Főoldal » Receptek » Levesek, levesbetétek receptjei » Csontleves alaplé recept

Csontleves alaplé recept

A Csontleves alaplé hozzávalói:
velős, csontos, porcos, bőrös részek (fül, farok)
marha, borjú, birka, bárány, sertés, pulyka, csirke akár keverve is
- szegyporc
- marhalábszár-csont, kuglicsont,
- gerinccsont (orja)
- lapockacsont
- velős csont
- csirkeláb


A Csontleves alaplé elkészítési módja:
Legalább 20 literes fazékban tesszük fel főni, forrás közben a habot leszedjük. Sóval, egész borssal, babérlevéllel ízesítjük (másra nincs szükség; esetleg fokhagyma, zeller, sárga és fehérrépa a végén az utolsó pár órában). 18-24 (36) órán keresztül, nagyon kicsi lángon főzzük, épphogy gyöngyözzön. Minél tovább fő, annál több értékes tápanyag (zsírok, különleges fehérjék, kollagén stb.) oldódik ki, válik szinte teljesen előemésztetté. Amikor a kész, leszűrjük. Akkor megfelelő az alaplé, ha megkocsonyásodik és a tetejére kiül a zsír.

Minden ételbe javasolt belerakni.
Befőttes üvegben7-14 napig eláll a hűtőben, ha zsírréteg is zárja.

Legcélszerűbb 2-5 dl-es adagokban lefagyasztani, így minden ételhez fel tudjuk használni.


Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei


A csontleves alaplé elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook