Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » Bölcsességfog műtétem cikk

Bölcsességfog műtétem


Régóta nem jártam fogorvosnál, mindig is tökéletesen egészségesek voltak a fogaim, aztán egyszer csak elkezdett fájni az ínyem. Régóta sejtettem, hogy ha valamit tuti meg kell csináltatnom, az a bölcsességfogam lesz...
Bölcsességfog műtétem

...úgyhogy nyár elején nekiálltam viszonylag jó árú fogorvost keríteni. Először csináltak egy (azt hiszem) fogkő eltávolítást, majd panoráma röntgent, fogszabályzós részlegen vettek lenyomatot is. Mindeközben már feltűnt, hogy amikor paradicsomot eszem, akkor csíp hátul az ínyem és valami nincs rendben, ha a nyelvemmel megérintem. Fogorvosom mondta, hogy elkezdett kinőni a bölcsességfogam, majd a röntgenről az is kiderült, hogy már majdnem kint is van a jobb alsóm. Viszonylag fájdalommentesen növögetett, ahhoz képest, hogy tavaly barátom a kínok kínját élte át egy hónapig, mert a bölcsességfogának szórakozhatnékja volt (és azóta se nőtt ki neki...). A röntgenen megállapították, hogy a jobb alsóm csak félig tud kinőni, a bal alsóm viszont esélytelen. A rágófogamnak volt dőlve egy kellemes 45°-ban és így próbált kibújni ő is. A felső bölcsességfogaim még nem kezdtek el nőni, de a mellettük lévő fogak gyökereit már így is eltolták. Fogorvosom javasolta, hogy minél hamarabb menjek és a bal alsót műttessem ki, mert teljesen össze fogja tolni az alsó fogsoromat. Hála az égnek nyáron mindenki szabadságon volt, úgyhogy augusztus 21-re kaptam időpontot konzultációra és 26-ra műtétre. Ilyen kis kaliberű műtétnél nem ajánlották az altatást (amiről egyébként meg is tudtam, hogy többet árt mint használ).

A szájsebész részletesen elmesélte, hogy hogyan fogják kiszedni a fogamat: kis metszés hátul, majd vésővel és fúróval kiszedik. Ha majd műtét közben hallok egy kis reccsenést, az fogja jelenteni, hogy kint van. Adminisztrációval mindennel együtt saccolta az orvos fél órára a műtétet. Csakhogy ez esetemben nem így lett.

Odamentem kettőre, vártam háromnegyed órát mire behívtak. Első körben kaptam két szúrás érzéstelenítőt az arcomba és az ínyembe. Egyedül ezt a két szúrást éreztem és nem volt rosszabb mint egy szúnyogcsípés. Aztán kiültettek a váróba tíz percre, hogy hasson az érzéstelenítő. Kis idő elteltével hoztak egy löttyöt, amivel öblögetnem kellett, így utólag szerintem Corsodyl volt. Miközben hatott az érzéstelenítő, egyre kevésbé tudtam kinyitni a számat, amitől egyre jobban jött rám a pánik. Hála a jól tréningelt önuralmamnak, megnyugtattam magam, hogy ennek így kell lennie és semmi baj. Befeküdtem 15 perc után majd kezdődött a műtét: nyissa nagyra! Ezen a ponton elnevettem magam, hogy mégis hogyan??? Aztán kicsit feszegette az állkapcsomat a doki, de nagyon finoman és óvatosan, egyáltalán nem volt fájdalmas. Előre figyelmeztettek, hogy ha fájdalmat éreznék, azonnal szóljak. A metszést egyáltalán nem éreztem, a fúrást, vésést meg pláne nem. Az egyetlen amit ilyenkor észre lehet venni, hogy berezonál a páciens feje a fúrótól.:) Nekem sajnos komplikált volt, mert a röntgenhez képest még beljebb dőlt a bölcsességfogam, plusz a gyökere kampós volt. Így a műtétem egy óra hosszúságúra sikeredett és 5 injekció érzéstelenítést kaptam (ezekből már nem éreztem semmit, csak a bölcsességfogam túl mélyen volt, ezért kellett még belőni). Végül két részletben tudták kiszedni: kettétörték koronára és gyökérre. Ezek után már móka és kacagás volt a dokinak kiszedni a fogamat. Ezután négy öltéssel összevarrták a sebemet. Eredetileg alsó-felsőt szedtek volna, de a dokim azt javasolta, hogy mára ennyi elég.

A műtét után az orvosom írt fel Cataflam fájdalomcsillapítót és Corsodyl szájöblögetőt. Azt javasolta, hogy most műtét után irány a gyógyszertár, kiváltani a gyógyszert és rögtön be is lehet szedni egyet. Borogatni az első két napban elkerülhetetlen, ez nagyon nagy mértékben csökkenti az arc duzzadásának nagyságát. Kellett várnom egy öt órát legalább amíg a teljes zsibbadás kiment a számból, addig a víz is melléfolyt ha inni próbáltam. Enni csak ezután lehetett, bármit amit bírtam. Nekem volt enyhe szájzáram, de azt folyamatosan tornáztattam és egyre jobb is lett. Az első 3-4 napban csak pépeset ettem, mert féltem, hogy piszkos lesz a seb. Az első nap nem szabad fogat mosni, második naptól, már a varratokat is lehet tisztítani soft fogkefével. A fájdalomcsillapítót 4 napig szorgalmasan szedtem, napi 3x Corsodyl öblögetés, plusz önszorgalomból ettem C vitamint, magnéziumot és kálciumot. Nem tudom hogy csináltam, de negyedik nap már vígan vásárolgattam. Azért így is óvatos voltam és másfél hétig nem sportoltam.

Egy héttel később mentem varratszedésre. Nagyon féltem tőle, de végül teljesen fájdalommentes volt. A doki mondta, hogy nagyon szépen gyógyul, minden tökéletes. Innentől kezdve a legfontosabb, hogy minél többet öblögetni az adott részt, hogy a seb alá ne menjen be ételmaradék. ettől még most (három hét elteltével) is félek, mert néha bemegy és alig tudom kiszedni (csak tűvel). A duzzanat az arcomról teljesen, csak egy hét után tűnt el, de négy nap után már alig látszott. Még most is meg van kicsit keményedve, de ez természetes. Nekem közbejött egy olyan szövődmény, hogy elől három fogamnál nem érzem az ínyemet és előtte (kívülről) a bőrt. Erre a doki azt mondta, hogy sajnos előfordulhat ilyen. Túl közel volt a fogam gyökere ott egy idegcsatornához, amit műtét közben sikerült megnyomni, és emiatt van ez az érzéketlenség. Felírt a dokim egy havi adag B komplexet és azt mondta, hogy hetek, hónapok múlva el fog múlni.

Összességében: tudom, hogy sokan félnek a műtéttől, de nem kell!!! Egyáltalán nem fáj, nem is olyan kellemetlen, csak annyira, amikor turkál valaki a szádban :) Utána fontos betartani a jó tanácsokat: első két-három napban intenzíven borogatni (jeges!), fájdalomcsillapítót szedni és öblögetni (de napi kettőnél többször nem szabad). Hallottam olyat, hogy valakinek arcduzzanat ellen bevált, hogy az első három napban felpakolt párnával aludt, de én úgy forgolódtam egész éjjel...úgyhogy nem jött be. Alvás! Én teljesen jól aludtam, lefekvés előtt egy fájdalomcsillapító és végigaludtam az éjszakát. Ami még fontos, az a rendszeres tisztítás, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Egyébként nem egy olyan nagy ügy, eléggé féltem tőle, tudom, hogy az előtte állók 95%-a retteg, de nem kell! Teljesen kibírható és túlélhető. Nekem teljesen megérte, így is torlódtak a fogaim és most legalább nyugodt vagyok, hogy nem tolódik tovább a fogsorom és négyből egy már megvolt :)

Még valami: varratszedésre már úgy mentem, hogy mikor legyen a következő? :) Dokim azt javasolta, hogy legalább egy hónap pihi, aztán jöhet a következő és meg sem állunk a negyedikig... :)
Írta: csenemi, 2013. szeptember 28. 09:08
Fórumozz a témáról: Bölcsességfog műtétem fórum (eddig 35 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook