Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Biztonságos babahordozás cikk

Biztonságos babahordozás


Tudományos kutatások igazolják, hogy a megfelelő hordozóeszközben való helyes hordozás teljesen biztonságos a kisbabák és a hordozó személyek számára is. De honnan tudhatjuk, hogy melyek a megfelelő babahordozó eszközök, és hogyan kell őket helyesen használni?
Biztonságos babahordozás

Az elmúlt hetekben három csecsemő tragikus halálának híre járta be a nemzetközi és hazai sajtót. A kicsik halála egy bizonyos Infantino márkájú táskaszerű hordozóeszköz használatához köthető. A tragikus balesetek kapcsán cikkekben és híradásokban figyelmeztettek a babahordozás lehetséges veszélyeire, és többen megkérdőjelezték a babahordozás biztonságosságát.


Több ezer éves tapasztalat és több évtizednyi tudományos kutatómunka bizonyítja, hogy a hordozás a babák elemi szükséglete, biztonságos a gyermekek és a hordozó személy számára is, amennyiben megfelelő a hordozásra használt eszköz, és azt rendeltetésszerűen alkalmazzák.


Melyek a megfelelő babahordozó eszközök?


Mielőtt babahordozót vásárolunk, célszerű alaposan tájékozódni, hogy a kiszemelt eszköz megfelel-e a legmagasabb minőségi követelményeknek mind tervezését, mind gyártását tekintve. A megfelelő hordozóeszközben a baba feje, háta, gerince, csípője épp annyira van megtámasztva, amennyire arra fejlődési szakaszában szüksége van.


A német “Öko-test” magazin 1998-ban végzett vizsgálatot a babahordozó eszközökről. Huszonnyolc hordozót vizsgáltak meg, ezek közül mindössze öt kapta meg az „ajánlott” minősítést: ebből négy hordozókendő. (Az egyéb hordozóeszközök hibája elsősorban a különböző támasztási lehetőségek megoldatlansága volt.)


A hordozókendő ideális babahordozó eszköz, mely sokoldalúan használható újszülött kortól a gyermek kb. 4 éves koráig elöl - csípőn - és háton hordozásra. A kendőben való helyes hordozás segíti a baba egészséges ortopédiai, neurológiai és pszichológiai fejlődését. A babahordozás megkönnyíti a hétköznapokat: a közlekedést, a házimunkát, a szabadidős tevékenységeket.


Hogyan hordozzunk helyesen?


Ha sikerült kiválasztani a megfelelő eszközt, akkor annak rendeltetésszerű és anatómiailag helyes használatára is figyelni kell:


• A gyermek lehetőleg függőleges helyzetben, kellő magasságban legyen a hordozóeszközben, és szorosan simuljon hordozójához (bármerre dőlünk/fordulunk, a baba teste ne távolodjon el a miénktől). Ez a testhelyzet biztosítja a szabad légutakat.

• A kicsi hátát ölelje körül a hordozóeszköz, így megfelelően tartja a gerincét (amennyiben kellően szoros is a kötés).

• Ha a csecsemő nem tartja még a fejét, akkor a hordozó(kendő) szárával kell megtámasztani a buksiját.

• A baba lábai terpeszben legyenek, a térdei behajlítva. A hordozóeszköz térdhajlattól térdhajlatig érjen, támassza alá a combokat is, ne csak a popsit! Ez a pozíció segíti az egészséges csípőfejlődést.

• A gyermek mindig felénk nézzen hordozás közben! Az arccal kifelé fordított hordozás nem tesz jót a gerincének, a csípőjének, és pszichésen is megterhelőbb a számára.

• Az elölhordozás kb. 4 hónapos korig javasolt. Ha a baba eléri az 5-7 kilós súlyt, akkor a hordozó személy egészsége szempontjából a csípőn és háton hordozás ajánlott.


Hordozókendő tanfolyamokon könnyedén megtanulható, hogy hogyan lehet kényelmesen és biztonságosan hordozni a babákat és kisgyermekeket.
Írta: babahordozas, 2010. május 25. 16:08
Fórumozz a témáról: Biztonságos babahordozás fórum (eddig 30 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook