Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » A szorongás ezer arca cikk

A szorongás ezer arca


Ha ezer nincs is, de akár 100 különféle tünete lehet a szorongásnak. Sok ember nem is tudja, hogy amit érez, az valójában szorongás. Lehetnek rohamok, rendellenességek, zavarok és fóbiák is e tünetek közt.
A szorongás ezer arca
pixabay

Mi a szorongás? Valamiféle nyugtalanság, negatív érzés, aggódás, bizonytalanság, félelem, ami egy valóságos vagy akár képzelt esemény, helyzet megtörténtétől ered.

Nem mindenki szorong, aki aggódik valami miatt. Hiszen mindenki érez így néhanap, ez teljesen normális. Csak akkor lép elő szorongássá, amikor a mindennapi életünket, a mindennapi "működésünket" rendszeresen zavarni kezdi.


A fizikai tüneteket a szorongás által kiváltott stressz okozza a testben. A véráramba stresszhormonok kerülnek, amik felkészítik a szervezetünket a válaszcselekvésre (harcra, menekülésre). A tünetek típusát, számát, intenzitását, időtartamát és gyakoriságát nem általánosíthatjuk, mivel mindenki más, így a tünetek is személyenként változnak. Minden kombináció és változat gyakori.


Néhány példa a szorongásos tünetekre:

- Az élethelyzetek és más emberek kényszeres kontrollja

- Elalvási problémák

- Izgatottság, düh érzése

- Hasfájás és fejfájás

- Nehézségek a bizonytalanság elfogadásában

- Sírás, érzelmi kitörések

- Folyamatos aggódás helyzetek, események miatt

- Nehéz fókuszálás, figyelem

- Események, történések szisztematikus elkerülése

- TúltervezésSokan nem is tudják, hogy amit éreznek, az szorongásos tünet. Sokan pedig tudják, de csendben tűrik. Ez érthető, hiszen azok, akik ezeket még sosem tapasztalták, gondolhatják, hogy a szorongó ember csak figyelmet akar, vagy hogy egyszerűen képes lenne önmagában elnyomni a negatív gondolatokat, ha akarná. Az igazság az, hogy ha személyesen nem tapasztalt még valaki szorongásos rendellenességet, akkor valószínűleg nem is tud róla, milyen mélységbe kerülhet az ember. Ez az élet, állandó félelemben, teljes fizikai és érzelmi tünetekkel, nem olyan dolog, amit bárkinek is kívánnánk. Mégis, sok embernek - a lakosság körülbelül öt százalékának - mindennap el kell viselnie ezt a nehézséget. És közben sajnos igazi megoldás nem születik, az okokat is hiába kutatják, hiszen a korábbi tudományos elképzeléseket is rendre megdöntik mostanában.


A szorongásos rohamok, amelyeket pánikrohamoknak is neveznek, a nagy intenzitású félelem és szorongás epizódjai. Pánikrohamok gyakran teljesen hirtelen fordulnak elő. Néha a pánikroham oka nyilvánvaló, például amikor azonnali veszély van, és nincs menekvés. De a pánikrohamok ok nélkül is előfordulhatnak.

A roham során a legtöbb ember hihetetlen mennyiségű félelmet érez, amit gyakran kísér menekülési késztetés, az érzés, hogy elveszítik az irányítást és sokak számára olyan érzés, hogy még meg is halhatnak.

A pánikroham tünetei a következők:

a végzet intenzív érzése

gyors szívverés

szédülés

szívdobogás

izzadás

gyomorideg

remegés

olyan érzés, mintha elveszítené az irányítást

olyan érzés, mintha őrült lenne

érzelmi túlterheltség

hirtelen és erőteljes késztetés a menekülésre

fokozott félelem és aggodalom

zsibbadás

feszültség a torokban

izomgyengeség

térdek elgyengülése

szuper érzékeny érzékek és idegek

halálfélelem

égő bőr

légszomj

mellkasi nyomás vagy fájdalom

A rohamok és azok tünetei néhány perctől több óráig tarthatnak.


Hogyan tudunk megszabadulni a szorongástól? Fontos, hogy minél többet tudjunk róla, és tanuljuk meg, hogyan kell irányítani és megakadályozni. Sok ember küzd a szorongásos rohamokkal, és mert nem értik, mi történik velük, ezért félnek... Ez a bizonytalanság és félelem pedig csak táptalaj a további rohamokhoz.

Minél többet tudsz a szorongásról, a pánikrohamokról, annál jobb lesz a helyzeted. Nagyon fontos, hogy olvass és tájékozódj a témában!
Írta: boldogzokni, 2018. október 12. 09:35
Fórumozz a témáról: A szorongás ezer arca fórum (eddig 49 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook