Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tudja valaki, hogyan kell prágai krémest sütni? fórum

Tudja valaki, hogyan kell prágai krémest sütni? (tudásbázis kérdés)


8. KLMárti (válaszként erre: 6. - Princes47)
2009. ápr. 11. 07:25

Köszi szépen, ezt kerestem.

Hálásan köszönöm!

2009. ápr. 11. 07:06

Prágai szelet:


Hozzávalók:

TÉSZTA: 20 dkg liszt

1 egész tojás

1 evőkanál kakaó

3 dkg zsír vagy 5 dkg margarin

1 kávéskanál szódapor

8 dkg cukor

1 pohár tejföl


KRÉM: 1 RAMA margarin (25 dkg-os)

20 dkg porcukor

1 éphéjú és szép citrom reszelt héja

fél dl rum (lehet aroma is, így a kisebb gyerkőcök is ehetnek belőle:)

1 doboz babapiskóta

7 dl tej

5 evőkanál liszt


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2 lapot készítünk, zsírozott-lisztezett tepsiben megsütjük.


A krémhez a tejet felfőzzük a liszttel. A margarint a porcukorral felhabosítjuk, és ha a lisztes massza teljesen kihűlt, a margarinos porcukorral simára keverjük. A végén hozzáadjuk a citrom reszelt héját. Ezzel is jól kikeverjük.

A krémet 2 részre osztjuk. A kisült lapok közül az egyikre a krém egyik felét szép egyenletesen rákenjük, majd kirakjuk a babapiskótával. A babapiskótákat megöntözzük a rumaromával. Ezután a krém másik felét rákenjük a babapiskótákra, úgy kenjük rá, hogy a piskótákat mindenütt jól befedje. Majd a másik lapot megfogjuk, és az egész sütire fektetjük. Ez lesz a sütink teteje :)

Végül csokimázat készítünk 1 tábla ét bevonóból, pici vízből és étolajból. Ezt a sütire kenjük, egyenletesen és gyorsan eldolgozzuk.

Hűtőbe tesszük kicsit pihenni. A piskótának meg kell puhulnia. Kb. 1 éjszaka után lesz igazán finom, puha a süteményünk.


Tanácsok:

Gyakran fordul elő velem sajnos, hogy nincs időm lapokat nyújtogatni és sütögetni, gyorsan kéne megcsinálni a sütit, mert éppen ezt szeretné mindenki. Ilyenkor kis turpisságot szoktam bevetni, mégpedig a következőt:

Csokis piskótát sütök, félbevágom, és az így kapott részek funkcionálnak a sütik lapjaiként :)

A piskóta hozzávalói:

25 dkg porcukor

3 egész tojás

1 dl étolaj

1 dl víz

25 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

kb. 2 evőkanál kakaópor

A porcukrot a tojások sárgájával alaposan kikeverem, apránként adagolva a vizet és az olajat.

Majd hozzáadom a lisztet, a kakaóport és a sütőport, jó alaposan elvegyítem az egészet.

Aztán legvégül belekerül a masszába a 3 tojás felvert habja is. Az egészet magas falú, zsírozott-lisztezett (a peremét nem szabad kikenni!)tepsibe öntöm, egyenletesen elmozgatom benne, sütőben sütöm késpróbáig. Ha már nem ragad a késre, akkor jó a tészta.


Elkészítési idő: 90 perc

2009. ápr. 11. 06:48

Diós krémes


Hozzávalók:

# 5 tojás

# 30 dkg porcukor

# 10 evőkanál víz

# 12 dkg darált dió

# 16 dkg liszt

# 1 csomag sütőpor

# A krémhez:

# 16 dkg darált dió

# 8 evőkanál tej

# 16 dkg vaj

# 25 dkg cukor

# A mázhoz:

# 15 dkg cukor

# 0,5 dl víz

# 3 evőkanál kakaópor

# 4 dkg vaj


Elkészítés: Az 5 tojás sárgáját, 30 dkg porcukrot 10 evőkanál vízzel habosra keverjük, hozzáadunk 12 dkg darált diót, 16 dkg lisztet, 1 sütőport, 5 tojás habját. Kb. 30 perc alatt megsütjük. A krémhez 16 dkg darált diót 8 evőkanál tejjel felfőzünk. 16 dkg vajat 25 dkg cukorral kikeverünk, és hozzáadjuk a dióhoz. A sült tészta tetejét rummal vagy rumaromával meglocsoljuk, és rákenjük a krémet. A mázhoz 15 dkg cukrot, 0,5 dl vízzel, 3 evőkanál kakaóporral sűrűre főzzük, majd 4 dkg vajat belekeverünk a tűzről levéve, kihűtve, hidegen a krém tetejére kenjük. (A máz mennyiségeit pontosan be kell tartani, mert ha hígabbra sikerül, lefolyik, és nehezen dermed meg.) Szeletelni másnap lehet.

5. d@nu (válaszként erre: 4. - KLMárti)
2009. ápr. 11. 06:42
Próbálj akkor "diós krémes" néven rákeresni, hátha úgy előkerül. :)
2009. ápr. 11. 06:40
Köszi szépen, de nem ezt keresem. Amit én ismerek, az egy diós sütemény. Sajnos sehol nem találom. Azért köszi
2009. ápr. 11. 06:38

Szia !


Szerintem ez van fenn a receptek között, Prágai szelet néven.

2. d@nu
2009. ápr. 11. 06:37

Esetleg ez:

[link]

2009. ápr. 11. 06:32

A prágai krémesnek keresem a receptjét. Tudna valaki segíteni? Sürgős lenne, ma délelőtt meg kéne sütnöm.

Előre is köszi.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook