Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Asperger szindróma - Előny, ha van róla papír, vagy inkább hátrány? fórum

Asperger szindróma - Előny, ha van róla papír, vagy inkább hátrány? (tudásbázis kérdés)


27. Szegfű_ (válaszként erre: 25. - Kolibri)
júl. 14. 18:25
Valóban az, viszont nem nagyon akad olyan iskola, ahol ne lenne benne az alapítóba. Hidd el, ezzel nem lesz gond.
26. Piroska52 (válaszként erre: 25. - Kolibri)
júl. 14. 12:11
Az semmiképp nem árt,ha van róla papírja. Nem kell mindenkinek az orra alá dugni,de például vizsgaidőszakban jól jöhet,mert több időt kaphat rá. Az ilyen gyerekek nagyon okosak,de azért nem árt ha van támogatás.
25. Kolibri (válaszként erre: 24. - Szegfű_)
júl. 14. 12:06
Ez törvényi szabályozás sajnos. Ha diagnózisa van, és az intézménynek nincs benne az alapító okirataba, hogy felvehet SNI-s gyereket, akkor nem vesz fel. Függetlenül attól, hogy milyen "súlyos".
24. Szegfű_ (válaszként erre: 23. - Kolibri)
júl. 14. 11:42
Nem hiszem, hogy az asperger miatt hátrány érné jelentkezéskor. Nem olyan dolog, mint egy súlyos autizmus pl. A szakértőéi véleményben le van írva pontosan, hogy milyen a gyerek viselkedése. Nyilván, ha nem agresszív, stb, akkor ugyan úgy felveszik bárhová, mint papír nélkül. A tanárokat meg szerintem simán meglehet kerni, hogy diszkréten kezeljék a dolgot, ha nem akarjátok, hog, a többi szülő vagy az osztálytársak tudjanak róla.
23. Kolibri (válaszként erre: 22. - Szegfű_)
júl. 13. 21:25
Pont így vagyok ezzel én is, nálunk ő így jó, ahogy van. De amint nem csak az Auti Ambulanciáról, hanem a szakértői bizottságtól van "cimkéje", amivel a könnyítések járnának, azonnal címkével szerepel majd a rendszerben is. Így nem biztos, hogy oda is jelentkezhet majd továbbtanulni, ahova szeretne.
júl. 13. 21:01

Ne értsétek félre, amit írok, nem kötekedni akarok, de nem értem, hogy maga a papír miért számít kitárulkozásnak? Nem a papír fogja aspergeressé tenni, és attól, hogy van róla papírja, nem kell mindenki orra alá odadugni.

Én mindenképp megcsináltatnám. Attól még, hogy nincs papírja, ugyan úgy aspergeres marad.... A tanárok így is-úgy is tudnak róla, ezen felül meg nem kötelező világgá kürtölni, hogy milye van a gyereknek vagy milye nincs. Viszont soha nem lehet tudni, mikor jön elő egy olyan nehézség, amin a papír könnyíteni tud (nyilván az iskolára gondolok elsősorban). Szerintem a gyerek csak jól járhat vele.

21. Guruljka (válaszként erre: 19. - Dina2)
júl. 13. 15:49

Igen, elképzelhetőnek tartom.

Fordítottam már cikkeket, leleteket aspregeres és autista gyerekekről is. Nem lehet könnyű, hogy pl. nem tudják a szemkontaktust tartani.

júl. 13. 15:37

Az én gyerkőcöm "könnyű" Aspergeres, ezért vagyok bizonytalan abban, hogy ha nincs szüksége semmi könnyítésre, akkor is vágjunk e bele, higy legyen, mert később, ha pl nehezebb lesz a tananyag, akár jól is jöhet. Vagy s tovább tanulásban.

Ő is tudja magáról, hogy más, mint a többiek, ő maga is észre vette, de mivel tényleg nagyon enyhe, ezért csak annak tűnnek fel a furcsaságai, akik tudják, hogy keresni kell.

19. Dina2 (válaszként erre: 16. - Guruljka)
júl. 13. 15:02
Lehet azért mert kisebb az IQ...valóban kevés emberre tud felnézni...de valahol azt érzem hogy ezzel a fennhordott orral a bizonytalanságát leplezi.
18. Guruljka (válaszként erre: 17. - Roxána)
júl. 12. 22:34
Nekik maguknak sem könnyű, igen. De velük sem könnyű.
17. Roxána (válaszként erre: 16. - Guruljka)
júl. 12. 22:21
Igen.Nem könnyű egyensúlyban tartani nekik azt,hogy bizonyos területen kimagaslóak a képességeik,szinte bámulatraméltóak,ám sok mindenben pl.szocializációban viszont jócskán alulteljesitenek a koruknál.
16. Guruljka (válaszként erre: 15. - Dina2)
júl. 12. 19:15

Az a fiú, akit mi ismerünk, hajlamos kicsit lenézően bánni másokkal, mert azoknak kisebb az IQ-ja, mint az övé.

Persze lehet, hogy ez védekezés, de kellemetlen tulajdonság.

15. Dina2
júl. 12. 17:08

Egy 17 éves "nehéz" aspergeres szülőjeként...szerintem a gyerek jó ha tudja, hogy neki van egy ilyenje. A fiam sokszor nem értette, ő miért "más" mint a többiek és miért nem tud átlagos lenni. Megnyugtató neki hogy nem ő a "hibás" meg a lúzer stb és ha utánanéz a neten láthatja, hogy rajta kívül még sokan küzdenek olyan dolgokkal emiatt, mint a beilleszkedés, társas kapcsolatok, kommunikáció...

A külvilág felé...az osztályfőnökének és a kollégiumi nevelőjének bizalmasan elmondtam, mert rengeteg probléma van vele a kollégiumi életben...nem tolerál, nyersen igazságos, lobbanékony, nehezen alkalmazkodik...úgy gondolom így valamelyest jobban megértik, miért olyan amilyen.

Szóval ha van is papir róla, nem biztos hogy széleskörűen felhasználnám...sajnos az önbizalomhiányuk miatt az is előfordulhat, hogy esetleg visszaélne vele a gyerek és erre hivatkozva kivételezést várna el magának...

Nem egyszerű helyzet, szerencsés vagy, hogy a te kisfiad még kicsi s időben felismertétek a helyzetet. Rengeteg figyelmet igényel!

júl. 12. 15:13

Ráadásul egy Aspergeres gyereknek lehetnek speciális igényei.

Itt ez a rövid cikk ezeket is megemlíti:

[link]

júl. 12. 14:47
Nehéz kérdés,mert a magyar társadalom alapvetően nem "elfogadó".Élethelyzettől függ.Nem tanácsolom a minden áron való "kitárulkozást".Sokszor többet ártanak vele,de vannak előnyei pl.: korai fejlesztések,tanulásban rásegitések,kedvezmények,felmentések stb.
12. Guruljka (válaszként erre: 11. - Guruljka)
júl. 12. 14:43

Elfelejtettem hozzátenni, hogy jól szituált szülők egyetlen gyermeke. Nincs rákényszerítve, hogy dolgozzon vagy önállóan éljen, de nem tudom, mennyire lenne képes önálló életvitelre vagy rendszeres munkára, és ha igen, milyen munkára.

Talán valami számítástechnikai dolog lenne neki való, az iskolában ezt emelt szinten tanulta is. Nem tudom felmérni, hogyan viselkedne egy főnökkel szemben. Azt is a szülei tudják, miért nem várják el tőle a pénzkereső foglalkozást.

júl. 12. 14:33

Nincs saját Aspergeres gyerekem, de a fiamnak van egy ilyen haverja.

Nem könnyű vele. A szülei kiskamasz korától fogva tudatosították benne a betegségét, és a tüneteket.

Pl. kimagasló az intelligenciája, de az emberekkel nehezen tart kapcsolatot, mert nem képes felismerni a nonverbális jeleket. Tud vadul tapintatlan és sértő lenni.

Képes az elmélyült, koncentrált foglalatosságra, de képes erről órákon át szünet nélkül beszélni is, és általában valami kifogással kell "lelőni" aznapra, mert fel sem merül benne, hogy a túlzással másnak a terhére lehet. A gondos szülői nevelésnek tulajdonítom, hogy az elköszönést azonnal elfogadja.

Úgy tudom, valamilyen speciális iskolába járt. Angolul kiválóan beszél, a németet érti, de nem tanult tovább. Napszámra otthon ül és a stratégiai játékaival üti el az időt - ezeket tovább is fejleszti és rendszerbe építi. Kora szerint már felnőtt huszonéves.

10. papája (válaszként erre: 1. - Kolibri)
júl. 12. 14:06
Akinek van papírja, annak ingyen fejlesztés jár az iskolában. Bizottság állapítja meg, hány óra és milyen jellegű. Ez elérheti akár a heti 8 órát is.
9. Kolibri (válaszként erre: 5. - Perla del Mar)
júl. 12. 13:39
Köszönöm! Igen, ezzel is sokan érvelnek, hogy többlet pont.
8. Kolibri (válaszként erre: 3. - Semleges)
júl. 12. 13:38
A tanároknak nem igazán tűnik fel, mert tipikusan probléma mentes gyerek. Fegyelmezett, szabály követő és szorgalmas. De nekik még akkor el mondtam, amikor beirattuk a magyar suliba.
7. Kolibri (válaszként erre: 2. - Auróra2010)
júl. 12. 13:36
Igen, ezzel én is pont így vagyok, csak aztán hallom sokszor, hogy de ha van papírja, akkor a könnyítések később jól jöhetnek.
júl. 12. 13:09

nem értem miről beszélsz

azért te a győztes

júl. 12. 13:02

Ha tovább akar tanulni előny!

50 többlet pont a felvételinél és jogosult pluszidőre zh-knál.

De ennek esetleg érdemes lehet utána nézni. Pl agyhártyagyulladásomra nem járt pont. Pl gerincre jár. Azt nem értem miért akadályoz jobban, mint pl az extrém csúnyaírásom , vagy az ügyetlen kezem vagy a folyamatos mellégépelések. Ebben a félévben pl 2 tárgyam ne lm sikerül az egyik a biometria konkrétan a félregépelés , betűcsere stb-k miatt. Nincs papírom így nincs nincs semmiyen engedmény

4. Auróra2010 (válaszként erre: 3. - Semleges)
júl. 12. 12:55
nem tudom konkrétn mi is az az A szindróma, de ameddig ki nem derüól, nem kellene nyilvánoságra hozni. Elmeletben imádjuk a másokat, de azért a való világ nem ugyanaz, pláne kamaszkorban
3. semleges (válaszként erre: 1. - Kolibri)
júl. 12. 12:52
Nem tudom, hogy előny vagy hátrány, de szerintem látni fogják, hogy kicsit más.
júl. 12. 12:46
Ameddig nem feltétlenül szükséges, ne add ki fiút.
júl. 12. 12:34

Fiam 7 évesen kapott Asperger szindróma diagnózist az Autizmus Alapítványnál. Akkoriban még külföldön éltünk, ezért fel sem merült a szakértői bizottság vagy bármilyen tanulást könnyítő papír megszerzése. Fiam azóta 13 éves lett, 2 éve magyar, normál iskolába jár, a Delej utcai papírján kívül azóta sincs semmi más, mert teljesen jól boldogult az 5. és 6. osztályban. Azon kívül, hogy kicsit más,kicsit visszahúzódóbb, mint kortarsai, na meg más dolgok érdeklik, mint a korabeli gyerekeket, nem tűnik fel rajta semmi. Ja, de egy dolog viszont feltűnő, az pedig az, hogy az írása fergetegesen ronda és nyomtatott betűkkel ír. Eddig még igazából ez sem volt baj, a tanárok nem reklamáltak.

Az emberek véleménye teljesen megoszlik. Van aki szerint hátrány a papír, mert vannak kapuk, amik, zárva vannak előttük pl a továbbtanulasban, mások szerint meg csak jó lehet, csak pluszt az a gyerek jövőjéhez.

Akinek van ebben tapasztalata, mi a véleménye erről?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook