Drága élelmiszerek (beszélgetés)
Dehogy muszáj! Remélem senki nem talál el ilyet! Az lesz majd a baj ha kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk a vége felé, és minden vackot megetetnek majd velünk.
Nem tudom olvastad-e már, a hajdinát nem teljesen úgy csíráztatjuk mint mondjuk a retek magot.
Nekem most ázik egy reggelinek való adag. Ez nem lesz csírás, mert reggel meg akarom enni hajdinakása formájában mert ez most nagyon érdekel.
Különös hogy évek óta nézegetem ezeket a recepteket, de van ami csak most kelti fel az érdeklődésemet. Elképzelhető hogy először nem vagyunk valamire érettek utána meg igen? 😀
Nézd csak itt kicsit lentebb görgetve a sós-fűszeres pálcikákat:
[link] Egy mártogatós kencével milyen finom lehet már!
Most arra is készülök hogy fiam költözésével megváltozik az életvitelem is kicsit tavasztól. Másakat főzök, és kb. fele ennyit se. Szeretem én a főtt ételt, de egyre jobban szem előtt tartom hogy a nyers étel az életet, míg a főtt, halott étel az elmúlást táplálja. Na meg nyerset is lehet olyat összedobni, hogy a király is megnyalja utána a 10 ujját.😀
Gittának szuper receptjei vannak ! :) Még nem csíráztattam hajdinát, de megjött a kedvem. Most épp a lilaretek csírát, a brokkolicsírát és a búzacsírát ( vagyis a kicsírázott búzát) tesszük a főételre vagy a szendvicsre. Imádok magokat csíráztatni ! :) Napi 2X átöblítem az üveget és kész.A nyers növényi élelmiszerekben rengeteg vitamin, klorofill (zöld levelekben) és enzim van, ami a főtt ételekben nincs.
Majd akkor hiszem el, hogy muszáj főzni, ha a macska megfőzi az egeret, mielőtt megeszi ! :)
Na most nem teljesen arról lesz szó hogy mit kéne venni mert olcsó. Ezért a lentebbi linken találkozunk nem a legolcsóbb, de azért olcsó ételekkel is. Élő ételekkel. Mert ebben a drága világban, szerintem vagyunk úgy páran hogy inkább költünk most az egészségünkre, mint később a betegségünkre. [link]
Azért mutatom, mert éppen itt szemezgetek az életet támogató mennyei ételek között. Hátha érdekel mást is.
Halihó Liliom! Te nagyon egészségtudatos vagy, remélem ide látsz!
A kékes amire gondolsz, az eláztatott gálic, és meszet tettünk hozzá.
Fagyasztóban van dobozolva a félig megaszalt füge. Azért nem frissen fagyasztom, mert kiolvasztás után lottyadt és víz ízű lenne. Így pedig nagyon-nagyon finom.
Kissé jobban megaszalva is készítettem amit nem fagyasztottam le, de nem tudom meddig állna el mert 1 hónap alatt elfogyott.
Datolyaszilvát most aszaltam először. Azt rendesen. Kamrában polcon várakoznak dátumozva az aszalás idejével. Kísérlet, remélem sokáig bírja. Az aszalvány 12kg lett. Boltban a frissnek darabja 2-300ft körül van. Nem tudnám megvenni.
Ha van aszalód, azzal sok finomságot tudnál készíteni. Én éppen most csíráztatott hajdinát szárítottam benne.😀
Olyasmivel ami feltétlen vegyszeres védelmet igényel mint a keresztesvirágúak, én se foglalkozom. Csak azt ültetek ami megvan növényvédelem nélkül. A kertem rovarbarát, ezért ha felbukkan kártevő, megjelenik annak ellensége is. A kisebb kártételek meg nem zavarnak.😀
Van ami lisztharmatos lesz, de attól még jó termést ad. Nem kapálok, esetleg tavasszal itt-ott ahol éppen kél valami. Ezzel is a kert rovarbarát jellegéhez járulok hozzá.😀
Szerintem a cikk nem azt írta hogy a felsorolt tényezők miatt alakul ki a betegség, hanem hogy hozzájárul, megemeli a kockázatot. Azokon kívül szerintem is annyira összetett a dolog, hogy az se tudhat mindent aki direkt ezzel foglalkozik. Különben már meglenne az ellenszere is.😀
Szerintem a lényeg, hogy az okos ember nem dugja a fejét a homokba, és minden tőle telhetőt megtesz az egészsége érdekében. Én legalábbis ezen vagyok.
Néha nézem ezt a "hogy is készül" műsort valamelyik csatornán. Hát elgondolkodom, hogy annyi paradicsom, sajt, eper, meggy vagy éppen mi készül a világon nincs amit a gyártók ilyen cimszó alatt felhasználnak. Nyilván mesterséges anyagokkal dúsitanak minden élelmiszert.
Emlékszem jó pár éve azzal volt tele a média, hogy ne együnk vajat csak margarint. Most meg a forditottjára lelkesitenek:) Mindenben van már valami egészségtelen összetevő. Amit öregnagyszüleink megtermesztettek a kertben talán az volt rendben, de ott meg ott volt a permetező szer. Ha meg nem permetezed lehet, hogy megeszik a kártevők. A fene sem tudja, de enni kell.
További ajánlott fórumok:
- Ti mennyit költötök csak élelmiszerre egy hónapban? Mi fér bele ebbe a keretbe?
- Tele vannak ehető rovarokkal a magyar élelmiszerek.
- Mennyit költötök egy hónapban élelmiszerre?
- Reformkonyha - élelmiszerek, receptek, praktikák
- Ha a súlyoddal megegyező kiló egyfajta élelmiszert/nasit kaphatnál, ezt választanád :
- Mi az az élelmiszer ami biztos, hogy megtalálható a konyhádban? (nem fűszer)