Zöld Út szaknyelvi nyelvvizsga NÉMET-ből! (beszélgetés)
Tudnál küldeni a cikkekhez linkeket? :) És akkor megnézem a cikkeket, hátha úgy emlékszek a válaszokra.
köszi
Huh hát vannak ám eltérő válaszok, kíváncsi vagyok már nagyon rá. A spiegel-en fent vannak a cikkek, ott találtam meg őket.
A szövegértésnél a lyukas szöveg feladatánál nem emlékeztek arra a mondatra ahol két információt kellett beírni és mindegyik szó előtt "von der" volt. Oda mit írtatok be?
Jövőhétre is mindenkinek sok sikert a hallásutánihoz! Majd itt egyeztetünk!! :)
A görögországi ingatlanos szövegnél én a következőket írtam:
ja,ja,nein, ja, nein.
A környezetvédelmesnél: CDBF -> de ez eléggé a végére maradt, így valószínűleg nem teljesen jó.
Az igaz-hamis pedig a következő: RFFRFR
A kiegészítősekből pedig néhányra emlékszem csak:
Maklergebühr, Notar, Direktflüge,Baugenehmigung..
Sziasztok! Hát akkor legyen egy harmadik féle változat is. :) Mondjuk a környezetvédelmes szövegnél már nem sok időm volt, meg nem is teljesen sikerült megértenem, de leírom én mit írtam. :)
A bekezdések szerintem tuti nem jók, itt csak tippeltem: CFEB
igaz-hamis: RRFFRF
Görögország:
Nein, Ja, Nein, Ja, Ja
Lyukas szöveg:
25 Prozent; Baugenehmigung; Transaktion; Makler; Maklergebühr; Mehrwertsteuer; Direktflüge; többire sajnos nem emlékszem. :)
A környezetvédelmesnél a címeket így írtam:
FBDE
Igaz-hamis:
FRFFRR (bár ennél nem vagyok biztos, mert már annyiszor átvariáltam)
A görögországi:
Nein, Ja, Ja, Ja, Nein
Én így tettem a környezetvédelmes szövegértési címeket (E-t biztos kihagytam):
FCDB
Igaz-hamisra tökéletesen emlékszem:
RRFRFR
A görögországi ingatlanos pedig:
Ja, Ja, Nein, Ja, Nein
A kiegészítős pedig - nem sorrendben:
265.000Euro, Anwalt, Makler, Maklergebühr, Notar, Direktflüge és még volt kettő, amit már nem tudok felidézni.
Ennyit tudok felidézni.
Német szakmai levél:
Egy háztartási gépeket forgalmazó cég marketingigazgatója vagy XY, és írj egy levelet XY-nak. Egy budapesti vásáron találkoztatok.
Ezeket a pontokat kellett érinteni:
1. emlékeztesd, hogy a vásáron találkoztatok
2. meséld el neki, hogy miért keresel új beszállítót (der Zuieferer)
3. mit vársz el az új partnertől (megbízhatóság, minőség, ár)
4. javasolj egy személyes találkozást (időpont, hely, cél - mi miatt)
Sziasztok!
Kinek hogy sikerült a mai vizsga? Szerintem nem volt könnyű :/
Sziasztok! én túl vagyok az írásbelin, mivel én most angolból voltam, először a fordítás volt, 2tanár van bent után a többi, kb. 10perc szünettel.
Nálunk a szövegértés és a levél nem volt olyan nehéz, aztán persze lehet hogy jól lepontozzák, a szövegértés nekem nehezebbnek tűnt mint a könyvekben. Azért leírom a levéltémát: magyar cég tulajdonosaként Angliában akarok terjeszkedni, ehhez kérek segítséget, be kell mutatni a céget, miért akarok terjeszkedni... nagyon sokminden meg volt adva, nehéz volt beleférni a 140szóba
Köszi!
Neked is sok sikert a holnapihoz!
Sajnos nem nagyon bízok benne, de már mindegy, már csak ismételgetek. Neked is egy kalappal! :)
Ja és Kecskeméten vizsgázom...
Szia!
Igen voltam. Hát mondani nem mondtak semmit, mert ugye kérdezni sem lehetett, mert úgy sem tudtak volna rá válaszolni, mert nem szaktanár volt a felügyelő. Kértem újrajavítást a levelemre, aminek az eredménye elég fura lett, de sajnos így sem lett meg. A fordításnál nézik szaknyelvi stílust (3 pont); a hangsúlyeltolódást (3 pont); általános érthetőség (3 pont); szótárhasználat (3 pont); Információközvetítés (3 pont). A levelem globális hibát nem tartalmazott, de sajnos 13 lokális hibát igen, ilyen hiba volt nálam pl. hogy sajnos figyelmetlenségem miatt jelen idejű igét múlt idejűre fordítottam, továbbá pl.: a "deren" szót nem "akiknek" fordítottam, hanem a magyar mondatban máshogy fejeztem ki. De pl.: ez is lokális hiba volt nálam: "többnyire egy évben 8000 kilométert tesznek meg..." helyesebben úgy lenne: "egy évben többnyire 8000 kilométert tesznek meg...". A sok lokális hiba miatt így az információközvetítésemre 0 pontot kaptam. Szaknyelvi stílusra 3 pontot, hangsúlyeltolódásra 1 pontot, általános érthetőségnél az újrajavításnál 3 helyett 2 pontot kaptam, szótárhasználatra viszont 1 helyett 2 pontot kaptam. Így lett sajnos csak 8 pontos. A levelem 12 pontos lett. Itt nézik a kommunikációs értéket (3pont), a szerkezetet és a kohéziót (3 pont), stílust (3 pont), nyelvhelyességet (3 pont), szókincset (3 pont). Újrajavításnál a szókincsre 3 helyett 2 pontra lehúzták. Stílusra 2 pont helyett 3 pontot kaptam. nyelvhelyességre 3 pontot kaptam. A kommunikációs értékre és a szerkezet és kohézióra pedig 2-2 pontot. Így a levelem is maradt 12 pont. Fura, mert ha újrajavításnál nem vontak volna le 2 pontot akkor 58% is lehetne, de úgy hallottam, hogy 59%-ra már megadják, így nem lennék már olyan messze a sikerességtől. Az is fura, hogy három tanár, hogy tudja ilyen eltérően értékelni, ha most az első két tanár 3 pontra értékelt valamit, az utolsó javító pedig 2 pontra, akkor miért az a döntő. De mindegy már, túltettem magam rajta. Készülök a május 25-ei vizsgára. :) Sok sikert mindenkinek! Majd itt egyeztetünk és értekezünk egymással. :)
:)
És a szituáció mi volt? Általános szókincs, vagy inkább szakmai szókincset kellett használni?