Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Amit a befőzésről tudni kell... cikk

Amit a befőzésről tudni kell...


Mint sokan tudjátok, újabb naplóval bővítettem a repertoáromat. Ez pedig nem más, mint a Befőzési receptek, tippek, trükkök...

Akinek van kedve, "látogasson meg", sok érdekes, finom dolgot találhat.

Amit a befőzésről tudni kell...

A befőzéshez használt edények és eszközök mindig legyenek tiszták és szagtalanok.


Az üvegeket mosószeres vízben mossuk el és többször alaposan öblítsük ki.

Eltörölni nem szabad, leborítva hagyjuk, hogy a víz kicsöpögjön belőle.


Ha forrón töltjük az üvegbe pl. a paradicsomlevet, lekvárt az üvegekbe, akkor előtte állítsuk az üveget 1-2 ujjnyi meleg vízbe, így az üveg nem reped el.


Az üvegek lezárásához használt celofánt mindig nagyobbra vágjuk, mint az üveg szája. Mielőtt az üvegre tennénk, mártsuk tiszta vízbe és úgy simítsuk az üveg szájára.

A celofán száradás után légmentesen, feszesen lezárja az üveget.


Gőzölésnél az edény aljára mindig tegyünk több réteg újságpapírt és erre állítsuk az üvegeket. Az üvegek közé is tegyünk papírt, így forrás közben, ha összeütődnének, nem törnek el.


Száraz gőzölésnél az üvegeket gondosan törölgessük le és az alját, oldalát, tetejét rakjuk körbe vastagon pokróccal és párnákkal. Legalább 24 órát hagyjuk így, majd, ha kihűlt, mehet a spejzba a polcra.


NAGYON FONTOS:


- az eltevésre szánt gyümölcsök mindig hibátlanok legyenek


- a szennyeződéseket mindig alaposan, gondosan, többszöri mosással távolítsuk el


- a kés mindig éles, rozsdamentes legyen, a fa- és merőkanalak (és tölcsér) is tiszták legyenek (célszerű befőzési célra külön fakanalat használni)


- a meghámozott gyümölcsöt, amíg a többit tisztítjuk, rakjuk tiszta vízbe, ne hagyjuk a szabad levegőn állni.


Végül pedig, hogy mit mikor tegyünk el?


Május-Június: eper, spárga


Június-Július: borsó, egres, zöldbab, meggy


Július-Augusztus: uborka, kajszibarack


Augusztus-Szeptember: ringló, szilva, körte,

paprika, paradicsom, őszibarack


Szeptember-Október: karalábé


Október-November: karfiol, birsalma (körte)




Írta: Pné Veronika, 2009. július 18. 10:03
Fórumozz a témáról: Amit a befőzésről tudni kell... fórum (eddig 15 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook