Diploma - igen vagy nem? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Diploma - igen vagy nem?
Sziasztok!
A cikk címét olvasva tartalmasabb eszmefuttatásra számítottam, hogy őszinte legyek. Nekem ebből csak az jött le, hogy jó buli volt és jó közösség.
a vélemémenyem már biztos elhangzott (nem olvastam el a hozzászólásokat): a tömegdiplomák helyett több jó szakemberre lenne szükség
Egyetértek azzal, hogy sajnos a diploma egyre inkábbkezdi elveszíteni az értékét és erről legalább annyira tehet az oktatás, mint maguk a hallgatók. Az oktatás "sláger szakmákat" generál, hogy fenn tudja tartani saját magát, de persze a munkaerő piacnak fele ennyi "szakemberre" van szüksége. A szakmunka kezd eltűnni, a diplomásoknak (TISZTELET A KIVÉTELNEK) büdös a kétkezi munka és ez az orzág többek közöttazért is tart ott, ahol tart, mert nem tudjuk rendesen működtetni a gazdasági gépezetet.
És mindezt úgy mondom, hogy magam is diplomás vagyok. Természetvédelmi mérnökként végeztem alapszakon,mivel nem tudtam szakmámban elhelyezkedni, eért tovább mentem mesterképzésre, deígy utólag azt érzem, hogy egyedül a papír miatt fogom megcsinálni, mert az oktatás színvonalát inkább nem minősítem. Folyamatosan keresek munkát, BÁRMIT csak fizessenek érte, hogy végre 25 évesen el tudjam kezdeni a saját életem és ne a szüleim nyakán éljek. Abban a pillanatban, amint felvesznek valahova dolgozni, átkérem magam levelezőre és úgy fogom befejezni az iskolát, mert őszintén megvallva időpocsékolásnak tartom. Az egyetlen pozitívum a kutatómunkám, amit fel tudok sorolni.
Munkaerőpiaccal pedig az a baj, hogy van amihez túlképzett vagyok diplomásként (plusz 2 nyelvvizsga - abból egy felsőfok, valamint fél év külföldi egyetem), van amihez pedig alulképzett vagyok, mert csak alapszakos diplomám van. Ilyenkor szokott megfordulni a fejemben, hogy bár szakmát tanultam volna lehet, hogy előbbre tartanék, ugyanis diplomával észt,intelligenciát és manapság nagyon munkát se osztanak.
De a legelkeserítőbb számomra mégis csak az - és most a saját szakmámról fogok beszélni - hogy a legtöbbet az iskolapdon kívül tanultam róla és hogy szakmában dolgozok szerint a hazai természetvédelemben BŐVEN lenne munka, csak fizetni nem fizetnek érte. Ennek ellenére én mégis csinálom, mert szeretem, mert a hivatásomnak tartom. De majd valamiből élni is szeretnék...
Sziasztok!Nem olvastam végig a kommenteket és úgy írom le az én véleményemet mint diplomás óvónő és nem dolgozok a szakmámban.Valóban én sosem szerettem tanulni a cikk még is jól eső érzés volt nekem egy kicsit el nosztalgiáztam a múlton.
Én máshogyan látom ma már!Megérte,igen,de azzal nem értek egyet,hogy érdemes-e!Ha újra kezdhetném,inkább csinálnék 5 szakmát,mert a diplomások ebben az országban elegen vannak már munka nélkül és mindenből túl képzés van,jó szakemberekből pedig hiány.Nem feltétlen lesz rosszabb annak az élete aki ki hagyja azt a 3-4 évet az életéből.Én és nővérem diplomások vagyunk az öcsikém pedig szakmát csinált,persze elkezdte a főiskolát de fél év után be intett a sulinak,szüleimnek és közölte ő ugyan nem folytatja inkább csinál szakmát.Készül kifele külföldre,nővérem babázik,de mint diplomás bolti eladó volt egy műszaki boltba.Én pedig marketingel foglalkozom,habár dolgoztam mint óvónő és szerettem is,pénzben kevés.Nem feltétlen előny a diploma és anyukám is diplomás 50 évesen,mégis állást keres és szinte mindig le tagadja.Lehet megérte,mert a papír a vitrines szekrényben nem kér enni,de érdekes anyukám újra tanulni akar és szakmát.Hiszen 50 évesen rá jött,hogy a diplomával sem igazán ment valamire.Van akinek sikerül jó állást találnia van akinek nem a diploma megszerzése után.Én azoknak akik a főiskolán vacilálnak azt üzenném,nem sok értelme van ha nézitek néha késő este a tévét van egy műsor ahol azt mutatják a diplomás fiatalok húznak kifele külföldre melózni.Én inkább javasolnám valami szakma tanulását és megszerzését,hiszen ebben az országban azzal hamarabb lehet boldogulni és senki sem lesz kevesebb adtól,hogy nem áldozott éveket és súlyos pénzeket a diplomára,inkább szerezzen helyette okj elismert papírokat.A cikk írójának gratulálok a pozitív szemlélet módjához,számomra a cikked élmény volt.Sok sikert kívánok neked a továbbiakban is!Akik pedig vacilálnak azoknak meg üzenem,hogy jó pap is holtig tanul!:-)Tanuljatok helyettem is,mert én nem tervezem a közel jövőben!:-))Puszi mindenkinek!
a fölényeskedő modorod szánalmas....
az meg a te kicsi világodba nem fér bele - gondolom, vagyis úgy látszik -, hogy még eredeti közegben is lesz akcentusod.
véleményem szerint, és sok más (nálam nagyobb és jobb) eredményeket felmutató sikeres nyelvtanulók szerint nyelvet tudni rosszul is érdemes.
a lényeg a megértetésen van, nem a kiváló kiejtésen és hibátlan nyelvtanon.
ja, és az akcentus nem egyenlő azazl, ha valaki töri a nyelvet.
igen, lehet hogy a "csillivilli" megnevezes tulzas. Azt kellett volna irnom, hogy a foiskolas varjon el realis fizetest. Lasd Kattancs85 hsz-et (5.) a 125e Ft-os brutto fizetesrol.
Akkor a beszamolod alapjan arra kell gondoljak, hogy te sem a szakmadban fogsz dolgozni.
Egyebkent meg leszallhatnal mar vegre, nem veled megy a szemelyeskedes, eszrevehetned.
gondoltam, hogy nem fér bele más kicsi világába a dolog.
csakhogy teljesen más lenne, ha azt a két nyelvet eredeti bölcsőjében tanulod, mint otthon, tanár nélkül, rossz kiejtéssel. nekem a nyelvtudásba beletartozik a kiejtés is, nem csak az, hogy törjem az angolt, vagy németet. másik előny, amit a kizárólag idegen nyelvet beszélő közegben lehet elérni, az a gondolkodás (szintén a nyelvtudás része! hogy nem fordítgatod magadban a mondataidat...), a nyelvtudásod belenő a közegbe.
nem tudod, mi az otthoni tanítás baja? :D hamarabb megtanítanak írni, mint beszélni. szerinted ez a természetes folyamat? a babák kezébe miért nem nyomnak ceruzát és miért nem tapasztják be a szájukat?
nem az én hibám, hogy középiskolában nem tudtam megszerezni a nyelvtudást. ehhez egyszerűen egy-egy nyelvóra kevés. viszont bepótolhattam volna, ha főiskola helyett külföldre megyek azonnal, ahelyett, hogy itthon hülyéskedek bevezetés a kommunikációba, bevezetés a pénzügyekbe, bevezetés a pszichológiába vizsgákkal.
jóval többre mentem volna!
De mégis mit csináljanak azok, akik nem értenek a természettudományokhoz v.közgazdaságtanhoz? Érettségivel munkát sehol nem kap. Elvileg vannak a keresett szakmák, amiket már felsoroltam, de hát az ember lánya nem mehet el kőművesnek ugye. Esetleg megvan benne egy érdeklődés a humán tárgyak felé, akkor felvételizik egyetemre. Vagy elvégez valami okj-s képzést, de megint csak nem reál területen, és ezekre bizony megint nincs kereslet.
Azoknak, akiknek nincs érdeklődésük/adottságuk a természettudományok felé, nem sok választása van. Ráadásul hallgatnia kell az emberek lenézését, hogy így büfészak meg úgy büfészak.
Nem lehet mindenki orvos, építészmérnök stb., szerintem ezekre születni kell, vagy van valakinek tehetsége ezekhez vagy nincs. De szerintem nem vagyok semmire való és hülye ember azért, mert ezek a dolgok engem nem érdekeltek és más pályát választottam. Én ugyanúgy szeretnék hazsnos ember lenni, csak épp nem épületeket terveznék, hanem örömöt/kikapcsolódást/értékeket szeretnék nyújtani az embereknek.
Nem tudom kik várnak csillivlli fizetést, az én csoporttársaim és egyetemista ismerőseim egyáltalán nem várnak óriási fizetést, mindenki örülne, ha lenne munkája. Akik csillivilli fizetést várnak friss diplomásként...hát azok nem tudom hol éltek eddig, valószínűleg gőzük sincs a mai világban uralkodó helyzetekről.(És sajnos sok ilyen van.)
Nincs munkám még, mert tovább fogok tanulni egy idegennyelvi kommunikátor szakon nappalin, közben meg lehet, hogy távoktatásban elvégzek valami mást is. Tisztában vagyok vele, hogy művelődésszervezőként nagyon nehéz lesz munkát találnom, de nem tudok mást tenni, mint bízni abban, hogy nekem sikerülni fog. Mást nem tehetek.
ha meg a hobbid a nyelvtanulás, akkor hogy mondhatsz olyat, hogy nem elég egy középfokú szintű nyelvtudás ahhoz, hogy dolgozhass külföldön?
és miért azt írod, hogy a tanítással van a gond?
szerintem meg simán meg lehet tanulni nyelveket, hozzáállás kérdése.
sokan tanulnak tök önállóan, úgy hogy nem is látnak tanárt.
a kulcs a motíváció.
ha az nincsa, akkor biztos, hogy nem fog menni.
szerintem bőven elég, persze nyilván nem arra gondoltam, hogy középfokú nyelvtudással valaki mondjuk az angol televízióban akarjon bemondó lenni....
nem állítottam, hogy neked bármi bajod lenne bármivel is, hanem általában mondtam, hogy sokan csak siránkoznak ahelyett, hogy megkeresnék a lehetőségeket.
Hát elgondolkoztató a kérdés...érdemes-e?
Andragógiára vettek fel, személyügyi szervezőnek készülök. Sokat hezitálok, hogy belevágjak-e, mert nem kevés pénz amit bele kell ölni, de ha meg sem próbálom lehet, hogy örökké bánni fogom...:-S
Még van egy hetem eldönteni. ;-)
sajnálom :) el vagy tévedve. a nyelvtudás, amit érettségin szerzel, nem elég külföldön. kivétel ez alól az a kevés diák, aki nyelvérzékkel is rendelkezik. én, az átlag, semmire sem megy azzal a tanítással és tanulással, tehát nem adott a nyelvtudás érettségivel és még középfokúval sem, mert eccerűen nem elég külföldre.
egyébként nyelvtanulás a hobbim, kérlek, ne állítsd, hogy a hozzáállásommal van baj :)
és mellékesen külföldön élek, saját tapasztalatból beszélek... bárcsak azt a pénzt és időt nyelvtanulásra fordítottam volna és külföldön töltöttem volna! sokkal előrébb lennék
Én most kezdem a második évemet, egy felsőfokú szakképzében veszek részt. Hulladékgazdálkodást tanulok...Hát ezt itthon nagyon nem tudom majd használni úgy gondolom, meg igazából az a baj, hogy nem is erről fogok papírt kapni...tavaly indult ez a képzés, és még annyira nem látják át a dolgokat, hogy ezért minket is inkább bsc-s hallgatóknak néznek, mert az egyszerűbb, olyan óráink vannak amiknek semmi köze a szakunkhoz, szóval kíváncsi leszek, hogy mire megyek ezzel. Itthon sajnos velünk nem is fognak foglalkozni, mert hulladékgazdálkodási koordinátort nem vesznek fel egy okj-s papírral, csak környezetmérnököket. Nem arról van szó, szívesen mennék tovább, de nem látom értelmét, szívesebben csinálnék már mást :)
Jah, és a nyelvoktatást ne is említsük...katasztrófa :s én kb 10 éve tanulok angolt, és nem sokra megyek vele, a középiskolás tudásomat használom, ami szintén nem valami sok :S
Viszont az egyetemi életet nagyon szeretem, nagyon jó a társaság, a bulik, meg minden.
ha mar az andragogia es mernok szakot hoztad fel, akkor hasonlitsuk ossze ezt a kettot. az a baj az andragogiaval, hogy sokkal tobb vegzos jon ki, mint amennyi el tudna szakmaban helyezkedni. ezzel szemben a mernokoket fel tudja szippantani a piac, sokkal kevesebb ideig keresgelnek a mernok vegzosok, mint az andragogus vegzosok. itthon, es kulfoldon is sokkal hamarabb megtalaljak a szamitasukat.
de meg mindig az andragogianal maradva, manapsag a sikeres rendezvenyszervezeshez kapcsolatok kellenek, nem pedig diploma. es aki erre specializalodik andragogian belul, az meg talan jobban is jar mint egy olyan, aki a felnottoktatast (vagy idoskori oktatast) valasztja, mert ma az csinal felnottoktatast, aki valamiert belekeveredett ebbe (ld nyelviskolak). pl nagy cegek nagyon ritkan keresnek csak andragogust, a belso kepzeses feladatokat a HR csapat latja el.
abban igazad van, hogy az a legjobb, ha azt csinalja az ember amit igazan szeret, hisz igy nem terhes a munka. Ehhez viszont tarsuljon az is, hogy a friss diplomas ne varjon el csillivilli fizetest, mert csak a diplomaert az nem jar!
ha mar igy szemelyes tapasztalatnal jarunk, sikerult elhelyezkedned szakmaban?
Én itt vagyok mint nyáron lediplomázott, andragógia/művelődésszakon végzett.
Én egy semmire való ember lennék? Szerintem nem. Azért választottam ezt a szakot, mert ezt szeretném csinálni, ez lenne az a szakma, amit életem végégig tudnék végezni szívből, úgy, hogyha felkelek reggel akkor legyen kedvem bemenni a munkahelyemre. Mert szeretnék az embereknek örömet okozni olyan rendezvényekkel, ahonnan úgy jönnek el, hogy "ez nagyon jó volt" és értéket közvetíteni.
Miért lennék én semmirevalóbb ember egy mérnök diplomásnál? Azért mert annak a szakmának épp presztízse van? Sosem értettem a reál tárgyakhoz, kifejezetten utáltam őket. Tehát természettudományi karok és szakok ki voltak zárva. Lány létemre nem mehetek el CNC hegesztő, kőműves, lakatos stb szakmákra. fodrász meg ilyesmi nem akartam lenni.
Szerintem nem kéne semmire való embernek nevezni az olyan szakokon végzetteket, amiknek manapság nincsen presztízse. Nem lehet mindenkiből mérnök, matematikus. Inkább elvégeztem ezt a szakot úgy, hogy tudom, hogy szívből tudnám csinálni, minthogy nyögvenyelősen elvégeztem volna egy informatikus szakot, amihez tudom, hogy semmi kedvem nincs, viszont az emberek szemében van presztízse a szaknak.
Úgyhogy a semmire való ember jelző egy kicsit túlzás volt.
egy nyelvből kell érettségizni, szóval a nyelvtudás az elvileg adott.
a főiskola nem ad semmit, csak lehetőséget.
tanulni neked kell, egyiktanár sem tud megtanítani semmit, ha a nebuló hozzáállása nem megfelelő.
és még ott vannak a különböző csere programok is, arra is mehetnek jó sokan.
csak nehezebb megtalálni a lehetőségeket, mint siránkozni, hogy ezt se lehet, azt se lehet, meg nem jó így se, meg úgyse.
te csak azt gondolod :)
ugyanis nyelvtudással lehet külföldre menni és valamit is kezdeni...
hogy külföldön elindulj és finanszírozd az első hónapokat, ahhoz kell a főiskolás lóvé
főiskola NEM ad nyelvtudást
(csak, ha nyelvvel kapcsolatos a szak, de oda is elvileg nyelvtudással lehet bekerülni)
sajnos nem tudok egyetérteni, ha csak azt tekintem, hogy ugyanabból a pénzből, amit fősulira kifizettem és ugyanannyi idő alatt külföldre mentem volna,
legalább két nyelvet beszélnék folyékonyan a magyar mellett, sokkal nagyobb élettapasztalattal rendelkeznék és többet láttam volna a világból, mint az iskolapad mögül
Na akkor most en leszek az aki belekop a levesbe. Nem tudom mennyi idos vagy, es milyen teruleten tudod kamatoztatni a foiskolas diplomadat (ha egyaltalan tudod). Felreertes ne essek, orulok ha neked sikerul, es gratulalok hozza, ellenben azt gondolom, hogy a felsooktatas a beka feneke alatt van. Tobb okbol is: teljesen felesleges ennyi diplomas, foleg akkor, ha azok a diplomasok nincsenek tisztaban azzal, hogy mit is er a diplomajuk. Mig egy levelezos azzal az elonnyel indul, hogy mar benne van a munka vilagaban igy van realis eletbol is tapasztalata, addig a nappalis (foleg aki gimi utan ult be a foiskolapadba) sokszor ugy jon ki a bufeszakos diplomajaval, mintha o szrta volna a spanyol viaszt (mar bocsanat). Nincs tisztaban a sajat keszsegeivel es kepessegeivel, ellenben magas fizut var csodaallassal, mondvan, neki van diplomaja. FAIL. A masik nagy bajom a felsooktatassal, hogy a legtobb szakon teljesen hianyzik a gyakorlati oktatas. Mert felevenkent 30 orat ugye nem baj, ha nem nevezunk gyakorlati oktatasnak? az pont arra eleg, hogy megismerjuk a titkarno Marikat, meg megtanuljuk hogy hol van a gyakorlati helyen a kaveautomata...
A diplomak zomenek minosege elegge silany. Minek ennyi bufeszak? Mivel a kepzes ma inkabb gazdasagi tevekenyseg, ezert a felvetel es a kibocsajtott diplomasok szama nem all egyenes aranyban a munkaeropiac felvevo kepessegevel. Na ilyenkor jonnek sirni a friss diplomasok, mert a titkarnoi vagy call centeres melo sokuknak budos...
Tovabba bajom meg, hogy teljesen kihalnak a szakmak, szakembereket alig lehet talalni. Ha rajtam mulna tutira megturboznam a szakmunkasok kepzeset, bovitenem a tananyagot (vallalkozas inditas, szervezes, penzugy, kozgaz), hogy kepesek legyenek ugy folytatni onnalloan a tevekenyseguket, hogy sikeresek legyenek abban, amit csinalnak. A foiskolai felvetelit meg ugy megszigoritanam, hogy tenyleg csak az jusson be aki elhivatott.
es igen, en is diplomas vagyok. nekem is bufeszakos a diplomam.
Nálunk is vannak sajnos olyanok a szociális munka szakon, akiknek csak kell egy diploma, hogy legyen "oszt kész". Nem hiszem, hogy ez a helyes hozzáállás, nem csak ezen a területen, hanem bárhol máshol, ahol emberekkel kell foglalkozni.
Aki viszont komolyan veszi, az csinálja végig az egyetemet vagy fősulit :)
Én valahogy kislány korom óta úgy készültem, hogy menni akarok. Ezt láttam a filmekben is, meg anyukám is járt fősulira, úgyhogy nem volt kérdés.
További ajánlott fórumok:
- Miért vagyok elkenődve mióta átvettem a diplomámat, amiért 5 évet dolgoztam?
- Diploma vagy sem?
- Minden doktori iskolában feltétel a 4-es diploma átlag? Vagy csak ott ahol feltüntetik?
- Diploma vagy szakma? Melyikkel lehet manapság jobban elhelyezkedni?
- Elévül a diploma nyelvvizsga hiányában 5 évvel az abszolutórium után vagy ezt eltörölték?
- Ha valaki alapképzésen tanul(BSC)diplomát nyelvvizsgával kap..és MC-re hogy mehet? Csak a megkapott diplomával és nyelvvizsgával, vagy ...?