Egri borok (beszélgetés)
Sziasztok!
Hó végén megyünk Egerbe, természetesen hazafelé hozunk egy kis bort :)
Melyik pincébe menjünk? :)
imádom a roséját :)
zseniális.. nyamm!
Ön is szereti a finom borokat és a jó hangulatot?
Irány a Szépasszonyvölgy!
Nem tudja mit csinálna szívesen egy egri séta után? Kóstolja meg Eger híres borait, várja Önt is a Szépasszony-völgy!
Hasonló mondatokkal csábítják a turistákat Egerbe egy jó kis bor kóstolásra. Egy hétvégét töltöttünk a családdal Egerben. Ellátogattunk az egri borvidék leghíresebb helyére, a Szépasszony-völgybe, ahol a boros pincék mindig szívesen látják egy pohár finom borra. Megkóstoltuk többféle bort, és az elvitelre az egri leányka mellett döntöttünk. A szálláson meg is ittuk, de sajnálattal azt tapasztaltuk, hogy vízzel hígított bort vettünk.
Egy kis érdekesség:
Eger környékén a török időkig errefelé csak fehérszőlő termett, az ottománok elől menekülő rácok hozták magukkal a vörösbort adó fajtákat (pl kadarka) és a szükséges technológiát (héjon erjesztés). A filoxéra Egerben 1886-ban jelent meg, és szinte teljesen kipusztította az ültetvényeket. A kékszőlő fajták zöme a vész utáni újratelepítések során került a borvidékre. A rendszerváltás előtti évtizedek sajnos Egerben is az alacsony szakmai színvonalú nagyüzemi szőlőtermelésről, és a nagy mennyiségben, rossz minőségben előállított asztali borokról szóltak. Ez a tendencia azonban az elmúlt néhány évben szerencsére állítólag megfordult, a gombamód szaporodó, minőségorientált, folyamatosan kísérletező és a világra nyitott családi pincészeteknek és a Magyarországon szinte egyedülálló borvidéki összefogásnak köszönhetően Eger mára az egyik legizgalmasabb és legsokszínűbb boros régiónkká vált.
Úgy tűnik még mindig vannak rossz minőségű bort előállító és árusító pincék.