Betegszabadság, saját jogú táppénz, passzív táppénz (2008-as jogszabályoknak megfelelően) (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
ájrin
még annyit,hogy mennyi a gyed maximuma?
És ha én most nettó 70 000 ft-ot fogok
keresni akkor én annak a 70 000-nek a 70%-át
kapom majd?
hát igen, a válság mindenhova begyűrűzik. de ezt nem fogod tudni befolyásolni, mert ha jól értem, még nem vársz kisbabát. és ha most teherbe is esel, akkor is a legjobb esetben október környékén fogsz szülni. így a gyed-ed már mindenképpen 2010-ben kezdődik, és akkor a 2009-as évből fogják számítani.
viszont azt tudni kell, hogy a gyed-nek van maximuma, és ha bruttó 145ezer felett kerestél eddig, akkor is csak max havi bruttó 100ezer lesz a gyed havi összege. Ha kevesebbet kerestél, akkor kevesebb, mert annak a 70%-a.
Bocsi ájrin.Elnéztem az írást.
Azt hittem ezt nekem írtad.Tévedtem.Bocsi
Ezt értem.De azért vagyok erre kíváncsi,hogy
mennyit fogok kapni,mert tavaly jó volt a
keresetem,de idén már nagyon lecsökkent.
Mert 4 napos munkarend lesz nálunk március
1-től a válság miatt.És ha az ideit veszik
alapul akkor én nagyon kevés gyest fogok
kapni.szerintem.Érted?
Köszönöm szépen!
Sokat segítettél!
Táppénzzel kapcsolatban tudsz segíteni?
Annyi lenne a kérdésem,ha beviszem a tp-es papírjaimat a munkáltatómnak, ő ad valami igazolást (úgy tudom kettőt:foglalkoztatóit+még valamilyet) és a táppénzes papírokkal együtt kell beküldeni az oephez,ugye? Utána pedig mindig ad papírt s azzal kell az oephez menni vagy elég utána már csak a tp-es papírokat beadni az oephez?
Nem tb kifizetőhely a munkáltatóm.
Légyszi,ha tudsz segíts!!!
Köszönöm előre is!
Szia Ájrin!
Nagyon szépen köszönöm,hogy írtál!
Most megnyugtattál!Mert attól féltem,hogy akkor nem kapok tgyást vagy gyedet rendesen.
Ugye az folyamatos munkaviszonynak számít,ha én 2008. szeptember 19-én (péntek)eljöttem az egyik munkahelyemről és szeptember 22-én (hétfő) léptem be,jelentett be egy másik céghez,aki májusig hosszabbított meg?
Ja! Az anyasági ellátásokkal kapcsolatos fórum, ahol érdemes olvasgatni:
Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb.
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy idén május 2-ra vagyok kiírva,most vagyok 27.hetes,s a munkaszerződésem május 15-én lejár,határozott idejű.
Ez befolyásolni fog valamit? Mármint tgyás,gyed összegét vagy az a lényeg, hogy szülés időpontjában legyen munkahelyem?
Előre is köszi,ha válaszoltok!!!
NAGYON FONTOS LENNE!!!
Szia ájrin!
Melyik az a másik fórum ahol mindenre választ
kapok?Köszönöm a válaszodat.
Már csak azt szeretném tudni melyik időszak
az irányadó pl:gyed esetében?
Szia!
Attól függ, melyik évben fog megszületni a kisbabád.
Minden ellátásnak más és más az irányadó időszaka, ha különböző években kezdődik.
Három féle ellátást kapsz:
Terhességi-gyermekágyi segélyt (Tgyás) a baba születésétől (vagy az azt megelőző 28. naptól) kezdődően 168 napig,
Gyermekgondozási díjat (Gyed)a gyermek 2 éves koráig és
(mindkettő az irányadó időszakban elért jövedelme alapján számítandó)
Gyermekgondozási segélyt (Gyes)a gyerek 3 éves koráig (ez fix összegű nem a jövedelmedtől függ)
Dióhéjban ennyi, de van erre már egy másik fórum, ha jól emlékszem, ahol erről beszélgettünk, ott sok mindenre választ találsz, ha elolvasod az előző hozzászólásokat.
Sziasztok!
Segítsen valaki.Kb 6 éve dolgozom.Idén nyáron szeretnék babát.Ha én még ebben az évben terhes maradok akkor én hogy kapom a gyest?A tavalyi év átlaga alapján,vagy az idei év átlaga alapján?
Válaszotokat előre is köszönöm.Nagyon fontos!!!!
Szia! A napi összeged az irányadó időszakban járó keresetedből számolt összeg 100%-a.
Ez nem összekeverendő mással.
Ebből szigorúan adót kell vonniuk, mert adóköteles jövedelem.
Járulékot viszont valóban nem vonnak.
Szia Ájrin!
Már 01.05-én írtam a munkahelyi balesetemről,ezzel kapcsolatosan még lenne egy kérdésem.Ebben az esetben ugye 100% táppénz jár...netto vagy brutto összeg után?Mivel úgy halottam,hogy a táppénz nem adó és járulék köteles.Bocsánat,ha butaságot kérdezek......
Szia!
Igen, a 2007-es év az irányadó időszakod. Mivel folyamatos ellátásban részesülsz ezért a táppénz ugyanannyi egészen addig, amíg meg nem születik a baba.
Ha megszületik a baba, akkor a terhességi-gyermekágyi segélyednek lesz az alapja a 2008-as évben elért jövedelmed.
:)
Van egy francia mondás, ami kb így hangzik:
"nekem oly kevés fáradtság, neked oly nagy öröm, miért ne tenném meg?"
;)
Szia!
Hát a lehetőségeid dátum szerint:
04.01-05.15-ig passzív táppénz
05.16-tól a szülés napjáig álláskeresési támogatás (volt munkanélküli járadék)
Én így csinálnám. Lehet, hogy a tb bele fog kötni, hogy nem jár a gyed, de ragaszkodj hozzá, mert jár, ha álláskeresési támogatáson voltál és a jogviszonyaid között nincs 30 nap kihagyás.
Találkoztam már olyan ügyintézővel aki belekötött. A lényeg, hogy az álláskeresési támogatást a szülés napjával nem megszüntetni kell, hanem szüneteltetni a tgyás és a gyed-gyes idejére.
További kellemes babavárást!
További ajánlott fórumok:
- Hétvégére jár -e a táppénz vagy betegszabi?
- Nem veszélyeztetett terhesként betegszabadságra vagy táppénzre vesznek fel?
- Csak a minimálbér után fogom kapni a betegszabit, táppénzt és csak pár napig?
- A 2012-2013 jogszabályok szerint, mit vonnak még a táppénzből?
- Mi a különbség a táppénz és a betegszabadság között?
- Mi a különbség a gyermekápolási táppénz és a betegszabadság között?