Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » A méhnyakrák tünetei és kezelése cikk

A méhnyakrák tünetei és kezelése


Méhnyakráknak nevezzük a méhnyak hámeredetű rosszindulatú daganatát. A betegég gyakoriságát tekintve Magyarországon évente 2-3000 új megbetegedéssel számolhatunk.
A méhnyakrák tünetei és kezelése

A méhnyakrák az összes daganatos haláleset egytizedét teszi ki. A szöveti elfajulás leggyakrabban 25-40 év között jelentkezik, majd egyre súlyosabbá válik.


A megbetegedés fokozatosan alakul ki. A rák súlyosbodása orvosi besorolás szerint CIN (cervikális intraepiteliális neoplázia)0-IV-ig jól nyomon követhető. A CIN 0 a legenyhébb stádium, ekkor az elváltozások csak a hámra terjednek ki. A IV., lesúlyosabb stádiumban a daganat ráterjed a hólyagra és/vagy a végbélre, kilép a kismedencéből, távoli áttéteket ad. A méhnyakrák megelőzésének a célja a CIN minél korábbi felismerése.


A méhnyakrák kialakulása


A tudomány jelenlegi állása szerint a betegség kialakulásában nincs jelentős szerepe az öröklődésnek. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek ismerten növelik a méhnyakrák kockázatát.


Ezek közül a legjelentősebb a humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség. A HPV egy 75 vírust tartalmazó víruscsalád egységes elnevezése, ezek közül 15 vírusnak bizonyítottan köze van a rák kialakulásához. A HPV szexuális úton terjed, és igen gyakori a fertőzöttség mindkét nem körében. Becslések szerint a nők 50 - 80%-a az élete folyamán fertőződik HPV-vel. Ezen fertőzések többsége egy éven belül spontán megszűnhet, azonban azt nem tudja senki megmondani kinél fog megszűnni a fertőzés, és kinél indul el rosszindulatú folyamat. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb HPV-vel fertőzött nőnél nem alakul ki méhnyakrák, és a nők jelentős része nem is tud a fertőzöttségéről, mivel az tünetmentes.


A HPV-vel való fertőződés esélyét növeli:


- szexuális élet korai megkezdése(18 év előtt)

- szexuális partnerek gyakori váltogatása

- szexuális kapcsolat létesítése olyan férfiakkal, akiknek több szexuális partnerük volt/van, illetve akik korán kezdtek nemi életet

- szexuális kapcsolat létesítése olyan férfivel, akinek szexuális partnere méhnyakrákos volt


Ma már elérhető az a HPV ellenes vakcina, mely a 9-26 év közötti korosztálynak biztosít védelmet.


Egyéb kockázati tényezők a méhnyakrák kialakulásában:


- etnikai hovatartozás (azon népcsoportoknál gyakoribb, ahol a nemi úton terjedő betegségek is gyakoribbak)

- tartósan fennálló szexuális úton terjedő betegség

- dohányzás (a rákkeltő anyagok sokszor a méhnyakon választódnak ki, roncsolva annak szövetállományát)

- magasabb életkor (leggyakrabban menopausa környékén alakul ki)

- tartósan legyengült immunrendszer (pl. HIV fertőzés esetében)

- méhnyak sérülés (többszöri szülések során)


A méhnyakrák tünetei


A betegség sajnálatos módon kezdetben tünetmentes, a tünetek már csak előrehaladottabb stádiumban jelentkeznek, akkor sem típusosak.


- vérzés a hüvelyből nemi aktus közben, után (kontakt vérzés)

- fájdalom a méhszáj területén aktus közben

- rendszertelen igen kevés vérzés

- alhasi panaszok

- szokatlan hüvelyi folyás


A méhnyakrák vizsgálata


A minél korábbi felismerés érdekében félévente, évente keresd fel nőgyógyászodat, aki elvégzi a szükséges szűrővizsgálatot. A vizsgálat során az orvos szövetmintát vesz a méhszáj, méhnyak területéről, amit aztán laboratóriumban, mikroszkóp alatt vizsgálnak meg. Az ezt követő manuális vizsgálat során egyik ujjával a hüvelybe nyúlva, másik kezével a hasfalat tapintva átvizsgálja a méhet, és a környező szerveket. A szűrővizsgálat része még a mellek áttapintása is. A beavatkozás fájdalmatlan, terhesség alatt is elvégezhető.

Fontos megemlíteni, hogy a vizsgálat nem nyújt 100%-os biztonságot. Léteznek álnegatív esetek, amikor nem mutatható ki az elváltozás. Az esetek 5-10%-ában fordul elő kóros eredmény, amely azonban a legtöbb esetben nem daganatot, hanem gyulladást, vagy spontán gyógyuló elváltozást jelez.


Te is tehetsz azért, hogy a vizsgálat minél nagyobb eséllyel sikeres legyen:


- ne a menstruáció idejére kérj előjegyzést a szűrésre

- ne végezz hüvelyöblítést a vizsgálat előtti 48 órában

- ne élj házaséletet a vizsgálat előtti 48 órában

- ne használj tampont, fogamzásgátló habot, zselét, hüvelykrémet vagy más hüvelyi gyógyszert a vizsgálat előtti 48 órában


Gyanús eredmények esetén kolposzkópos (speciális nagyító) vizsgálatot végez, és szövetmintát vesz a kérdéses területről (biopszia). Ha ezek után is betegséget jelez az eredmény, következnek a röntgen-, ultrahang-, tükrözéses vizsgálatok, melyek segítségével pontosan feltárható az elváltozás fokozata.


A méhnyakrák kezelése


A terápia lényegében az elváltozás súlyosságától függ, és szigorú orvosi protokoll szerint zajlik. Minél korábbi stádiumban van a betegség, annál jobbak a tökéletes gyógyulás esélyei. Leggyakrabban a műtéti beavatkozásokat, és/vagy sugárterápiát alkalmaznak. Súlyos áttétek esetében, vagy kiújuló daganatnál a kemoterápia is szóba jöhet.


Megjelent az Ezoterikus.hu hozzájárulásával.
Írta: Hoxa, 2007. december 2. 06:03
Fórumozz a témáról: A méhnyakrák tünetei és kezelése fórum (eddig 458 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook