Paleolit táplálkozás (beszélgetős fórum)
ez csak azokra vonatkozik, akik kizarolag nyers eteleket esznek. ok altalaban vegak is, vagyis nem esznek halat, hust, tojast... (ismerek ilyet)
igaza van HVikinek, kell ez is, az is.
Van erről 1 cikk Szendi Gábor honlapján. A legrégibb leletek, amik arra utalnak, hogy őseink főztek 2 millió! (ha jól emlékszem) évesek. Arról nem is beszélve, hogy a főtt étel tette lehetővé az agy nagymértékű és gyors fejlődését. Ezért tartunk ott, ahol és nem ott, ahol közeli rokonaink a majmok.
Szóval is-is. :) Kell nyers is, de a főtt ételre is szükség van.
borcsok, nem ertem, miert masolsz be ide ilyen hosszu idezetek, sztem nem sok mindenkinek van turelme elolvassni.
es lehet, h jo dolgokat irsz, de a stilusod miatt nem sok mindenkit erdekel...
en is tudok masolgatni, (csak neked, csak most)))
A nyerskoszt taplalkozasrol:
A nyers eteleket nem mindenki tudja feldolgozni, a nyers koszt gyakran hashajtolag hat.
Ha a növényi nyerskoszt egy „normális” bélbe kerül, akkor szinte elkerülhetetlen erjedésbe jön. Az így keletkező termékek ingerlik a bélfalat. Hasonlóan mint más bélfalat ingerlő hashajtó szernél az ingerlő ételpép gyorsan továbbszállítódik és hasmenést idéz elő vagy legalábbis székelésre ingerel. Mivel sokak szenvednek krónikus szorulásban ezt gyakran pozitívumnak tekintik, nevezetesen az a pozitív mellékhatása van, hogy tisztíja a beleket az összes ehhez tartozó pozitív kísérőjelenséggel együtt.
Így a nyerskoszt látszólag pozitívan hat. Nem gondolnak azonban bele, hogy a belek folyamatos ingerlése – más hashajtó szerekkel vagy nyerskoszttal – ahhoz vezet, hogy a bél az idő elteltével még renyhébb lesz és emelkedik az ingerküszöbe, a nyerskoszt még tovább marad a bélben és még több Toxin termelődik.
Tipikus jelenséget írt le már az 1950-es években Dr. F. X. Mayer, amit azoknál az embereknél tapasztalt, akik bélrenyheségben szenvedtek, mert sokáig túl sok nyerskosztot fogyasztottak: erjedés során a sok Toxin mellett nagyon sok alkohol keletkezik. Ez károsítja a májat és olyan tipikus bőrjellegzetességek kialakulásához vezet, amik hasonlóak az alkoholistákéhoz, mivel a vér alkoholtartalma gyakran 2 ezrelék is lehet vagy akár még több és az ennek megfelelő pszichikai kísérő tünetek is tapasztalhatók.
szia HViki,
ugyi vagy, hogy igy az otthoniakkal is el tudod fogadtatni a paleot!!!! )))
a gyerekekkel a legnehezebb. az en fiam pl bizti nem fog paleo kenyeret enni ))) sajnos. űmegcsinlatam a majkrem-receptet is a konyvvbol, az viszont mindenkinek nagyon izlett! )))
amugy a paleo kenyerem is egesz eheto lett a majkremmel ))) azert ma masfelelt sutok. kiprobalom a sargarepas receptet )))
Kis olvasnivaló hátha segít!
"A tudomány világos. Az eredmények tévedhetetlenek.
Változtassa meg étrendjét, és drámai módon lecsökkenti a rák, cukorbetegség, szívbetegség és elhízás kockázatát.
Az elismert táplálkozási és egészségügyi kutató, Dr. T. Colin Campbell feltárja azon különféle érdekcsoportok, kormányügyi hatóságok és tudósok mögötti igazságot, akik a halál ösvényére vezették az amerikai népet (és mindenkit).
Még napjainkban is, mikor a low-carb (alacsony szénhidráttartalmú) őrület söpör végig az országon (és a fejlett világ minden részén), a felnőttek kétharmada elhízott, azon gyerekek száma, akiknél kettes típusú cukorbetegséget, egy tipikus „felnőtt" betegséget állapítanak meg, riasztó mértékben növekszik. Ha egészségesebben táplálkozunk, miért küzdenek az amerikaiak (és még oly sok nemzet fiai...) több szívbetegséggel, mint 30 évvel ezelőtt?
A vidéki Kínában végzett felmérés eredményeire támaszkodva, ám az eredményeken túlmutatva a The China Study részletezi a táplálkozás és a szívbetegség, cukorbetegség és a rák közti kapcsolatot. A jelentés megvizsgálja az erőteljes lobbik, kormányügyi hatóságok, és önjelölt tudósok keltette zavarok forrását a táplálkozás terén. A The New York Times úgy említi a tanulmányt (China-Oxford-Cornell Diet and Health Project), mint a „Járványtan Nagydíjasát" ("Grand Prix of epidemiology"), és „a legátfogóbb tanulmányt, amelyet valaha is végeztek az étrend és a jóléti betegségek közti kapcsolatot illetően".
"A kutatásban és az irányvonal-gyártásban eltöltött hosszú karriert követően elhatároztam, hogy 'kilépek a rendszerből'. Elhatároztam, hogy feltárom, miért olyan összezavartak az amerikaiak"- mondta Dr. Campbell. "Amerikai adófizetőként, aki fizeti a számlát a kutatásokért és egészségügyi politikájáért, joguk van tudni, hogy az a sok utasítás, amelyeket a táplálkozásról hallottak, hamisak."
"Nem javaslok kevesebbet, mint újraalkotni, mit gondolunk jó táplálkozásnak. Szükség van rá, hogy tudják az igazságot az ételekről, és arról, hogy miért táplálkozzanak helyesen, hogy megmenthessék életüket."
Pályakezdőként a MIT-nél (Massachusetts Institute of Technology) és a Virginia Tech-nél Dr. Campbell azt kutatta, hogyan érhető el jobb egészség több hús, tej és tojás fogyasztásával. "Jó minőségű állati fehérje - nyilvánvaló folytatás volt számomra a farmon eltöltött életemet követően, és örültem, mert azt hittem, hogy az amerikai étrend a legjobb a világon".
Később egy, a Fülöp-szigeteken végzett projekt kutatójaként alultáplált gyerekekkel foglalkozott. A projekt további kutatásra sarkallta Dr. Campbellt: vajon miért diagnosztizálnak olyan sok filippínó gyereket májrákkal, egy tipikusan felnőtt betegséggel? A projekt elsődleges célja az volt, hogy a gyerekeknek olyan sok fehérjét biztosítsanak, amennyit csak lehetséges.
"Ebben a projektben fedeztem fel egy sötét rejtélyt. Azok a gyerekek, akik a legmagasabb fehérjetartalmú étrenden voltak, a legnagyobb valószínűséggel lettek májrákosok..." Elkezdett más tanulmányok után kutatni a világ minden tájáról, amelyek tükrözték a Fülöp-szigeteki kutatás eredményét.
Annak ellenére, hogy „eretnek módon hangzott, hogy a fehérje nem egészséges", egy mélytanulmányba kezdett a táplálkozás, különösen a fehérjék szerepét a rák kialakulását illetően.
A kutatási projekt egy húszéves kapcsolatban teljesedett ki a Cornell University-vel, az Oxford University-vel, és a Chinese Academy of Preventive Medicine-nel (Kínai Megelőző Gyógymódok Akadémiája) együttműködve, a betegségek és életmód tényezők a vidéki Kínában és Taiwanon végzett felmérés során. Ismertebb nevén a China Study (Kínai tanulmány), "ez a projekt végül több mint 8000, statisztikailag szignifikáns kapcsolatot mutatott ki különféle étrendi tényezők és betegségek közt."
A ténymegállapítás? "Azok az emberek, akik a legtöbb állati eredetű táplálékot fogyasztották, kapták meg a legtöbb krónikus betegséget. ... Azok az emberek, akik a legtöbb növényi eredetű táplálékot fogyasztották, a legegészségesebbek voltak, és a legnagyobb eséllyel kerülték el a krónikus betegségeket. Ezeket az eredményeket nem lehet semmibe venni" - mondta Dr. Campbell.
A The China Study-ban Dr. Campbell részletezi a táplálkozás és szívbetegség, cukorbetegség és rák közti kapcsolatot, valamint azt is, hogyan lehet csökkenteni vagy visszájára fordítani ezen halálos betegségek hatásait vagy kockázatát. A The China Study szintén megvizsgálja az erős lobbik, kormányügyi hatóságok és felelőtlen tudósok által okozott táplálkozásügyi zűrzavart is.
A The China Study nem egy diétás könyv. Az embereket egymásnak ellentmondó üzenetekkel bombázzák az egészséget és a táplálkozást illetően; a piacot elárasztják az olyan népszerű könyvek, mint Az Atkins-diéta vagy a South-Beach-diéta. A The China Study eloszlatja a ködöt ésvilágos üzenetet ad át a rákkal, cukorbetegséggel, szívbetegséggel és elhízással küzdő embereknek, valamint azoknak, akik az öregedés hatásaival szembesülnek. Ráadásul megkérdőjelezi az alacsony szénhidráttartalmú divatdiéták létjogosultságát, és elrettentő figyelmeztetést ad azok követőinek."
Szóval vizet valójában nem jó inni, legalább is nekünk embereknek, ill. egészen pontosan zöldség és gyümölcsök levével oltsuk a szomjat, mert ezek 100% os organikus , legjobb vizek. Azonban , ha azt vesszük alapul, hogy sok állat vízivó a természetben, pl. növényevők, húsevők, akkor ez némileg ellentmond annak, hogy akkor azokkal a szervetlen anyagok nem károsak ezekre nézve amiket bevisznek a folyók, patakok, tavak szervetlen elemekben gazdag vizével? Mivel ezek anatómiailag vívivók, lefetyelők, szívók, lehetséges hogy alkalmazkodtak a szervetlen vizek szervetlen ásványi anyagtartalmához.Az biztos, hogy az ember a természetben nem volt utalva a vizívásra mert ette a magas víztartalmú gyümölcsöket, nem volt rákényszerülve, hogy szomját oltsa. Ilyenmódon genetikailag is ehhez idomult, ilyenformán nem jók neki a szervetlen vizek. Gyakorlatilag emberelődeink a fák között élve nem itták a föld vizeit.
Az azonban kifejezett hátrányos, ha hőkezelünk vizeket s azt isszuk, pl. teaként, mert a vizek ugyanúgy holt vizek lesznek, és olyanmódon átalakul szervetlen ásványi szerkezetük, mely már tényleg lebonthatatlan a testnek. Ezen anyagokat a test nem tudja hasznosítani s teljesen eltávolítani, s lerakódást okoznak a testben. A magas ásványi tartalmú un. Kemény vizek hőkezelten a legrosszabbak. A természetben a víz elpárolog a folyamokból, tengerekből, tavakból és a növényekből. A halmazállapot-változás folyamata során, mely által a folyékonyból gáznemű keletkezik, minden szilárd anyag visszamarad, melyek a vízben oldott állapotban jelen voltak.
A vízgőz formájában felemelkedik, kondenzálódik, és végül csapadékként visszaesik a Földre. Ez a föld legtisztább szervetlen vize, az esővíz.Az embernek valójában nincs szüksége semmilyen szervetlen vizre, legyen az tisztított, tisztítatlan, természetes vízfolyás, energetizált, deutériumos, ózonos, oxigénnel kezelt, Pi-víz, stb.,stb. mert az embernek a legjobb, ha minden folyadékigényét növények leveivel oldja meg. A vízivás, vagy folyadékpótlás ugyan olyan mint a táplálkozás, van rossz (csap víz), jobb, s van a legjobb víz (nyers növénynedv), fokozatok vannak itt is.
Ellen meglepődsz:)
Valószinű az a baj,hogy kevés gyümit zöldet eszik ha 1-2 almát bekap az kevés be kell vinni a megfelelő kalóriát naponta 2000-2500 kcal,hidd el ekkor lesz folyadék bőven a testben,persze ihat mellette nem árt.Ezért mondom nem sokat ér ha hébe-hóba bekapunk 1-1 gyümit kaja után fő tápláléknak kell lenni mennyiségben változatoan,akkor nem létező dolog lesz a vesekő sem,a szervezet meggyógyitja magát ha a tökéletes táplálékot kapja:)
Sziasztok!
Én is készítettem már paleokenyeret, de borzasztó íze volt :D (a könvyből csináltam) ,de legközelebb saját kútfőből készítem, hátha jobban ízlik. Az hogy mellettem mit esznek a családtagok,pizza,sütik, stb. nem zavar, évekóta nem eszem lisztes,cukros dolgokat. A mozgással sincs bajom, heti szinten 6alkalom megvan, anélkül ki sem bírnék egy hetet sem, csak nekiállni nehéz.:)
Mindegyik Szendi könyv megvan(ami paleoval kapcsolatos), tegnap este is azt olvasgattam, hogy hangolódjak.
Jól hangzik az avokádókrém, sokszor a vacsit nehéz kitalálni,nem vagyok nagy zöldségevő(még) és a húst sem kívánom esténként már, szóval vevő vagyok minden vacsitippre:)
Szerintem nagyon sok mindentől függ. Minél több a felesleg annál könnyebb az elején látványosan fogyni, illetve az is számít mennyit mozogsz mellette.
Akkor a saját példám: (Nem biztos, hogy követendő.) :)
Augusztus óta számolható a paleo nálam. Az induló súlyomat nem tudom, mert nem volt mérlegünk, de az a nadrág ami augusztusban alig-alig ért össze, csak nagy-nagy nehézségek árán novemberre már lecsúszott, úgy, hogy a derékrészét (volt kb. 2-3 cm állíthatóság) a legszűkebbre kötöttem. Be kell valljam élvezettel húztam fel, valahányszor lecsúszott. :) Addigra (novemberre) szemmel látható volt a fogyás, mert akkor már lépten-nyomon mindenki megjegyezte. Ez akkor kb. 3 hónap úgy, hogy paleo (néha 1-1 megingással), mozgás nélkül (erre még nem sikerült időt találnom), több mint 20 kg túlsúllyal. Mostmár lassabb a fogyás, de még mindig megy lefelé. Remélem még jó sokáig meg sem áll. :)
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?