Tanuló vezetők, friss jogsisok gyertek csevegni! (beszélgetés)
Csak az a probléma,hogy ha 1esben kb 3-4km/h val is megyek át még akkor is siránkozik az a.. Nem tudom tel jesen kikerülni,mert vagy elöl vagy hátul a kerekek bele mennek mindenképp a kátyúba. Nyilván én is úgy vagyok az egésszel,hogy a lehető legtöbbet kikerülöm,de azon az utakon ahol a jó burkolatra eső rész 0, ott eléggé nehéz nem bele menni. Az aszfaltos út felér egy szántófölddel mert mindig csak húznak egy réteget a kátyú meg ott marad mintha azt ott kihagynák az út meg már 10 réteges 30cm mély kátyúkkal ami traktor kerék méretű.Még az oktató sem tudja kikerülni,de nekem ki kell(ene) mert neki úgy tetszik hát a k..anyját nekem meg így tetszik :D azt én is utálom,amikor nagyon süt a nap és nem látni az utat ráadásul még a felfestés is lekopva.. Ha tudom,hogy ez lesz akkor az állítólag pénz lehúzós oktatóhoz megyek,mert legalább megtanit normálisan vezetni. Elég sokan járhatnak hozzá mert mindig úton van. Na ennyit a legjobb oktatóról akinél jelenleg vagyok.
Kicsit késve írok, mert sok-sok tennivaló van most, hogy megérkezett a jóóóóidőőőő- Végre. Csak ne szembe mennék a drága Nappal vezetés közben, még szokatlan, zavaró :))) De jó, nagyon jó, hogy SÜT végre. :)
-
Heny, akkor Neked majd szurkolok Szerdán! :)
-
HugoBoss: A kátyúkra nekem vezetés alatt is nagyon kellett figyelnem, úgyhogy nálam ez alapból nagyon berögzült, hogy kerülgetni kell őket, lassítani kell..., van olyan hely, ahol 10-20-al lötyögök, mert annyi kátyú van :(
Kár, hogy ilyen oktatód van, aki kivetíti az órtákra a magánéletét. :S Ez rossz, sosem jó sehol sem az ilyen oktató...
Remélem, sikerül és megszabadulsz tőle :D
-
Ahogy itt olvasgatok, nekem nagyon szerencsésen alakult a sorsom, hiszen egy klassz oktatóm van, nem miatta fogok megbukni az hétszentség:-)
Velem nem tudom mi lesz holnap szombat vasárnap hétfő vizsgáig még 3-szor tudok menni (ha minden igaz). Ma volt egy kisebb balhé, az oktató a saját problémáit az én óráim alá vetíti ki és neki valami baja van,akkor rajtam vezeti le..majdnem meg mondtam neki,hogy itt befejeztem felejtsük el a vizsgát is. Úgy be volt pörögve a legkisebb dolgokból is akkorát csinál. Nem fogom én ezt már tűrni ha át megyek akkor örülni fogok,hogy vége van, ha nem akkor mindenképp oktatót váltok vagy nekem mindegy,mert bármi más hasznosabb és célra vezetőbb! Amiket mesélt a családjával kapcsolatban,hát én sem bírnám sokáig mellette. Közünk nincs egymáshoz,de ő a legnagyobb problémám jelenleg.Órák alatt és szabadidőmben is!
Én készülök a szerdára.A héten voltam 2x, és hétfő,kedd,szerda reggel is megyek 1-1órát.Szerdán 7:30kor vizsgázom ha minden igaz :)
Szia :)
Őszintén szólva én még most is nagyon a vizsgámra gondolok, úgy érzem,hogy nem biztos,hogy majd sikerül a figyelmetlenségem miatt.. ma is volt jó pár hibám :/ de talán majd a vizsgán nem így lesz..ha belegondolok abba,hogy amikor az iskolába végeztem és vizsga időszak volt a tanárok bejelentették,hogy rengetegen buknak én úgy éreztem köztük leszek végül 8-nak sikerült sikeresen levizsgáznia köztük voltam én is,aminek nagyon örültem. Remélem a forgalmi vizsga is efféle kellemes csalódás lesz és egyben egy nagy öröm. Engem az még annyira nem fog zavarni,hogy mögöttem ül,de az annál inkább, ha elkezd kényeskedni,hogy "jaj ne menj bele a kátyúba még a végén leszakad a fejem" "óvatosan kanyarodj mert átesek a másik oldalra" ezekre nem leszek kíváncsi tartsa meg magának nagyon el vannak kényelmesedve a vizsgabiztosok,amilyen az út olyan..
Sziasztok! :)
Kivel miújság?
Ha minden igaz, jövő héten már én is mehetek vizsgázni. Hát nagyon kíváncsian várom, milyen egy ilyen vizsga.
Számtalan vizsgahelyzetben volt már részem: az érettségitől, az egyetemi vizsgákon túl szakképesítést adó vizsgán, gyakorlat-elmélet, de azért Vezetésből mégiscsak másabb vizsgázni!
Úgy döntöttem, megpróbálok úgy tenni, mintha csak "valaki " ülne ott a hátsó ülésen, de lehetséges, hogy ez majd nem fog menni. Nem tudom, mennyire zavar majd meg egy 3. személy jelenléte!?
Elnézést, hosszú soraimért. :)
Minden bizonnyal most megkezdődött most a vizsgád :) ugyan is 14:00 óra. sok sikert biztos sikerül.
Drukkolok neked! Én 24én megyek újra, előző vizsgán én csak a párhuzamos hátra, és a saroktolatásig jutottam el, remélem legközelebb jobb lesz, úgy érzem sokat fejlődtem a 2hét alatt
Szia. A héten alig tudok menni,mert nem ér rá.. szóval sajnos nem tudok már annyit gyakorolni. Nekem is sokszor eszembe van és gondolkozom,hogy mi lesz majd. Elmegyek majd a vizsgára,aztán lesz ami lesz, nagyon már én sem tudok mit csinálni, ha nem gyakorlunk,akkor nem, biztos ő még nem fejezte be velem..de én meg már szeretném. Azért köszi és sok sikert neked,biztos,hogy sikerül majd összehozni.
Szia!nagyon-nagyon izgulok. próbálok nem gondolni rá.de egyre közelít a holnap 14:00 óra.
na de lesz ami lesz,megpróbálom,aztán meglátjuk.
A parkolástól,főleg hátrafeléé,nagyon félek.meg az y fordulástól is. bántana ha nem sikerülne,mert elég sok pénz van már benne.de azért nem dől össze a világ ha mégsem. Csak ne szemétkedje a vb-
majd írok hogy mi volt. Neked pedig jó gyakorlást még a vizsgádig!!
4 feladat + a vezetés,jól van. Ha az útvonalakat mondanák pl Arany János Deák Ferenc így úgy sem tudnám,hogy melyik utcáról van szó, max ha úgy lenne a papíron,hogy pl tesco praktiker így épületekről nagyjából betudnám azonosítani. Igaz,hogy ebbe a városba jártam középiskolába ahol vezetek,de az utca neveket sosem figyeltem, nem is ebbe a városba lakom. Köszi a válaszokat így most már világosabban látom,hogx mi és hogyan lesz vagy várható,ha már az oktató nem képes semmire sem válaszolni..
Sziasztok,
Jól mondja/írja acmilano. Miután húztam, nekem az útvonalat természetesen nem mondták el, de a feladatokat igen (amúgy tök mindegy, mert nem tudod felfogni úgysem abban a pillanatban :D, aztán, amikor mentünk, tőlem ezeket kérte sorban az oktató. Nem választhattam, hogy melyiket előbb, vagy utóbb, de ez nem volt gond. Legalább ezt a döntési terhet nem kellett viselnem :D )
Nekem ezek voltak:
1. merőlegesen balra előre parkolás
2. merőlegesen jobbra hátra parkolás
3. úttal párhuzamosan parkolás hátra
4. Y-forduló
Így már érthetőbb. Arról tudtam,hogy a vizsga útvonal meg 1-2 feladat ami a lapon van arról nem tudok,majd csak amikor húzom.2 meglepetés a másik 2 meg ismert feladat. De én úgy hallottam,hogy amit húztam,akkor megtudom azt is,hogy mit kell csinálni. Na mindegy csak nem szeretnék váratlan meglepetéseket az oktató elég hiányosan magyaráz mindig a vizsgáról is kérdeztem 1 mondatban elintézte de semmi lényeg nem volt abban az 1 mondatban.
Amikor húzod a vizsgaútvonaladat, akkor azon a lapon rajta van az útvonalon kívül az is, hogy milyen feladatokat kell megcsinálnod. Ezt nem az oktatód dönti el, csak majd mondani fogja, hogy mit kell csinálnod. A húzás után sem az útvonalat, sem az elvégzendő feladatokat nem fogod megtudni.
A feladatokról:
Merőlegesen kettőt kell parkolni. Vagy balra előre (1.) és ebben az esetben jobbra hátra(2.)
vagy jobbra előre és ebben az esetben balra hátra. Hogy melyiket csinálod meg elsőnek, az csak rajtad áll.
A harmadik feladatod az úttal párhuzamos parkolás lesz. Itt az uttal párhuzamosan előre vagy az úttal párhuzamosan hátramenetben kell parkolni. A lényeg, hogy csak az egyiket kell (ami a húzott lapon lesz).
És a negyedik feladat az vagy egyívből megfordulás (U-forduló), vagy Y-forduló vagy saroktolatás. De itt is csak azt kell elvégezn, amely a kihúzott lapon lesz.
Remélem a sok szöveg ellenére is érthető!
Vagy ebbe a 4 feladatba mind benne van ez a 9 felsorolás? ( Vagy nem, csak hülyeséget beszélek :D ) valahogy értem ezt meg nem is. :O
9 alternatívát írtál fel. Ebből a 4 feladatból kb úgy hogy az oktató azt mondja,hogy legyen egy :
1 merőlegesen jobbra előre parkolás
2 merőlegesen balra előre parkolás
3 úttal párhuzamos parkolás előre
4 Y-forduló
és akkor így van meg a 4 feladat? Amelyik neki szimpatikus vagy ami szerepel a vizsga lapon azokat kell megcsinálni?
Most már én is azt mondom,hogy jól vagy jobban váltok,mint mondjuk az elején. Az elején rengeteg figyelmet el vett a váltás..bár előfordult néha ,hogy elfelejtettem vissza váltani..volt arra is példa,hogy 2-esbe akartam elindulni..bár ez is az elején volt,most már figyelek erre is. Múltkor előztünk..az egy kicsit kegyetlen volt :D majdnem lementem az útról,mert annyira ki akartam kerülni a kocsit..végül is össze jött nem volt semmi probléma csak meglepődtem mindössze ennyi, túl gyorsan történt az egész és lassabban fogtam fel :) nem sokszor előztünk,mert olyan rosszak az utak,hogy kb úgy megyünk,mintha a biciklit tolnánk,mert az oktató félti a kis drága kocsiját.. mindenki más meg megy normálisan és kielőznek. Én sem szoktam rá nézni a váltóra,de valahogy meglennék a nélkül is,hogy folyamatosan a kuplungot nyomatnám :) meg az automata könnyebben indul emelkedőn el én nem mondhatnám,hogy nekem hibátlan az indulásom a kézi váltóssal :/ múltkor nekem is lejtős helyen kellett 2 kocsi közé beállni..hát nagyon örültem neki.. remélem a vizsgán ilyen nem lesz. Na ezért is szeretnék automataváltósat,hogy ezzel se kelljen szórakozni,hogy na most vissza gurulok vagy sem vagy lefulladok vagy nem..és mindig úgy rám állnak a kocsik múltkor már hátra tolatott a mögöttem lévő aztán úgy került ki ahogy elment bele lendültem én is majdnem lehagytam :D . Még nem vezettem automataváltósat sem szóval igazából nem tudom,hogy milyen csak olvastam róla,hogy miért jobb..bár sokan szidják, majd meglátom én is,hogy milyen lesz az, igazából csak a javíttatása miatt félek valahol 500 000 Ft-ot olvastam vagy az új váltó annyi, nem is tudom. Milyen kocsitok van?
A következő feladatokat kell elvégezni:
1. merőlegesen jobbra előre parkolás
2. merőlegesen balra hátra parkolás
vagy
1. merőlegesen balra előre parkolás
2. merőlegesen jobbra hátra parkolás
és
3. úttal párhuzamosan parkolás hátra
vagy
3. úttal párhuzamos parkolás előre
és
4. egyívben megfordulás
vagy
4. Y-forduló
vagy
4. saroktolatás
Ennyi. Összesen 4 feladatot kell megoldani vezetés melett/közben. Nekem mind a négyet el kellett végeni, de lehetett javítanom és még hibapontot sem kaptam érte.
Ellentétben veled, én nem örülök neki, hogy automataváltós kocsink van. :) Van hozzá egy hülye hasonlatom: az automataváltós olyan szerintem, mint amikor az életedet nem te irányítod! :)
Pl. előzésnél azt mondják sokkal jobb a váltós kocsi, mert ott te váltogatsz, míg a másiknál nem!
Remélem, nemsokára lesz összehasonlítási alapom és beszámolhatok majd róla:-)
-
Nem tudom, én már úgy érzem, nagyon hozzászoktam a váltogatáshoz, mostmár nem is nézek oda.. kezdetkor le-lenéztem!
Szerintem sikerülni fog a vizsgád, bár azt mondják, attól is függ, milyen VB van.
-
Én attól félek leginkább, hogyha vizsgán fogok ki egy emelkedős vagy lejtős parkolót,,, és kézifékes elindulással elkezdek majd kínlódni ( mert elkapkodom a vizsgadrukk miatt ) Mástól én már nem félek! :))
Szia.
Én is minden a legelejétől tanultam az 1. óra volt az 1. vezetésem,előtte sosem vezettem. Még veszek pár órát aztán remélem sikerül a vizsga. Amilyen szerencsés leszek,biztos, olyan út vonalat húzok majd ahol a leginkább kéne figyelni és vagy olyan parkolásokat kapok majd,amiket annyira nem szeretnék :/ . Lesz ami lesz,most nem tudok mit tenni. De jó nektek,hogy automataváltós kocsitok van, én is azt fogok venni az biztos..azt mondják az nem jó,mert nem én vezetem a kocsit, nem élmény azt vezetni..nekem nagyobb élmény lesz azt vezetni,mint a kézi váltósat az ember csak fel alá váltogat.Nekem sem tökéletes még mindig a kuplung ügy,de valamilyen szinten elfogadható. Akkor 3 parkolásra meg ilyesmikre készüljek? Na majd a helyzet adja,hogy hányat kell. Csak sikerüljön.
Szia/Sziasztok!
Most járok én is vezetni, már túl vagyok sajnos a 30 órán, tegnap járt le a kötelező..., és holnaptól vennem kell még plusz órákat, mert még van mit tanulnom.
Tegnap és ma már egyaránt élveztem az órákat, valahogy azt hiszem átestem a holtponton, mert már nem tévesztek annyi dolgot. :)
-
Én nagyon az elejétől tanultam mindent, csak az oktatóra és az általa leadott órákra számíthatok, mert nekünk csak automata váltós kocsink van, és azzal nem érek semmit sem, ha azon tanulok meg vezetni.
-
HugoBoss, nekem azt mondta az oktató, hogy hivatalosan 4 parkolást kérnek, de a legtöbb VB csak kettőt kér, és egy másik feladatot... ( Y, saroktolatás, stb), a 4. parkolást akkor szokták kérni, ha a kettő nem volt jó! :-) Parkolni már úgy-ahogy tudok, de még a kuplung néha kifog rajtam :( Bár már egész jó barátságot kötöttünk. :)
Helyesbítem, ha a saroktolatás és 1 ívű megfordulás egy útvonalba esik, mondjuk ha az 1-es számú útvonalat húzom.. és én itt vettem valami olyat ki,hogy ha az 1 ívűt választom akkor nem kell a saroktolatást meg csinálni..bár ez biztos hülyeség és valamit nagyon félre értettem.
Jaj,holnaptól számítva 1 hét és vizsgázok. Őszintén szóval nem tudom mit is mondhatnék én úgy érzem,hogy a figyelmetlenségem lesz a bukás oka. Probléma az,hogy a holnapi héttől nem tudok mindennap menni,mert az oktató nem ér rá..ez max annyival előnyösebb,hogy kevesebb pénz megy el a pót órára, remélem nem ez lesz a veszte az egésznek. Úgy érzem,hogy megtudom csinálni, ha hibátlanul nem is,de jelen helyzetben úgy látom,hogy megtudom csinálni, igaz még bele szól az oktató,de megtudom csinálni, nem kell 100-szor próbálkozni mondjuk a parkolással. Az Y megfordulás és az egy ívben való megfordulás, ez a 2,amivel úgymond abszolút nem is kell már foglalkozni,bár nem árt ha ezt is gyakoroljuk. A sarok tolatástól félek,hogy túl távol leszek, vagy neki megyek a padkának..a pl merőleges előre háta jobbra balra parkolásoktól azért félek,mert idegességemben képes vagyok mindent fordítva csinálni :D :/ . Az bukta ha mondjuk egy jobbra előrét kérnek és mondjuk egy balra előrét csinálok meg helyesen? Nagyon figyelnem kell. Tegnap valamit makogott az oktatóm,hogy ha saroktolatást kell csinálnom akkor be kell menni az egyik utcába de ha pl a másik egy ívben való megfordulás,akkor nem..biztos,hogy félre értelmeztem valamit, de megválaszthatom én azt,hogy az egy ívűt akarom vagy a saroktolatást?? Biztos,hogy nem..Még az lenne a kérdésem,hogy ha húzok egy vizsga útvonalat,akkor hány parkolást kell megcsinálni meg megfordulást?,mert ugye rengeteg van én valami 4-ről hallottam,amit meg kell csinálni. Az oktató is össze vissza beszél mindenhol más van írva mindenki mást mond..olyan személytől szeretném tudni,aki már vizsgázott.
Nekem eléggé hiányosan,össze vissza magyaráz egyik órán elmond ezt azt a következő órán meg kiegészíti azzal amit előző órán elfelejtett.. Szóval úgy mond nekem kell feltalálnom magam és kisérletezni. Nagy részben innen a netről tanulgattam el a parkolást. Meg még jobban kéne figyelnem,de ezt mind csak az oktató megfelelésére. Ha nem lenne ez a megfelelési kényszer,akkor mondhatnám,hogy "kész vagyok" balesetmentesen tudok vezetni.
igen ez a nagy helyzet ez az örökös megfelelés. Én azért nem tudok figyelni,mert sosem jó az oktatónak amit csinálok vagy csak ritkán,meghúz egy határt elérek oda és akkor feljebb emeli és akkor "nem felel" meg az egész.. Jó multkor azt mondta,hogy itt lesz már a jó idő a körforgalomban a széléröl letakaritják a kavicsokat lehet majd a szélén menni :D 2szer akkora úgy az út a körforgalomban mint ha normál módon megyek benne. Majd az újoncaival mehet a körforgalom szélén. A civil autós meg azt gondolja,hogy a tanuló kiszáll a forgalomból mert már nem is a körforgalomban van hanem oldalt a fűben. Na erről szintén ennyit. Meg azt utálom,hogy az utolsó méretbe mondja az irányt és csodálkozik,hogy nem tudok időbe vissza váltani indexelni meg ez meg az.. Ha az ember megy valahova akkor tudja,hogy mikor merre akar menni. Mindig a megfelelési ügye miatt van bennem félelem gyomorgörcs meg idegesség. Remélem sikerül elsőre a vizsga aztán vége ennek.
Igen láttam azokat a videókat az egyikben elég hiányos a magyarázat jobban örültem volna ha egy kicsit részletezik,mit mikor és hogyan. Talán ahol a fekete opel corsa vagy ford az.. Nem tudom,hogy most melyikben van ez. Nézegettem meg találtam egy másik oldalt is a neten nagyjából kb ezekből szedtem össze a parkolást. A vizsgán lesz az utolsó,hogy ilyen hülye módon parkolgatok, csak akkor fogok ha nagyon szükséges. Annyira szigorúra veszik a vezetés tanulást,de senki nem tartja úgy be. Én is utálom,hogy néha a forgalmas részen gyakorolunk feltartunk mindenkit,aztán az jár a fejemben,hogy na mikor dudálnak..legyen meg a jogsi onnantól a magam módján vezetek,ami könnyebb, kézhez állóbb.
ma kérdeztem az oktatóm mikor vizsgázom,azt mondta elvileg 24.de nem szoltak vissza, mert elvileg valami vírus megtámadra a rendszert, és összeolmott..ezért nem kaptam még konkrét időpontot..remélem nem csúszik emiatt
nekem szerencsére a parkolással nincs gondom, csak pár táblát néha nem nézek, erre kellene jobban koncentrálnom,a parkolást nekem annyria részletesen tanították pl. jobbra hátra párhuzamosnál: 1.kilincsig megyek hátra, ott betekerem teljesen jobbra, amikor a tükröm eléri az ö lámpája vonalát kettőt vissza hogy egyenesebe legyen, addig hátra amíg a 2lámpánk nincs egy vonalba és balra tekerem, és mindig jól be is parkolok :) a többinél is van ilyen forgatókönyv :)
Na végre, ma megkaptam a jogosítványt!!! Szombaton megyünk az autóért, és ha a szerelő rábólint, akkor megvesszük! Már alig várom.
Taran hozzászólásához: szerintem igaza van. Furcsa ezt így leírni, de sokkal jobb volt forgalmi vizsgán vezetni, nem dumált bele mindenbe az oktató. Ha így fogjátok fel, lehet hogy könnyebb lesz.
Higgyétek el ha egyedül vezetnétek jól menne,mert arra mentek amerre akartok,csak nyomás van rajtatok mert meg kell felelni az oktatónak!Mondom ezt én aki eddíg kb. egy métert se tett meg oktató nélkül,csak a kertbe!De akkor is,tudom,egyedül jobban fog menni!
További ajánlott fórumok: