Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » TELC középfokú nyelvvizsga fórum

TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)

682. Tibipapa (válaszként erre: 680. - Fiatal nő)
2010. jan. 11. 13:37
Na ez összetett volt. Számítottak a féléves átlagok, a szigorlati jegyek átlaga. Aztán a szakdolgozat külső és belső konzulnsek osztályzatai aztán kaptál jegyet a diplomád megvédésére és még az államvizsgádra is kaptál jegyet. Azt hiszem ennyi
681. Rhea83
2010. jan. 11. 13:35

Biztos,hogy ennek,hogy beszámítják a hátrányos helyzetet,valakik nagyon örülnek.Én is fogyatékosnak számítok,egy betegség miatt,bár senkit nem érdekelt felvételinél,vagy az egyetemen.Soha nem használtam ki.Viszont most jól esne,ha a nyelvvizsgába beszámíthatnák,mert már többször csak pár ponttal maradtam le.Ha felvételinél ezt számítják,akkor ilyen esetben miért nem?

A hátrányos helyzetűek esetében,amivel egyet érthetek,az az,ha anyagi támogatást adnak,szociális alapon.Csak amit én is láttam,az egyetemen,hogy mindenki hazudozik,mindent,pedig volt elég pénzük.Ilyen a világ.Én is csak utolsó évben kaptam,számomra horribilisnek tűnő támogatásokat,ami persze nem volt baj,és én soha nem hazudtam semmiben.Csak dühített,hogy igényeltél a jó helyzetben lévők is.És akinek vállalkozók a szülei,az a minimálbért vallja be,akinek meg kicsit többet kerestek a szülei,nem kaptak semmit.

De gondolom felvételinél,nem adnak annyi pontot egy hátrányos helyzetűnek,mint aki két nyelvvizsgával megy.

2010. jan. 11. 13:34
És mire adták a végleges jegyet? Nekünk a szakdolgozat + záróvizsga + 3 év átlaga = átlag.
679. Tibipapa (válaszként erre: 675. - A74de3d08a)
2010. jan. 11. 13:32
Vajon miről kellene szólnia egy államvizsgának? Én is az 5 év anyagából vizsgáztam. és nem 3...
2010. jan. 11. 13:31
Amúgy régen a záróvizsgán mi volt eredetileg? Akkor az összes év anyagát számon kérték, nem? Vagy fogalmam sincs... Nekem egyetlen szigorlatom sem volt, ellenben az államvizsgán kérték a 3 év anyagát.
2010. jan. 11. 13:30
Nem beszélve a mai érettségikről. AZ is egy vicc. NA mindegy, úgyis csak felidegesít a dolog és amúgy sem tehetek semmit.
676. Fiatal nő (válaszként erre: 675. - A74de3d08a)
2010. jan. 11. 13:30
Jaja.
675. a74de3d08a (válaszként erre: 671. - Rhea83)
2010. jan. 11. 13:29

Nincs szigorlat, viszont a záróvizsga az egész 3 éves anyagból van.

Jobb az szerinted?

2010. jan. 11. 13:28
És annak idején még a szigorlati jegyek is beleszámítottak a diplomádba.
2010. jan. 11. 13:24
Igen, ez engem is dühít, hogy én annak idején nem keveset izgultam a matek szigorlaton meg ilyeneken. Manapság meg már azt sem tudják h mi az? vagy mi ennek a lényege. És igen, elég elszomorító, hogy így hígul a felsőoktatás.
672. bildus
2010. jan. 11. 13:20
Sajnos manapság már semmi nem olyan színvonalon műkszik mint korábban :) Sem oktatás,sem munkahely!Én például azzal sem értek egyet(ami szerintem szintén az oktatás színvonalát csökkenti),hogy miért kap valaki a hátrányos helyzetére(származás,fogyatékosság,betegség)több pontot,mint az,akinek mondjuk két középfokú nyelvvizsgája van!?Ok,hogy nekik is teret kell engedni,de ezt valahogy más formában kéne megoldani,mert ez a rendszer velünk szemben negatív diszkrimináció!
671. Rhea83
2010. jan. 11. 13:11

Ez egész jó.Mármint,h lehet külön nyelvvizsgázni.Csak nem biztos,hogy kifizetődő,mert ha már egyfélére készültél hónapok óta,és a másikra kell rákészülni,nem biztos,hogy az jobban fog menni.

Gondolom egy euro,vagy ecl más-más feladatokat ad írásbelin.De azért utána nézek,hátha könnyebbnek tűnik:)

--Én sajnálom ezt az új rendszert a felsőoktatásban,mert egyáltalán nem azonos szintű,mint akik korábban végeztek.Mi az hogy nincs szigorlat?

Nagyon felhígult az egész...sokkal jobb lenne,ha kevesebben végeznénk,de erősebb felsőoktatás lenne,mert az álláspiacon ez nagyon meglátszik.

670. Fiatal nő (válaszként erre: 654. - Tibipapa)
2010. jan. 11. 12:20

De tényleg ahány suli, annyi féle elv. Sajna...

Mi például sosem szigorlatoztunk. Pont, mert eltörölték. Aztán mire végeztem, megint bevezették a szigorlatot. :-P Megúsztam.

Most levelezek egy másik szakon, de remélem ott nincs szigorlat... Mer' akkor megőrülök. :-)))

669. Fiatal nő (válaszként erre: 660. - Bildus)
2010. jan. 11. 12:19
Én is 2006-ban kezdtem és 2009 nyarán végeztem. :-)
668. a74de3d08a (válaszként erre: 667. - Bildus)
2010. jan. 11. 12:00

Tudomásom szerint igen.

Én is így csinálom. Az írásbelim ECL-es, a szóbeli meg Eurós lesz. (remélhetőleg :-))

667. bildus
2010. jan. 11. 11:58
Szóval akkor,ha Telc-en sikerül az egyik,akkor a másikat megcsinálhatom Ecl-en?Királyság! :)
666. a74de3d08a (válaszként erre: 665. - Rhea83)
2010. jan. 11. 11:46
Igen ez így van, külön letett szóbeli és írásbeli komplexnek számít, nem kell egyesíteni meg ilyesmi. Különböző is lehet, pl. az egyik Origós, a másik ECL. Persze, ha az írásbeli csak egynyelvű, akkor az egynyelvű komplex lesz. 2008 óta van ez így.
665. Rhea83
2010. jan. 11. 11:37

Én ezt még nem is hallottam amit írtál ,Tibipapa ,hogy két különböző helyen szerzett, szóbeli és írásbeli nyelvvizsga ugyanazt teszi. A nyak oldalán erről kifejezetten nem volt szó, vagy csak én nem találtam meg:)Arról viszont, hogy nyelvvizsga egyesítés ,igen.

Amit nem értek ,a külön szóbeli és írásbeli az független az egymás közt eltelt idő intervallumtól ,az együtt középfokú C típusú nyelvvizsgát ér. Vagy ez csak a kétnyelvű vizsgákra vonatkozik? Nem tudom mi ez a nyelvvizsga egyesítés, de remélem majd nem lesz még arra is szükség, így is, ha jól megy februárban, akkor áprilisban kaphatok legkorábban nyelvvizsgát.

Azért pedig tényleg nem kell pánikolni, hogy elvész a diploma, vagy megszerzett évek a fősulin, egyetemen. Mondjuk csak a régi rendszerben, tudom én is, hogy ott eltörölték az 5 éves határidőt. És ezt gyengébb illetve erősebb egyetemeken, fősulikon végzettektől is hallottam. Bár számomra néhány helyen az is nevetséges, hogy elfogadnak jelentéktelen nyelveket a diplomához. Ez annyira alacsonyítja a hírnevét egy főiskolának. És azoknak kiadják a diplomát, aki "megtanul" eszperantó nyelven.

A másik, ami tud dühíteni, hogy olyanok leteszik a nyelvvizsgát, akik negyed annyit sem tudnak, mint én, és ezt több embernél is tapasztaltam. De sokszor a szerencsés embereké a világ, persze mindenhez tenni kell, de én már annyit tettem.J Néha már úgy érzem, hogy kár tanulni rá...vagy jobb lett volna angolból nyelvvizsgázni, mert talán könnyebb letenni, annyi év tanulással.

664. a74de3d08a (válaszként erre: 651. - Fiatal nő)
2010. jan. 11. 11:05
Igen. Nincs időkorlát. Szép is lenne....
663. agicast (válaszként erre: 661. - Tibipapa)
2010. jan. 11. 11:00
Na ez legalább megint egy jó hír! Csak este is ilyen jóhírek legyenek a honlapon! :)
2010. jan. 11. 10:59
De azt hiszem, a NYAK oldalán erről részletes leírást találsz.
661. Tibipapa (válaszként erre: 659. - Agicast)
2010. jan. 11. 10:57
Igen, így is elfogadják. A külön tett szóbeli és írásbeli együttesen komplex bizonyítvány értékű lesz. Még úgy is ha az írásbelit és a szóbelit, más-más vizsgarendszerben tetted. Úgy értem ha az egyik pl.: TELC-es a másik meg pl.:EURO-s, így is komplex nyelvvizsgaként fogadják el. Ezek már hál istennek akreditált nyelvvizsgaként vannak regisztrálva.
660. bildus (válaszként erre: 658. - Tibipapa)
2010. jan. 11. 10:43
Tévedés!Én BA rendszerben kezdtem meg a tanulmányaimat,2006-ban :) Jó,mi? :P
659. agicast (válaszként erre: 649. - Tibipapa)
2010. jan. 11. 10:41

Sziasztok!

Nálam is aktuális ez a téma mint Tibipapánál. Én sem most államvizsgáztam már, és amikor a bizonyos 2 év körül felhívtam a tanulmányit Szegeden, hogy hogyan lehetne még kérni halasztást nekem is azt mondták, hogy már nincs időkorlát. Ennek örömére lazsáltam is egy kicsit, de most már kellene a másoddiplomám is ha már megszenvedtem. :)

Úristen, én megbolondulok még este 8-ig. Remélem meglesz!!!

Ja és arról mit tudtok, hogy így is elfogadják a diplomához ha külön tetted le a szóbelit és az írásbelit?

2010. jan. 11. 10:39

Igen, azért szigorlatozol mert Te nem a BA rendszerben kezdted meg a tanulmányaidat. Így azok a szabályok nem vonatkoznak rád, hanem ahogy megkezdted tanulmányaid, úgy is fogod befejezni.

Igen, tudom, egy idő után nagyon kuszának tűnhet a rendszer, de nem felejtsük el, hogy Magyarországon vagyunk és így, a bürokrácia útvesztőit mindenkinek meg kell járnia így vagy úgy. De ahogy Te is mondtad, én sem tudok már semmin sem meglepődni.

657. bildus
2010. jan. 11. 10:20
Hát azok után,hogy nálunk a jogszabály által előírt kötelező normatív támogatást,ami minden nappalis diáknak járna,olyan ürüggyel nem adták soha,hogy kell a számlákra,mindent el tudok képzelni :)Plusz ugye azt is mondták,hogy BA rendszerben nem lehet szigorlatoztatni,ami fura,mert én négy szigorlaton vagyok túl :D Szóval én már semmin nem tudok meglepődni :)
656. Tibipapa (válaszként erre: 655. - Bildus)
2010. jan. 11. 09:50
Értem. Ezek szerint ez a szabályozás is intézmény függő. Hozzá teszem ez meglep. De igazából ez mindenkinek a saját érdeke, hogy tisztába kerüljön a saját követelményrendszerével. Mert úgyfest, nem lehet globális kijelentéseket tenni. Bár én még mindig kétkedve fogadom ezt a hírt. Mert szerintem ezeket a szabályozásokat az oktatási minisztérium, a HÖK, a stb... igyekeznek egységesíteni.
655. bildus (válaszként erre: 654. - Tibipapa)
2010. jan. 11. 09:30
Ennek azért van némi valóságalapja.Nálunk legalábbis tavaly terjedtek el azok az örömteli hírek,miszerint nincs már az a bizonyos két éves limit!Csak nem voltam teljesen biztos benne,mert a mi iskolánk diszfunkcionálisan működik a többi fősulikhoz,egyetemekhez képest.És itt minden másként van,mint máshol,és ahogy a jogszabály előírja :)
654. Tibipapa (válaszként erre: 651. - Fiatal nő)
2010. jan. 11. 09:23
Igen, érdekes módon rosszul tudják. Mivel úgy látom h nálad ez még nem aktuális kérdés, ezért ne arra alapozz, hogy ki mit mit mondott, hanem alaposan olvass utánna. Ezt különböző fórumokon, vizsgaszabályzatokban, követelményrendszerekben megteheted. És ne téves információkkal riogasd itt a jó népet. :) Ha én csak az oktatókra hallgattam volna anno még mindig egyetemista lennék :)
653. bildus (válaszként erre: 652. - Fiatal nő)
2010. jan. 11. 07:25
Detto... :S

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.