Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Az Indusztriál lakberendezési stílus cikk

Az Indusztriál lakberendezési stílus


Stílusbemutató sorozatom első elemeként a ma divatos lakberendezési trendek közül az Indusztriál, azaz ipari jellegű stílust szeretném bemutatni.
Az Indusztriál lakberendezési stílus 1.Az Indusztriál lakberendezési stílus 2.Az Indusztriál lakberendezési stílus 3.Még 3 kép


Bizonyára sokan jártatok már iparcsarnokban, diszkont áruházban, vagy gyártóműhelyben. Ha egy kicsit alaposabban körülnézünk, észrevehetjük, hogy ezeknek a helyeknek is megvan a maga sajátságos bája, és mással össze nem téveszthető jellegzetességei. Nézzünk fel egy Tesco, vagy Auchan mennyezetére (azaz nem létező mennyezetére) és csövek, ventillátorok, rácsok furcsa egyvelegét láthatjuk. Körülnézhetünk egy gyártócsarnokban és látjuk az épület „meztelen” vázát, a tartószerkezeteket, az elektromos és szellőző, fűtő, hűtő szerelvényeket. Ezen elemek összhatása, egyfajta letisztult célszerű átgondolt érzést sugall, ha eltekintünk a funkciókból eredő összetevőktől, mint az árukészlet és a gyártósorok. Nem csoda, ha a belsőépítészek figyelmét is megragadta ez a sajátságos „ipari” miliő és ezt a letisztult stílust megpróbálták beemelni a privát terünkbe, a lakásba. Természetesen sok finomítást kellett végiggondolni, de a napjainkban divatos minimalista stílusok térhódítása nagy lökést adott az Indusztriálnak, hiszen a minimalizmus egyik legjobb kifejeződése az iparban megszokott célszerűségre fókuszáló berendezési stílus.


Formák!

Az Indusztriálban általában az egyszerű, szögletes, egyenes vonalvezetésű formák dominálnak. A spártai egyszerűségű szimmetriát legfeljebb a berendezés részét képező csövek, búrák, láncok, fogaskerekek törik meg. Ezek a szögletestől eltérő formák alapvetően nem bírnak nagy változatossággal, hanem szintén az ipari berendezésekben megszokott geometriát követik. Fontos funkciója ezeknek a kiegészítőknek az otthonosság megteremtése és a merev formák megtörése, mert éreznünk kell, hogy a lakókörnyezet mégsem munkahely.


Színek!

Jellemzően a semleges szürkés, fehéres, fémes színek dominálnak, hiszen a környezet ahonnan a stílus származik pontosan a takarékos, egyszerű választékkal operáló, nem szembetűnő, nem zavaró szín kavalkádról ismert. Ez az összeállítás sok ember számára hidegnek és monotonnak tűnik, de szerencsére ez a monotónia csak látszólagos. Megtörhető a meleg hatású fafelületek és a fémek kombinációjával. A bútorok anyagainak szabad kombinálása otthonos hangulatot teremt, és itt nem kell félni olyan fa felületek használatától, ami kicsit durvább vagy épp egyenesen olajosnak, avíttnak tűnik. A régi bontott faanyagok új életre kelhetnek egy modern lakásban ezzel is elősegítve a környezet védelmét.


Megvilágítás!

Itt teljesen szabad kezet kapunk, fő szempont, hogy a lámpák formája harmonizáljon a berendezéssel. Lehet led, halogén, hagyományos hatású izzó vagy akár fénycső. Fontos, hogy a szükséges és elégséges fényerőt ne lépjük túl, és tartózkodjunk a hideg fényektől, ugyanis a meleg sárgás megvilágítás sokkal otthonosabbá teszi ezt az alapvetően minimalista enteriőrt. A lámpa a légólámpától az állványos reflektorig bármi lehet amit az iparban használunk és használtunk, bár az olcsó hatású vagy giccses műanyagtól azért óvakodjunk.


Extra tippek

Az indusztriális stílusba jól illeszkednek a raklapbútorok, gépalkatrészekből készített berendezési tárgyak, speciális faliórák. Lehet bátran kísérletezni a régi ipari emlékek és a korszerű tárgyak vegyítésével. Ne tévesszük szem elől azt a harmónia érdekében, hogy berendezési tárgyaink lehetőség szerint azért azt a vonalat képviseljék, amelyre lakásunk alapvető koncepciója épül. Személyes véleményem, hogy az igénytelen műanyag felületek stílusidegenek, kivéve azokat a tárgyakat amelyek bakelitből, vagy régi stílusú műanyagok kombinációiból készültek. Viszont a műgyanta padló tud nagyon szép is lenni. Tehát itt a porcelán nippeknek és a nagyitól örökölt tálalónak nem sok helye van hiszen az egy teljesen más környezetbe illik. Mindezek ellenére a régi és az új gyönyörűen illeszkedik ebben a stílusban, lényeg, hogy legyen valamilyen gépészeti, vagy strukturális vonatkozása. Megkapó az eklektika időnként, de fontos az is, hogy a látvány amit lakásba belépve meglátunk, tükrözzön valamilyen alapkoncepciót.
Írta: varadero, 2020. április 18. 09:35
Fórumozz a témáról: Az Indusztriál lakberendezési stílus fórum (eddig 1 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook