Nagyon sok rövidítésből alig tudok értelmezni párat (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Valahol régen hallottam a krucifix szakrament! káromkodás szerűséget.
Régen a katolikus - protestáns ellenségeskedés azt hozta, hogy az egymás hitéletéből szitokszavakat, káromkodásokat alakítottak ki. Ma már nem is tudjuk, hogy mit fednek ezek a kijelentések, akkor viszont rosszul estek az érintett vallásúnak. A krucifix szó a keresztből származik, a szakrament a sákramentumból, a szentségből ered. Hogy pontosan mi is volt a lényege a bántásnak, azt én nem nagyon tudom már.
Azt én sem tudom, mert a kedvenc nagypapám szokta mondani olyanokra, akiknek a neve nem jutott az eszébe.
De őt már csak a mennyországban tudjuk majd megkérdezni!
Igen ilyenekre, amiket írtál is. Köszönöm, majd magam elé teszem.
De amúgy az "FI"-vel is meggyűlt a bajom. Mert ugye úgy jelölik, hogy "Fórumnyitó", amiből "FNY" volna jogos.
Gondolom az FI az Fórum indító. De akkor miért nem annak nevezzük?
Néha tényleg sajnálok egy-két hozzászólást, ami érdekelne, és akkor beugrik a mondatba egy "KRFX", és máris lemaradok a tartalomról.
Már többekben felmerült, hogy konkrétan milyen rövidítésekre gondolsz.
Addig csak találgatunk.
Nálam pl. az emojik nem rövidítést jelentenek, azok hangulatjelek.
A netes rövidítések pedig teljesen elfogadhatók, mert ez egy külön nyelv.
Ilyenekre gondolok:
- szvsz -> szerény véleményem szerint
- hsz -> hozzászólás
- GYIK -> gyakran ismételt kérdések
Aztán a rengeteg angol nyelvből áthozottak:
- OMG -> Oh my god! - Istenem! Úristen!
- pls -> kérlek
- pm -> private message - privát üzenet
és sorolhatnám.
Szóval nem tudom, hogy milyen rövidítésekre gondolsz, és konkrétan hol, milyen oldalakon.
Itt, a Hoxán ezek nem annyira jellemzők. Legalábbis én ritkán találkozom velük. A hangulatjelekkel annál inkább. De mint írtam, az én értelmezésemben a hangulatjel nem rövidítés.
Az emojikra gondolsz?
Vagy a megkurtított, deformált "igazi" szavakra?
Az emojikra rá lehet keresni, vannak, akik összeszedték őket, és értelmezték is.
A megcsonkított szavakat azonban bűn lenne szótárba gyűjteni. Továbbá felesleges is, hiszen mire elkészülne egy ilyen szótár, a csonkolt szavaknak egy egészen új "generációja" jönne létre.
Kimásoltam és eltettem, valamikor már összegyűjtöttem párat:
🥰😂🤪😇🤔😱🤨😡🥺👍😵🤣🤔¯\_(ツ)_/¯
🌹🌺🌷🏞️🏖️🌅🌄🌈
én is sokszor beleszaladok fórumon használt magyar rövidítésekbe az írott szövegekben, amiket nem tudok értelmezni magamnak, de országon belül a helyi magyar napi beszédben meg érthető másoknak.
gondolom ezek csak olyan friss szlengek, de nekem ezek fejtőrést okoznak.
Nekem az internetezés kezdetén ez a jel ":)" okozott fejtörést. Egészen addig, amíg valahogy így, ahogy Te teszed, megkérdeztem mi is ez a jel.
Nem akarták elhinni, hogy ezt a mosolyt, derűt jelentő jelet nem ismerem... :)
További ajánlott fórumok:
- Mit tegyek az alábbi helyzetben? El vagyok keseredve nagyon, mert úgy érzem, nem tudok már megbízni állítólag istenhívő emberekben...
- 3 éves nagyon székrekedéses lányommal mit tudok kezdeni?
- Nagyon nehezen tudok az okostelefonommal telefonálni
- Macskámtól nem tudok aludni, hajnalban nyávog és nagyon idegesít. Mit lehetne tenni?
- Van valaki, aki esetleg nagyon keveset tud inni? Nekem kb fél liter elég egy napra, mert egyszerűen nem tudok többet inni :(
- Segítsetek, van egy német feladat amit valahogy nem tudok értelmezni, aki tud az segítsen. Tehát: sechzehn durch vier + fünf = ...