Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » TELC középfokú nyelvvizsga fórum

TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)

13314. hektor (válaszként erre: 13311. - Virus2008)
2012. máj. 29. 16:16
Ja nálunk se jöhettek/mentünk vissza, de akkor meg miért kellett 3 tételsor. Gondolom ne unatkozzanak a vizsgabiztosok.
13313. Jeanqska (válaszként erre: 13311. - Virus2008)
2012. máj. 29. 16:16
Igazad van. Nekem ez eszembe sem jutott. :D De tényleg. Nyilván, h cserélik, nehogy elmond kint, mik voltak.
13312. Jeanqska (válaszként erre: 13310. - Hektor)
2012. máj. 29. 16:15

Nálunk prezi:

1. korunk előnyei, hátrányai

2. egy nagyon hasznos találmány (bankkártya, számítógép, teló)

Érvelés:

volt egy szöveg a kegyes hazugságról, egyetértesz vagy nem, tapasztalat, stb.

Szervezés:

unokaöcsi eltörte a lábát, kórházban fekszik, unatkozik, mit csinálnátok, h szórakoztassátok

13311. virus2008 (válaszként erre: 13309. - Jeanqska)
2012. máj. 29. 16:15

Nem egységesek a szóbeli tételek, gondolom nem véletlenül.

Én pl a fasoriban vizsgáztam és 6 emberenként cserélték, és mindig 6 ot is vittek fel egyszerre,

az emeletre, akik nem is jöhettek vissza.

13310. hektor (válaszként erre: 13309. - Jeanqska)
2012. máj. 29. 16:12

Ezen én is kiakadtam tudtommal 3 volt.

1. ami nekem volt

2. Informatika és mindennapok/ Horoszkópról érvelés/ Unokaöcsike eltörte a lábát vigyél neki ajándékot

3. Kedvenc jármű utazási mód/ ??? /Esküvői ajándék tán

13309. Jeanqska (válaszként erre: 13306. - Hektor)
2012. máj. 29. 16:09

Nem ugyanazok voltak mindenhol a szóbeli témák?

Én azt hittem, hogy ez egységes.

Basszus, én is azon agyalok most, h én nem éreztem annyira rossznak a szóbelit, de lehet, hogy volt benne egy csomó hibám. Na ez fain.

De tényleg meglepett, h nem egységes a szóbeli.

13308. Jeanqska (válaszként erre: 13305. - Bigris)
2012. máj. 29. 16:04

Hát én a végén kilógtam egy kicsit. Talán az elköszönéssel, és a névvel.

Nekünk nem volt ilyen rendes, semmi ilyet nem mondott el.

Én úgy, hogy mindent úgy csináltam, ahogy tanultam (sorok kihagyva, stb.), alig maradt helyem írni a törzsrészt. Na az fain lesz, ha ezen elbukom. Áááá, nem is tudom mit csinálok majd.

13307. bigris (válaszként erre: 13303. - Hektor)
2012. máj. 29. 16:03
Ddee. És ez így is lenne, ha ez nem sikerülne. De sikerülni fog. Legalábbis a reményhal megy utóljára.
13306. hektor (válaszként erre: 13292. - Jeanqska)
2012. máj. 29. 16:02

Hát szívesen leírom. A magnó mint mondtuk zsákba vadmacska. Szal már az kérdése. Preziben volt két téma, másodikról gözöm nem volt mert nem értettem, mint kiderült valami nagy teljesítmény amire büszke vagy. Elsőt választottam emlékeztes kaját. Bár nem szerettem volna kaja témát kapni, úgy h másoknál volt kedvenc járműved, meg informatika.. na itt elmondtam, hogy nekem az első töltöttkáposztám a legemlékeztesebb, mert édesanya 50. szülinapjára én főztem és a család nagyon büszke volt, ő örült. De tesóm segített benne. De mocskos finom lett. Kérdezte partner, hogy máskor is csináltam már tradícionális kaját, mondom nem nagyon mert kell a segítség tesómtól. És hogy miért nem anya segít, mert mondom sokat dolgozik éjszaka jön haza, én meg hétközben nem vagyok otthon. Ő meg a tavalyi olasz vakációrol beszélt, meg valami puccos pizzáról. Megkérdeztem amerikait evett-e már mert sztem nagyon jó, meg hogy szokott e sütni, mire ő csak Don-Pedrobol rendel. Kérdeztem, hogy ez a favorit helye mondta igen.

Érvelés: A szöveg nem tetszett. Dublini pub vs. trizmus és hogy csak inni jönnek, nem érdekli őket a kultúra, múzeum stb. Sok a részeg éjszaka, meg a másnapos. Meg volt egy csaj aki félt éjszaka, mert majdnem zaklatták a részegek.

Elmondtam, hogy megkódtolnám az ír sört, mert biztos finom, meg egy ilyen csehónak van egy fillingje. De megértem azokat is aki nem így vélekedik, és hogy sajnos az ivászat a tinik között tért hódit és ez világ probléma, nem jutott eszembe az addiction szó így belesültem a mondókámba :S. Aztán hogy szerencsétlen csaj is fél, szóval ez borzalmas, majd leállítottak.

Uccsó Kanadai körút. Az volt a legszarabb. Megbeszéltük, hogy neten nézünk utitervet, meg szállást. Kérdezte mit akarok megnézni, mondtam Ontáriót és a környékét, valamint a tavat. Mire rávágja ott nincs tűzgyújtás elvileg tilalom van, nem? Mondom kínomba nagyanyám ott lakik köv héten felhívom megkérdezem. Majd mondja, hogy érdekli a biosz és valami fajt tanulmányozna, mondom ühüm :), meg hogy mi van ha jönnek a medvék. Erre bevágtam, hogy viszem a puskám és lelövöm majd :D. Megint stop lett és mentünk. Persze sok helyen makogtam, mert hülyeség volt. Meg láttam, hogy nálam áll írnak valamit páromnál meg nem. Sztem nem lett jó sok volt a nyelvtani hiba is. Kb ennyi..

13305. bigris (válaszként erre: 13297. - Jeanqska)
2012. máj. 29. 16:00

Én sem. Meg is ijedtem, hogy a feladatlapra nem írtam semmit. Aztán megnyugodtam, mert a mi felügyelőnk nagyon rendes volt, a szánkba rágott mindent. Elmondta többször is mire figyeljünk. Azt nem mondta, hogy a feladatlapra is rá kell satírozni, hogy melyik levelet választottuk. Nem is láttam rá helyet a feladatlapon. Azt viszont a szánkba rágta, hogy a referencia sort semmiféleképpen ne felejtsük el. Én először kihagytam idegességemben, de észrevette még az elején (pont előtte űltem) és szólt, hogy írjam be. Nekünk egyébként nagyon-nagyon rendes volt a felügyelőnk az írásbelin.

Azt mondta a levélnél, hogy a címeket pont egymás mellé írjuk a papír jobb és bal oldalára és ne kicsit eltolva em. alá, illetve ne hagyjunk ki üres sorokat a bekezdések között, mert csak magunkkal tolunk ki. Azt mondta, hogy még beljebb sem muszáj kezdeni a bekezdéseket. Viszont ne lógjunk ki sehol a keretből se az elején, se a végén, se oldalt.

13304. Marcsi622
2012. máj. 29. 15:54
Én baráti levelet még soha nem írtam, érdekes, hogy ez kimaradt, de az alábbi instrukciókból kiindullva, barátit kellett írnotok....
13303. hektor (válaszként erre: 13299. - Bigris)
2012. máj. 29. 15:52
Nem azt mondtad h társalkodózol ha nincs meg ? :)
13302. Marcsi622
2012. máj. 29. 15:52

Baráti levél – Tanácsadás – Giving advice

Your English pen friend wants to visit your country and has written to you for advice and information. Write a letter to your pen friend, giving advice about the best place to spend a holiday and telling them what clothes and other equipment to pack.

Write your letter, giving advice to your pen friend (120-180 words),

Do not write any addresses.

1. Új levél vagy válasz egy előzőre? Mire fogsz utalni, mielőtt belekezdenél a megadott témába? Ez egy fontos dolog, mert értékes pontokat szerezhetsz a bevezetővel és a mindenkori feladattól elég független. Tehát akár lehet kész bevezető szöveged is. Miről is van szó? Egy baráti levél sosem csap azonnal bele a levesbe. Vagy kérdezel a barátodtól valamit, mielőtt rátérsz a feladatban megadott témára vagy utalsz egy előző levélre, ami itt teljesen szabad. Írhatsz arról, hogy mi van az újszülött kistesóval, vagy, hogy mennyire sajnálod, hogy a bátyja eltörte a lábát, etc. Ezek előre bekészíthető szövegek és jól is illeszkednek a stílusba.

2. Mi az a 2 téma, amit bele kell majd írnod? – hova menjen, mit pakoljon!

3. Ki fogja olvasni? – a barátod

13301. Marcsi622
2012. máj. 29. 15:51

Hivatalos levél 1.

Első szabály: minden hivatalos angol levelet, de legfőképp az állásra vagy valamilyen ösztöndíjra, pozícióra jelentkező leveleket mindig úgy kezdünk, hogy MIÉRT írunk. Nem megmondjuk a nevünket, korunkat, etc., hanem MIÉRT.

Példa: I am writing to apply for the post of assistant trainer.

You have just read the following advertisement in a newspaper:

ENGLISH-SPEAKERS WANTED

We are looking for people to work as information officers in our Central Tourist Office, answering questions and giving information to foreign visitors.

Part-time work only, evenings and weekends.

• Do you speak any foreign languages?

• Do you know your country well?

• Do you like meeting people?

Apply in writing to the Director, Central Tourist Office

Write your letter of application to the Central Tourist Office (120-180 words).

Say why you think you could do the job well. Do not write any addresses.

I. Gondolj arra, hogy ki fogja olvasni a levelet? (A javítón kívül )

1. Tudod annak a nevét, akinek írsz? NEM

2. Találkoztál vele valaha? NEM

3. Hivatalos vagy baráti levél? HIVATALOS

4. Az alábbiak közül miket kellene belefoglalni a leveledbe?

a) korod

b) jelenlegi állásod/elfoglaltságod

c) előzetes tapasztalataid az ilyen típusú munkákban

d) hol laksz

e) országok ahol már jártál

f) hol láttad a hirdetést?

g) mennyi fizetésre számítasz?

h) információt arról, hogy hogyan léphetnek veled kapcsolatba

i) milyen nyelveket beszélsz

13300. hektor (válaszként erre: 13293. - Alun26)
2012. máj. 29. 15:51
Én úgy tudom, hogy 5-5 pontos haátok vannak, 5 pont nyelvtan, 5 pont szókincs, 5 pont előadásmód, meg 5-5 még vmi, szal ha szar a nyelvtanod mint nekem is akkor max 5 pontot vesztessz, de a többi lehet jó.
13299. bigris (válaszként erre: 13295. - Jeanqska)
2012. máj. 29. 15:50

Én amíg meg nem tudom az eredményt, nem veszem elő újra az angolt. Max. olyan szinten, hogy tv-zés, filmnézés eredeti nyelven és angol cikkolvasás a neten. Az elmúlt hónapok hajtása ennyi pihenést indokoltnak érzek.

Az első nyelvvizsga amúgy is csak augusztus közepén lesz, de nem is gondolok rá, hogy nekem arra menni kellene. Ha mégis, akkor jún. 15-től még van két hónap formába lendülni. Remélhetőleg jó formába.

13298. Jeanqska (válaszként erre: 13293. - Alun26)
2012. máj. 29. 15:46
Ezt én passzolom. Fogalmam sincs, mennyi a tűréshatár.
13297. Jeanqska (válaszként erre: 13294. - Bigris)
2012. máj. 29. 15:46

Amúgy be kellett írni valahova, melyik levelet választottad?

(csak mert ilyenre nem emlékszem, h mondta volna a felügyelő)

13296. Marcsi622
2012. máj. 29. 15:45

Informal letter - Baráti level - Megoldásokkal

Mielőtt nekikezdenél egy kis bemelegítő. Hivatalos (formal) vagy ún. baráti (informal) szövegek az alábbiak? A formal /informal

Informal:

I saw a great movie last night with Helen.

You'd have loved it! It's called The Score and it's about a robbery. De Niro is fab as one of the robbers, and Edward Norton - as usual is realty cool! Great twist at the end, too. 1 reckon it's gonna win loads of Oscars.

B formal

I would be extremely grateful if you could let me know how long I will have to wait from the date of my order until the satellite dish and programme decoder are installed.

C formal

Although there may well be some kind of connection between violence on TV and violence in society, it's really not clear what that connection is. It certainly is not the case that the majority of people after watching a violent film feel an increased need to commit violent acts. In fact, possibly quite the opposite.

D formal

To conclude, cinema appears to be increasing in popularity amongst younger age groups, despite the availability of high-quality video and DVD. The evidence suggests that this is due partly to the social element involved in going to the cinema, and partly to the benefits of a large screen and state-of-the-art sound system.

E formal

Furthermore, your advertisement stated that the DVD contains interviews with the stars and the director. The copy which I received unfortunately contains the film and nothing more.

F formal

As you will see from my C.V. (attached), I have worked as an extra on a number of films. I believe that my references from those films demonstrate that I am professional, reliable and hardworking.

Levélírás – baráti levél. A feladat a következő, azaz így adják meg a nyelvvizsgán.

You saw an interesting film at the cinema last night. Write a letter to your pen friend explaining why you enjoyed the film so much and recommending that they see it.

Write your letter.

Nézzük meg, mit kell a megírás előtt gyorsan átgondolnod:

1. Gyorsan találj ki egy nevet a barátodnak, ha a feladat nem adta meg. Fontos, ha megadták, azt kell használnod, különben pontot vonnak le.

2. Mire fogsz utalni, mielőtt belekezdenél a megadott témába? Ez egy fontos dolog, mert értékes pontokat szerezhetsz a bevezetővel és a mindenkori feladattól elég független. Tehát akár lehet kész bevezető szöveged is. Miről is van szó? Egy baráti levél sosem csap azonnal bele a levesbe. Vagy kérdezel a barátodtól valamit, mielőtt rátérsz a feladatban megadott témára vagy utalsz egy előző levélre, ami itt teljesen szabad. A feladat szerint láttál egy érdekes filmet és ezt ajánlod ismerősödnek. De előtte írhatsz arról, hogy mi van az újszülött kistesóval, vagy, hogy mennyire sajnálod, hogy a bátyja eltörte a lábát, etc. Ezek előre bekészíthető szövegek és jól is illeszkednek a stílusba.

3. Kivel voltál a moziban? Ezt említsd meg, életszerűbb.

4. Mi a film címe? Nem az Oscar-díjból vizsgázol, hanem angolból, tehát nem kell valós filmnek lennie. Azon hogy ezen agyalsz, értékes perceket veszthetsz.

5. Milyen film, akció, romantikus, etc.?

6. Ki játszik benne, ki rendezte? (Nem Oscar-vizsga, lásd fent!)

7. Miről szól?

8. Miért tetszett annyira?

9. Miért gondolod, hogy neki is tetszeni fog? Ki ne hagyd, mert egyrészt kéri a feladat, másrészt villogtathatod a feltételes mondataidat.

10. Milyen indokkal “lépsz ki” a levélből, tehát hogyan fejezed be. “Mennem kell, mert bezár a posta.” vagy “Jobb, ha megyek, holnap töriből dolgozat és még sokat kell tanulnom. Ha nem sikerül jól, anyu dühös lesz.” Ezek itt mind súlyos pontokat érő, “értékes” mondatok.

11. Gondolj a stílusra is! Baráti levél, nem lehet meggyötört bikkfanyelv. Használj elöljárós igéket (phrasal verbs) és pakold tele rövid alakokkal.

Most nézzük át bekezdésenként a levelet. Válaszd ki, hogy melyik mondat mehet a különböző bekezdésekbe. Több jó válasz is lehetséges.

1. Bekezdés 1

a) I am writing to thank you for your letter.

b) Thanks a lot for your last letter.

c) I'm writing to thank you for your last letter.

2. Bekezdés 2

a) Anyway, a bunch of us went to the cinema last night.

b) My news - I went to the movies last night with Darren and Angie.

c) I would like to de scribe an interesting film I saw at the cinema last night.

3. Bekezdés 3

a) Bruce Willis was great as the baddie!

b) Furthermore, we were all extremely impressed by both the quality of the acting and the direct ion.

c) I'd therefore recommend that you see it as soon as you get the chance.

d) Go and see it if you get the chance I think you'll love it!

e) I would strongly suggest that you go and see this movie.

4. Bekezdés 4

a) To conclude, the film was marvellous.

b) Well, I'd better go now as I've got to do some homework.

c) That's all from me for now. I'll be in touch again soon.

5. Lezárás

a) Yours,

b) Yours faithfully,

c) Yours sincerely,

d) Take care,

e) Lots of love,

f) Bye for now!

13295. Jeanqska
2012. máj. 29. 15:44

Amúgy azon gondolkoztam, most mit csináljak?

Mert, ha

- sikerült, hagyhatom az angolt, kezdhetek olyan dolgokat csinálni, amikre eddig nem volt időm;

- ha nem sikerült, akkor jó lenne még vele foglalkozni, mert mire újra el kellene kezdeni készülni a köv. vizsgára, mindent elfelejtek, amit most még tudok.

Nagy dilemma! :D

13294. bigris (válaszként erre: 13287. - Marcsi622)
2012. máj. 29. 15:44
Nem akarlak zaklatni, de a főnököd nem emlékszik rá véletlenül ő melyikeket jelölte be? Csak hogy tudjuk melyiket nem kellett volna választani. Vagy ő min csúszott el?
13293. Alun26
2012. máj. 29. 15:43

Tényleg, szerintetek milyen egy 40-60%-os szóbeli (csak a dumálós részre gondolok).

Mennyi nyelvtani hiba lehet benne?

Esetleg ő, vagy ó, vagy pillanatnyi leblokkolás.

Szóval szerintetek mi az ami még belefér, hogy meglegyen?

13292. Jeanqska (válaszként erre: 13290. - Hektor)
2012. máj. 29. 15:43

Na látod, ezt nem olvastam. Mondom, nem merek visszaolvasni, mert nem szeretném látni a lehetséges válaszokat. :) Még a végén idő előtt kiderül, h nem sikerült, mert rossz válaszokat adtam. :)

Szóval akkor úgy érzed, nem jól sikerült a szóbeli. De miért? (jó, ezt is tuti megírtad, így nem kell még egyszer, ha nem szeretnéd leírni :) )

13291. hektor (válaszként erre: 13280. - Kislany2009)
2012. máj. 29. 15:41
Én angolra úgy készültem, hogy a TELC-es típusfeladatokat hallgattam, asszem 2011-es ben a végén le is van írva, hogy mit beszéltek. Meghallgattam megcsináltam a feladatot, lepontoztam vagy szitkozódtam vagy örültem :P, majd mondatról mondtara lassn megint végig mentem, de annyira nagy fejlődést nem okoztott, hisz mindig más az akcentus és az előadásmód.
13290. hektor (válaszként erre: 13281. - Jeanqska)
2012. máj. 29. 15:39
Nekem is van benne bőven tipp, én úgy vélem, mivel itthon megcsináltam vagy 16 magnót és mindegyiknél 58-85% között ingadozott akkor ez is meg lesz tán 40%. A szóbeli résuz más kérdés, már kifejtettem, hogy nem érzem jónak :(((
13289. hektor (válaszként erre: 13284. - Bigris)
2012. máj. 29. 15:38
:D:D:D és ez csak kb 3 tételke emellett van még 17 :D De anugy ja, fele akkora faszság, sosem fogom használni semmire sem.
13288. Dirt007 (válaszként erre: 13287. - Marcsi622)
2012. máj. 29. 15:36
Oké, köszönöm hogy válaszoltál :)
13287. Marcsi622 (válaszként erre: 13286. - Dirt007)
2012. máj. 29. 15:34
Vizsga után a várakozóban megtárgyalták akik ezt írták, és ők sem tudták eldönteni, melyik a helyes.Volt aki így írta, volt aki úgy. Szerintem kolléga az lehet ez is, az is. De ez "in my opinion" :)
13286. Dirt007 (válaszként erre: 13279. - Marcsi622)
2012. máj. 29. 15:30

Igen, ez a kérdés, de nem vagyok benne biztos, hogy meg volt adva a saját nevünk is.

És az, hogy hivatalos levélként írtam, mekkora hiba?

13285. Marcsi622 (válaszként erre: 13282. - Friends)
2012. máj. 29. 15:25
Ebben nem tudok segíteni, én infókérőt írtam.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook