Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Vaj, margarin vagy olaj? fórum

Vaj, margarin vagy olaj? (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5
74. 5e1b581a2e (válaszként erre: 69. - Várhegyi Márton)
2011. nov. 14. 20:40
Ja és el is feledtem,de ma már vannak ún.baktériumszűrők is használatban.Először szűrnek,aztán pasztőröznek.Ez azért jó,mert a kisebb csíraszámot könnyebb elpusztítani.
2011. nov. 14. 19:28
vaj, abból ghi sütésre, főzésre, majd zsír (jó kis mangalica vagy akár libazsír). Olaj csak salátára és az is legyen hidegen sajtolt- lehet oliva-, szezám-, szőlőmag- vagy akár lenmagolaj, mind egészséges más más az élettani hatása
72. 5e1b581a2e (válaszként erre: 71. - 5e1b581a2e)
2011. nov. 14. 19:07
Jó zsíros volt.Lefölöztem,kis zárt tégelyben jól elráztam és kész volt a friss vaj.:)
71. 5e1b581a2e (válaszként erre: 69. - Várhegyi Márton)
2011. nov. 14. 19:06
Egyébként nagyon finom,jó minőségűek ezek a termelői tejek.Elterjedt formája a tejautomata.Hihetetlen finom aludttejet adnak,csakhát...le kell takarni!!!:)Sajnos a mellettünk levő pékségben megszűnt már az árusítása,pedig nagyon szerettem.
70. 5e1b581a2e (válaszként erre: 68. - 5e1b581a2e)
2011. nov. 14. 19:04
Tehát ilyen törvényileg nem lehet: tőgy->kanna->pohár.
69. Várhegyi Márton (válaszként erre: 68. - 5e1b581a2e)
2011. nov. 14. 19:04

"Termelő alatt azokat értem,akik engedéllyel árusítják a saját gazdaságukból származó tejet közvetlenül a fogyasztónak."


Ja, értem, én nem ilyenre gondoltam.

68. 5e1b581a2e (válaszként erre: 66. - Várhegyi Márton)
2011. nov. 14. 19:03

De igen.Törvény írja elő,hogy forgalomba csak így kerülhet.Tehát mindenképpen valamilyen szinten/valamennyire kezelni kell a tejet,anélkül mikrobiológiailag veszélyes.


Termelő alatt azokat értem,akik engedéllyel árusítják a saját gazdaságukból származó tejet közvetlenül a fogyasztónak.Aki háztól háznak adja el,az több szempontból sem törvényes.És még veszélyes is.

67. 33ea09dda3 (válaszként erre: 60. - Eperke78)
2011. nov. 14. 18:34
Köszi..ez hasznos volt:)
66. Várhegyi Márton (válaszként erre: 61. - 5e1b581a2e)
2011. nov. 14. 18:33

Szerintem a pasztőrözött nem alszik meg. De lehet, hogy csak az UHT nem?


Ha termelőtől veszel "házi tejet", az nincs sem forralva, sem pasztőrözve.

65. Várhegyi Márton (válaszként erre: 59. - 5e1b581a2e)
2011. nov. 14. 18:31
Így van. Meghalnak a tejsavbaktériumok a pasztőrözés (vagy U-paszt.) során, ezért áll el relatíve sokáig a tej. Utána meg a nyitott tejbe mindenféle baktériumok meg gombaspórák beleszállnak a levegőből.
64. winny (válaszként erre: 55. - 53dfddad18)
2011. nov. 14. 18:30

Jó lenne!

Egy kicsi faluban azt vesz az ember ami van:-(

Mi csirkét vágunk és azt esszük.

63. Várhegyi Márton (válaszként erre: 54. - Winny)
2011. nov. 14. 18:29
Van bizonyítékod erre?
62. winny (válaszként erre: 59. - 5e1b581a2e)
2011. nov. 14. 18:28
Jó tudni.Köszönöm.
61. 5e1b581a2e (válaszként erre: 52. - Várhegyi Márton)
2011. nov. 14. 18:27
Mindenképpen pasztőrözni kell.Ezzel indul bárminemű művelet a tejfeldolgozás során.Tehát ha termelőtől veszünk tejet,az is pasztőrözve van.Mégis szépen altatható,ha nem takarjuk le,az is keserűen alszik meg,ha letakarjuk,nem.Talán az UHT okoz ilyen kárt.És igen...A megmaradt csíraszámból adják meg az eltarthatóságot.
2011. nov. 14. 18:26

Mindegy, zsiradék-zsiradék. :) Főzési eljárás szempontjából nem mindegy, pl zsírban nem tudnék elképzelni csirkemellfilét, azt én csak olajban szoktam. Viszont egyes kelt tésztákat meg olajjal nem tudok elképzelni, mert azokba meg a zsír a legjobb. Kivéve lángos, pizzatészta, ezekben olaj van.


Az hogy mi egészséges és mi nem, ezt így ebben a formában felejtsd el, egészségtelen élelmiszer nincs, csak egészségtelen étrend van.


Azt mondják a vaj jobb mint a margarin, ami tápanyagok szempontjából igaz is, de csak ha nem eszel mást. :) A margarin olcsóbb, és tetemes mennyiségű vizet is tartalmaz, viszont táplálkozás szempontjából alig van benne értékes anyag. Olajak közül meg a repceolaj a legegészségesebb, és mivel ezt nem verték nagy dobra eddig, fura módon az a legolcsóbb is. Káár, hogy nem lehet kapni.


Ha csirkemellet sütsz, párolsz, azt olajban célszerű, mert a margarin szép szenesre fog égni, ha meg vajjal készíted, akkor annyiba fog kerülni, hogy azon elmehetsz megenni egy ebédet valamelyik étteremben. :)

59. 5e1b581a2e (válaszként erre: 51. - Winny)
2011. nov. 14. 18:24
Nem tartósítószer,hanem a levegőből belekerült bacik,amik ugyebár nem azok a finom tejsavbaktériumok.
2011. nov. 14. 18:24
csakis vaj
2011. nov. 14. 18:22
Jobbat mondok, érdemes többféle forrásból vásárolni, váltogatni, nem leragadni egyfélénél. Így a mérgezésnek is jóval kisebb a valószínűsége.
2011. nov. 14. 18:21
Csak vaj...
55. 53dfddad18 (válaszként erre: 54. - Winny)
2011. nov. 14. 18:19

A tejtermékek (is) Magyarországon a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint készülnek.

Ezeket ellenörzik.

Elképzelhető, hogy idei-óráig megkerüli valaki, de, hosszú távon nem tudja. Érdemes megbízható gyártótól, forgalmazótól vásárolni!

54. winny (válaszként erre: 52. - Várhegyi Márton)
2011. nov. 14. 18:14

A törvény szerint???

Csakhogy azt bizony meg lehet kerülni:-((

53. 53dfddad18 (válaszként erre: 51. - Winny)
2011. nov. 14. 18:14
Az ultrapasztőrözés (gyors hirtelen hőkezelés)okozza, amely elpusztítja az alvadást okozó baktériumokat.
52. Várhegyi Márton (válaszként erre: 51. - Winny)
2011. nov. 14. 18:13
Azért nem alszik meg, mert a pasztőrözés elpusztítja a benne lévő tejsavbaktériumokat. A natúr tejtermékekbe nem lehet tartósítószert rakni a törvény szerint (nem is kell, eláll anélkül is).
51. winny (válaszként erre: 49. - Zoknis kacsa)
2011. nov. 14. 18:06
A bolti tej nem alszik meg.Áll és keserű lesz.Valami tartósítószer okozza.
50. Ditta67 (válaszként erre: 49. - Zoknis kacsa)
2011. nov. 14. 18:01
Ha elgondolkodol rajta,hogy alig vanmarhatelep az országban,a bolt meg roskadozik a sok tejterméktől!Honnan?Ki tudja miből készül a sok joghurt,tejföl,tej stb.?
49. zoknis kacsa (válaszként erre: 22. - Winny)
2011. nov. 14. 17:56

Imádom a vajas kenyeret...


régebben mikor még nem ilyen sz&r tej volt, az anyukám csinált belőle tejszínt vagy volt hogy vajat is...de olyan tej már nincs, most ha megromlik összeugrik és kicsapódik a víz---botrány, hogy mivel etetnek minket.

Azon gondolkodunk mivel egészséges sütni , de hogy az a csibemell honnan került oda az nem érdekel senkit...

48. 53dfddad18 (válaszként erre: 47. - Ditta67)
2011. nov. 14. 17:54
Nekem sincsenek emésztési problémáim, és túlssúlyos sem vagyok. Nem táplálkozom tudatosan, egyszerúen csak változatosan: mindenből egy keveset.
47. Ditta67 (válaszként erre: 43. - 53dfddad18)
2011. nov. 14. 17:50
Szerintem pedig tudatos táplálkozásé.A paleo szerint táplálkozók zsirral főznek,mégis fogynak és általában az emésztési problémák is elmúlnak.
46. winny (válaszként erre: 40. - 9f98008a3b)
2011. nov. 14. 17:49
Mi sertés és baromfi zsírt eszünk.A 75 éves férjem és én se ismerjük az orvost.
45. 53dfddad18 (válaszként erre: 41. - Ditta67)
2011. nov. 14. 17:48
De ugye nem tudhatjuk hogy meddig élt volna, ha...
1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook