Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Van értelme 3 hetes csecsemőnél mellszívót venni? fórum

Van értelme 3 hetes csecsemőnél mellszívót venni? (beszélgetős fórum)


1 2
48. Ede71
2013. aug. 27. 22:19

szia Picipötyi,

elolvasva a fórumodat, magamra ismerek 7 hónappal korábban, a fiam 36+4 napra születet és alig tudott szopni, vagy inkább nem tudott. volt tejem, majd hiába fejtem, mellszívóval kézzel a kicsi nem tudott rákapni a mellemre, még mellbimbóvédővel is alig. 3x gyulladt be a mellem, de úgy hogy kórházba mentem, antibiotikumot szedtem, alig tudták kimasszírozni a csomót, csodálkoztak hogy 2 hónap után még nem adtam fel. végül a gyulladás lement, de a tej nem jött vissza, most 7 hónapos a kicsi, szoptatom, aztán készítek neki tápszert. a bal mellemből jött vagy 10-20 ml, a jobb azért többet termelt, mindkét mellre rátettem 3 óránként, de sokat nem segített, a gyerek csak sír, hasfájós is volt. először beba ha tápszert ettünk, de nem jött be, most lactogen harmonyt eszünk, semmi gond, az ára is baráti.

ja az első fiamat 1 évig szoptattam, nem volt tápszeres kiegészítés.

fel a fejjel, tényleg szoptasd meg a kicsit, aztán egészítsd ki tápszerrel, akár mennyit is szopizik az mindig egy plusz neki. a mérlegről megy annyit, hogy én sokszor negatív mennyiséget mértem a fimanál szopi után, végül nem mértem.

47. syria (válaszként erre: 46. - Picipötyi)
2013. aug. 27. 14:45

Nem úgy értettem, hanem a technikájára gondoltam.


Egyébként majd 1-2 év múlva fogsz üvöltést hallani. Egy pár hetes baba épp hogy nyekeregni tud. :D

Bár annak idején én is üvöltésnek hallottam. :)

2013. aug. 26. 19:58
Próbálok minden szopi után fejni, de nem mindig tudok, mert, ha egyedül vagyok szopi után tápszer, utána 1 óra üvöltés.
45. syria (válaszként erre: 44. - Picipötyi)
2013. aug. 26. 17:46
A fejéssel hogy állsz?
2013. aug. 25. 13:52
Az igazság az, hogy szinte a második héttől kap tápszert pótlásként, mert ahogy levettem a gyereket a mellemről rögtön elkezdett üvölteni. Valószínűleg nem is szopik jól a baba, mert a felső ajka nem pöndörödik kifelé. Már felkerestem a egy szoptatási tanácsadót, talán jutunk valamire. " hál istennek" sajnos a tápszertől ,meg hasfájós a babám, így most már (bár van 2 gyerekem) már végképp nem tudom miért sír folyamatosan a babám. Igen, azt én is észrevettem, hogy nem tökéletes a mérleg, de körül belülre biztos ér valamit. Ha első perctől kezdve már evette volna 125 ml-t akkor megnyugodnék, de így, hogy 10-30 ml-nél többet még szinte sose evett, nemigazán vagyok nyugodt. Ráadásul kétlem, hogy a babának jó lenne, ohgy 30 percenként szopizik, valamint, hogy 10-30 mili egy evésre elég lenne. Valami nem jó, de még nem tudom mi. Majd meglátjuk, még szenvedünk, hogy tényleg elég legyen a tejem
43. d71ef05a8e (válaszként erre: 41. - Picipötyi)
2013. aug. 25. 13:03

ne haragudj, hogy nem olvasok vissza, ha írtad, akkor bocsánat, de hogyan gyarapodik a babád?


Feltűnt nekem, hogy ml-re pontosan tudod, mennyit eszik, gondolom, csecsemőmérleged van, és ráteszed evés előtt és után is. na most én a kórház után egyszer csináltam ilyet pár napig, aztán rájöttem, hogy egyáltalán nem megbízhatóak az adatok. Volt, hogy 9 perc alatt 125 g-ot evett a babám, másnap ugyanakkor 20 perc alatt 30 ml-t, harmadnap 30 perc alatt 10 (!) ml-t. HOzzáteszem, azért kellett mérnem, mert rohamos ütemben hízott, havonta min. egy kilót. Ahogy mondtam, vannak babák, akik a 30 ml-eket hatékonyabban tudják beépíteni a testükbe, mint más babák a 200 ml-t (ahogy egyik felnőtt is sovány marad a kacsazsíros kenyér utén is, a másik pedig a saláta mellett is hízik).


Az végképp nem jelent semmit, hogy mennyit tudsz lefejni még a szoptatás után, mert annál sokkal több marad a melledben, amit semmilyen mellszívó nem tud kiszívni, de az én védőnőm szerint az utolsó cseppig még a baba sem, pedig ő a legügyesebb mellszívó.


Ha a kicsikéd jól fejlődik, akkor mi lenne, ha mondjuk eg yhétid nem mérnéd, sem a szoptatással töltött időt, sem a g-okat, csak egyszrűen minden nyekkre mellre tennéd, amikor igénye van az összebújásra, és ha gyarapodna, akkor akár örökre elfelejtheted a kérdést, hogy elég tejed van-e. Összetettebb dolog ez a puszta számoknál, matematikánál. Ha a baba nem gyarapszik azalatt a hét alatt, még akkor is első körben a szoptatási tanácsadó, és csak utána a tápszer!


Ami még biztos: a folytonos méricskélés csakis hátrányosan befolyásolhatja a tejtermelést.

42. syria (válaszként erre: 41. - Picipötyi)
2013. aug. 25. 11:03

Az az igazság, hogy az első gyerekemmel - aki nagyon lusta szopó volt, állandóan elaludt evés közben -, iszonyatos tejlázat kaptam. A melleim kemények voltak, mint a beton, s nagyon fájt a fejés, és a szopás is. De nem volt mese, muszáj volt kifejnem minden evés után (tehát naponta 5-ször, később persze már csak kétszer-háromszor, ahogy jött a hozzátáplálás) azt a 10-30 milit, ha azt akartam, hogy a gyerekem sokáig kaphasson anyatejet. És én nagyon akartam. Mivel a gyerekeim eleget ettek, összegyűjtöttem, s hétfő-szerda-pénteken jött az anyatejgyűjtő, s elvitte. Átlag 300-700 mili gyűlt össze (hétfőre ugyebár több), de boldogan elvitték. A fejéssel több legyet ütöttem egy csapásra:

- a gyerekeim sokáig kaptak anyatejet (az első 10, a második 12 hónapos koráig)

- megúsztam a tejlázat

- sok baba kaphatott tápszer helyett az én tejemből

- ragyogóan fizettek érte.

A két gyerekkel összesen kb. 90 liter tejet adtam le, akárhogy is nézzük, az 9 vödör, majdnem egy hektoliter! :D S GYES kiegészítésnek is jó volt.

Úgyhogy csak nem lebecsülni azokat a 10-20 millilitereket! :)

2013. aug. 24. 19:01
Az elsőnél még tapasztalatlan voltam, alig szoptattam. A másodikkal tudtam bőven, úgy, hogy mellette 180-kat szopott a fiam. Még abban reménykedem, ha egy kicsit nagyobb lesz erősebben szívja és ha addig is fenn tartom ezt a kis mennyiséget, több lesz. Más reményem már nincs, mert akármit csinálok nem termelődik több. Az a baj, hogy kiszívni sem szívja ki, az egyik mellemből max már csak 20 milit szopik, a többit fejem, de az is max 20 mili :-( Így nem sok esélyem van a több tejre :-( De hátha változik valami még, bár kétlem.
40. b486c9cf7d (válaszként erre: 37. - Picipötyi)
2013. aug. 24. 15:24

Elozo gyerekeidnel tobbet tudtal fejni?

En 29 honapot szoptattam osszesen, de fejni 10-30ml-nel tobbet egyszerre nem nagyon tudtam.

Ritka volt,ha megvolt a 60ml, de ezert nem is eroltettema fejest. Hozzateszem igy is sokaig csak anyatejet ettek.

Mas inger a fejes es mas, amikor a gyerek szopizik.

39. syria (válaszként erre: 37. - Picipötyi)
2013. aug. 24. 15:03

Nem tudom, milyen technikával fejsz; leírom, nekem hogyan vált be.

A kezem élével megtámasztottam a mellemet (mintegy a tenyerembe raktam), a hüvelykujjammal pedig enyhén nyomó, simogató mozdulatokat végeztem a mellbimbó felé. A mellbimbótól kb. 3-5 cm-re kezdtem, s a mozdulatot a mellbimbó udvaránál fejeztem be. (Persze a másik kezemmel meg a megfelelő helyen tartottam a tejet felfogó üveget.)

38. Nikk_1982 (válaszként erre: 36. - Alxx)
2013. aug. 24. 14:12
A ligásokkal annyi a gond, hogy ők csak a szabadidejükben foglalkoznak tanácsadással. Ami vagy van vagy nincs. Az IBCLC-nél kéne érdeklődni, az ottani tanácsadóknak ez a munkájuk. Itt egy gyakornokot "ismerek", pofianyut, ő is tud sok jót mondani mindenkinek.
2013. aug. 23. 21:16
Én próbálom fejni, de nem igazán jön belőle. Lehet, hogy ezzel a gyerekkel tényleg nem lesz tejem. Nekem már be sem csomósodik. Nem adom fel, de valószínűleg ez most ennyi volt.
36. alxx
2013. aug. 23. 20:50
én nekem csak akkor jött rendbe a mellem amikor megtanultam kézzel fejni addig mindig begyulladt becsomósodott anniyra fájt hogy sírtam..aztán megtanultam fejni és megoldódott minden én is írtam a szoptatós ligának soha nemválaszoltak. itt nincs szakértő ezen az oldalon?
2013. aug. 23. 19:06
Nekem mondod syria? Nem becsülöm le, mert az is anyatej, ráadásul attól van csak széklete a babának is, így mindenféleképpen próbálkozom még, de nagyon nehéz :-( Sajnos úgy tűnik nem is kicsit, ha van a mellembe, akkor is max 40 még utána esetleg 10 milit szopik, ha nincs akkor is. Ha egész nap a mellemen van, akkor meg nem igazán termelődik. Iszom a szoptatós teát, az alkoholmentes sört, próbáltam a nurtica-t is. De valahogy sehogy nem akarja az igazat :-(. De sajnos 2 gyerek mellett 24 órát mégsem lehetek fent :-( Most vettem egy mellszívót, hátha.... de mocskosul fáj. Mindenesetre ha ez sem használ, akkor marad ami van és sajna nem lesz több. Ma írtam egy szoptatási tanácsadónak, de kétlem, hogy van még valami a tarsolyában :-(
34. syria (válaszként erre: 19. - Picipötyi)
2013. aug. 23. 18:28

Hát elég hülye orvossal, védőnővel vagy ellátva. :(

Tényleg nézz utána szoptatási tanácsadónak, és ne becsüld le amit kifejsz. Bármilyen kevés, azt is add oda a babának.

El sem tudom képzelni, hogy elronthattál valamit, hiszen nem az első csecsemőd. Lehet, hogy ő lusta egy kicsit.

33. Szni
2013. aug. 23. 15:59

Talán próbálj ki valamilyen tejszaporító kapszulát.

Lactinatal(kedvezőbb ár),Crystal Baby Nursing, More milk plus

vagy esetleg teát.

De ne add fel!

32. Nikk_1982 (válaszként erre: 31. - Picipötyi)
2013. aug. 22. 21:40
Ha szeretnél szoptatni, feltétlenül keress egy szoptatási tanácsadót, mielőtt feladnád!!!! Egész biztos hogy fog tudni segíteni. Van itt is egy fórum, laktációs szaktanácsadó válaszol - asszem ez a címe. Ott is kaphatsz segítséget, de egy személyes konzultáció biztos többet ér. Adj neki egy esélyt!!
2013. aug. 22. 20:36
Már a beindulásnál el is apadt, tehát csak annyit tudok csinálni, hogy legalább ezt a 10-30 milit fenn tartom, ameddig csak tudom. Ennél többre valószínűleg valamiért nem hajlandó a szervezetem... úgy tűnik ebbe kell beletörődnöm. Még nem adom fel, de egyre nehezebb. Kezdődik az iskola, tanulni kell a kisebbel, egész nap akármennyire is szeretném nem lehet a gyerek a mellemen :-( Mindenesetre köszönöm a tanácsokat és a továbbiakban is várom, hátha történik valami jó dolog :-)
2013. aug. 22. 20:33
Ráadásul kizárt, hogy egy közel 1 hónapos babának 10-30 mili anyatej elég lenne. Valamiért nem hajlandó szopni, ezért nem is termelődik több anyatej...... és ez van :-(
2013. aug. 22. 20:29
Sajnos a babám jelez, hogy éhes :-( Pótolnom kell,már szinte a 6. naptól. Eleinte próbáltam, hogy nem adok neki, de csak üvöltött, most meg a táptól üvölt. :-(
28. b486c9cf7d (válaszként erre: 26. - Picipötyi)
2013. aug. 22. 20:01

Szerintem van tejed, a babad jelezne, ha ehes lenne.

Ne aggodj annyit!

27. b486c9cf7d (válaszként erre: 25. - Picipötyi)
2013. aug. 22. 20:00

Hat mert lehet annyi tejed jon, hogy meg is telik a kis bendoje :)

Az enyeimnel is volt ilyen.

Ha gyarapodik a sulya, akkor ne aggodj!

2013. aug. 22. 19:51
Jól van, elvileg egészséges, de szerintem nem szopik rendesen, vagy nekem nincs elég tejem és már nem is lesz :-( Ilyenkor mondják, hogy más is felnőtt tápszeren, de én nem ezt szerettem volna, ha már az előzőt tudtam szoptatni.
2013. aug. 22. 19:47
Ma egész nap a mellemen volt, de sajnos van még mellette 2 gyerekem, így azért elég nehéz. Egyébként próbálom, de szívni csak az első 1-3 percben szívja, utána semmi. Van tejleadó reflex, de ennyi, ahogy nem jön belőle a tej, úgy abba is hagyja a szopizást a baba.
24. b486c9cf7d (válaszként erre: 22. - Picipötyi)
2013. aug. 22. 19:11

Ne 1-2 orankent tedd, hanem amikor csak felebred :)

Egyebkent jol van? Egeszseges a kicsid?

Csak tedd a szajaba mindig es kesz, bele fog jonni!

Van tejleado reflexed?

2013. aug. 22. 19:08
Ráadásul szopi után én még kitudok fejni 10-20 milit, tehát valami más gond is lehet. Már azt is próbáltam, hogy folyamatosan mellen van, akkor sem történik semmi: első 3 percben szívja, és vége.
2013. aug. 22. 19:07
Nem keményedik be a mellem, tehát az nem lehet baj. inkább az, hogy túl puha. @ntea, hiába teszem mellre, az első 10-30 milit kiszopja 3 perc alatt, aztán bealszik rajta és csak cumizik, utána már nem szívja rendesen. hiába teszem mellre szinte 1-2 óránként, több nem termelődik, mert csak azt a 10-30 milit szívja ki mindig a gyerkőc.
21. b486c9cf7d (válaszként erre: 10. - MelisUK)
2013. aug. 22. 19:01

Ha egy picit fej a mellbimbo mogulrol, az mar eleg a babanak, be tudja kapni a mellbimbot.

Nem tudom probalta-e ezt a parod, de a felnott szaj nem ugyanaz, mint a pici babaszaj. Nem biztos, hogy a ferje tud ezen segiteni.

20. b486c9cf7d (válaszként erre: 1. - Picipötyi)
2013. aug. 22. 18:58

Amikor szopizik a baba, ok ugyesebbek, mint a mellszivo gepek!

Ne izgulj.

Tedd mellre minel gyakrabban es bele fog jonni.

En is sokaig szoptattam, de amikor fejni probaltam, alig jott valami, a gyerek megis jol lakott es gyarapodott.

Ha beinditani akarod, akkor segithetsz mellszivoval persze.

2013. aug. 22. 18:51

Az én tejem - hiába szopik a fiam, hiába fejem utána - nem akar több termelődni.

Védőnő, orvos???? Semmit. A védőnő csak a szokásos dolgot mondja, a doki meg? Pont ma voltunk nála, hátha nincs tej, akkor úgyis mindegy, nem????

Ennyit erről...... már lassan én sem bízom benne, hogy ennél több tejem fog termelődni. Amit hajlandó kiszívni a gyerkőc az 10-30 mili között, amit meg utána fejek..... nem sok mindenre jó.

Egyébként a védőnők már azon is csodálkoznak, hogy még mindig próbálkozom.

Az az igazság, hogy már kezdek kétségbe esni... lehet hogy én rontottam el valamit :-( Valahogy a gyerkőc sem hajlandó rendesen szopni, 10-30 mili után fogja és csak nyammog rajta. Valami most nem jött össze, úgy tűnik. Hiába szoptattam a 2. gyerekemet 18 hónapig, ennek a gyereknek, csak anyatejből csak 6 nap jutott :-(

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook