Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Te hogy készíted a rizses húst? fórum

Te hogy készíted a rizses húst? (tudásbázis kérdés)


1 2
47. Adryca
2010. márc. 16. 09:00
Receptek, konyhai praktikák, jó ötletek! -cím alatt fut a dolog! :D
46. Adryca (válaszként erre: 45. - 3388f1d995)
2010. márc. 16. 08:55
Akkor indítom! :-D
45. 3388f1d995 (válaszként erre: 44. - Adryca)
2010. márc. 16. 08:41
Ez egy jó ötlet.
44. Adryca
2010. márc. 16. 08:39
Köszi! :-D Arra gondoltam csinálok egy fórumot, receptekről meg mindenféle konyhai témáról! Mit gondoltok?
2010. márc. 14. 15:02
Örülök,hogy sikered volt az étellel.
42. Adryca
2010. márc. 14. 14:58
Megcsináltam! :-) Nagyon nagy sikere lett! Még a finnyás barátnőm is 3- szor szedett, a párom meg vagy 5-ször! :-D
41. fnagyzs (válaszként erre: 37. - Miszti3)
2010. márc. 14. 11:44
Én is erre az elkészítési módra esküszöm, azzal a kivétellel, hogy nálunk csirkemell filével készül.
40. doboska.p (válaszként erre: 39. - Erdei gyümölcs 13)
2010. márc. 14. 11:05
Pont így készítem én is. Így már nem írom le mégegyszer!!!!!
2010. márc. 13. 22:38

Én a rizses húst nagyon egyszerűen készítem el, s nálunk ez bevált, nagyon szereti mindenki.

Megfőzöm a pörköltet, apró kockákra vágott húsból, jó sok hagymával, paprika, paradicsom,fokhagyma, bors, egy kis delikát, pici köménymag, pici erőspaprika fűszerezéssel, aki szereti gulyáskrémet is tehet bele egy kis kanálkával. Tteszek bele egy kis füstölt szalonnát is az íze miatt, amit később kiveszek. Vele egyidőben egy pici olajon megfuttatom a rizst, hogy szemenként külön váljon, majd felöntöm kétszerannyi vízzel, kicsit főzöm, majd eloltam alatta a gázt, befedem.

Amikor a pörkölt kész, összekeverem a rizzsel, egy-két percig főzöm, majd elzárom a gázt alatta. Az ízek összeérnek, l5-2O perc múlva tálalható.

38. Anka71 (válaszként erre: 37. - Miszti3)
2010. márc. 12. 15:23
Ugyanígy készítem én is (anyum és a nagymamám is így csinálta.):))
2010. márc. 12. 12:56

A rizseshús általam bevált receptje, magyarosan, ahogy anyúm is csinálta anno.

3-4 nagy fej vöröshagymát aprítok, olajban megdinsztelem. Ha üvegesre váltott, akkor 4 kk jó minőségű pirospaprika, 1 kk fekete bors, kis örölt kömény és majoranna megy bele, megkeverem. Hozzáadom az apróra kockázott, sózott, 75 dkg körüli s.lapockát/combot. (Csirkezúzával is szoktam.) Jól összekeverem, (vizet tilos hozzá adni), és fedő alatt kisebb lángon, eleinte többször, később, -mikor már levet engedett- ritkábban megkeverem. Csak a saját levében fő a hús, kisebb lángon, víz hozzáadása nélkül.(!) Lényeg.

Ha már olyan 3/4-részt megpuhult (kb. 1 óra), akkor 6 dl rizst keverek bele, és 1 liter meleg vizet adok hozzá. Utánasózom kicsit.

Ha felforrt, onnantól kislángon, fedő alatt párolom tovább, kb. 10 percenként megkeverem. nagyjából 30 perc alatt felveszi a rizs a folyadékot, tökéletes lesz az állaga, pergős, és az íze más, mintha külön vízben lett volna megfőzve; átveszi a pörkölt ízét.

Kb. 6-8 adag lesz belőle.

Jó étvágyat hozzá!

2010. márc. 11. 17:23

Rengeteg féle képpen el lehet készíteni a "rizses húst", különféle ízkombinációk jöhetnek ki belőle, csak el kell engedni a fantáziánkat. Össze is lehet főzni, külön is lehet főzni őket és a végén összekeverni, vagy a tányéron egymás mellé téve tálalni külön a húst, a rizs és a borsót (vagy bármilyen egyéb zöldséget), vagy lehet külön a húst és mellé a borsós rizst. Rizibizivel is tálalhatjuk, ilyenkor borsón kívül kukorica, répa és egyéb zöldségek is kerülnek a rizshez.

Ha a pörköltöt vörösborral öntjük fel víz helyet, az íz teljesen más, sokkal finomabb. Ugyanígy barna sörrel is felönthető, ha marhából készül a pörkölt, akkor kifejezetten banra sörrel az igazi és feldarabolt zeller szárral.

A rizst is rengeteg féle képpen lehet ízesíteni és persze rengeteg féle rizst lehet venni. Ha látványos rizst szeretnénk indiai stílusban, akkor hosszú rizst kell sáfránnyal és római köménnyel kifőzni, érdekes foltos lesz a rizs, fehér, arany és narancs színekben fog pompázni.

Lehet keverni fehér és barna rizst is, fantasztikusan mutat - ez utóbbi két rizzsel jobb nem összekeverni a húst, mert akkor oda a szépség.

Friss zöldségekkel is díszíthetjük, úgymond oldal salátát tehetünk mellé, ami egészséges és nagyon finom is hozzá.

Rengeteg mód van, csak el kell engedni a fantáziánkat.

35. 3388f1d995 (válaszként erre: 34. - Adryca)
2010. márc. 11. 15:09
Sok sikert!!!!Ezt nem lehet el rontani csak nyugi...
34. Adryca
2010. márc. 11. 15:06
Megvettem a hozzávalokat. Lassan, de biztosan haladok a rizses husika felé! :-D
2010. márc. 11. 15:02
Én így tanultam a rizses húst de tudod ahány ház annyi szokás.
2010. márc. 11. 13:55
én menzás szakács vagyok...de pirospaprika és hagyma van benne.:)legalábbis a 45 junior báziskonyhán:)
31. Adryca (válaszként erre: 30. - Sztolyka)
2010. márc. 11. 13:17
Majd számolj be, hogy milyen lett! :-D
30. sztolyka (válaszként erre: 28. - 3388f1d995)
2010. márc. 11. 12:06
ok,ma készítem el.
29. Adryca (válaszként erre: 26. - 3388f1d995)
2010. márc. 11. 11:39
Köszike.
28. 3388f1d995 (válaszként erre: 27. - Sztolyka)
2010. márc. 11. 11:32
Ha kész van írd meg légy szíves,hogy milyen lett és,hogy ízlett-e.
27. sztolyka (válaszként erre: 26. - 3388f1d995)
2010. márc. 11. 11:24
Én már ki is nyomtattam.
26. 3388f1d995 (válaszként erre: 24. - Adryca)
2010. márc. 11. 11:01
Betettem a receptjeimbe nézd meg az oldalamon.
25. Wenta
2010. márc. 11. 10:46
A sertés combot kockára vágom zsíon elkezdem dinsztelni amikor félpuha hozzá teszem a zöldségeket apró kockára répa gyökér zeller/ kevés/ borsó. Csak sózom amikor félpuha a zöldség akkor megy bele a rizs. Én zsíron előpiritom. Ráteszem a húsos zöldségre felengedem vizzel. 30 dkg hús 20 dkg zöldség 10 dkg rizs.
24. Adryca (válaszként erre: 23. - 3388f1d995)
2010. márc. 11. 10:42
Köszi! :-)
23. 3388f1d995 (válaszként erre: 22. - Adryca)
2010. márc. 11. 10:41
A húsra csak annyi vizet önts ami jól el lepi mert hozzá adni lehet de macerás ki öntögetni ha túl sok! Annyi maradjon mint amikor a rizst párolód és az szépen fel szivja a vizet és nem lesz tucsógós a rizses húsod.
22. Adryca
2010. márc. 11. 10:35
Ja még egy kérdés a gyakorlottakhoz: kb mik legyenek az arányok, hogy ne tocsogjon a szaftban, hanem olyan tutin felszívja a rizs?
21. 3388f1d995 (válaszként erre: 18. - Sztolyka)
2010. márc. 11. 10:34
Szivesen.Ha kell segítség csak írj....
20. 3388f1d995 (válaszként erre: 19. - Adryca)
2010. márc. 11. 10:33
Isteniiiiiiiiiiii
19. Adryca
2010. márc. 11. 10:32
Húúú már nagyon éhes lettem. :-) Ma vagy holnap elkészítem. Kíváncsi leszek finom lesz e... :-D
18. sztolyka (válaszként erre: 14. - 3388f1d995)
2010. márc. 11. 10:32
Ez lesz az!Köszi!
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook