2008 Olimpia - Peking (beszélgetés)
bocs nem tudtam, hogy volt róla szó korábban.
de így tényleg nincs értelme megcélozni a legtöbb élsportot, mert amig itt mindenki próbál hamis bűnbakot keresni: politikát, emberi lustaságot stb... addig hiába adna a politika pénzt, hiába szolgalmas a sportoló, ha nem a kimutathatatlan drága kokszra költi a pénzt, akkor fújhatja...
Én is olvastam, már volt itt erről szó korábban, akkor be is linkeltem a cikket. Már régen nem a tiszta versenyről, a nemzeti sajátosságokra épülő versengésről van szó. Az győz, az érvényesül, akinek van pénze a kimutathatatlan kokszra, és olyan hátországa, hogy ne kelljen attól félnie, hogy meghurcolják.
(Nemzeti sajátosságokon értem kínaiak, japánok stb. alacsony termetét, az északi népek magasságát, drabálisságát, a németek szívósságát stb. Ilyen különbségek már nincsenek. Szerintem.)
egy részlet a cikkből...
"– Megnézi a százméteres síkfutás pekingi döntőjét?
– Persze. De tiszta olimpiai győztest nem fogunk látni. Még csak tiszta résztvevőt sem.
– A nyolc futóból…
– …nyolc be lesz doppingolva."
másrészt mi értelme megcélozni egy olyan élsportot, amiben a dopping az úr
olvastátok már ezt? elszomorító, de ezek után minek erőlködni... nem sok értelme van a legtöbb sportágban
nem bünteti, de ha még gimnáziumba se veszik fel mert nem tanul, akkor mi lesz a gyerekből?
miért nem tanul? ahogy te be tudtad osztani az idődet neki is be kéne látnia, hogy a tanulás fontosabb, mert attól a végzettsége függ, és a későbbi megélhetése
igaza van az anyjának, hogy a tanulást fontosabbnak tartja, és is annak tartanám
mennyi tehetséges gyerek van? rengeteg. mi az esélye, hogy a sportból olyan szintre jut, hogy nem lesz gond az hogy nincs érettségije, szakmája ne adj isten diplomája? nagyon csekély.
Egy szóval sem mondtam, hogy nem tehetséges. És azt is írtam, hogy a Forma-1 nem jó példa.
De én még szegény gyereket teniszezni sem láttam , pláne világversenyen - akit mondjuk egy tanyán fedeztek volna fel...
Nem gondolom, hogy Ági pénz és támogatók nélkül ott tartana, ahol tart, pusztán tehetségből. És, mint említettem, nem csak az olimpiáról van szó az "elsőmeccses kiesés"-t illetően. És akármilyen tehetséges, sokkal előrébb sem fog jutni. De ne legyen igazam.
Lehet, hogy befizetik őket, de azért pusztán azért, mert van pénzük, még nem kerülnének el világversenyekre. A Forma 1 eygébként sem jó példa, mivel az sosem volt a szegények sportja. Nem hiszem, hogy sok olyan versenyzőt találni a Forma 1 történetében, akit csak úgy felfedeztek, mert éppen a tanyán autóversenyzett.
Szávay Ágit pedig nem kellene bántani. Kiesett az első meccsen, de nem feltétlenül azért, mert nem tehetséges, jó sportoló.
És még hány ilyen van... Nem bontakozhat ki a tehetsége, mert nincs rá pénz. De pl Baumgartner Zsoltikát befizette az apu egy szezon Forma-1-re, mert volt pénz. Meg lehet nézni. Tudom, persze, Forma-1 más, de akkor hozok közelebbi példát. A tenisz köztudottan úri sport. Szávay Ágiról lépten-nyomon hallani, de ott is hiába van pénz, ha az első meccsein kiesik... És nem csak az olimpián, más nemzetközi tornákon is ez a jellemző.
Akikről meg nem hallunk, mert nem nyomják őket annyira, ezüstérmet szereznek - pl. Fodor Zoltán. Évek, évtizedek óta gusztustalan körülmények között kénytelenek edzeni a kajakosok is, mégis hozzák az eredményt. Lehetne sorolni estig. Sokakból a szív és a kitartás hiányzik, de azt is meg tudom érteni, hogy kevesen választják a bizonytalan sportolóéletet a relatíve biztos "civil" élet helyett.
Igazságtalan ez az egész úgy, ahogy van.
van egy kolleganőm, lánya kézilabdázik most 14 éves, és elég jól megy a kislánynak, hogy mire lenne jó később, ezt már nem lehet megtudni, mert...
egyre többször mennek már külföldi edzőtáborokba, és tornákra is, de ez az a pont hogy nem bírja anyagilag finanszirozni, ezért szeptemberből a kislány már nem folytatja tovább...
megbeszélték a kislánnyal hogy a továbbtanulás fontosabb, mert az ad az végzettséget és megélhetést, a sport meg tök bizonytalan és nagyon költséges... náluk ennyi a történet.
Mindkét oldalon van igazság.
A nagy többséget nem motiválja a sport egy idő után, ellustulnak, elkényelmesednek (elhíznak), a szülő meg nem hordja edzésre. Vagy azért, mert nem győzi anyagilag, vagy azért mert nem ér rá, mert folyton dolgozik, vagy egyszerűen nem érdekli. Sok előzménye van annak, hogy itt tartunk most, szerintem ez csak csepp a tengerben.
egyet...
bocs
ezzel még egyte is értek, de a suli utáni számitógép nem a gyerek hibája, hanem a szülőjé,mert neki is megvan a lehetősége beíratni a gyereket sportolni, nem teszi.
mindenki szidja a mai fiatalokat hogy lusták, pedig nem azért lusták, mert mai fiatalok, hanem mert anyuka, és apuka magasról ejti hogy a gyerek sportoljon, én ezt a szülő hibájának tartom, nem a gyerek hibájának. én a gyerekekm most fogom beirtani úszni.
hogy minél kisebb korban megszokja hogy sportoljon. én is megtehetném, hogy leültetem a számitógép mellé de nem teszem.ennyi
Jóval kevesebben sportolnak, mint 20 évvel ezelőtt. Akkor még volt kikből válogatni. Lusták a fiatalok. Lusták a mostani 10 év körüli gyerekek. Egyre kevesebb sportoló jut ki innen nem csak az olimpiára. Más világ veresenyekre is. És azok közül is kevesebb az esély az érmekre. De azért a támogatást se felejtsük el. Amikor egy olimpiára utazó sportolónak 3 hónapot kell várni a kötelező vizsgálatra... holott neki ez a munkája. Vicces lenne, ha nálunk is az üzemorvoshoz ennyit kéne várnia a dolgozónak, hogy alkalmas-e a munkavégzésre.
Örüljünk, ha bármilyen eredményt érünk is el. "Mi" nem szedtünk növekedési hormont mint az amerikai és ausztrál úszók. A többi doppingról nem is beszélve. Nem hiszem, hogy ilyen eredményt doppingolással érnénk el :DDDDDD egy kicsit csúnya, de ez az igazság. Inkább legyünk tiszták, és azért vannak ott pontok a 4-5-6 helyezetekért.
További ajánlott fórumok:
- Nyári-téli olimpia(helyszín-időpont)
- Reális egy olimpiai aranyért a kb 30-35 millió?
- Ti egyetértettek azzal, hogy minden olimpiai bajnokunk a 35. élet éve után életjáradékot kapjon, ami most 198 942 forint havonta?
- Undorító - az olimpiai megnyitó
- Mi a véleményetek Update Norbi olimpiai véleményéről?
- Ti mit gondoltok Farkas Péter volt olimpiai bajnokunk viselkedéséről? (most hozták haza)