Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Főzés: a nők dilemmája cikk

Főzés: a nők dilemmája


Ha az évszakoknak megfelelően főzöl, akkor elérheted a legjobb ár-érték arányt, hiszen kevesebbet kell fizetned az élelmiszerért. Ráadásul a friss gyümölcsök és zöldségek jobb ízűek és több tápanyagot tartalmaznak, mint a hetekig vagy hónapokig tároltak, kényszerrel érleltek. Összefoglalom a saját főzési szokásaim az évszakok szerint.
Főzés: a nők dilemmája
Kép: Pixabay

Nők ezrei kérdezgetik naponta: - "Mit főzzek?"

Sosem tudjuk kitalálni, mi legyen az a napi étel, amit elkészíthetnénk, ha lehet minél egyszerűbben és gyorsabban.

Én sütni nagyon ritkán szoktam, szinte soha. Szerintem erre vannak a cukrászdák... :)


Bevallom, én nem nagyon vagyok oda a zöldségfélékért. Nem is eszek sokfélét belőlük, kivétel a spenót, kelkáposzta, krumpli, káposzta, bab, paprika és most már a padlizsán.

Laci meg a csontos húsokat nem eszik, tehát a szárnyasokat nem fogyasztja.

Így eléggé lekorlátozódnak a napi főzés alapanyagai.


Legtöbbször az aktuális évszak szezonális zöldségei és gyümölcsei vannak nagy segítségemre abban, hogy kitaláljam, mit teszek az asztalra.


Tél

Ebben az évszakban sokszor van nálunk savanyú káposztás étel. Székelykáposzta, töltött káposzta, rakott káposzta formában, Mivel a káposztás ételek 2-3 napig is ehetőek, általában sokat készítek belőlük. A téli repertoár része még a rizses hús, tarhonyás hús is, ezek is tartósan fogyaszthatók. Szezonális ekkor a hurka, kolbász sütve.

Levesek is gyakrabban vannak ilyenkor, az ember kívánja a forró folyadékot: bableves füstölt hússal, húsleves, tarhonyaleves, gríznokedli leves, krumplileves nokedlivel. Jó tápláló mind, nem éppen diétás.


Tavasz

Ha jön a tavasz és beüt a zöldségdömping, akkor javarészt zöldséges dolgokat készítek. Na nem magamnak. Laci kedveli ezeket nagyon, előszeretettel eszi a zöldségeket, akár csak párolva is. Vagy akár mirelitet is megcsinálja magának. Én akkor eszem általában pizzát, tortellinit vagy melegszendvicset. Ilyenkor az újkrumpli is hetente sláger, petrezselymes vagy hagymásformában. Spenótot is szoktam főzni, de csak a mirelitből készültet szeretem megenni.


Nyár

A gyümölcsszezon miatt is az egyik kedvenc évszakom. Kukorica és dinnye elég is lenne nekem, elélnék velük egész nyáron. :)Na meg erdei gyümölcsleves hidegen, tejszínesen. Ez inkább az étrend szempontjából számomra kedvezőbb. Nyári ételeim a rakott krumpli, krumplifőzelék, spenót. töltött paprika. Naaa meg a megunhatatlan lecsó, ami Laci kedvenc eledele.


Ősz

Az ősz nálam a padlizsán szezonja. Sütőben megsütöm és padlizsánkrém lesz vagy rakottan is finom darálthússal. A tojás leves bármikor elkészíthető, nem évszakfüggő, de ősszel különösen jól esnek a fűszeres ízek.


Ha már végképp nincs ötletem, a darált húsos tészta sajttal a tetején mindig megoldás. Ez a Jolly Joker nálunk!


Főzzük gyakran amit szeretünk, de nem árt szem előtt tartani az évszakok zöldség és gyümölcskínálatát. Ha odafigyelünk az évszakok szezonális kínálatára, az megkönnyíti a főzéssel kapcsolatos kérdések megválaszolását, a napi menü kitalálását.

Ráadásul a szezonális gyümölcsök és zöldségek jobb ízűek, és egészségesebbek is. Amit napokig rakterekbe vagy konténerekbe zárva szállítanak, annak csökken a tápanyagtartalma is. Válaszd azokat, amelyek a saját országodban teremtek, keveset utaztak, így érett, kemikáliáktól mentes élelmiszert tudsz vásárolni!




Írta: andilaci, 2022. február 3. 09:32
Fórumozz a témáról: Főzés: a nők dilemmája fórum (eddig 33 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook