszem. Ez szintén az én döntésem lesz.