Befőzés-eltevés télire.. Vagy fagyasztás? (beszélgetés)
Szia Enikő!
Ti biztosan ismeritek, de itt nem nagyon. Ezért ha kérhetlek benneteket, minden eltehető dolgot receptet írjatok le nekem. Leginkább az eltehető (üveges) módját szeretném. A füszerezéssel együtt.
Köszi.
A padlizsán -krémet ismeritek? Nagyon finom.Majonézzel is lehet késziteni.Én fagyasztani szoktam a padlizsánt,igy télen is készithetek ilyen finomságot.
A padlizsánt Erdélyben vinettának hivjuk :)
Kedves Karsai!
Sajnálom, hogy elborzadtál. Én csak ehhez a recepthez, illetve "mutációhoz" jutottam hozzá. Akitől én először a zakuszka-készítést láttam, illetve hallottam róla, nos tőle már nem tudom elkérni a receptet, ugyanis meghalt. Így nekem maradt ez.
Azért a receptet köszi.
Sziasztok :)
Erdélyben azt hivják muroknak,amit nálatok sárgarépának.
Szia Karsai!
Köszi a részletes leírást neked is, de légyszi írd már meg nekem, mi az a ---murok---??? Egyszer kaptam a boltban ahol dolgoztam egy erdélyi ismerőstől, valami hasonló nekem furaságot. Lehet, hogy ez volt? Szeretem az új dolgokat és ízeket, de az nekem nagyon is érdekes valami volt. A gyerekeknek ízlett és meg is ették mind. Csak natur kell a kenyérre kenve enni?
Kedves Loni!
Elborzadva olvastam a zakuszka mutaciodat,ime egy pontos adag: 5 kg paradicsompaprika,1 kg feher husos paprika,1 l paradicsomle,1 kg fott bab,1 kg murok,1 kg hagyma, 1 l olaj,so,bors,baberlevel(nem kell darab...),fokhagyma(vegete sem).A paradicsompaprikat,a hagymat,murkot ledaraljuk,olajban parolni tesszuk,a paprikat eleg maceras de megsutjuk sutoben,majd lesozzuk es letakarjuk nehany percre,majd lehantjuk.Ezt is ledaraljuk es a tobbihez tesszuk foni.A megfott babot is ledaraljuk, ezt is hozza tesszuk;majd jonnek a fuszerek es a paradicsonle,amivel feleresztjuk az egeszet es addig fozzuk meg kavargatjuk(akar milyen uncsi)amig az olaj fel nem all a tetejere.Ezutan uvegekbe tesszuk,olaj kell legyen a tetejen ,ha elfott utanna kee\ll forrositani es ratolteni a tetejere.Es barmilyen borzaszto:egy keshegynyi szalicillt is kell tenni ra...Kulonben is a halaszle kocka artalmasabb mint a szalicill!Tisztelettel: egy erdelyi zakuszkas.
Szia! Szerintem, már igy kellett volna betennem a kérésem is! Jöhetnek a mellékelt receptek is!!!
K ö s z i !
Általában a kertben megtermelt zöldségféléket, lefagyasztom. Szerintem egészségesebb, mint tartósítószerrel eltenni. Csak lekvárt főzők, azt is zseléfix-szel, mert így megőrzi a vitamint és olyan az íze, mintha friss lenne.
Savanyúságok közül meg az olajos almapaprika, ami nekem bevált, és a család is imádja. Nagyon finom. Ha valaki kiváncsi a receptre, szívesen közzéteszem.
Szia! Köszönöm a tipped! Elárúlnád, hogy kb: mennyi üveggel lesz belőle?
Köszi: Dony
Van egy nagyon jó csalamádé reeptem,én mindig így szoktam eltenni télire .
Írom:1,5kg káposzta paprika ,zöld paradicsom,fél kg hagyma és uborka ha nincs az apró akkor szoktam vanni 3db kígyóuborkát ezeket vékonyra leszelem.
5dl ecet,50dkg cukor,8deka só,félcs nátriumbenzonát,és 1kávéskanál borkénpor ez azért hogy nebarnuljon meg. összekeverem 1tálbateszek bele babérlevelet feketeborst,delehet tenni köménymagot,v mustármagot ki hogy szereti,én nem szoktam mert nálunk nem szereti senki.Ráőntöm afelszeltzöldségekre 1napig hagyon állni töbszőr megforgatom és másnap üvegekbeteszem anyi levet rakok rá,hogy ellepje.
Elsőre inkább vegyél boltban egy kis üveget. NAgyobb boltokban, a DM-ben lehet kpni. (Nem olcsó, 3 decis üvegben olyan 350 Ft.) Kóstoljátok meg, és ha ízlik, akkor érdemes kísérletezni.
Ugyanis tényleg macerás az elkészítése: 5-6 órát kell főzni a masszát, folyamatos keverés mellett.
Kíváncsi vagyok, beválik-e.
Kedves Loni!
Köszönöm a részletes leírást, lehet, hogy ki is próbálom. Nálunk nem tudom menne ez az ízkombináció. Igaz itt mindenevők, és ha valami finom akkor semmi gond. Az is igaz, hogy van ismerősöm erdélyi aki a padlizsánkrémet már említette, de nem ismertem eddig. Ha sikerült elkészítenem és tetszik a családnak, megírom..
Köszi. Dony
A zakuszka alapvetően egy örmény étel, gyakorlatilag zölsódségpástétom. Erdélyben igen elterjedt, ott szinte mindenki főzi. Ma már Magyarországon is lehet kapni nagyobb boltokban.
Kicsit macerás az elkészítése.
Alap zakuszka
Kell hozzá: Bab (nagy szemű vagy fejtett bab) Pritamin paprika, fehér paprika, paradicsom, étolaj, és fűszer (só, bors, fokhagyma, babérlevél) tetszés szerint. Sajnos, mennyiséget nem találtam hozzá....
Tetszés szerinti mennyiségű babot egy külön edénybe tegyünk fel főni. A pritaminpaprikát, és a fehér paprikát húsdarálóval darájuk össze, majd egy kevés paradicsommal egy igen nagy lábosban tegyük fel főni. A kellemetlen az, hogy az étel készítése szinte állandó keverést igényel. Lassú tűzön főzzük.
Amikor a paradicsomos levét elfőtte, akkor utána már csak olajjal engedjük fel, hogy mindig egy kicsi olaj legyen a tetején. Amikor már kezd krémszerűvé válni, akkor daráljuk meg a főtt babot, és azt is keverjük bele. Olajjal felöntve, amikor az elpárolog, mindig utána kell önteni.
Amikor jó alaposan krémszerűvé válik, akkor lesz kész kb. 5-6 óra. Ha ügyes vagy akkor közben egyszer kétszer áthajthatod a masszát paradicsom-paszirozón, és így gyorsabban fő.
A fűszerezése tetszőleges, de fontos a babérlevél megléte 10-15 levél az egész lábosban, ám a mi gyakorlatunk szerint érdemes, egy-két gulyásleves kockával és vegetával is megbolondítani.
Készítsünk elő zárfedeles, de kicsi üvegeket. Ezekbe töltsük, úgy, hogy egy kis olaj a tetejét ellepje. A lezárás után az üvegeket dunsztolni kell, de nem kell hozzá semmilyen tartósító szer. Körülbelül egy hónap múlva fogyasztható, általában kenyérre kenve.
Dúsított zakuszka
Az előző masszát ki lehet egészíteni padlizsánnal is. Ám a padlizsánt nem egyszerű elkészíteni, ugyanis sütni kell. Szenesre. Majd fa villával a belsejét kikaparni, és azalapmasszához darálni.
A kész massza kenyérre kenve is fogyasztható, vagy akár szószként húsok mellé.
Szia! Mi az a zakuszka?
Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat.
Paprikát én is szokta ledarálva sóval eltenni. Hamar el is fogy, valamilyen kent kenyérrel is imádják.
Én általában fagyasztok. Borsót, cseresznyét. Idén cukkinit is. Ebből leves készül, amit alapvetően is turmixolok. Így nem gond, hogy a felengedés után cukkini megplöttyed.
HA lesz olcsó pritaminpaprika, akkor idén megpróbálkozom a zakuszkával is. Ez viszont már befőttesüvegbe megy. Sajnos, nagyon kevés a helyem.
További ajánlott fórumok:
- Kukoricát főzve vagy nyersen kell fagyasztani?
- Méhszáj fagyasztás előtt vagyok. Hogy csinálják? Fájdalmas? Maradjak otthon utána vagy mehetek dolgozni? Minden érdekel ezzel kapcsolatban.
- Kristálygombát le lehet fagyasztani vagy valahogy elrakni későbbre?
- A maradék nyers csíkokra vágott káposztát le lehet fagyasztani későbbi felhasználásra? Vagy csak a kidobás vár rá? :(
- Pogácsát akarok fagyasztani. Nyers tésztát vagy a kisült pogit kell lefagyasztani?
- A fagyasztáson túl milyen módszerekkel tudok még gyalult tököt tartósítani télire?