Bébiételek...nem értem... (beszélgetős fórum)
igen ebben egyetértünk, mármint, hogy manapság egy kis kert a legjobb, ahol mi vetünk és látjuk utána mit eszünk meg. (nekünk van is egy kis kert, de sajnos ez nem adatik meg mindenkinek). állataink már nekünk sincsenek...
néha megyek a piacra és úgy megkívánnék most egy kis spenótot stb(mert már árulják) de nem veszem meg, semmilyen primőr ételt, pedig már én is nagyon kívánom. PL a paradicsomot is imádom, de én azt sem eszem meg július előtt(akkr érik be nálunk a kertben), mert ami a piacon van, az primőr, vagy fóliasátras...
igen, de akkor sokszor mit egyen az ember?? :))
én is inkább sajátot adtam neki, ez tény. De hiába mosom meg pl a répát, ha nem tudom, belül mi van.
Meg hiába főzöm neki a csirkét, ami elvileg nem tápos, ki tudja?
ez úgy lenne jó, ha lenne kis kertem meg farmom, és ott gyilkolásznám az állatokat.Akkor tudnám, mit eszünk :-)
bocs, nem akartam leharapni a fejedet, nem az én stílusom, és az én gyerekem is evett néha bébiételt, nem haltunk bele, nem is erről van szó. csak nekem fenntartásaim vannak azokkal az ételekkel kapcsolatban, amiket előre legyártanak, és nem látom igazából mi is van benne.
a zöldség, gyümölcs megmosására, magozására, hámozására stb is gépsor áll rendelkezésre, gépek csinálják. (na nekem már itt meredek, hogy a megmosást is gép csinálja, ami abból áll, hogy csurgatják rá a vizet a gyümi meg megy a gépsoron olyan kis rudakon, ami előrébb tolja, és folyik rá a víz, ez a megmosás pl. Tudom felfőzik és minden rossz dolog elpusztul ilyenkor, de akkor is belekerül sár és egyéb, nem olyan, mintha te mosnád meg alaposan.)
Csak azt tudom, hogy a bébiételek alapanyagait jóval szigorúbban ellenőrzik, mint más élelmiszerekét. A gyártási folyamat során is többször ellenőrzik a minőséget. /én konkrétan nem láttam, de az ismerősöm igen/ Az igaz, hogy a feltűnően olcsó bébiételek valószínűleg kevésbé jó alapanyagokból készültek, mint a drágábbak.
Nem kell elhinned, nem is akarom neked bizonygatni, a lényeg, hogy ez így működik. Na, hali!
húha! a fejemet azért nem kell leharapni...
Úgy gondolom, a zöldségeket pl kézzel válogatják, és nem a gép teszi. Így elkerülhető, hogy belekerüljön olyan dolog, ami nem a bébinek való.
hali! te konkrétan tudod, hogy a bébiételekbe honnan kerül bele a zöldség, hús stb??? szép is lenne, ha csak ilyen állatokból készülne, de akkor nem 200-300Ft/db-ba kerülne, ezzel gondolom tisztában vagy....éppen ugyanolyan húsból vagy még "olyanabbaól" készül!
ha az állat pedig nem kapna antibiotikumot nagy valószínűséggel elpusztulna, (itt most a tömeggyártásról beszélünk, nem a háztájiról, apósom is tart tyúkokat, ő sem ad természetesen antibiotikumokat..)
férjem mezőgazdaságban dolgozik, ráadásul az ellenőrzési oldalon(vagyis ki mit hogyan használ fel vagy tartja be az előírásokat) inkább nem részletezem, miket mesél, én ezért is vagyok meggyőződve arról amit írok. (meg egyszerű példa az egész: a gépsor mellett senki nem áll ott és ellenőrzi, mi megy bele az ételbe, mit darálnak bele, igen időnként ellenőrzik őket, de ez sem szúrópróbaszerűen működik, hanem az ellenőr előre szól, hogy menni fog..gondolhatod hogy felkészülnek...)
ne is mond...:P
még jó,hogy nekünk van háztáji...
A húsos bébiételekről: Szerintem arra gondolt Kricat, hogy azok az állatok nem kaptak betegségeket megelőző antibiotikumokat, növekedést ill. teljesítményt növelő szereket.
Viszont azok a húsok, amiket a hiper-szuper boltokban lehet kapni, ki tudja, hogy mit tartalmaznak.
sokkal finomabb íze van, mint a por alakú, gyáriból készültnek, nekem az olyan mű ízű...és az állaga is sokkal szebb, ezt nem tudom leírni, ki kell próbálni.
igaz drágább, mint az 50FT-os por, bár nem is biztos, mert 2-3tojás és egy kis lsizt, az kb 60-70FT...(csak nálunk ingyen van a tojás, mert apósomnál vannak tyúkok..)
igen persze, igazad is van, nekem is 3 gyerekem van, az első egyetlen(!) üveges ételt sem kapott, inkább én szórakoztam a kaja elkészítésével(és van olyan szerencsénk, hogy saját kert, vagyis látom mit eszek), a 3. már látott pár üveggel(de ő is inkább csak az időhiány miatt.. sajnos), na és nem halt bele szerencsére, nem is erről van szó. De talán a legjobb megoldás, csak erre persze nem mindenkinek van lehetősége, egy saját kis kert, amiből tényleg az kerül az asztalra, ami egészséges, mi is permetezünk, szóval nem biotermékek, viszont a lehető legkevesebbet permetezünk, pl sóskát, spenótot nem is. (és persze mi csak "kisüzemi" szinten csináljuk, a répát, krumplit stb én is a piacon veszem, ezzel nem szórakozunk, viszont a gyümölcsök mindegyike saját kertből van!) gyerekeknek élmény úgyis, hogy ők is ültetjetik, öntözik, és még le is szedhetik , majd az asztalra kerül, mindent megesznek!
Amúgy mi alig eszünk konzerv-kaját, vagy amiben tartósítószer van, én erre nagyon figyelek, abból iszonyú keveset veszek a boltban, hiszen lassan már mindenbe tesznek. Pl a pudingot is én csinálom: tej+tojássárgája+liszt+cukor (és ha csokisat szeretnék+kakaópor), semmivel sem bonyolultabb, mint a poralakú, de sokkal egészségesebb...
ezt mondom én is,hogy évente több tonna bébiételt megcsinálnak,nem hiszem,hogy szemenként válogatják....de ha nem tudom,nem fáj cim szóval sajna rászorulok,hogy megvegyem,mert pl barackot,szilvát nem tudok máshogy venni,csak üvegesben,mert a konzerv tele van tartósítóval...bár én annyira ezekre a dolgokra nem figyelek,hogy bió meg minden,mert nem akarom,hogy tápos legyen a gyerek,mert védjük egy éves koráig vagy 2-ig 3ig és utána????ugyan azt eszi mint mi....a tartósítót és minden vackot...
ez úgy szokott lenni,hogy az első gyereket a széltől is óvjuk,a másodiknál már nem figyelünk annyira,a harmadik meg már a kutya tányérjából eszik...:)))
a bébiételeknél a "kisbetűs" részt is olvassátok el...tudjátok, mindig(a suliban is:)) az volt a lényeg. Illetve jelen esetben a csillaggal jelölt rész: ha jól idézem: tartósítószert csak előírt mennyiségben tartalmaz...igen és, ha már 2-3db-ot adunk egy nap, az meghaladja az előírt mennyiséget? én ezen akadtam fent, illetve ki tudja mit darálnak bele, (már bocs, milyen rohadt répát és mondhatnám ezt bármilyen zöldésgre, gyümölcsre), de tuti nem válogatják ki olyan alaposan, mint ahogy te, ha pl ránézel egy almára, gondolom kivágod a számodra nem "szép" (ütödött, jégverte, kukacos stb) helyeket, gondoljátok, ahol tonnaszám darálják be az alapanyagot ki nézi ezt? De azért persze feltűntetik, hogy szigorúan ellenőrzött termék...ami mit is jelent? csupán annyit, hogy emberi fogyásztásra alkalmas...(már ami készül belőle, mert ugye pasztőrizálják, stb).
persze az is egy nagy kérdés, akkor mit adjon az ember egy téli babának(már aki ekkor ér abba a korszakba, hogy az anyatej mellé más is kell) és nincs a mélyhűtőben semmi...
Persze, hogy értjük. De azért leírom, hogy mit javasolt a kisfiamnak, amikor baba volt a védőnőnk és gyermekorvosunk, valamint a tüdőgyógyász orvosom, ugyanis én allergiás vagyok:
Óvakodj a primőröktől, nyárig adj inkább fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt a picinek!
Azok ugyanis amelyeket üvegházban nevelnek, több műtrágyát igényelnek. A nyári időszakban is leginkább a zöld leveles zöldségek: saláta, sóska, spenót tartalmazhatnak több-kevesebb vegyszert. A gyári főzelékeket ilyen szempontból szigorúan ellenőrzik, így azok biztonsággal fogyaszthatók.
Mondjuk ebben van valami. Bár gondolom valamennyi tanácsot ad a védőnő is meg ismerősök is. (a mi védőnőnk isteni jó volt, nagyon szerettem). Meg ilyenkor jók a fórumok, honlapok:)
Na most megyek etetni a lányokat, szép délutánt mindenkinek.
oks...
de értitek amúgy,hogy miért idítottam a topicot????
ha egy kezdő anyuka,akinek tényleg betéved a boltba,levesz pár üveges kaját a polcról,megeteti a kicsivel,aztán lehet,hogy olyan ételallergiát okoz,hogy csak na...mert a gyártó félrevezeti a tapasztalatlan anyukát,aki a legjobbat akarja a picinek..ezen vagyok csak kiakadva....
Nem tudtam, hogy a babád anyatejes, azért írtam úgy, hogy anyatej, vagy tápszer. Az jó, ha anyatejes.
EGyébként csináld úgy, ahogy Freddiekrueger írta.
Tök jó, hogy ilyen jó étvágyú babucsek:)
Szerintem ne agyalj azon, mit írnak az üvegesre, nagyon jól csinálod így is.
persze,én adok neki mindenfélét,jól is néz ki a a bébim,nincs gond,levesezni is szoktunk,kiveszem a husit(saját gazdaságból van a hús szigorúan!!!),a zöldséget,pépesítem és már nyomja is befelé...kekszet,piskótát,mindent...imádja a hasát...
szoktam neki majdnem minden reggel pépet is adni,de nem tejpépet,hanem griz pépet,azt jobban szereti,Milupa tejbe dara álompépet eszik,gyümölcsel...imádja....
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek meg kell várni, hogy a baba betöltse 4. hónapot a bébiételek elkezdése elött?
- Csak kreatívan! Mit lehet kezdeni a bébiételes üvegekkel?
- 8 hós kisfiamnak a korának megfelelő bébiételeket szűrőn is átnyomkodom, mert öklendezik a daraboktól. Más is így van vele
- Miért vannak a bébiételekben olyan ételek, amiket még nem is ehet a baba?
- Tud valaki 4 hónapos kortól bébiételekhez ötletet, receptet?Amit nem bonyolult elkészíteni?
- Vannak a babádnak kedvenc bébiételei (készen vett, vagy saját készitésű)?