Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Bioélelmiszerek fórum

Bioélelmiszerek (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Bioélelmiszerek

2010. máj. 27. 13:48
2009. máj. 11. 08:40

Mitől bio a bio?


Keresed a „bio-termékeket”, de gyakran elbizonytalanodsz: a „bio” feliratú címke garanciát jelent-e, vagy pusztán reklámfogás? A biotermékek előállításának teljes folyamatára szigorú előírások vonatkoznak, amelyek betartását a termőföldtől a boltba kerülésig objektív ellenőrzési és tanúsítási rendszer felügyeli.


Bio, öko, natúr, reform, alternatív – egyre megy?????????


Szabályok írják elő, milyen követelmények betartása esetén lehet egy élelmiszer „bio” jelölésű.

Csak az előírásoknak megfelelően és ellenőrzési rendszerben előállított termékeket lehet így nevezni, aki ezektől eltérő feltételekkel használja a „bio” kifejezést, szabálysértést követ el.


A jogszabályok alapján nem ugyanazt jelenti a „bio”, mint a többi jól hangzó, de nem pontosan körülírt kifejezés:

- a „natúr” a természetességre, a kevésbé feldolgozottságra utal, ugyanakkor nem mindig jelent garanciát,

- a „reform” az egészségünk szempontjából különösen kedvezőnek tartott élelmiszert jelöli,

- az „integrált” a speciális környezetkímélő növényvédelemmel előállított termékre utal,

- ugyancsak nem „bio” az „alternatív” és a „vegyszermentes” élelmiszer sem. Mitől garantáltan „bio”?


Az ökológiai kertészetekben megtermelt növények ízletesebbek, mert ásványianyag-, vitamin- és tápanyagtartalmuk nagyobb.

Nem tartalmaznak vegyszer- és nehézfém maradványokat,

és tovább elállnak, mert víztartalmuk alacsonyabb.

Mindez azért lehetséges, mert a biogazdálkodás az egyoldalú tápanyagpótlással és a magas hozamok hajszolásával szemben előnyben részesíti a sokoldalú, harmonikus tápanyag-gazdálkodást.

A kártevők elleni védekezésben a különböző mesterséges ölőszerek használata helyett a megelőzésre épít, szükség esetén pedig csak olyan növényvédő szereket használ fel, amelyek nem kerülnek a növényekbe, és káros szermaradékokat nem hagynak.

„Bio” minősítést csak akkor kaphat egy élelmiszer, ha a termőföldet, amelyben az alapanyagokat termesztették, legalább három éve nem kezelték vegyszerrel.

A bio állattartásban nem megengedett az állatok rossz körülmények között tartása.

 Az állatok biológiai sajátosságát figyelembe kell venni a takarmányozás során, így pl. a kérődzőkkel tilos állati eredetű takarmányt etetni,

a gyógyításukban pedig elsősorban gyógynövényeket, homeopátiás szereket, akupunktúrás eljárásokat és egyéb természetes kezelési módszereket használnak. Ha ezek nem hatékonyak, csak akkor szabad - korlátozott alkalommal -, egyéb megoldásokat igénybe venni. A növekedést serkentő hormonok,

antibiotikumok, nyugtatók és hozamnövelők alkalmazása is kizárt.

Bioélelmiszerek előállításához segéd- és adalékanyagok csak akkor használhatók, ha nélkülük nem készíthető el az adott élelmiszer, és garantáltan ártalmatlanok.

A gyártás egyetlen szakaszában sem szabad genetikailag módosított szervezeteket és azok származékait felhasználni.

A biogazdálkodásnak fenntarthatónak kell lennie, vagyis a következő generációk életlehetőségét nem korlátozhatja.


Szigorúan ellenőrzött termelés


A biotermékek előállításának szinte a teljes folyamatára szigorú előírások vonatkoznak, amelyek betartását a termőföldtől a boltba kerülésig objektív ellenőrzési és tanúsítási rendszer felügyeli. Magyarországon a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium két akkreditált szervezete, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-ÖKO-01), és az Ökogarancia Hungária Kft. (HU-ÖKO-02) végzi az ellenőrzést.

Közülük a Magyar Biokultúra Szövetség áltál létrehozott Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. évente ellenőrzi a magyar ökológiai gazdálkodás 98%-át, és nemcsak élelmiszerekre, hanem biokozmetikumokra is rendelkezik érvényes előírásrendszerrel. Minősítését az egész világon elismerik.


A címke (el)árul

Nem elég csak az elnevezést figyelni, mert előfordulhat, hogy a gyártó cég nevében vagy a márkanévben szerepel a „bio” vagy „öko” szócska, pedig maga a termék nem az, mert nem felel meg az előírásoknak. Ezért fontos, hogy mindig megvizsgáljuk a címkét, illetve ha a termék nem címkézhető (zöldség, gyümölcs, hús, stb.), akkor az árukísérő bizonylatot.


Az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszernek az alábbi kategóriák valamelyikébe kell tartoznia, és ennek szerepelni kell a címkén:

- „Bio-…”- ha a bio-összetevők aránya 95-100%

- Ha a bio összetevők aránya 70-94%, akkor az alapanyagok ökológiai eredetére utalni lehet. Ennek módja "A mezőgazdasági eredetű alkotórészek … százalékát az ökológiai/biológiai termelés szabályai szerint állították elő" szöveg használata.

- „Átállási termék” – olyan területről származik, ahol már több, mint egy éve elkezdték a biogazdálkodást. Csak egy növényből álló terméknél használható a kifejezés, és a bio, öko rövidítések nem helytállóak.


A címkén szerepel még

- az „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból” felirat,

- majd az ellenőrző szervezet neve és kódszáma,


pl. „Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU- ÖKO-01.)”

2008. aug. 3. 13:19
NEM TUDOM, IGAZ E, DE ÉN AZT HALLOTTAM, HOGY AZ ÁRA A KÜLÖMBSÉG A NEM BIÓTÓL!
2007. febr. 16. 19:06
Bioélelmiszerek, biotáplálkozás
A makrobiotikának Európában egy sajátos utózöngéje támadt. A széles körben ismertté vált jelszó: természetes élelmiszereket!A jelszó értelmezése: a növények termesztésénél tilos növényvédő szert, műtrágyát vagy más kemikáliát használni, a növény természetes körülmények között nöjjön, érjen meg, hozza termését.

Ugrás a teljes cikkre: Bioélelmiszerek

Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook