A bolti vagy a házi tejtermékekben bíztok meg jobban? (beszélgetős fórum)
Én a sima házi tejet nem tudom meginni, mert nagyon tömény nekem, viszont minden más házi tejterméket (túró, tejföl, sajt) szivesebben fogyasztok, mint a boltit. Édesapám csinálja őket.
A boltban megvett tejtermékek sem higénikusabbak, hisz azokat is házi tejből csinálják! Házi üzemektől veszik a tejet. Szóval mindenfajta esetleges fejési szennyeződés abba is belekerülhet!
A házitejet kötelező (!!!) felforralni, különben 1-2 nap alatt megmegy a hűtőben is!
Dolgoztam anno tejüzemben, hát az se volt sokkal jobb... Egyszer túrót kapartunk. 2 adag volt, mind2 másik fejés, a kettő között fertőtleníteni kellett mindent. Ez azt jelentette, hogy fertőtlenítős vízzel kimostuk a kádakat is, amibe a túrót kapartuk. Öblíteni minek! Az nem számított, hogy a fertőtlenítős víz benne maradt a kád aljában, mert 4en se tudtuk fejreállítani, kitörölni meg tilos, de túró egy pötty se maradhatott az előzőből...
Hát nem tudom... Utána egy ideig nem ettem túrót... :S
Pasztőrözés az a folyamat, amikor felforralod a tejet, majd lehűtöd, lehetőleg gyorsan. Vitamin nem marad kevesebb, viszont elpusztítasz kórokozókat vele. A tejnek amúgy is a fehérje, és Ca mennyisége az, ami miatt (megoszlanak a vélemények, hogy mennyire) ajánlott a fogyasztása.
Én is a házi tejtermékekre voksolok. Mindenesetre én is szétnéznék vásárlás előtt higiéniai téren a termelőnél, mielőtt megveszem a házi dolgokat!
Babának mindig forralva kell adni a tejet.
Azért nem annyira steril ám az. Gondolj bele ha látsz tehenet azok között van sok sz@..-s szőrű is. ahhoz hozzáér aa tehenész ahogy teszi rá a fejőgépet, ki tudja az ő keze mennyire tiszta stb. A tejet én mindig úgy láttam forralják. Tudom , hallottam van aki esküszik a frissen fejt habos langyos tejre. Azt viszont már nagyobbacskáknak adják.
Bennem is ez a gondolat többszöt felmerült.
Esküdtem a házira, míg egyszer nem láttam hogyan készítik egyik háznál. A kutyák, macskák beleittak az edénybe amiben a tejet tárolták. Nem sorolom gyomorforgató volt. Nem tudom. Azt is hallottam a nem pasztöröözött tejjel a lyme kórt is meg lehet kapni.
A másik oldalon meg ott van a a sok kemikália.
Amennyiben ismerősöd az illető vagy van rálátásod mennyire tiszták, akkor a házira szavaznék.
A gyári tejtermékek is házi tejből készülnek csak nagyon fel vannak higitva vizzel és sok bennük a tartósitószer, úgyhogy szerintem a házi sokkal jobb!
Csak az egy éves gyermekednek mielőtt odaadod a tejet, forrald fel és higisd egy picit vizzel felforralás előtt! 4% feletti a zsirtartalma, ezért hasmenést okozhat, de sokkal egészségesebb, mint a tartósitószeres bolti tejtermékeknek nevezett áruk.
További ajánlott fórumok:
- Tejek, tejtermékek
- Melyik a kedvenc tejterméked?
- Hány hónapos kortól kaphat tejtermékeket a baba?
- Aki nem fogyaszt tejet és tejterméket, hány mg kalciumot szed naponta?
- Igaz, hogy ha lázas a gyerek akkor nem szabad tejterméket etetni vele, mert attól még jobban felszökik a láza?
- Bolti eladó vagy vendéglátó eladó? Melyik éri meg jobban?