A lét határozza meg a tudatot, vagy a tudat a létet? (beszélgetés)
Tesssék!Kis segítség, de ha ezt másolod ki akkor írd a doga végére hivatkozásként, mert ha lebuksz, akkor egyest kapsz.
Na igen.
A kivétel erősíti a szabályt.:))
A létem befolyásolja a tudatomat amikor sexelek.
Ha gyereket akarok nem védekezem,mert tudom el tudom majd tartani a bébit, ha nem akarok gyereket, védekezem,mert bármennyire vágyok rá, tudom nem lehetek terhes mert nem tudom eltartania bébit.
Igen ebben igazad van, de ha nem léteznénk nem tudnánk gondolkodni, tudatosan élni.
Ezért fogalmaztam át.
Áhá, hogy van vázlatod! Ezt nem mondtad :)
Szerintem ha így építed fel a dolgozatot, az szuper lesz. A tanárok imádják az ilyet. :)
Nem is azt mondtam, hogy ezt írja szó szerint. :P
Mondjuk 12.-ben ezeket már simán lehet tudni, hiszen filozófiát is tanulnak, nem?
Értem, de 12. év elején nem hiszem, hogy ő sokat tudna a marxizmusról. Egyáltalán, főleg irodalom órára, nem hiszem, hogy ideológiák és irányzatok alapján kéne megírnia, hanem csak úgy saját kútfőből. Amit te írtál, az szerintem kicsit tömény volt :)
Funky, majd írd meg, hogy sikerült! :)
Szia!
Szerintem a tudat határozza a létet,mivel nagyjából mindenki tudatosan él.
hozhatsz erre példákat is.Mi az amit tudatosan csinálsz?Jársz iskolába,eszel mert éhes vagy!Az a lét, ami létrehozza a tudatosságot, az hamis figyeld: akár a hajléktalanokat tisztelet a kivételnek akik már nem is akarnak máshogy élni mert mindig volt vhogy!Mindenki törekszik vmire Ök tudatosan cselekszenek,tehát nem a létük.Vanna akik szeretnének a puszta létből kitörni,Ök is elkezdték a tudatosság elvét!
Pont fordítva. A vallások szt a tudat határozza meg a létet, a materialzmus szt a lét a tudatot.
A marxista álláspontot idéztem az előbb, ő pedig ezeket a terminusokat használta, termelési mód és társai.
Értem. Szerintem itt a lét ontológiai értelemben van, tehát nem keverném bele a termelési módot az egészbe virgilius-szal ellentétben, de persze ezt te döntöd el :)
Én biztos vallási szempontok alapján közelíteném meg és egy pro-kontra jellegű dolgozatot írnék, hiszen mindkettőre lehet indokokat mondani. A legtöbb vallás elveire igaz, hogy a lét határozza meg a tudatot - Isten, vagy bármilyen teremtő forma azért hozta őket a világra, hogy ez és ez legyen a feladatuk. Reinkarnációban hívőknél szintén, törekedniük kell bizonyos feladatokra, tudatra a vallásuk szerint.
Az ateista vallások, vagy "sima" világi gondolkodásra a másik lehet igaz. Tudatosan élik az egész életüket, carpe diem, tudatos családtervezés, karrier...
Hát, röviden ennyire gondoltam, aztán persze ezt már ezerfelé lehet bontogatni, esetleg elkötelezni magad valamelyik álláspont mellett. :)
Mivel tudatos lények vagyunk, mi formáljuk az életünket, de mindig lesznek külső tényezők amik befolyásolhatják tudatos létünket.
Nem öntudatosan látjuk meg a napvilágot, öntudatra kb 1-3 évesen ébredünk.
Amikor rájövünk, hogy mi jó nekünk.
Létezem, tehát vagyok...
Vagyok aki vagyok, hiszen létezem...
Irodalom házi dolgozat. Középiskola. 12. évfolyam.
Semmi kritérium nincs adva.....csak ez a mondat.
Míg a korábbi filozófiák a tudat által határozták meg a létet, addig a marxi megközelítés szerint a társadalmi lét határozza meg a társadalmi tudatot, vagyis az anyagi lehetőségek, termelőerők és termelési viszonyok összessége (vagyis a termelési mód) hat a tudat nézeteire, filozófiai, esztétikai, jogi, vallási stb. nézetekre.
Materializmus kontra idealizmus.
További ajánlott fórumok:
- Alakformálás tudatosan
- Miért bántják azokat, akik tudatosan vállalnak egyedül gyermeket?
- Nem értem a menyemet. Elégszer, elég változatban tudattuk...
- Hétköznapi mérgeink...hogyan induljunk el a tudatos vásárlás felé?
- Ki határozza meg hogy milyen tantárgyak legyenek az iskolában?
- Mi határozza meg, hogy endometriózis után Gnrh vagy Visanne kezelést kapjon valaki?