Diploma - igen vagy nem? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Diploma - igen vagy nem?
sztem alapvetően egyszerű a szitu: a kínálat-kereslet alapján csomó szakon kisebb létszám kéne, sőt, sok egyetemet/főiskolát szimplán meg kellene szüntetni. akit csak oda vesznek fel, az -sajnálom, de- kevés eséllyel fog szakmai melót kapni.
el lehet menni szakmát tanulni. abból meg hiány van. nem szégyen az, sőt. én a -véleményem szt- legkeményebb hazai egyetem egyik legdurvább szakán végeztem 5 év alatt (azaz időben), és még így is féltem, h nem lesz állásom. (lett szerencsére.)
amúgy meg lehet kommunikációt meg hr-t is végezni. csak mondjuk tizedennyi ember kéne oda (ahogy írtam: kínálat-kereslet). ha csak a motiváltak és a tehetségesebbek maradnának, el tudnának helyezkedni, ja és nem néznék le a szakjukat a többiek.
ezek csak általánosságok, nyilván vannak kivételek. de a valószínűséget nem szabad elfelejteni.
(bocs, ha összevissza fogalmaztam, rohadt meleg van:))
sok helyen megfizetik a papírt is, még ha nem is az kell a munkádhoz:)
most hogy állást kerestem, egy csomó hirdetésben csak diplomásokat keresnek.. hiába van olyan szakmám ami kell, ha nem diploma akkor nem kellek:P
Logisztikai szakmám van, de nem diplomás, így nem sokat ér, szeretnék logisztikai diplomát, de akkor vagy közgáz vagy mérnök diploma kell és mivel nincs annyi pontom hogy támogatottra felvegyenek, egy rakás pénz lenne, és még jönne rá a másik..
Elgondolkodtató, hogy mi legyen..
Nem akarok ünneprontó lenni, de majd akkor mondhatná a cikk írója, hogy megérte, ha el is tudott helyezkedni.
Őszintén van pár szak, amitől kiráz a hideg: marketing, kommunikáció, menedzsment, média, aztán fel vannak háborodva, hogy nem tudnak elhelyezkedni a diplomájukkal.
Szerintem nagyon felhígult a felsőoktatás, az én időmben (tudom, ósdi a szöveg), kb. egyötöde fiatal tanulhatott tovább, nagyon megszűrték, effektíve a 4-es 5-ös gimisek és szakközepesek is vért izzadtak már a főiskolai felvételin (a főiskola tanáraiból álló felvételi bizottság előtt, többek között).
Most meg mit látok, kettessel végigszenvedi valaki a szakközepet, de neki aztán diploma kell, bármi áron is, persze meg lehet nézni, hova jutnak be (többek között van olyan rokonom, hogy a könnyűipari főiskolára mivel nem volt elég jelentkező, (mert már nincs könnyűiparunk ugye) mindenkit felvettek, hogy ki legyen töltve a létszám. A lány még így is 8 évig végezte a három évet, elhelyezkedni pedig azóta sem tud, de az egyszerű munka már nem tetszik neki, mert ő diplomás.
Én a lányomat afelé orientálom, hogy igen, diploma, de csak használható, és ki kell tűnnie még a sok-sok diplomás közül is, mert minél több dolgot tud, annál esélyesebb lesz egy munkahelyi felvételin.
15 évesen már két középfokú nyelvvizsgája megvan, az egyik angol, a másik egy extrém nyelv.
És még mellé pár nyelvvizsga, egy erős diploma, és akkor TALÁN labdába rúghat a munkaerő piacon.
Én így látom.
A tinglitangli diplomák előtt pedig nem esek hanyatt, és azzal sem értek egyet, hogy miért lehet 10 évig húzni egy hároméves főiskolát (ezt látom több helyen a környezetemben).
rengeteg ilyen ember van sajnos nálunk is, van egy srác nálunk aki csak azért jött át a mi szakunkra, mert már három éve nem képes megcsinálni a matekját, holott tök egyszerű feladatok vannak, meg tényleg a tanár is átrugdal mindenkit. Most ő csak azért csinálja ezt a szakot, hogy utána vissza tudjon menni környezetmérnökire, és ott is húzza az időt, mert igazából az sem érdekli csak a szülei szeretnék ha megcsinálnák. Szóval szerintem ezt is nézni kéne hogy ki minek van az adott szakon, mert így semmi értelme, csak lehúzzák az átlagot...nekem volt egy tárgy ami nagyon nehezen ment, harmadszorra mentem át, volt egy csoporttársam is aki ugyan így volt, én rengeteget tanultam az utolsó lehetőségre, éjszakáztam, meg minden, és a csoporttársam meg ahogy ő mondja semmit nem készült, erre mindketten hármast kaptunk...nagyon rosszul esett, mert teljesen úgy jön ez le nekem mintha csak azért kaptuk volna meg hogy átmenjünk. Nagyon rosszul esett mert mikor megkaptam az indexem komolyan még bőgtem is hogy végre megvan, erre kiderült hogy ő is megkapta a hármast a semmiért...rossz mert így most azt se tudom, hogy tényleg megérdemeltem-e azt a jegyet...
nah mindegy, nagy bajok vannak itthon az oktatással az biztos :S
Hát nem is tudom...
Évekig szálka voltam az egyik kolléganőm szemében, mert ugyanazért a munkáért én, mint diplomás majdnem kétszer annyi fizetést kaptam, mint ő.
Ugyanakkor most szívok: évekkel később mehetek nyugdíjba (az említett kolléganő ma már boldog nyugdíjas, én meg retteghetek, hogy mikor rúgnak ki), mert a felsőoktatásban töltött éveket a k.k. kivette a szolgálati időből.
És az is igen érdekes felállás, hogy sokkal keresettebb mondjuk egy, az érettségire egy évet ráhúzó vegyésztechnikus, mint egy diplomás vegyészmérnök.
Ezek fényében a tanácsom: mielőbb elmenni dolgozni, s mellette lediplomázni. A papír az mindig papír marad... S szerencsés esetben hasznosítható tudást is ad.
már csak azt nem értem, hogy ha gyógyszertári asszisztensből túlképzés van és azért nem tanulnak annak akkor ez miért nem szempont a tömegdiplomáknál?
és tényleg nem kötekedni akarok, csak számomra nem érthető...
Most nem olvasom végig a véleményeket, előbb leirom az én tapasztalatomat.
22 éves vagyok, 3 éve járok egy nappali tagozatos BA szintű nyelvi szakra, egy nagy hirű egyetemen. Most kellett volna végeznem, de nem ment, még min egy évem van hátra, pedig nem vagyok buta, 3 nyelven beszélek, angolul tanítok is. Szorgalmas is vagyok, kitartással néha baj van, de ami nagyobb baj: a tanárok szivatnak mindenkit, skatulyázás megy, ha vki egyszer rossz passzban volt, akkor ő már úgy csinálja végig az egyetemet.
Van olyan tanárom, aki egy egyébként érdekes tárgyból 80-90%-ot buktat az évfolyamon, mert olyan követelmény rendszert és zh pontozást állított össze, amivel nem tudunk mit kezdeni, pedig nagyon tanuljuk azt a tárgyat. Tele vagyok az egyetemmel, flemerült bennem a kérdés, kell-e ez nekem. Tudom, hogy jó dolog a diploma, de ez a diploma kell nekem? Kapok egy szimpla bölcsész diplomát, és bár tanítani akarok, ahhoz még 2,5 év kellene, és éppen ugye most piszkálják a pedagógus képzést. És még döntő érv, hogy nem iskolában akarok tanítani, hanem nyelviskolában, és most ezt is teszem, sőt, barátokkal nulla tőkével be is inditottunk egyet egy ée, és úgy néz ki be fog indulni a dolog végre. Nyelviskolához meg fontosabb a tudás, mint a papír. Ettől függetlenül akarok egy diplomát, csak épp nem tudom, hogy ezt-e, és ezen a szakon. Ezért most egy vagy két félévre passziváltatom magam, rendezem a körülményeket, tanulok sokat, hogy ha úgy döntök folytatom, akkor menjen a záróvizsga, ami nálunk nem annyi amit a cikk írója írt. Nálunk államvizsga: írásbeli rész, igen kemény nyelvi résszel. Majd ha ez sikerült, akkor mehetünk szóbelizni, ahol 3x10 tételes tételsor vár ránk idegennyelven, és az nem 5 perc, hanem 25-35. És akinek van másodszaka (idegen nyelvi szaknál 50 kredit szintjén vagy második szakot vagy plussz órákat kell végezni), annak a minor (másodszak) tárgyaiból is kell záróvizsgáznia, ugyanúgy 30 tételből, én esetemben ez egy másik nyelv! Szóval nem fenékig tejfel, a nagy semmiért, mert sajna ez a diploma önmagában csak az :(
Sztem is akkor eri meg ha hasznalod is valamire :-)
Sosem szabad elfelejteni hogy nem a papirt fizetik meg hanem az elvegzett munkat!
Nem olvastam el a fórumot, de falnak tudok menni a sok diplomástól, akik HR szakon végeznek. Fogalmam sincs, hogy egy személyzetisnek minek diploma. Beosztottról beszélek, nem főnökről. A főnökének meg legyen jogi diplomája vagy bölcsész.
és ráadásul olyan nagyra is tartják magukat ettől a végzettségtől.
írta, hogy van mögötte nehézség meg tanulás
de az nem derült ki, hogy a cikkíró előrébb van-e most, hogy van diplomája (mert azt írta, hogy azért vágott bele mert érezte, hogy többre hivatott)
büszke is lehetsz, én nem tudnék gyerekek mellett tanulni :-)
abban teljesen egyet értek, hogy ha van értelme a diplomának akkor nem szabad kihagyni. Igenis szükség van sok helyen diplomás szakemberekre. Az csak jó ha közben még jól is érzi magát az ember
Én annak idején,amikor friss diplomásként,lelkesen kerestem állást,akkor keseredtem el igazán,amikor szinte mindenhol azt kérték,legyen gyakorlatom.De hát hogy legyen gyakorlatom,ha nem vesznek fel sehová?? Meg ez a tanítói pálya is akkora lutri,gyerekek....El se hinnétek,mennyire "zárt" rendszer,szinte csak úgy lehet tanítóként elhelyezkedni,hogy valaki ismerősének az ismerőse vagy.Meghirdetik ugyan a helyeket (mert kötelező),de általában már rég' megvan rá a jelentkező (még akkor is,ha mondjuk a hirdetés megjelenésének a NAPJÁN telefonálsz,érdeklődsz,közlik,hogy ja,már betöltötték).Még olyan helyre se vettek fel,ahonnan minden épeszű tanár menekül,sőt,még csak arra se méltattak,hogy visszaszóljanak (pedig egy e-mail nem kerül semmibe),hogy kösz,de nem.Panaszkodnak a tanárok,hogy ilyen-olyan rossz nekik,kevés a fizetés,a gyerekek idióták,meg hogy milyen hamar kiégnek...Mégse akar nyugdíjba menni egyik se,60 évesen is a katedrán kotlanak,pedig akkor már semmi kedvük az egészhez.
Én is úgy voltam vele,hogy bármit elvállalok már,csak fizessenek érte.Szerencsém volt,jó helyre kerültem.De azért diplomásként valahol megalázó érzés olvasni,hallani,hogy egy utcaseprő többet keres nálam,aki 16 éven át folyamatosan tanultam,nem buktam,stb.És itt nem az utcaseprőkkel van a bajom....
További ajánlott fórumok:
- Miért vagyok elkenődve mióta átvettem a diplomámat, amiért 5 évet dolgoztam?
- Diploma vagy sem?
- Minden doktori iskolában feltétel a 4-es diploma átlag? Vagy csak ott ahol feltüntetik?
- Diploma vagy szakma? Melyikkel lehet manapság jobban elhelyezkedni?
- Elévül a diploma nyelvvizsga hiányában 5 évvel az abszolutórium után vagy ezt eltörölték?
- Ha valaki alapképzésen tanul(BSC)diplomát nyelvvizsgával kap..és MC-re hogy mehet? Csak a megkapott diplomával és nyelvvizsgával, vagy ...?